Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ερωτηματικά για τη νέα διαδικτυακή πύλη του Δήμου Πειραιά




Στον "αέρα" πραγματικά βρίσκεται η νέα διαδικτυακή πύλη του Δήμου Πειραιά την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pireasnet.gr.

Η πύλη λειτουργεί δοκιμαστικά μέχρι 31.12.2009 ωστόσο η δημοτική παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα δεν έχασε την ευκαιρία να μας πουλήσει το παραμύθι ότι ο Δήμος μπαίνει σε ψηφιακή εποχή και τα γνωστά.

Για να προκαλέσει ακόμη περισσότερο το κοινό αίσθημα ανέφερε τη λέξη "προϋπολογισμός". Καλά δεν ξέρουν ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί;

Έτσι σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 4.11.2009 μαθαίνουμε ότι "ο Δήμος Πειραιά θα είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που θα καταρτίσει «συμμετοχικό προϋπολογισμό», εγκαινιάζοντας τη δημόσια διαβούλευση στις 15 Νοεμβρίου.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση της νέας διαδικτυακής πύλης του Δήμου Πειραιά, σε επιχειρηματίες, στο Δημαρχείο της πόλης.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής μίλησε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος ο οποίος ανέδειξε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της νέας διαδικτυακής πύλης του Δήμου, για την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρηματιών του Πειραιά.

Τόνισε ότι ο Δήμος εισέρχεται δυναμικά στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εξυπηρέτηση, στον τρόπο λειτουργίας του και στο εργασιακό του περιβάλλον.

Πρόκειται, είπε, για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας και διαδραστικής λειτουργίας με προδιαγραφές συνεχούς βελτίωσης και επέκτασης.

Τέλος κάλεσε τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να κάνουν ολοένα και περισσότερο χρήση των υπηρεσιών του.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Sigular Logic κ.κ. Γ. Αγάθος και Γ. Ζαρκούτης παρουσίασαν τις μεγάλες δυνατότητες του μέσου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τη φιλικότητα προς το χρήστη τονίζοντας τη σημασία της ψηφιακής δημοκρατίας που εκφράζει.

Η κα Κ. Κουμανιώτη , συνεργάτης του Δήμου για οικονομικά θέματα, υπογράμμισε ότι χάρη στη διαδικτυακή πύλη, ο Πειραιάς πρωτοπορεί, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση το νέο Προϋπολογισμό του, από 15 Νοεμβρίου.

Όπως είπε, ο Δήμος Πειραιά θα είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θα καταρτίσει «συμμετοχικό προϋπολογισμό».

Μίλησε επίσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Δήμου να αξιοποιήσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δημιουργία του νέου διαδικτυακού τόπου, δηλώνοντας ότι ο Εμπορικός Σύλλογος και τα Επιμελητήρια θα είναι επώνυμοι χρήστες του.

Υπογράμμισε ακόμη τη μεγάλη σημασία του νέου συμμετοχικού πρoϋπολογισμού και της on line εξυπηρέτησης, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για τους επιχειρηματίες και τους πολίτες, που υπολείπονται χρόνου."



ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ;

Απορίας άξιο είναι όμως, και πρέπει να δοθεί μια υπεύθυνη και επίσημη απάντηση, αν ο Δήμος Πειραιά που παραλαμβάνει το έργο και οι αρμόδιοι φορείς που το χρηματοδοτούν και το εποπτεύουν γνωρίζουν ότι βασίζεται σε ελεύθερο λογισμικό.

Έτσι διαπιστώσαμε διαβάζοντας τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας του Δήμου.

Η τεχνολογία στηρίζεται στην πλατφόρμα DotNetNuke (http://www.dotnetnuke.com/) που είναι ελεύθερη κατά κύριο λόγο.

Υπάρχει επαγγελματική έκδοση (professional) που όμως δεν προσφέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα αν εξαιρέσει κάποιος την τεχνική υποστήριξη στον κατασκευαστή της διαδικτυακής πύλης.

Επίσης, για την ανάπτυξη χρησιμοποιήθηκαν πόροι εκτός του αναδόχου και συγκεκριμένα από την εταιρεία SolPart (www.solpart.com).

Σημασία δεν έχει αν η εταιρεία Singular Logic χρησιμοποίησε ακόμη και τον κλητήρα της για να παραδώσει το έργο.

Σημασία έχει αν αυτό προβλέπεται αρχικά από την προκήρυξη και στη συνέχεια από τη σύμβαση που υπεγράφη.

Διότι αν παρέδωσε κλητήρα γιατί να πληρωθεί για προγραμματιστή και μάλιστα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους;

Θα σηκώσουμε τις κεραίες μας και θα σας ενημερώσουμε σχετικά στο άμεσο μέλλον για τα ειδικά στοιχεία του έργου.


Ο ΠΗΓΑΙΟΣ

Για λόγους τεκμηρίωσης παραθέτουμε και τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας. Μην προσπαθήσετε να τον διαβάσετε αν δεν είστε του κλάδου.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καεί το μυαλό σας!

PireasNet

1 σχόλιο:

vagelis είπε...

Πρώτα απ' όλα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...
Συγνώμη που δεν έχω στείλει αυτά που μου ζήτησες αλλά δεν φτάσαμε τυχαία σε αυτήν την κατάσταση, από το πρωί τα έχω ζητήσει αλλά ακόμη δεν μου τα εχουν στείλει.
Όταν τα λαβω αμέσως θα τα στείλω.

Επικοινωνία: