Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Το ανέκδοτο της Κυριακής



Η είδηση από την εφημερίδα ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ και τη στήλη HEALTH

"Από το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοπολιτικής Ανεπάρκειας (Acquired Leadership Deficiency Syndrome - ALDS) πάσχει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο νομάρχης Πειραιά και Συντονιστής Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μίχας.

Στον ασθενή χορηγούνται ισχυρά ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα χωρίς όμως ορατό αποτέλεσμα διότι ως γνωστόν η ασθένεια είναι αθεράπευτη.

Δεν έχει διευκρινιστεί από που ή ποιόν μεταδόθηκε η ασθένεια στον ασθενή δεδομένου ότι τα άτομα φορείς μπορεί να μην την εκδηλώσουν ποτέ.

Ερευνάται πάντως από τους ειδικούς το άμεσο πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον του νομάρχη"


Ηλεκτροφόρα ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ



Από την εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Πέμπτης 24.1.2008 και την ειδική στήλη Διαστάσεις

Το «ρεύμα» της βάσης το σκέφτονται;

Του Στέφανου Κ. Πολίτη

"Το «Τι είχες Γιάννη, ό,τι είχα πάντα» πάει κουτί σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Την ώρα που η κυβέρνηση Καραμανλή είναι πεσμένη στο καναβάτσο, από τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή που εκπόρθησαν και το ίδιο το Μαξίμου, και ένα σπρώξιμο θέλει για να πάει παρακάτω...

Στη Χαριλάου Τρικούπη τους έχουν πιάσει πάλι οι διαταραχές πανικού, κλείνουν πόρτες και παράθυρα, για να φυλαχτούν από τα «ρεύματα» και γενικώς εμφανίζουν μια εικόνα φοβικού κόμματος, ανήμπορου (ή ανίκανου;) να ασχοληθεί δυναμικά με όλα όσα προβληματίζουν κι ανησυχούν τα ελληνικά νοικοκυριά και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου!...

Στη Χαριλάου Τρικούπη, αντί να αναδεικνύουν την πολιτική σήψη και τον κατήφορο στον οποίο οδηγεί, με ταχύτητα, τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να υπάρξει διέξοδος...

Οχυρώνονται και στήνουν «οδοφράγματα» στο ρεύμα Βενιζέλου, δίνοντας σε αυτό πολύ μεγαλύτερη σημασία, από αυτή που μπορεί να έχει πραγματικά!

Ποιοι είναι, αλήθεια, αυτοί οι φωστήρες που συμβουλεύουν τον, με καθολική αποδοχή, επανεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος, Γ. Παπανδρέου, να εμφανίζεται φοβισμένος μπροστά σε πολυφασικές κινήσεις μέσα στο κόμμα του;...

Δεν το βλέπει κανείς ότι στην ουσία του κάνουν κακό; Ότι τον υποσκάπτουν;

Δεν υπάρχει ούτε ένας εκ των στενών συνεργατών του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ που να καταλαβαίνει ότι αυτός ο θόρυβος με τον Όμιλο προβληματισμού των «βενιζελικών» εκθέτει τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου;...

Ο οποίος [ Γ. Παπανδρέου ] διατηρεί κι αυτός «ρεύμα» στο κόμμα, το «Κάθε Μέρα Πολίτης» (www.kathemerapolitis.gr), όπως ρεύματα διατηρούν εντός του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος την Αριστερή Πρωτοβουλία, και ο Αντώνης Κοτσακάς το Ρεύμα Κοινωνικής Αριστεράς, και ο Παντελής Οικονόμου τους Έλληνες Σοσιαλιστές, και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, και πολλά ακόμη στελέχη, ενώ ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της λειτουργίας τάσεων μέσα στο κόμμα.

[ Σημείωση του blog: Ο γνωστός επικοινωνιολόγος, αδιαμφισβήτητος νικητής όλων των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και σημερινό δεξί χέρι στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του Γ. Παπανδρέου, Γιώργος Σεφερτζής, έχει καταφέρει να διεισδύσει αλλά και να στρατολογήσει άτομα και μέσα στο χώρο του ρεύματος "Κάθε Μέρα Πολίτης" και ενδεχομένως και αλλού.

Σήμερα οι Βενιζελικοί, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του blog ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, προσπαθούν απεγνωσμένα να σβήσουν κάθε ίχνος αυτής της παρουσίας και να αποξενωθούν από τα μελλοντικά γεγονότα. Αυτό θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο. ]

Μήπως ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να κοιτάζει μήπως και ο κίνδυνος δεν είναι από τον Βενιζέλο, αλλά από κάποιους που είναι πολύ κοντά του;...

Διότι η «ιδεολογική καθαρότητα», που φαίνεται ότι του προτείνουν αυτοί οι κάποιοι, με τη «συμμετοχική δημοκρατία», [ αυτή ] που ο ίδιος έχει διακηρύξει, όχι μόνο δεν τέμνονται, αλλά ούτε παράλληλα δεν συμβαδίζουν. Είναι εντελώς αντίθετα το ένα με το άλλο...

Εκτός κι αν συμβαίνει το άλλο. Εκτός κι αν μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι μεν και οι δε τελούν εν διαστάσει και απλώς μένουν μαζί, όπως κάνουν μερικά ζευγάρια, για χάρη των παιδιών, και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, της βάσης των ψηφοφόρων!...

Όμως τα «παιδιά» τα βλέπουν όλα και έχουν θυμώσει με τη συμπεριφορά των «γονέων». Και αυτός ο θυμός εξελίσσεται σε δυνατό ρεύμα που θα τους «παγώσει» όλους στο κόμμα... "


Ο Μίχας έχει και συνεργάτες



Όταν ο παράνομος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας βρίσκει τα σκούρα τότε θυμάται και τους συνεργάτες του.

Ο νομάρχης κοιτάζει πάντα:

1. Να μην πληρώνει αυτός, αλλά και
2. Να πληρώνουν άλλοι τα σπασμένα.

Επίσης, όταν καταλαβαίνει ότι χάνει το παιχνίδι των εξελίξεων τότε αναλαμβάνει δήθεν πρωτοβουλίες για να επιβάλλει ξανά την παρουσία του ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη όσων τον στήριξαν στο παρελθόν και επιβεβαιώνοντας στους μελλοντικούς και παλιούς επενδυτές του ότι είναι "blue chip".

Ναι, αλλά είδες που έχει πάει και η τιμή στο χρηματιστήριο ορισμένων λεγόμενων blue chip όταν αποκαλύφθηκε τελικά ότι είναι αέρας κοπανιστός;

Σε μια τακτική σύγχρονου πολιτικού Μακιαβελισμού, ακόμη και με τους πιο άσπονδους και επίσημα καταγεγραμμένους εχθρούς του θέλει τώρα να συμμαχήσει ο νομάρχης Πειραιά θέτοντας βέβαια δημοκρατικά τον εαυτό του στο τιμόνι.

Ζωγραφίζει ο Μίχας και στον επικοινωνιακό καμβά.

Όταν όμως κινδυνεύεις να πας φυλακή τότε κανείς δε σε θέλει πραγματικά δίπλα του.

Στην πρόσφατη συνάντηση με το δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Πειραιά στις 16.1.2009, μεταξύ του νομάρχη, του δημάρχου και των συνεργατών τους ακριβώς αυτές τις πολιτικές εφάρμοζε ο Γιάννης Μίχας.

Το βεβαρημένο όμως κλίμα στην κομματική ατμόσφαιρα του Πειραιά δεν έχει αλλάξει.

Για όσους δεν ήταν παρόντες σας αναφέρω ότι η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη και τα πρόσωπα αμήχανα. Οι κινήσεις όλων των συνευρισκομένων ήταν νευρικές και άτσαλες. Κάποιοι μάλιστα χαζογέλαγαν όλη την ώρα.

Η καρδούλα τους που είχε ανεβάσει επικίνδυνα για την υγεία τους παλμούς ήξερε μόνο τι επεδίωκαν να πετύχουν.

Οι συνεργάτες :

(παρακαλώ τα ονόματα να τα σημειώσετε πολύ καλά)

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από τη Νομαρχία Πειραιά:
  • Η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρουμπίνη Ανδριοπούλου,

  • Οι αντινομάρχες Σταύρος Μαρκάτος, Σπύρος Αλεξόπουλος, Βασίλης Βαλσαμάκης, Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Παύλος Τριανταφύλλου και Γιώργος Τσιρίδης,

  • Ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας Κώστας Καρράς,

  • Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Χρήστος Αγγέλης και Παναγιώτης Βουδούρης και

  • Ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Αντωνάκος.

Από την πλευρά του δήμου παρέστησαν:
  • Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Ρεσβάνης,

  • Οι αντιδήμαρχοι, Βασίλης Βουράκης, Αντώνης Αρώνης, Δημήτρης Αντωνάτος, Γιώργος Αξαρλής, Στέλιος Γαϊτανάρος, Νίτσα Βλασοπούλου, Γιώργος Χαμάκος, Παναγιώτης Αβραμίδης,

  • Ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ Στέλιος Μπρατσόλης,

  • Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Δημήτρης Γκερλές,

  • Ο πρόεδρος της ΔΕΑΠ Γιάννης Μπενέτος,

  • Ο πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ Νίκος Καρβουνάς,

  • Η πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Σταυρούλα Καρύδη,

  • Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού – Παιδείας Δημήτρης Βρόντος και

  • Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Οικονομόπουλος.
Τα δύο στρατόπεδα σε παράταξη διπλωματίας. Τη νύφη βέβαια πάλι εμείς θα την πληρώσουμε.

Μίχας - Φασούλας, Σέξ χωρίς Αγάπη



Επ' ευκαιρία της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16.1.2009 στη νομαρχία Πειραιά μεταξύ του παράνομου νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και του δημάρχου της πόλης Παναγιώτη Φασούλα διαβάστε τι κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα, τα φιλιά και τις χειραψίες.


Το άρθρο του Β. Νέδου από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 7.10.2007.

"Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο κ. Π. Φασούλας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά, τουλάχιστον ένας άνθρωπος στο ΠαΣοΚ ένιωσε ρίγος να διαπερνά τη ραχοκοκαλιά του.

Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε από τη χαμηλή κομματική βαθμίδα, άφησε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά τη σφραγίδα του και από το 2002 είναι νομάρχης Πειραιά.

Ο κ. Ι. Μίχας θεώρησε από την αρχή ότι ο κ. Φασούλας αποτελεί το μοναδικό σοβαρό - εσωκομματικό - εμπόδιο στη φιλοδοξία του να γίνει ο πολιτικός κυρίαρχος στον Πειραιά.

Ο «ψηλός», ασυνήθιστος στα εσωκομματικά παιχνίδια, προσπάθησε τον τελευταίο χρόνο να «ανοίξει» τις πόρτες του δήμου σε ανθρώπους εντός και εκτός ΠαΣοΚ. Μάλιστα, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο Πειραιά, η δημοφιλία του κ. Φασούλα έχει πληγεί ελάχιστα.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα ο κ. Μίχας είχε επιλέξει να αναβάλει τη σύγκρουση με τον κ. Φασούλα ως την κατάλληλη στιγμή.

Η φαινομενική ισορροπία μεταξύ των δύο ανδρών διαλύθηκε οριστικά το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΠαΣοΚ. Τόσο ο κ. Μίχας όσο και ο κ. Φασούλας γνώριζαν ότι η επιλογή του ενός θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τη στάση του άλλου.

Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλας δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου για την προεδρία του ΠαΣοΚ. Ως εκείνη τη στιγμή η έτερη «πασοκική» προσωπικότητα του Μεγάλου Λιμανιού, ο νομάρχης κ. Ι. Μίχας, δεν είχε εκδηλωθεί δημοσίως, διότι ήθελε, όπως έλεγε, να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος.

Ωστόσο η κίνηση του κ. Φασούλα τον ανάγκασε να αλλάξει τακτική και να αναφέρει στους στενούς συνεργάτες του ότι δεν μπορεί να αφήσει τον Φασούλα «να γίνει Πειραιάρχης».

Την επόμενη ημέρα ο κ. Μίχας εκδηλώθηκε υπέρ του κ. Παπανδρέου.

Ο «ψηλός» εμπόδιο για τη δημαρχία

Στο Λιμάνι θεωρούν ότι ο κ. Μίχας προσβλέπει στη δημαρχία και πολιτικά ο κ. Φασούλας αποτελεί τη μεγαλύτερη - ορατή - απειλή.

Από την πλευρά του δημάρχου κατηγορούν τον κ. Μίχα ότι έχει κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της νομαρχίας υπέρ ενός υποψηφίου σε μια εσωτερική κομματική εκλογική διαδικασία.

«Δηλαδή αν και ο Φασούλας παραχωρήσει τον μηχανισμό του δήμου στον Βενιζέλο τι θα γίνει; Εμφύλιος; Θα κόψουμε την πλατεία στη μέση και θα αρχίσουμε τον πετροπόλεμο;» επισημαίνει στέλεχος του ΠαΣοΚ στην περιοχή.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι τεταμένες από τη στιγμή που ο κ. Φασούλας κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Αν και ο κ. Μίχας στηρίζει συχνά τις πρωτοβουλίες του δημάρχου σε τοπικό επίπεδο (π.χ., στη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου ή ενός γκαράζ), αποφεύγει να πάρει θέση σε καθαρά πολιτικά ζητήματα, όπως ήταν η διαμάχη του κ. Φασούλα με τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Χρ. Αγραπίδη, με τον οποίο, όπως είναι γνωστό, ούτε ο νομάρχης διατηρούσε καλές σχέσεις.

Επίσης ένας μεγάλος - αόρατος προς το παρόν - φόβος του κ. Μίχα είναι το ενδεχόμενο στις επόμενες δημοτικές εκλογές στις οποίες φιλοδοξεί να διεκδικήσει τον δήμο να κατέλθει ο κ. Π. Μαντούβαλος. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στο Μεγάλο Λιμάνι έχει συμπάθειες και διείσδυση ακόμη και στον χώρο του ΠαΣοΚ, καθώς, όπως λένε στον Πειραιά, οι Μανιάτες βλέπουν «πρώτα το αίμα και μετά το χρώμα».

Ο κ. Μίχας θεωρεί επίσης ότι οι «μαντουβαλικοί» στην παράταξη του Φασούλα είναι ήδη αρκετοί και, αν στις επόμενες εκλογές στήριζαν τον κ. Μαντούβαλο, θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ισορροπίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του κ. Φασούλα στον Πειραιά λένε ότι στην πραγματικότητα «ο κ. Μίχας είναι οπορτουνιστής» και χρησιμοποιεί τη διαμάχη στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ για να στηρίξει τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Επίσης τονίζουν ότι ο δήμαρχος δεν χρειάζεται κομματική ομπρέλα για να επιβιώσει πολιτικά, σε αντίθεση με τον νομάρχη, ο οποίος αποτελεί «παιδί του κομματικού σωλήνα».

Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου είναι επίσης ενοχλημένοι διότι σε ένα κείμενο στήριξης υπέρ του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονταν πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια δήλωσαν γραπτώς ότι οι υπογραφές τους μπήκαν χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Μάλιστα τα στελέχη του δήμου κκ. Ι. Μπενέτος και Δ. Βρόντος καθώς και η κυρία Μαρία Σερεμέτη με γραπτή δήλωσή τους είπαν ότι ουδέποτε υπέγραψαν κείμενο στήριξης του κ. Παπανδρέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του κ. Φασούλα, μάλιστα την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκε τον δήμαρχο του Πειραιά, με τον οποίο συνέφαγε και συζήτησε για τις εξελίξεις.

Οι «παπανδρεϊκοί» του Πειραιά θεώρησαν ότι πρέπει να προλάβουν οποιαδήποτε επιθετική κίνηση εκ μέρους του κ. Φασούλα και κινητοποίησαν, με τη βοήθεια του νομάρχη κ. Μίχα, πολιτευτές, πρώην βουλευτές και τοπικούς παράγοντες. Στην εκδήλωση της «Πειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης στον Γιώργο Παπανδρέου» που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ακούστηκε ότι όσοι δεν στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου είναι «ανήθικοι», «εχθροί του ΠαΣοΚ», όπως και λιγότερο κόσμιοι χαρακτηρισμοί, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν από ορισμένους.

[ Σημείωση του blog: Στην εν λόγω εκδήλωση είχαν επιστρατευτεί όλοι οι ωφελημένοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι παρατρεχάμενοι της νομαρχίας Πειραιά για να φανεί ότι υπάρχει κρίσιμη μάζα στο Πειραιά που υποστηρίζει Γιώργο. Ακόμη και η διευθύντρια της Δ/νσης Διοίκησης της νομαρχίας Πειραιά, γνωστή νεοδημοκράτισσα, Ολυμπία Χαλδαίου, ήταν σε πρώτο τραπέζι πίστα και χοροπηδούσε με τέτοιο παλμό που θα νόμιζε κανείς ότι γαλουχήθηκε στα τραπεζάκια της ΠΑΣΠ όταν ήταν φοιτήτρια. ]

Ετερόκλητες συμμαχίες

Σε αυτή την περίσταση ο πρώην νομάρχης και υφυπουργός κ. Χρ. Φωτίου και οι πρώην βουλευτές κ. Α. Ντεντιδάκης και Εμμ. Μπεντενιώτης κάθησαν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια σε διπλανές θέσεις στην πρώτη σειρά για να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στον κ. Παπανδρέου.

Υπέρ του προέδρου του ΠαΣοΚ έχει επίσης ταχθεί και ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός κ. Γρ. Νιώτης.

Είναι γνωστό στον Πειραιά ότι οι τρεις άνδρες ελάχιστα συμπαθούν ο ένας τον άλλο, μάλιστα με δυσκολία μιλούν μεταξύ τους. Επίσης οι δύο από τους τρεις τάχθηκαν υπέρ του Παπανδρέου μαζί με τον κ. Μίχα.

Μόνος σταθερός και αταλάντευτος υπέρ του κ. Παπανδρέου ήδη από το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου είναι ο κ. Μπεντενιώτης, της επιρροής του οποίου είναι και ο επικεφαλής της Νομαρχιακής του Πειραιά κ. Μιχ. Μαλτέζος.

Η επιτροπή πάντως μένει ανενεργή, με μοναδικό έργο τους τελευταίους μήνες έναν απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος σύμφωνα με τον οποίο, λίγο-πολύ, ολόκληρη την ευθύνη για την ήττα έχει ο... κ. Κ. Σημίτης.

Η ομάδα Βενιζέλου

Υπέρ του κ. Βενιζέλου και του κ. Φασούλα στη διαμάχη του με τον κ. Μίχα έχει ταχθεί ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Στ. Σουμάκης.

Επιχείρησε μάλιστα να διοργανώσει μια εκδήλωση υπέρ του κ. Βενιζέλου, αλλά προσωρινά τουλάχιστον οπισθοχώρησε, ώσπου να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες άρχισαν χθες.

Από την πλευρά των υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου αντιτείνουν ότι πρόσωπα όπως ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κ. Λαλιώτη στη Β' Πειραιώς κ. Τ. Κασκαμπάς έχουν προσχωρήσει στην πλευρά του, γεγονός το οποίο δείχνει ότι τα έμπειρα και «επιχειρησιακά» στελέχη του κόμματος έχουν κάνει τη «σωστή επιλογή».

Στον Πειραιά, μόνο ο κ. Δ. Καρύδης δεν έχει πάρει ανοιχτά θέση, παρά το γεγονός ότι έχει βολιδοσκοπηθεί από την πλευρά του κ. Βενιζέλου.

Η επιλογή του υποψηφίου στις προηγούμενες εκλογές βουλευτή, σχολιάζουν στον Πειραιά, θα γίνει με γνώμονα την τελική απόφαση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, στην επιρροή της οποίας εντάσσεται ο κ. Καρύδης."


Το ανέκδοτο του Σαββάτου



Από στιχομυθία μεταξύ του παράνομου νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και του δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα όταν συναντήθηκαν αυτοί και οι συνεργάτες τους την Παρασκευή 16.1.2009 στο γραφείο του νομάρχη για να συζητήσουν για τα προβλήματα της πόλης.

Κατά τη συνομιλία ο νομάρχης απευθυνόμενος στο δήμαρχο σχετικά με την πρωτοβουλία του προτείνει:

"Κοίτα Παναγιώτη, να το ονομάσουμε 9+1 κοινές δράσεις Νομαρχίας και Δήμου για την ανάπτυξη του Πειραιά, που είναι και πιασάρικο"

Και ο δήμαρχος απαντά:

"Εντάξει ρε Γιάννη... Αλλά δε βάζεις άλλο ένα μη μας μουτζώνουν με τα δέκα;"



Το ανέκδοτο της Παρασκευής 16.1.2009



Την Παρασκευή 16.1.2009 συναντήθηκαν τελικά στο γραφείο του παράνομου νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ο νομάρχης, ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας και οι συνεργάτες τους. Για τη συνάντηση εκδόθηκε δελτίο τύπου με τίτλο:

[ Αρχή ανεκδότου ]

" 9+1 κοινές δράσεις Νομαρχίας και Δήμου για την ανάπτυξη του Πειραιά "

[ Τέλος ανεκδότου ]


Για την ιστορία, το πλήρες κείμενο που υπέγραψαν νομάρχης και δήμαρχος Πειραιά έχει ως εξής:

9+1 ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η πρόταση του Δήμου Πειραιά για την πραγματοποίηση ετησίως την ημέρα των Θεοφανείων, οπότε και ολόκληρη η χώρα στρέφει τα βλέμματά της στο πρώτο λιμάνι, φόρουμ για τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπορούν να εξαγγέλλουν τις πολιτικές τους για τη ναυτιλία και τον τουρισμό θα αναβαθμίσει τον Πειραιά, το λιμάνι και θα διαμορφώσει ενά ισχυρό εθνικό και διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Η Νομαρχία Πειραιά στηρίζει αυτή την πρόταση και υποστηρίζει τη προσπάθεια υλοποίησής της.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εντάσσεται και το κοινό αίτημα Νομαρχίας, Δήμου και φορέων της πόλης για την επιστροφή των Ποσειδωνίων, στο φυσικό τους χώρο, τον Πειραιά.

Ο Πειραιάς, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και συμβολικό κέντρο της πανίσχυρης παγκοσμίως ελληνικής ναυτιλίας θα πρέπει να αποκτήσει ενεργό ρόλο και εμβέλεια στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα. Η αναβάθμιση και καταξίωση της πόλης στη θέση που προσδοκούμε και της αρμόζει θα πρέπει να επέλθει με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα πρέπει να τύχουν της στήριξης της Πολιτείας

2. ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Με δεδομένη την παντελή έλλειψη κρατικής παρέμβασης για την στήριξη του Πειραιά, Δήμος και Νομαρχία συνεργάζονται και μέσω των αναγκαίων προγραμματικών συμβάσεων υλοποιούν σειρά έργων στην πόλη.

Για το 2009 η Νομαρχία Πειραιά θα διαθέσει το ποσό των 5,2 εκ. € για την εκτέλεση έργων υποδομών, αναπλάσεων, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στον περαιτέρω εξωραϊσμό της πόλης.

Η Νομαρχία Πειραιά στέκεται παράλληλα αλληλέγγυα στον Δήμο στην προσπάθειά του να αξιοποιηθούν τα επί δεκαετίες κτίρια φαντάσματα της πόλης όπως ο Πύργος του Πειραιά, η βίλα Ζαχαρίου, το κτίριο της Ραλλείου, αλλά και στο παμπειραϊκό αίτημα για τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά για ανέγερση Δημαρχείου στη θέση του γιαπιού της Ραλλείου. Απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών να στηρίξει τις προτάσεις του Δήμου για την αξιοποίηση του Πύργου και της Βίλας Ζαχαρίου.

3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με την πόλη ουραγό σε ό,τι αφορά την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (1 τ.μ.) Νομαρχία και Δήμος αποφασισμένοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων.

Η Νομαρχία Πειραιά συνυπογράφει την απόφαση του Δήμου Πειραιά για απαλλοτρίωση των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ και δεσμεύεται ότι θα συμβάλλει οικονομικά στην προσπάθεια ανάπλασης και απόδοσής τους στους πολίτες.

Νομαρχία και Δήμος εξετάζουμε τη δημιουργία Συνδέσμου - Δικτύου για τον Σαρωνικό και για την προστασία του περιβάλλοντος του Πειραιά και των νησιών μας.

Νομαρχία και Δήμος διεκδικούμε την περιβαλλοντική ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου του ΟΣΕ στη Λεύκα.



4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την υψηλή ανεργία και ακρίβεια Νομαρχία και Δήμος κηρύσσουν το 2009 ως χρονιά ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Οι κοινωνικές δομές και οι υποδομές που διαθέτουν η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Στέγη Αστέγων, ΔΕΚΟΜΕΠ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Βοηθεια Στο Σπίτι, αρμόδιες Διευθύνσεις κλπ) συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Για τους σκοπούς αυτούς αναπτύσσεται συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, την Μητρόπολη Πειραιά, ΜΚΟ, συλλόγους ΑμεΑ, ιδρύματα κλπ.

5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Νομαρχία και Δήμος διεκδικούμε τη παραχώρηση του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Φάληρο για την αξιοποίησή του ως χώρου πολιτισμού.

Αναπτύσσουμε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες έτσι ώστε ο Πειραιάς να δώσει το δικό του στίγμα στον πολιτισμό, με αξιοποίηση του Πολυχώρου Απόλλωνα και της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Επανυποβολή πρότασης στην Κυβέρνηση που θα συνυπογράφουν Νομαρχία, Δήμος και όλοι οι φορείς του Πειραιά για το σπουδαίο έργο της Ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά, έργο που θα ανασύρει από την αφάνεια τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης.

Η Νομαρχία υποστηρίζει τη πρόταση του Δήμου για ένταξη του Βεακείου στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Νομαρχία και Δήμος συνεργάζονται για την οριστική επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης. Στόχος, μέσα από ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τα μισθωμένα σχολικά κτίρια στον Πειραιά να αποτελέσουν παρελθόν.

Παράλληλα Δήμος και Νομαρχία διεκδικούν από κοινού αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

Επίσης προωθείται ανάπτυξη συνεργασίας για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για θέματα περιβάλλοντος, υγείας κλπ

6. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Προβολή της πόλης και ανάπτυξη των υποδομών ώστε ο Πειραιάς που σήμερα αδυνατεί να συγκρατήσει τους επισκέπτες του διαδραματίζοντας ρόλο κυρίως διαμετακομιστικό, να συγκροτήσει ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα.

Η αναμόρφωση – ανάπλαση της αγοράς του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από το λιμάνι και τον σταθμό του ΗΣΑΠ θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της πόλης.

Διεκδικούμε από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης τους απαραίτητους πόρους για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Πειραιά.

7. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ

Τασσόμαστε από κοινού ανεπιφύλακτα υπέρ της έλευσης των μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, προαστιακός) στην πόλη ως λύση στο κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο της πόλης.

Τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς θα πρέπει να έλθουν στον Πειραιά με τους όρους όμως και τις προϋποθέσεις που θέτει η αυτοδιοίκηση και οι φορείς και σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου και Υπουργείου Μεταφορών.

Διεκδικούμε την άμεση έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της μελέτης του Δήμου Πειραιά για τις μονοδρομήσεις βασικών οδικών αρτηριών της πόλης.

Η Νομαρχία στηρίζει τη πρόταση του Δήμου Πειραιά για άμεση ολοκλήρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου.

8. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στήριξη ερασιτεχνικού αθλητισμού και αντίστοιχων υποδομών καθώς σήμερα η νεολαία ασφυκτιά. Χαρτογράφηση υπαρχόντων χώρων αθλητισμού με στόχο τη δημιουργία νέων στις γειτονιές του Πειραιά, όπου αυτό είναι εφικτό. Συνδιοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. Στήριξη μορφών αθλητισμού που ο Πειραιάς έχει παράδοση όπως υδατοσφαίριση, στίβος κλπ. Συνεργασία Αθλητικών Οργανισμών.

Η Νομαρχία στηρίζει τη πρόταση του Δήμου Πειραιά για την ανάπτυξη αθλητικού προγράμματος «Πειραιάς, Αθλητική Πρωτεύουσα της Ελλάδας»

9. ΕΜΠΟΡΙΟ – ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς αμφιβολία η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας του ευρύτερου Πειραιά στηρίζεται στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο, τη μεταποίηση, τη ναυτιλία.

Σήμερα στον ευρύτερο Πειραιά παρατηρείται μία σημαντική ύφεση δραστηριοτήτων. Οι εμπορικές επιχειρήσεις τη μια μέρα ανοίγουν και την άλλη αναγκάζονται να κλείσουν υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Το λιμάνι τροφοδότης της οικονομίας παραδίδεται άνευ όρων σε ιδιώτες και αποκόπτεται από την σχέση με την πόλη και τον αστικό ιστό.

Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τον ΕΣΠ για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της αγοράς και για την εφαρμογή προγραμμάτων καταναλωτικής πίστης.

Νομαρχία και Δήμος συμφωνούν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την Κυριακάτικη Αγορά με την οριοθέτησή της σε χώρο που δεν θα παρεμποδίζει βασικές λειτουργίες της πόλης.

10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Νομαρχία και Δήμος διακηρύσσουν την αλληλεγγύη τους στη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων που η κεντρική διοίκηση οφείλει στην Αυτοδιοίκηση.

Απαιτούμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου που συνίσταται σε χρέη που συσσώρευσαν προηγούμενες διοικήσεις και την άμεση απόδοση των οφειλόμενων παρακρατημένων πόρων από την Πολιτεία στη Νομαρχία και στον Δήμο Πειραιά.

Επικοινωνία: