Τρίτη 14 Απριλίου 2009

3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς



Παρελθόν είναι πλέον το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε σε βοηθητικό χώρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (10-12.3.2009).

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δε βοήθησε τους στόχους της διοργάνωσης.

Στην ουσία το φεστιβάλ ήταν μια δημοσίου χαρακτήρα υπόθεση αφού από τους 65 περίπου εκθέτες το ένα τρίτο σχεδόν ήταν νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ενώ αν προσθέσει κανείς και τους άλλους κρατικούς και ημικρατικούς φορείς (δήμους, ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, επιμελητήρια, κλπ) τότε οι μισοί και κυριότεροι εκθέτες ήταν παρακλάδια κρατικά.




Αλλά, και οι διοργανωτές:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (;)
Η Νομαρχία Πειραιά (#@#)
Το Υπουργείο Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) (;;;)
Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ)
Το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (2^2) και
Ο Δήμος Αθηναίων – 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα
(;!)

δεν έχουν να κάνουν σχεδόν τίποτα με τους ενεργούς δρώντες της αγοράς με εκείνους δηλαδή τελικά που κάτι παράγουν.

Επίσης, πλην της ΠΕΜΕΤΕ, δεν έχουν μεγάλη σχέση ως νομικά πρόσωπα ειδικά με το ελαιόλαδο και την ελιά.

Καταρχήν φαίνεται ότι υπάρχουν σε κάποιους προϋπολογισμούς διαθέσιμα κονδύλια, χρήμα δηλαδή δημόσιο, που έπρεπε να καταναλωθεί και καταναλώθηκε ήδη.

Η χρήση της λέξης καταναλώθηκε δεν είναι τυχαία.

Πριν λίγο καιρό οι υπεύθυνοι θα έλεγαν ότι επένδυσαν (εννοώντας βέβαια επικοινωνιακά στην εικόνα τους).

Τέτοιες όμως συνεστιάσεις που μικρό αγοραίο συγκριτικό αποτέλεσμα έχουν δεν βοηθούν κατά συνέπεια και πολύ στα έσοδα των ενδιαφερομένων.

Στο μέλλον δε θα βοηθούν ούτε τους διοργανωτές αλλά και τους επώνυμους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για προβολή.

Γιατί οι πολίτες αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των πράξεων της Δημόσιας Διοίκησης.

Θέλουμε αποτελέσματα και μάλιστα μετρήσιμα. Επίσης καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε πόσο μας κόστισε το όλο γεγονός.

Δεν επιθυμούμε όμως να είμαστε άδικοι:

Οι προσπάθειες κάποιων, όπως των Πελοποννήσιων, ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, αλλά κυρίως της Ηλείας ήταν φιλότιμες, αλλά μόνο με φιλότιμο δεν μπορείς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι Κρητικοί για παράδειγμα αν και με πιο δια-Κρητική παρουσία νομίζουμε ότι κερδίζουν στα σημεία, καθώς με την εμπειρία τους και από άλλα προϊόντα που εμπορεύονται, είναι πιο "εταιρικοί".

Δειλή αλλά ικανοποιητική η παρουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας. Έχουν προσλάβει και γυναίκα Ειδική Σύμβουλο με την ελπίδα ότι το "θηλυκό" μυαλό θα γεννήσει περισσότερες ιδέες.

Η παρουσία της νομαρχίας Πειραιά σε αξιοπρεπές επίπεδο αν και το περίπτερο είχε λίγο απ' όλα.

Λίγο Πειραϊκή Ανάπτυξη με πολλά "θα", λίγο Κινητή Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής που κινείται πολύ και δεν μπορούμε να τη βρούμε, λίγο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λειτουργεί ώρες γραφείου, λίγο από Τουρισμό χωρίς αυτή τη φορά κλεμμένες φωτογραφίες και τέλος, η Ορχήστρα Σαξοφώνων.

Και βέβαια προαναγγελίες με δελτία τύπου και δηλώσεις του νομάρχη Γιάννη Μίχα που αν δεν είχες επισκεφτεί την έκθεση θα έλεγες ότι είναι το γεγονός της χρονιάς.

Η αλήθεια είναι ότι σε δεκαπέντε λεπτά είχες βρεθεί από την είσοδο στην έξοδο.

Αν δεν κάνουμε ντόρο και τζερτζελέ εμείς οι Πειραιώτες δε μπορούμε.

Οι ενστάσεις πάντως είναι γενικές.

Τι αρμοδιότητα έχουν οι νομαρχίες στην προβολή ενός προϊόντος; Επίσης, με ποιά κριτήρια γίνεται τελικά αυτή η επιλογή προώθησης;

Δεν είναι αρμοδιότητα των επιμελητηρίων αλλά και άλλων οργανισμών η ενημέρωση των αγορών για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας;

Σε άλλη ανάρτηση θα αναφερθούμε σε κάποια πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το προϊόν της ελιάς και του ελαιολάδου με άμεσες συνέπειες στην Ελληνική οικογένεια της υπαίθρου. Τα κύρια προβλήματα θα μας έρθουν από το εξωτερικό.

(Αφορούν το μέλλον και την προοπτική της ελιάς και του ελαιολάδου ως εξαγώγιμα αγαθά, στοιχεία που πρέπει να μάθουν κυρίως οι αγρότες. Είναι πληροφορίες που θα έπρεπε να είχαν φτάσει ήδη στα αυτιά των αρμοδίων).

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Τέλος, με επισκέψεις τους τίμησαν τη διοργάνωση ο π. Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και άλλοι επίσημοι κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης απ' ότι μπορέσαμε να διακρίνουμε.

Ακολουθούν κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα περίπτερα των εκθετών:

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγαλύτερες)



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: