Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Η Κοινωνία των Πολιτών καλεί την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, τους πολιτικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους σε Εθνική Συνδιάσκεψη.

Οι Φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διαπιστώνουν με ανησυχία την ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας σε όλους τους σημαντικούς τομείς του ατομικού και κοινωνικού βίου: Οικονομία, Περιβάλλον, Υγεία, Παιδεία, Πολιτική, Δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη.

Η διεθνής οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση του αδιαφανούς και κερδοσκοπικού τραπεζικού και επενδυτικού συστήματος, η υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής, η περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, η ακραία ανισότητα στον καταμερισμό του πλούτου και οι μεγα-συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, η αποδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κατάρρευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του συνταξιοδοτικού συστήματος θέτουν άμεσα και επιτακτικά το πρόβλημα της πολιτικής διαχείρισης των νέων δεδομένων και της θεσμικής ανταπόκρισης στα κοινωνικά αυτά φαινόμενα.

Στη χώρα μας, η θεσμική αντίδραση στις κατακλυσμιαίες εξελίξεις είναι αναιμική και αντιφατική.

Μάλιστα, αντίθετα από την διεθνή τάση, στη χώρα μας, το δημόσιο συμφέρον υποχωρεί όλο και περισσότερο έναντι των επιχειρηματικών συμφερόντων και της υποτιθέμενης αυτορύθμισης τους.

Είναι η πρώτη φορά στην νεότερη Ελληνική Ιστορία που η οικονομική ελίτ και τα οικονομικά συμφέροντα επιβάλλονται σχεδόν απόλυτα στην πολιτική εξουσία με συνέπεια την ευθεία νόθευση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών, επιχειρηματιών, εργαζομένων και της νεολαίας, όπως η συνεχιζόμενη Πολιτική Απεργία Πείνας του επιχειρηματία Θεόδωρου Τενέζου η οποία αναφέρεται ακριβώς στο παραπάνω βασικό διαρθρωτικό οικονομικό/πολιτικό πρόβλημα της χώρας, οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των ελάχιστων χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει στις πόλεις, οι εξεγέρσεις απελπισμένων μεταναστών, η απεργία πείνας των εκπροσώπων των μικρομεσαίων αλιέων, τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη και πλήθος άλλων εκδηλώσεων πηγαίας αγανάκτησης και ακραίας απελπισίας, εκφράζουν κατά τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η χώρα αφέθηκε τραγικά απροστάτευτη και απροετοίμαστη μπροστά στην επερχόμενη κρίση.

Για τους λόγους αυτούς, οι Φορείς της κοινωνίας των πολιτών καλούν επειγόντως την Ακαδημαϊκή κοινότητα, τους Πολιτικούς φορείς, αλλά και τους εκπροσώπους της Επιχειρηματικής κοινότητας και των Ενώσεων εργαζομένων σε Εθνική Συνδιάσκεψη για το μέλλον της χώρας.

Η Κοινωνία των πολιτών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία του διαλόγου για μια νέα πανεθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρακμής και κατάρρευσης.

Καλούνται οι παραπάνω κοινωνικοί φορείς, να προσέλθουν σε επείγουσα βάση στην Εθνική αυτή Συνδιάσκεψη προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις από όλους σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της παρούσας κρίσης:

- της πραγματικής οικονομίας που αφορά όλους τους πολίτες: φορολογούμενους-καταναλωτές-εργαζόμενους-μικρομεσαίους- δανειολήπτες, κλπ

- του θέματος της ανεργίας και της υπο-απασχόλησης

- της οικονομικής κρίσης στην Παιδεία

- της χρηματοδοτικής κρίσης στην Υγεία

- της αυξανόμενης καταπάτησης των Ανθρωπίνων και Κοινωνικών Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης και της επικίνδυνης καταστροφής του Περιβάλλοντος.

Δεύτερον, μεταρρύθμιση των σχέσεων μεταξύ του Δημόσιου, της
κοινωνίας και της οικονομίας:

- Αυτονομία της πολιτικής

- Χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος

- Εκπροσώπηση των πολιτών

- Αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου

- Αυτονομία και συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών

- Επαναπροσδιορισμός των ελεγκτικών και κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών

- Οργάνωση της κρατικής δραστηριότητας και των κρατικών δαπανών σε πάνω σε άξονες διαδραστικών πολιτικών και όχι ανά υπηρεσία ή υπουργείο

- Νέο μοντέλο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κρατικής κανονιστικής παρέμβασης στο τρίπτυχο: ανταγωνισμός και θεμιτή επιχειρηματική πρακτική

– Αξιοπρεπής και συνεχής εκπαίδευση, απασχόληση και εργασιακή εξασφάλιση

– Περιβαλοντολογική και καταναλωτική ευθύνη.

Οι προτάσεις και αποφάσεις αυτές θα ενσωματωθούν σε ένα Ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να αποκτήσει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θά αποτελέσει τον πολιτικό άξονα για την πορεία της χώρας.

Προτείνεται η Εθνική Συνδιάσκεψη να αρχίσει τις εργασίες της εντός μηνός από την προσυπογραφή της παρούσας πρωτοβουλίας από τους αναφερόμενους κοινωνικούς φορείς στην Ελλαδα, με την παραπάνω βασική ατζέντα σε χώρο που θα ορισθεί από κοινού.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τον μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο αντιμετώπισης του υπάρχοντος κοινωνικού αδιεξόδου πού έρχεται, μέσα στα πλαίσια μιας πραγματικής ειρηνικής δημοκρατικής συνεννόησης και ασφαλώς θα αποτελέσει υπόδειγμα εποικοδομητικού μηχανισμού διαλόγου, σε διεθνές επίπεδο.

Με την ελπίδα ότι και οι λοιποί κοινωνικοί παράγοντες θα συμφωνήσουν στην παρούσα πρωτοβουλία,

Αθήνα 13-3-2009

Μη κυβερνητική Οργάνωση STOPCARTEL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: