Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Στη Γενεύη οι κκ Ναυσικά Παπανικολάτου και Παναγιώτης Δημητράς



Στη Γενεύη βρίσκονται επ' ευκαιρία της εξέτασης της Ελλάδος από αρμόδια επιτροπή κατά των διακρίσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) οι κκ Ναυσικά Παπανικολάτου και Παναγιώτης Δημητράς εκπροσωπώντας τις συνεργαζόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) αντίστοιχα.

Στις 10-11 Αυγούστου 2009 η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων θα εξετάσει την εφαρμογή της αντίστοιχης Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων από την Ελλάδα.

Η εξέταση θα γίνει με βάση κατάλογο θεμάτων που η Επιτροπή υπέβαλε στην Ελλάδα πριν επτά εβδομάδες.

Το αγγλικό πρωτότυπο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:
http://www.scribd.com/doc/18624464/CERDCGRCQ19

Ο κατάλογος θεμάτων βασίστηκε στην έκθεση της Ελλάδας διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.scribd.com/doc/18624343/CERDCGRC19EN

και στην πρώτη έκθεση προς την Επιτροπή των ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.scribd.com/doc/18624519/Greek-Helsinki-Monitor-Greece-CERD75

όπως και στην ιστοσελίδα των ΜΚΟ http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2009_files/submission_to_cerd_april_2009.doc

Οι ΜΚΟ ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ, στις 5 Αυγούστου 2009, υπέβαλαν δεύτερη έκθεση στην Επιτροπή, την οποία κοινοποίησαν και στο Υπουργείο Εξωτερικών, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα

http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2009_files/submission_to_cerd_august_2009.doc



Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ θα κάνουν άτυπη προφορική ενημέρωση των μελών της Επιτροπής του ΟΗΕ, στη Γενεύη, στις 10 Αυγούστου 2009, πριν από την έναρξη της εξέτασης της Ελλάδας από την Επιτροπή, την οποία θα παρακολουθήσουν υποβάλλοντας κάθε πρόσθετο κείμενο που τυχόν χρειαστεί.

Οι ΜΚΟ Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) έχουν αναδείξει πολλές φορές τις υφιστάμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα τόσο σε μεμονωμένες περιπτώσεις όσο και γενικά ως δεσπόζουσα αντίληψη κατά μειονοτικών ομάδων.

Με τη συνδρομή τους υποθέσεις έχουν φτάσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αποτέλεσμα την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων για την Ελλάδα.

Θα πρέπει να γίνει σαφές όμως ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων είναι μια γενικευμένη κατάσταση στη χώρα που δεν αφορά μόνο εθνικές ή άλλες μειονότητες αλλά κάθε πολίτη που υφίσταται τα αποτελέσματα της δόλιας κακοδιοίκησης και διαφθοράς με αποτέλεσμα τη διάκριση λόγω της οικονομικής, κομματικής ή άλλη επιρροής.

Δεν υπάρχει διάκριση σε αυτούς που διαθέτουν "μέσο", "δόντι" ή "βύσμα" και σε εκείνους που δε διαθέτουν;

Τις ίδιες υπηρεσίες απολαμβάνει αυτός που λαδώνει με εκείνον που δεν μπορεί ή δε θέλει να λαδώσει; Έχει τις ίδιες υποχρεώσεις;

Δεν υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω πλαστογραφίας, παραχάραξης ή νοθείας της έκφρασης της βούλησης του Ελληνικού Λαού;

Η παραβίαση λοιπόν των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα δεν είναι ανεξάρτητη από την παραβίαση των δικαιωμάτων κάθε αδύνατου πολίτη ή οποιασδήποτε ανυπεράσπιστης ομάδας.


Καθώς εάν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί ωφελούνται όλοι, χωρίς διακρίσεις, ενώ όταν απεναντίας αυτοί βιάζονται τα αποτελέσματα τα νιώθουν όλοι λιγότερο ή περισσότερο.

Όταν όμως το έλλειμμα δημοκρατίας εκφαίνεται κατά των μουσουλμάνων της Θράκης ή των Εβραίων τότε το γεγονός παίρνει εθνική αλλά και διεθνή διάσταση.

Δε σκάνε και πολύ όμως οι κομματικοί. Στα παλιά τους τα παπούτσια τόσο οι ΜΚΟ όσο και οι διεθνείς οργανισμοί που συνεχίζουν βέβαια να δημοσιεύουν αναφορές κατά της Ελλάδας, οι τελευταίοι με τη γλώσσα της ευγένειας του επιβάλλει η διπλωματία.

Για παράδειγμα, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια έστειλε η χώρα μας την αναφορά της στον ΟΗΕ σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού (βλ. φωτογραφία) ενώ δεν είχε στείλει αναφορά για τη γενική κατάσταση στη χώρα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και είχε υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή της.

Συγνώμη, αλλά μετά πώς περιμένεις να έχεις υποστήριξη από τα διεθνή όργανα για θέματα που καίνε;

Μάλλον πρέπει τα υπουργεία να έχουν έλλειψη προσωπικού. Μάλλον πρέπει να γίνουν προσλήψεις.

Οι δεσποινίδες στο Υπουργείο Εσωτερικών που παίζουν πασιέντζα στους υπολογιστές ή οι άφαντοι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ (προσωπικές εμπειρίες) πρέπει να είναι ο κανόνας και στα άλλα υπουργεία με πρώτο εκείνο των Εξωτερικών.

Πρόσφατο γεγονός το αποδεικνύει.

Μετά φταίνε οι κκ των ΜΚΟ που καταγγέλουν; Τουλάχιστον αυτοί δουλεύουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: