Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η φωλιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δράσει ως άλλος Μέγας Αλέξανδρος και να λύσει το Γόρδιο Δεσμό για την Κύπρο, το Σκοπιανό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κατά τη διάρκεια τελετής στις 25.3.2009 για την επέτειο της διακήρυξης της ανεξαρτησίας μας.

Ο Γόρδιος Δεσμός ήταν ένας κόμπος και ένας μύθος.

Πρόκειται δηλαδή για το μύθο ενός κόμπου που καταδίκασε έκτοτε την ανθρωπότητα στον κόμπο ενός μύθου.

Σύμφωνα με τη λαϊκή ανατολίτικη παράδοση, στη πόλη Γόρδιο, πρωτεύουσα της Φρυγίας υπήρχε η περίφημη άμαξα του Μίδα, ιδρυτή της πόλης, της οποίας «ο ζυγός ήταν προσηλωμένος δια δεσμού εκ φλοιού κρανέας τόσο, εντέχνως, ώστε δεν εφαίνετο ούτε αρχή ούτε τέλος, υπήρχε δε ο χρησμός, καθ ον όστις λύση τούτον τον δεσμόν, μέλλει να άρξη της Ασίας».

Όποιος κατάφερνε να λύσει το κόμπο θα ήταν ο επόμενος κυρίαρχος της Ανατολής.

Ο Μέγας Αλέξανδρος που γνώριζε το μύθο μόλις έφτασε στη πόλη Γορδία και πλησίασε την άμαξα, αναρωτήθηκε ποιός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κάνει πραγματικότητα το σχέδιο του που δεν ήταν άλλο από τη λύση της λύσης και στη συνέχεια την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του γεγονότος.

Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ο Γόρδιος Δεσμός δεν ήταν τελικά κόμπος.

Στην πραγματικότητα, ήταν μια σύνθεση πολλών υλικών (αλλά και άυλων) , ζωντανών και νεκρών, που στη διάρκεια των αιώνων είχαν δημιουργήσει μια κατάσταση ανεξήγητη.

Η φύση είχε αφεθεί να αφομοιώσει την άμαξα του Μίδα και το τελικό αποτέλεσμα έδινε την αίσθηση ενός κόμπου από φλοιό "κρανέας".

Ο Μέγας Αλέξανδρος όμως, σκέφτηκε ότι αντί να δοκιμάσει να λύσει τον τεράστιο αυτό κόμπο, με ρίσκο να μη τα καταφέρει ποτέ, θα μπορούσε να κάνει κάτι το οποίο θα αποδείκνυε την υπεροχή του, τόσο νοητικά όσο και στρατηγικά.

Έτσι έπιασε το σπαθί του και με μία κίνηση τεμάχισε το σκοινί και το ξύλο κρανιάς.

Στόχος του ήταν να δείξει στους πάντες ότι όχι μόνο έμελλε να γίνει ο νέος κυρίαρχος της Ανατολής, αλλά και ότι αυτό θα το κατάφερνε με τη στρατιωτική του υπεροχή.

Όποιος δεν ήταν διατεθειμένος να τον ακολουθήσει, θα έπρεπε να υποστεί το σπαθί του.

Σύμφωνα με μια άλλη, λιγότερο εντυπωσιακή εκδοχή του συγκεκριμένου μύθου, ο Μέγας Αλέξανδρος τράβηξε ένα κομμάτι σάπιου ξύλου και έλυσε πολύ πιο εύκολα το κόμπο.

Στην Ιστορία όμως καταγράφηκε η πρώτη εκδοχή του μύθου αυτή που έδωσε τη λύση με την ισχύ του σπαθιού και όχι εκείνη που "καθάρισε" με την ισχύ του μυαλού.

Και έτσι, μιλάμε όλοι σήμερα για τους σύγχρονους γόρδιους δεσμούς και επίκαιρους Αλεξανδρινούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: