Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Νομαρχία Πειραιά: Απάτη σε βαθμό Αυτοδιοικητικό

Από τις αρχές του Απριλίου 2008 είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη του γνωστού επικοινωνιολόγου Γιώργου Σεφερτζή στη Νομαρχία Πειραιά. Βλέπετε πουθενά ανακοίνωση στα δελτία τύπου της νομαρχίας Πειραιά;

Ο επικοινωνιολόγος έχει απασχολήσει στο παρελθόν την Ποινική Δικαιοσύνη για μεγαλοκομπίνα του χρηματιστηρίου με την εταιρεία ΕΣΚΙΜΟ και είχε προφυλακιστεί μάλιστα.

Μετά όμως από εισήγηση του καταδικασθέντα για το παραδικαστικό κύκλωμα και κάτοικο σήμερα των φυλακών Κορυδαλλού, ανακριτή Ευάγγελου Καλούση, ως δια μαγείας, ο Γ. Σεφερτζής αποφυλακίστηκε και το έτος 2001 απαλλάχτηκε τελικά των κατηγοριών με Βούλευμα.

Το 2002 ήταν και σύμβουλος του τ. υπουργού Γεωργίας, στη κυβέρνηση Κ. Σημίτη, Γιώργου Δρυ και μέτοχος αυτός και ο αδελφός του Θωμάς της εταιρείας Βιολάν που ελέγχει τον Όμιλο Κλωνατέξ συμφερόντων Λαναρά και άλλων.

Ο Σεφερτζής, που κινείται με μεγάλη ευκολία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, πότε εμφανώς και πότε αφανώς, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προέδρου του κόμματος ιδιαίτερα όταν, με τις συμβουλές του, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη που του παρείχε το 2007 μετά την αποτυχία των βουλευτικών εκλογών, ξεπεράστηκε ο σκόπελος αμφισβήτησης που είχε εμφανιστεί με σαφείς διεκδικητικές πράξεις από το εσωτερικό ρεύμα του κινήματος με ηγέτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τελικά, μετά από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του επικοινωνιολόγου προς το Γιώργο, αποφασίστηκε ο Σεφερτζής να είναι ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας
χωρίς να φαίνεται, γεγονός που θα του έδινε ελευθερία κινήσεων με την ευρεία έννοια του όρου.

Βέβαια αυτό το επεδίωξε και ο Σεφερτζής για τους δικούς του προσωπικούς λόγους.

Επίσης ο Σεφερτζής, στο πλαίσιο εφαρμογής πλέον των εισηγήσεών του σε επίπεδο προσώπων, πρότεινε το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα ως εκείνον που αφενός θα προσέγγιζε επικοινωνιακά τη λαϊκή βάση του κόμματος σε πόλεις και επαρχία και αφετέρου θα οργάνωνε το κόμμα με στελέχη επιλογής του σε όλες τις βαθμίδες έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλέον φαινόμενα αμφισβήτησης.

Από κάπου όμως πρέπει να πληρώνεται ο Σεφερτζής για τις υπηρεσίες του και μάλιστα χωρίς να φαίνεται.

Ο νομάρχης Πειραιά είχε την φαεινή ιδέα:

Θα τον προσλάβει ως Ειδικό Σύμβουλο σε θέματα κοινωνικής έρευνας, στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας.

Τις διαδικασίες διεκπεραίωσε η προϊσταμένη της Δ/νσης Διοίκησης της νομαρχίας Πειραιά Ολυμπία Χαλδαίου που ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και παλιά καραβάνα στα "μαγικά" της Διοίκησης με κομματικές διασυνδέσεις τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής βρήκε κάποια νομική βάση που θα νομιμοποιούσε την πρόσληψη η οποία ασφαλώς και είναι παράνομη.

Η Χαλδαίου λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο κυβερνώντων κομματικών και διοικητικών μηχανισμών Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που με αμοιβαίες παραχωρήσεις και κατανόηση κάθε μορφής παράγουν διοικητικές πράξεις.

Το μοντέλο αυτό λειτουργεί πολύ καλά στον Πειραιά προς όφελος όλων.

Η νομαρχία Πειραιά όμως που εκδίδει Δελτία Τύπου με το παραμικρό δεν ανακοίνωσε στους πολίτες την πρόσληψη αλλά και τις αποδοχές του επικοινωνιολόγου Σεφερτζή.

Για απόδειξη σας παρουσιάζω φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγαλύτερες) από την επίσημη λίστα των θεμάτων για τα οποία εξέδωσε δελτία τύπου η Νομαρχία Πειραιά τους μήνες Απρίλιο ( φωτό πιο πάνω) και Μάιο (φωτό αμέσως πιο κάτω) 2008.


Βλέπετε πουθενά θέμα σχετικό με την πρόσληψη Σεφερτζή; Δεν θα έπρεπε να ανακοινώσει την πρόσληψη του γνωστού αναλυτή αλλά και να υπερηφανευτεί γι' αυτό αν όλα ήταν νόμιμα κι ωραία;

Έχει έναν δικό του τρόπο να υπερασπίζεται τα "Δικαιώματα του Πολίτη", όπως ο ίδιος διαλαλεί εδώ και κει, ο παράνομος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας!

Θα επέμβει κάποτε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κατά του Νομάρχη Πειραιά και άλλων για τις υποθέσεις που πιάνουν αράχνες στα συρτάρια του, αλλά και γι' αυτή την υπόθεση;


Λαναράς - Σεφερτζής. Μια σχέση παρόντος και παρελθόντος


(Σημείωση: Κάποια στοιχεία του επόμενου άρθρου δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν πλήρως)

Το 2009 επιβεβαιώνεται μια σχέση του 2002 που μας προξένησε μεγάλη έκπληξη αλλά και ενδιαφέρον.

Ο γνωστός επικοινωνιολόγος, πρώην Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημερινός σύμβουλος επικοινωνίας και στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, "κρυφά" μισθοδοτούμενος από τη νομαρχία Πειραιά σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού με υπογραφή του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, αλλά και τότε, το 2002, σύμβουλος του τ. υπουργού Γεωργίας Γ. Δρύ στη κυβέρνηση Κ. Σημίτη, ήταν και μέτοχος την ίδια εποχή της ανώνυμης εταιρείας Violan που ελέγχει την εισηγμένη στο Χ.Α.Α. Klonatex.

Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χ.Α.Α. εταιρίας ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε., μέσω της οποίας ελέγχονται και οι λοιπές εταιρίες του Ομίλου (ΛΑΝΝΕΤ ΑΕΒΕΤ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε., NSM INVESTMENTS, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ, ΦΑΝΚΟ A.E.).

Τότε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, παρασυρόμενοι από την ευδαιμονία μιας μακροχρόνιας ανοδικής χρηματιστηριακής τάσης που είχε ξεκινήσει ξεκάθαρα πια από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και συνεχιζόταν, οι χρηματιστηριακοί "παίκτες" ήταν ιδιαίτερα απρόσεκτοι στα χρηματιστηριακά παιχνίδια τους.

Αργότερα οι περισσότεροι καλύφθηκαν πίσω από την ανωνυμία των offshore και των εταιρειών μαϊμού ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.

Έτσι φαντάζομαι διέφυγε και της προσοχής και καταγράφηκε στα κατάστιχα της Violan και το όνομα του Γιώργου Σεφερτζή και του αδελφού του Θωμά.

Η Violan βέβαια είναι εταιρεία του Ομίλου Λαναρά.

Η σχέση όμως των δύο ονομάτων Λαναρά - Σεφερτζή βρίσκεται πολύ πίσω, στις αρχές του 20ου αιώνα τότε που άκμαζε μια ενταφιασμένη πλέον στο νεκροταφείο της εθνικής οικονομίας μας βιομηχανία, η Κλωστοϋφαντουργία.

Οι άνθρωποι που ουσιαστικά διήυθυναν τις κλωστοϋφαντουργίες της εποχής δεν ήταν τυχαίοι. Οι περισσότεροι είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό και αργότερα έγιναν μέτοχοι και οι ίδιοι στις επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων λοιπόν ο Πέτρος Σεφερτζής του Θωμά, γεννηθείς στη Νάουσα το 1915, [ θείος του γνωστού επικοινωνιολόγου Γιώργου Σεφερτζή του Δημητρίου (;) ], σπούδασε στη Γερμανία (Prenfsichse Höhere Fachschule für Textilindustrie) και εργάστηκε στις κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας: Σεφερτζής-Κόκκινος, Λαναράς ΑΕ και Αδελφοί Σεφερτζή.

Την οικογένεια Σεφερτζή, τη συναντάμε βέβαια από πιο παλιά.

Κατά την περίοδο 1875-1912, τη βρίσκουμε να είναι μέτοχος των εργοστασίων Μπίλη-Τσίτση (Μπίλης, Τσίτσης, Κόκκινος, Τούρπαλης, Σεφερτζής, Τσιώμης και Βογιατζής) στη Νάουσα και Τσίτση στη Νάουσα (Κόκκινος, Λαπαβίτσας, Μπίλης, Τσίτσης, Σεφερτζής, Κύρτσης, Λόγγος) και στην Έδεσσα (Τσίτσης, Κόκκινος, Κύρτσης, Σεφερτζής, Λόγγος, Πλατσούκας).

Το 1912-1915 ο Γεώργιος Σεφερτζής, Ναουσαίος με εμπορικές δραστηριότητες στη Σερβία, ανεγείρει τον δεύτερο όροφο του σχολείου των Οσλιανιτών στη Νάουσα. Το διδακτήριο αυτό σήμερα είναι το «Σεφέρτζειο».

Η ολοκλήρωση του διδακτηρίου το 1915 έδωσε μεγάλη ανακούφιση και λύσεις στα εκπαιδευτικά προβλήματα της πόλης.

Από την άλλη μεριά, η οικογένεια Λαναρά την ίδια περίοδο (1875-1912) μαζί με τον Μπεχλιβάνο και τον Κύρτση έχουν το εργοστάσιο Λαναρά-Πεχλιβάνου.

Οι αδελφοί Χριστοδούλου Λαναρά (1842-1909), Θεόδωρος Λαναράς (1885-1964), Σταύρος Λαναράς (1879-1960), Θωμάς Λαναράς (1890-1961) και Κωστάκης Λαναράς (1898-1946) ανήγειραν το Νοσοκομείο της πόλης της Νάουσας που ονομάστηκε «Η Χριστιανική Αγάπη», με δικές τους δαπάνες αλλά και του συνεταίρου και κουνιάδου τους Φωκίωνος Πεχλιβάνου.

Σε επιγραφή στα δεξιά της εισόδου του Νοσοκομείου αναφέρεται μεταξύ των ιδρυτών του Νοσοκομείου και ο Περικλής Χρ. Λαναράς.

Το 1924 οι επιχειρήσεις Λαναρά - Γκούτα, Λαναρά - Κύρτση και Γρ. Τσίτση - Ε. Σεφερτζή είναι μέλη του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας που είχε ιδρυθεί στις 15.1.1914 από 9 επιχειρήσεις.

Τότε, το 1924, ο σύνδεσμος αριθμούσε 60 μέλη.

Κάποια από τα παραπάνω ονόματα όπως του Κύρτση, του Τσίτση και του Σεφερτζή τα συναντάμε το 1932 ως μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Π. Κύρτσης, Α. Τσίτσης, Ε. Σεφερτζής )

Δεν είναι γνωστό εάν οι επαγγελματικές σχέσεις των δύο οικογενειών Λαναρά - Σεφερτζή στο παρελθόν και η κοινή καταγωγή επέδρασαν στο να υπάρχει ένας ισχυρός κώδικας επικοινωνίας μέχρι σήμερα ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Συχνά οι οικονομικές σχέσεις επιβεβαιώνονταν εκείνη την εποχή, όπως και σήμερα άλλωστε, με γάμους.

Άγνωστο επίσης είναι εάν υπάρχουν και άλλης μορφής σχέσεις. Κάποιο πόδι του Σεφερτζή σήμερα το βρίσκουμε στη... Σουηδία.

Λέτε να βρούμε και κάποιο άλλο πόδι, εκείνο του Λαναρά εκεί;


Επικοινωνία: