Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

ΝΑΤΟ πάλι


Στις 26-27 Αυγούστου 2009 ο Anders Fogh Rasmussen, νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε την Ελλάδα και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις που πέρασαν γρήγορα από τα ΜΜΕ χωρίς να δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε:

"Με μεγάλη χαρά, καλωσορίζω τον κο Anders Fogh Rasmussen στην Αθήνα, υπό τη νέα του ιδιότητα ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Με τον κο Rasmussen γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πολλές φορές στο παρελθόν, υπό την ιδιότητά του ως Πρωθυπουργού της Δανίας.

Είμαι βέβαιος ότι η εποικοδομητική αυτή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, εν όψει μάλιστα και των πολλών και σημαντικών αποφάσεων, τις οποίες θα κληθεί να λάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα η Συμμαχία.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τη διαδικασία εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος και για το περιεχόμενό του.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία αυτή.

Επιπλέον, μας απασχόλησαν οι άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Συζητήσαμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται μετά και τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου.

Και βεβαίως συζητήσαμε για τη σημαντική δραστηριοποίηση της, υπό νατοϊκή διοίκηση, δύναμης της ISAF.

Η συνεργασία μεταξύ του συνόλου των παραγόντων και Οργανισμών που δραστηριοποιούνται εκεί, υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, είναι αναγκαία.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προώθησης των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, συμφωνούμε πλήρως με την ανάδειξή του ως μιας από τις βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε και κατά την υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Κέρκυρα, η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της πλήρους αξιοποίησης των μηχανισμών της σχέσης αυτής, μέσα από μια διαδικασία εποικοδομητικής συνεργασίας και διαλόγου, ακόμη και σε ζητήματα στα οποία οι απόψεις των δύο πλευρών δεν ταυτίζονται απαραιτήτως.

Συμφωνούμε, επίσης, με τη σημασία που αποδίδει ο νέος Γενικός Γραμματέας στη συνεργασία με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται, πάντοτε όμως με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεών τους.

Η Ελλάδα στηρίζει, επίσης, σθεναρά την προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης, που είναι μια από τις προτεραιότητες του νέου Γενικού Γραμματέα.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

Η θεματολογία η οποία προσδιορίσθηκε στην Κέρκυρα θα εξετασθεί αναλυτικότερα εντός του ΟΑΣΕ, υπό την Ελληνική Προεδρία και ευελπιστούμε στην περαιτέρω προώθησή της, κατά την προσεχή Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, το Δεκέμβριο αυτού του χρόνου.

Συζητήσαμε, βεβαίως και άλλα θέματα και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος.

Θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Anders Rasmussen κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του και να τον διαβεβαιώσω για τη συμπαράσταση και τη συνδρομή της Ελλάδας στις προσπάθειές του.

(Απαντήσεις σε ερωτήσεις:)

- Θέλω να ρωτήσω αν απασχόλησε τις συνομιλίες που είχατε το γεγονός ότι η ομαλή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, η οποία έχει επιτευχθεί, πρέπει να σημειώσω μετά από χρόνιες διαπραγματεύσεις, έχει εμποδιστεί, συχνά εμποδίζεται, κυρίως από πολιτικούς λόγους. Αυτή η παρακώλυση συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας;

- Ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήσαμε. Αναφερθήκαμε και οι δύο σ’ αυτό.

Να πω το εξής:

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οξυμένες από την αστάθεια που δημιουργεί η οικονομική κρίση, απαιτούν καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία, ορθολογικότερη χρήση των δυνάμεών μας και ουσιαστικά αλληλοκάλυψη στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των δύο Οργανισμών, όμως, χρειάζεται πριν απ’ όλα κοινή λογική.

Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της.

Κατά τα άλλα, πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει ήδη από το 2003 με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και πρέπει να τηρείται. Αλλά και στο πεδίο, ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες, οι διοικητές των αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βρίσκουν τρόπους συνεργασίας.

Κοινή λογική λοιπόν, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία και είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Βεβαίως, αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση.

- Η ασφάλεια και η ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν έχουν αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή για το ΝΑΤΟ. Κύριε Πρωθυπουργέ, δεσμευθήκατε να στείλετε κι άλλες δυνάμεις, για να συμβάλετε στον σκοπό αυτό;

- Η Ελλάδα και στο Αφγανιστάν, όπως και άλλες διεθνείς αποστολές, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος, συμμετέχει.

Και συμμετέχει ενεργά.

Σ’ αυτές τις αποστολές – όπως ειδικότερα αφορά και το Αφγανιστάν - η συμμετοχή της Ελλάδας, εκτός από τον στρατιωτικό τομέα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανασυγκρότησης, της κατασκευής απαραίτητων υποδομών, της αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης, της εμπέδωσης δημοκρατικών θεσμών και της εκπαίδευσης και άσκησης των γηγενών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν όσο γίνεται περισσότερο.

Εκπληρώνουμε έτσι με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς τη Συμμαχία, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα εν γένει.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι το Αφγανιστάν είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία."

Στη συνέχεια, ο κος Anders Fogh Rasmussen ταξίδεψε στην Τουρκία όπου έγινε δεκτός με επισημότητα και το βράδυ της 27ης Αυγούστου σε γεύμα που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα προς τιμήν του, με παρουσία πολλών προσκεκλημένων από διάφορες χώρες, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"...

Η Τουρκία πάντοτε ήταν, καθ' όλη την ιστορία της, στο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Η παρουσία μου σε αυτό το γεύμα ως Δανός και η συμμετοχή αυτό το βράδυ αντιπροσώπων από πολλές χώρες και κοινότητες, δείχνει ότι αυτή η μακρά παράδοση δημιουργίας δεσμών μεταξύ κουλτούρων και πολιτισμών παραμένει ζωντανή και δυνατή.

Πράγματι, ο σημερινός ρόλος της Τουρκίας ως γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης, του Αραβικού κόσμου και της κεντρικής Ασίας είναι τόσο σημαντικός σήμερα όσο ήταν πάντα. Ανακοίνωσα, την πρώτη μέρα ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ότι θα κάνω μια από τις βασικές μου προτεραιότητες την εντατικοποίηση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ με εταίρους πέρα από αυτό και ιδιαίτερα τις 11 χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία της Κωνσταντινούπολης, που περιλαμβάνει 4 χώρες του Κόλπου. Η Τουρκία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ώστε να βοηθήσει αυτή η δέσμευση να καρποφορήσει επ' ωφελεία του ΝΑΤΟ αλλά και των εταίρων μας.

...

Τέλος, θα ηγηθώ της διαδικασίας διαμόρφωσης του μέλλοντος του ΝΑΤΟ, μέσω μιας μελέτης που θα οδηγήσει, τον επόμενο χρόνο, στο νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας. Ο πρέσβης Παμίρ, σεβαστός πολύ στις Βρυξέλλες, θα είναι η φωνή της Τουρκίας στην ομάδα των 12 υπό την ηγεσία της Μαντλίν Όλμπραϊτ [Madeleine Albright] που θα ξεκινήσει τη διαδικασία την επόμενη εβδομάδα.

..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: