Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Κύπρος: Πολύ κοντά σε συμφωνία




"Εάν χάσουμε αυτή τη συμφωνία μπορεί να μη βρούμε άλλη ξανά".

Αυτό δήλωνε σε όλους τους τόνους ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το περασμένο σαββατοκύριακο σε δημοσιογράφους της Τουρκίας.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 έχουν ξεκινήσει σοβαρές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

"Στόχος μου είναι να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος αυτού του έτους και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις αρχές του 2010" δήλωσε ο κ. Ταλάτ και συνέχισε:

"Η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη".

Έχει επέλθει πλήρης συμφωνία για τη δικαιοδοσία και μένει μόνο το θέμα των εδαφών.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά κατέχει το 35,4 % του νησιού.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν οι Τουρκοκύπριοι θα περιορίζονταν στο 23,24 % των εδαφών.

Σε επόμενες όμως συνομιλίες φαινεται να έχει γίνει καταρχήν αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους να παραμείνουν οι Τουρκοκύπριοι στο 29% του εδάφους της μεγαλονήσου.

Εκνευρισμό πάντως έχουν προκαλέσει οι έρευνες από την Κύπρο για αποθέματα πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο της γεγονός που οι Τούρκοι θεωρούν ότι προκαλεί προβλήματα στις συνομιλίες για το φλέγον θέμα.

Ενταγμένο σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο, η διασφάλιση ειρήνης στην περιοχή, θα εξηγούνταν από τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων για εξελίξεις στην περιοχή του Ιράν.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται στο Αφγανιστάν και όλες οι εστίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στα μετόπισθεν αποκόπτοντας τις διόδους ανεφοδιασμού και επικοινωνιών αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.

Στη φωτογραφία το σχετικό χθεσινό δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Vatan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: