Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Καλάθι (δίποντο) για το Γιάννη Σγουρό



Απευθύναμε ερώτημα σχετικά με δελτίο τύπου της νομαρχίας Αθηνών στο Γραφείο Τύπου της νομαρχίας (με email παρακαλώ).

Αυτό έγινε εχθές το πρωί.

Σήμερα πήραμε απάντηση.

Το ερώτημα είχε να κάνει με ελέγχους που πραγματοποιεί η νομαρχία Αθηνών στην αγορά και συγκεκριμένα με έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε σε δείγμα, που πάρθηκε από κατάστημα της κεντρικής αγοράς Αθηνών, υψηλό ποσοστό θειωδών ουσιών σε θαλασσινά (γαρίδες).

Επειδή ανακοινώθηκε ότι ζητήθηκε η ανάκληση της παρτίδας προϊόντος μόλις διαπιστώθηκε η παράβαση θέλαμε να μάθουμε πρώτα εμείς και μετά μέσω ημών και εσείς πώς γίνονται αυτοί οι έλεγχοι και ποιος ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των χημικών ελέγχων των δειγμάτων.

Η ερώτηση είχε ως εξής:

From: Michael Angelopoulos [mailto:mangelopoulos@hotmail.com]
Sent: Monday, February 16, 2009 9:37 AM
To: nomath10@otenet.gr
Subject: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28 ΙΑΝΙΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Στις 28.1.2009 ανακοινώσατε τα εξής:

Tην ανάκληση παρτίδας γαρίδων ζήτησαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, της Νομαρχίας Αθηνών, καθώς το δείγμα κρίθηκε ως μη κανονικό, μη ασφαλές προϊόν, αποκλειόμενο από την κατανάλωση.

Κλιμάκιο κτηνιάτρων της Νομαρχίας Αθηνών, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε (22.01.09) στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών, προχώρησε σε διερευνητική δειγματοληψία και ζήτησε την ανάκληση του προϊόντος.

Πρόκειται για γαρίδες νωπές Νο 4 THALASCO οι οποίες εντοπίστηκαν στο ιχθυοπωλείο «Ιωάννης Δ. Ανδρακάκης» στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών.

Κατά δήλωση του ιδιοκτήτη του καταστήματος και σύμφωνα με τα τιμολόγια, προμηθευτής των γαρίδων είναι η επιχείρηση «ΟΜΗΡΟΣ Α.Ε. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ & ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» (4Ο ΧΙΛ. Π.Ε.Ο. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Κατά την Α’ εξέταση από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ), το δείγμα κρίθηκε ως μη κανονικό – μη ασφαλές, αποκλειόμενο από την κατανάλωση, γιατί περιέχει θειώδη σε ποσοστό μεγαλύτερο του μέγιστου επιτρεπτού ορίου.

Η επιχείρηση «Ανδρακάκης» δεν έχει ζητήσει επανεξέταση του δείγματος και το αποτέλεσμα είναι τελικό.

Ενημερώθηκε σχετικά και ο ΕΦΕΤ".

Θα ήθελα να ρωτήσω πώς έγινε η αναφερόμενη στο δελτίο τύπου διερευνητική δειγματοληψία και διαπιστώθηκε ότι οι γαρίδες περιείχαν θειώδη.

Σε περίπτωση που πάρθηκε δείγμα και εστάλη στο Χημείο του Κράτους, πώς είναι δυνατόν να ήρθαν άμεσα τα αποτελέσματα ώστε να ζητηθεί η ανάκληση του προϊόντος.

Τελικά με ποιόν τρόπο γίνονται οι έλεγχοι. Υπάρχουν ειδικά εργαλεία;

Σας ευχαριστώ.


Και η απάντηση ήταν:

From: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [mailto:nomath10@otenet.gr]
Sent: Tuesday, February 17, 2009 2:47 PM
To: 'Michael Angelopoulos'
Subject: RE: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28 ΙΑΝΙΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Η διερευνητική δειγματοληψία γίνεται τυχαία από τις αρχές που διενεργούν ελέγχους στην αγορά (π.χ. Κτηνιατρική Υπηρεσία, Χημική Υπηρεσία κλπ).

Για τη λήψη των δειγμάτων δεν απαιτείται καταγγελία.

Η κάθε υπηρεσία αυτοβούλως ενεργεί δειγματοληψίες σε διάφορα είδη τροφίμων.

Επίσης, οι δειγματοληψίες γίνονται βάσει τριμηνιαίου προγράμματος που καταρτίζει ειδική Συντονιστική Επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών ή οι κεντρικές αρμόδιες αρχές (π.χ. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων/ ΕΦΕΤ).

Η συγκεκριμένη δειγματοληψία που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, της Νομαρχίας Αθηνών, στις 22/01/09.

Το αποτέλεσμα του Γενικού Χημείου του Κράτους (και συγκεκριμένα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας του Πειραιά) βγήκε στις 27/01/09, άρα μεσολάβησαν πέντε ημέρες.

Ο κάτοχος όμως του προϊόντος δεν ζήτησε να γίνει επανεξέταση του δείγματος (μέσω αντιδείγματος), άρα το αποτέλεσμα της Α’ Εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι οριστικό.

Γραφείο Τύπου
Νομαρχίας Αθηνών


Αν και δεν μας ικανοποίησε η απάντηση γιατί η ερώτηση είχε να κάνει περισσότερο με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την ταχύτητα των ελέγχων ώστε να μπορούν να δεσμευτούν άμεσα οι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ποσότητες προϊόντος, ωστόσο, γεγονός είναι ότι πήραμε κάποια απάντηση.

Αντίθετα, εδώ και βδομάδες έχουμε ρωτήσει με τον ίδιο τρόπο τη νομαρχία Πειραιά να μας γνωρίσει τις μηνιαίες απολαβές του επικοινωνιολόγου Γιώργου (ή Κυριάκου ) Σεφερτζή, ο οποίος αμείβεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατά συνέπεια υπάρχει η υποχρέωση δημοσίευσης των απολαβών του, χωρίς όμως να πάρουμε κάποια απάντηση.

Ψάξαμε και ανάμεσα στις σελίδες της γνωστής αγωγής που μας κοινοποίησε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας για δήθεν εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση , κλπ αλλά δεν βρήκαμε τίποτα.

Rien όπως θα έλεγε και ο Σεφερτζής.

Μπορεί να μας δώσει απάντηση η νομαρχία Πειραιά μέσω της επόμενης αγωγής τουλάχιστον;


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές ότι στη Νομαρχία Αθηνών επικρατούν άλλα ήθη από ότι στη Νομαρχία Πειραιά.Δείγμα του γεγονότος αυτού είναι ότι οι υπάλληλοι μπορούν να δουν τον κο Σγουρό ανά πάσα στιγμη, σε αντίθεση με τον κο Μίχα, που ούτε με ραντεβού δε μπορείς να τον δεις γιατί μπλοκάρεσαι από κάποιον, που του αρέσει να αυτοαποκαλείται Διευθυντής του Γραφείου Νομάρχη!!!
Για αυτό στη Νομαρχία Αθηνών οι υπάλληλοι είναι, κατά πλειοψηφία, ευχαριστημένοι.

Επικοινωνία: