Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

"O Σιωπών Δοκεί Συναινείν"



Η είδηση από το blog http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/


«Φτώχεια και ανεργία τραυματίζουν τη Δημοκρατία»


Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, για τα φλέγοντα ζητήματα της Οικονομίας και της Παιδείας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα Γιάννενα, όπου παραβρέθηκε επ’ αφορμή του εορτασμού της 96ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

«Η ίδια η Δημοκρατία διέρχεται κρίση.

Γι’ αυτό, ίσως, θα πρέπει να την επανεκτιμήσουμε όχι ως κάτι δεδομένο, αλλά ως μία συνεχή κατάκτηση.

Η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα, η ανεργία και ο αποκλεισμός, τραυματίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και ζητούν λύσεις», ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας.

Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι η ίδια η κοινωνία θα βρει τις λύσεις, αρκεί να υπάρξουν συναίνεση και συγκεκριμένες προτάσεις.

Χαρακτήρισε τις προκλήσεις της εποχής ως κατάληξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και αφετηρία για νέα πορεία, με ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτικών στα κοινά.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, για «ευκαιρία για νέες πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις που θα οδηγήσουν σε μία κοινωνία με πιο ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, με αξιοπρέπεια για όλους».

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι στις κοινωνίες πλέον αναπτύσσεται προβληματισμός εάν οι λύσεις που προτείνονται στο οικονομικό αδιέξοδο είναι σύμφωνες με τις αγωνίες τους και εάν τις εκφράζουν.

Επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και αντιλήψεις για την οικονομία που έως σήμερα θεωρούνταν απόλυτες.

Οσον αφορά στην Παιδεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από όλους συνεργασία και καθαρές λύσεις.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην τελετή των εγκαινίων της αίθουσας τελετών του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου που φέρει το όνομά του, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η κοινωνία, που χρηματοδοτεί από το υστέρημά της την Παιδεία, είναι ώριμη και έτοιμη και για θυσίες και κάλεσε όλους να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για να εξασφαλιστεί η ποιότητα της Παιδείας.

Άποψή μας είναι ότι:

Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ασκήσει άμεσα τις εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα και να παρέμβει δυναμικά και καθοριστικά προς την κατεύθυνση ευλαβικής τήρησης των δημοκρατικών θεσμών τραβώντας αν χρειαστεί και το αυτί μερικών.

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι κοινωνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: