Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Οικονομίας,


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Κύριο Γιάννη Παπαθανασίου
Αθήνα, 28 Αυγούστου 2009

Κύριε υπουργέ,

Πριν έξη περίπου μήνες, με ανοιχτή επιστολή μου προς εσάς, είχα υποστηρίξει ότι η πραγματικότητα που βιώναμε δεν συνιστά οικονομική κρίση, αλλά χρεωκοπία της κλεπτοκρατίας.

Και, σας είχα προτείνει να καταλογίσετε τις συνέπειες στους υπαίτιους, πριν στείλουν οι ίδιοι τον λογαριασμό στο κοινωνικό σώμα. Μετατρέποντας, τελικά, τo δικό τους ναυάγιο σε κρίση όλων μας.

Μάλλον δεν συμμεριστήκατε την εκτίμηση αυτή και, πάντως, αποφύγατε να ενστερνιστείτε τις επακόλουθες προτάσεις μου:

- Να υποστηρίξετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως είχατε κάθε δικαίωμα - την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος, να αποφασίσετε ποιές προωθείτε και να το ανακοινώσετε.

- Να απεμπλακείτε αμέσως από ανούσιες συζητήσεις με τον κύριο Αλμούνια, τροποιώντας απλώς την λογιστική απεικόνιση των δημόσιων οικονομικών μας, όπως είχατε κάθε δυνατότητα.

- Να πληροφορήσετε τις αρμόδιες αρχές, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ότι, όπως ήλθαν τα πράγματα, σκοπός πιά είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και μέσον για την υποστήριξή της η νομισματική σταθερότητα και όχι το αντίστροφο, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει πάντοτε, κατά την άποψή μου.

- Να αποκαταστήσετε την ρευστότητα στην αγορά, και μέσω του πιστωτικού συστήματος, όπως είχατε δεσμευτεί.


Κύριε υπουργέ,

Σήμερα, κάθε καλοπροαίρετος συμπατριώτης μας διαπιστώνει ότι απορρίψατε όλες αυτές τις αλλαγές. Μείνατε στις παλιές κακές συνταγές.

Ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα !

Με συνέπεια, δυστυχώς, η κρίση να μπεί στην ζωή μας για τα καλά: Λιγότερες δουλειές, λιγότερα εισοδήματα, λιγότερη κοινωνική προστασία.

Και το κυριότερο ίσως: Λιγότερη ελπίδα για το μέλλον!


Πολιτική σας επιλογή όλα αυτά, διαχειριστική αβελτηρία ή και τα δύο; Εξηγήστε οι ίδιοι, αν αισθάνεστε την ανάγκη αυτή. Ίσως να είναι η εξήγηση αυτή και η μόνη πια διαθέσιμη χρήσιμη πρωτοβουλία σας.

Απλούστατα, επειδή, μετά τέτοια και τόση αστοχία, η πολιτική νομιμοποίησή σας, για τις όποιες άλλες θετικές πρωτοβουλίες ενδεχομένως σκεπτόσαστε, έχει εξανεμιστεί. Όπως και ο χρόνος σας.

Κοντολογίς, το πολιτικό σώμα, ο ελληνικός λαός δηλαδή, έχει ανταποδόσει την οικονομική κρίση που του φορτώσατε με κρίση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της οποίας είστε μέλος.

Και αυτή την πεποίθησή του θα εκφράζει με κάθε τρόπο, όποτε έχει την ευκαιρία. Αποζητώντας να γυρίσει σελίδα.

Με την βεβαιότητα ότι... γίνεται!

Παντελής Οικονόμου.


* Ο Παντελής Οικονόμου είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής Α Αθήνας.


[ΕΠ: Κύριε Οικονόμου,

Τα προβλήματα της κοινωνίας μας και κατ' επέκταση της οικονομίας μας είναι πιο βαθιά από, για παράδειγμα, την αλλαγή στη "λογιστική απεικόνιση των δημόσιων οικονομικών μας", (τακτικές κομπογιαννίτικες).

Εδώ, υπάρχουν θέματα σεβασμού και προστασίας των βασικών ανθρώπινων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας.

Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας στη χώρα.

Για ποιά οικονομικά μας μιλάτε;]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: