Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμες αποφάσεις για τους συνασπιζόμενους




"Αν θυμάμαι καλά ο Αλαβάνος είχε πει ότι ένα από τα πράγματα που θα επιχειρήσει να κάνει ήταν να ξαναζωντανέψει τη βάση του κόμματος.

Προφανώς δεν πρόλαβε.

Αυτό λοιπόν έχει μείνει ως εκκρεμότητα κι είναι κατα τη γνώμη μου σημαντικό.

Διότι ένα από τα πάγια προβλήματα (του ΣΥΝ περισσότερο κι όχι τόσο του ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο μάλιστα τα τελευταία 15-20 χρόνια πήρε διαστάσεις πάγιου μορφολογικού χαρακτηριστικού ήταν η αποκλειστική νομή της εξουσίας από τη νομενκλατούρα της Κουμουνδούρου.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πολύς κόσμος που αποξενώθηκε από το ΣΥΝ, ειδικά μετά το 1990, επειδή έβλεπε ένα ‘αριστερό’ κόμμα να αποκτά χαρακτηριστικά cradle party και σιγά-σιγά να τίθεται υπό την ομηρία κάποιων μπλοκ μικρο-εξουσίας με πολύ αμφίβολες κοινωνικές αναφορές.

Αυτή η ιδιότυπη πολιτική “παράγκα” οδήγησε το ΣΥΝ σε συρρίκνωση με αποτέλεσμα να ψηφίζεται στανικώς εξαιτίας μιας αντανακλαστικής νομιμοφροσύνης: εξ ου και το γεγονός ότι στριφογύριζε στο κατώφλι του 3% και δεν έπεφτε π.χ. στο 1,5%.

Προφανώς όμως αυτό ήταν κάτι που μάλλον δεν ήταν δυσάρεστο σε συγκεκριμένο κομμάτι της νομενκλατούρας καθότι δημιουργούσε συνθήκες ελέγχου του περιβάλλοντος λειτουργίας του κόμματος.

Πάντως αν είναι να ξεφύγουμε από αυτές τις καταστάσεις πρέπει να βρεθεί και πάλι μια φόρμουλα διασύνδεσης της ηγεσίας του κόμματος με τη βάση του".

Σχόλιο του χρήστη Avatarisk στον ιστοχώρο http://www.vernardakis.gr/ (Ιανουάριος 2008, 12:50 μ.μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: