Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Δεν λέει Αμήν η Εκκλησία





Σθεναρή απάντηση αναμένεται από πλευρά Εκκλησίας (των κληρικών για να είμαστε πιο ακριβείς).

Η αντίδραση θα στρέφεται κατά της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.

Όπως μαθαίνουμε έμμεσα από τρίτους υπήρξαν κάποιες άτυπες συμφωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Καθώς όμως οι συμφωνίες προϋποθέτουν και κάποια μορφή συναλλαγής δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια ήταν η δέσμευση από πλευράς Εκκλησίας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοκρατική Αναγέννηση είναι δικαιολογημένη η αντίδραση της Εκκλησίας στο φορολογικό νομοσχέδιο γιατί ενώ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έπρεπε να φορολογείται όπως όλα τα άλλα με ποσοστό 1%, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση φορολόγησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας με 3% όπως δηλαδή θα ισχύσει για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Είναι πολύ πιθανό αν όχι βέβαιο πάντως η φαινομενική επίθεση της κυβέρνησης κατά της Εκκλησίας με όπλο τη φορολογία να αποτελεί κίνηση τακτικής έτσι ώστε η Πολιτεία να βρίσκεται σε προνομιακή θέση όταν θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον θέματα εθνικού ενδιαφέροντος για τα οποία η Εκκλησία και ορισμένοι κληρικοί έχουν δηλώσει δημοσίως την αντίθεσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: