Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Το 'πε, το 'πε ο πράσινος παπαγάλος




Αφού κάποιους πολιτικούς μας τους ξέρετε. Δεν τους ξέρετε;

Η πολιτική είναι μια από τις πιο ακριβές μπίζνες στην Ελλάδα και με τα πολυτελή βίτσια που έχουν μερικοί πρέπει να υπάρχει μια διαρκής ροή χρημάτων.

Και τα χρήματα από που θα έρθουν; Από το χρεωμένο Πειραιώτη;

Όχι βέβαια.

Από τον κρατικό κορβανά μέσω δημόσιων προμηθειών και συναλλαγών μεγάλων κατά προτίμηση έργων "υποδομής" και "ανάπτυξης".

Και τα μικρά εργάκια καλά είναι. Υπάρχουν πολλά στόματα που πρέπει να "μπουκώσουν" για να μην δικαιούνται να ομιλούν.

Και σε αυτό το "εικονικό " (με το φόβο αγωγών) σενάριο πρέπει να τοποθετηθεί η φαγούρα που έχει πιάσει πολλούς και ξύνονται στους κορμούς των δένδρων της Πράσινης Ανάπτυξης.

Τέτοια συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ούτε ο πρωθυπουργός δεν την περίμενε όταν πρόσφατα, στις αρχές του Μάρτη, προέβη σε πρόσκληση προ-συνεννόησης.

Στημένα πράγματα δηλαδή.

Διαβάστε και δήλωση - πρόταση του βουλευτή μας Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του 2007 (25.10.2007), για την Πράσινη Ελλάδα αν δεν μας πιστεύετε:

"Οι πιέσεις για περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τον κόσμο, γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

[ Το πιάσατε το υπονοούμενο;]

Στον 21ο αιώνα η ανάγκη να στρέψουμε τη ματιά μας προς πιο πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές δεν υπαγορεύεται μόνο από ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει και απτή οικονομική διάσταση.

[ Το ξαναπιάσατε το υπονοούμενο;]

Είναι πλέον προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα αποδείχτηκε ευεργετικό για την οικονομία αλλά καταστροφικό για το περιβάλλον.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πλέον μια θεωρητική συζήτηση μεταξύ επιστημόνων αλλά μια απειλητική πραγματικότητα ενώ και η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης εξελίσσεται από εφήμερη μόδα σε συλλογική συνείδηση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα χρόνια είναι να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στο δίλημμα βιώσιμο περιβάλλον ή οικονομική ανάπτυξη.

[Σε αντίφαση πέφτει ο Κυριάκος. Υπάρχει τέτοιο δίλημμα;]

Το κρίσιμο πολιτικό στοίχημα είναι να εξασφαλίσουμε πραγματική ευημερία για τους πολίτες που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη σύνθεση των δύο αυτών παραγόντων.

[Εσείς θα μας εξασφαλίσετε ευημερία;]

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η γρήγορη οικονομική ανάπτυξη δεν σημαίνει απαραίτητα και ευημερία των πολιτών.

Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο ταυτόχρονα όμως είναι μια από τις πιο μολυσμένες χώρες που συναγωνίζεται τις ΗΠΑ στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ακόμα και στην δύσπιστη Αμερική η συζήτηση για την σταδιακή απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα και την εξεύρεση έξυπνων ενεργειακών επιλογών έχει αρχίσει να γίνεται πιο γόνιμη, όχι μόνο στην κοινωνία των πολιτών αλλά και σε επίπεδο μεγάλων εταιρειών.

Στην Ευρώπη από την άλλη πλευρά, αναζητείται η χρυσή τομή μεταξύ δύο φαινομενικά αντίθετων στόχων: της ενεργειακής επάρκειας και της αντικατάστασης των ρυπογόνων πηγών ενέργειας με καθαρότερες μορφές της.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής σε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ανάπτυξη του τουρισμού, για παράδειγμα, που είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της οικονομίας μας συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό που είναι δίλημμα για την Κίνα, είναι μονόδρομος για την Ελλάδα.

Η εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και συνολικά ο τρόπος ζωής μας είναι εθισμένοι σε ορυκτές πηγές ενέργειας που είναι υπεύθυνες για το 80% των ρύπων που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα.

Γι’ αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να δούμε κατάματα τα προβλήματα και να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές λύσεις.

Οφείλουμε όμως να πάμε και πέρα από το πρόβλημα και να μετατρέψουμε την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε αναπτυξιακή ευκαιρία.

[Ό,τι είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου στις 5 Μαρτίου 2009 στην Αίγλη του Ζαππείου]

Αυτό που χρειάζεται, ανάμεσα σε άλλα, είναι να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στο δίπτυχο πράσινες επενδύσεις και πράσινη καινοτομία.

Πράσινες επενδύσεις

Η χώρα μας μπορεί να γίνει παράδεισος περιβαλλοντικών επενδύσεων γιατί και τους φυσικούς πόρους διαθέτει και το δυναμικό της παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτο.

Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσουμε επιθετικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες.

Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ισλανδία είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την συστηματική εκμετάλλευση της γεωθερμίας η οποία καλύπτει το 89% των συνολικών αναγκών της χώρας για θέρμανση.

Στη Γερμανία τα κέρδη από την διείσδυση της εναλλακτικής ενέργειας έφτασαν το 2005 στα 16,4 δις Ευρώ και οι θέσεις εργασίας τις 170.000.

Η χώρα μας είναι προικισμένη με ήλιο και άνεμο όλο το χρόνο και μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα με ουσιαστική συμβολή στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Εξίσου δυναμικοί μπορεί να αποδειχτούν οι τομείς των βιοκαυσίμων, της καύσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων, των βιοκλιματικών κτιρίων κ.λ.π.

Για να τα καταφέρουμε πρέπει εκτός από τις νομοθετικές παρεμβάσεις και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, να δώσουμε και γενναία κίνητρα και αντικίνητρα που θα στηρίζονται στην πράσινη φορολογία.

Πράσινη καινοτομία

Το στοίχημα για τις τεχνολογίες εναλλακτικής ενέργειας θα κερδηθεί στην μείωση του κόστους κατασκευής και στην αύξηση της αποδοτικότητάς τους.

Στη Μέκκα των νέων τεχνολογιών, στην Καλιφόρνια, έχει ήδη ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ χαμηλότερου κόστους και μεγαλύτερης απόδοσης.

Το 2006 στην Αμερική οι εταιρείες venture capital επένδυσαν πάνω από 3 δις δολάρια σε εταιρείες εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Στη Γερμανία οι τεχνολογίες ανεμογεννητριών που τοποθετούνται στη θάλασσα, έχουν σχεδόν τελειοποιηθεί και ήδη λειτουργούν οι πρώτες εγκαταστάσεις.

Είναι ανάγκη και στη χώρα μας να δώσουμε περισσότερα κίνητρα σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα αλλά και εταιρείες προκειμένου να επενδύσουν περισσότερο χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών.

Η καινοτόμα προσπάθεια του κτιρίου «Προμηθεύς Πυρφόρος», για παράδειγμα, που καλύπτει αυτόνομα το 95% των ενεργειακών αναγκών του από καθαρή ενέργεια, δείχνει τις πραγματικές μας δυνατότητες και δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχεια.

Στην Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθούμε από το μύθο ότι καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ του βιώσιμου περιβάλλοντος ή της σταθερής ευμάρειας.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη δίνη ενός τέτοιου ψευτοδιλήμματος.

Βρισκόμαστε όμως σε μια κρίσιμη καμπή και είναι ανάγκη να αρχίσουμε να στρεφόμαστε προς ένα πιο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε να αποκτήσουμε πραγματική ποιότητα ζωής πρέπει αλλάξουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι.

Στο βιβλίο του Jared Diamond “Collapse” αποδεικνύεται με συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα, ότι οι κοινωνίες που κατασπατάλησαν τους φυσικούς τους πόρους χωρίς δεύτερη σκέψη, ουσιαστικά επέλεξαν οι ίδιες την καταστροφή τους.

Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος".

Καλά θα νόμιζε κανείς ότι τις δηλώσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα τις γράφουν οι ίδιοι άνθρωποι.

Έχουμε να ακούσουμε μαργαριτάρια από τους εθνοσωτήρες!

Οι λομπίστες δουλεύουν χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. Η αγορά είναι νέα και αφήνει μεγάλα κέρδη.

Στη φωτογραφία (κάντε κλικ για μεγαλύτερη) η μοντέρνα ανεμογεννήτρια SWT 2.3 - 82 με μέγιστη παραγόμενη ισχύ 2.3 μεγαβάτ της εταιρείας SIEMENS (με καλές προσβάσεις στην Ελληνική πολιτική σκηνή).


Καταλάβατε τώρα ή να τα ξαναπούμε;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: