Τρίτη 14 Απριλίου 2009

2.300 ευρώ για μια ώρα


Τόσο στοίχισαν, σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη του blog, τα λουλούδια και τα εδέσματα για την "Ώρα της Γης" στο Δήμο Πειραιά.

Για την ακρίβεια 2.311,48 ευρώ με το ΦΠΑ.

Αν υπολογίσει κανείς και την ενέργεια που καταναλώθηκε για την περίπτωση καταλήγει στο συμπέρασμα που είχαμε γράψει και τότε επ' ευκαιρία της πρωτοβουλίας της WWF.

(βλ. Ώρα της Γης: Η ώρα της Επικοινωνίας)

Το τελικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό και αντίθετο με το στόχο της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Τώρα πως κατάφεραν οι αρμόδιοι στο Δήμο Πειραιά να συνδυάσουν την "Ώρα της Γης" με μπουφέ και φλερ είναι άλλη υπόθεση.

Όρεξη να 'χεις.

Αλλάζει ο αυτοδιοικητικός χάρτης

Αντιγράφουμε το επόμενο άρθρο του Βασίλη Κοττάκη από τον Ελεύθερο Τύπο (18.11.2007).

Έχουμε επιβεβαιώσει επανειλημμένως το άρθρο του δημοσιογράφου ενώ μάθαμε ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομαρχιών έχει μορφοποιηθεί και σύντομα θα έχουμε και κάποιες ανακοινώσεις.

Διαβάστε όμως το σχετικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου:


Μια μείζονα μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον και με την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, ετοιμάζει αθόρυβα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δώσει οδηγία στον κ. Παυλόπουλο να είναι έτοιμος ώστε αν όλα εξελιχθούν ομαλά με το ασφαλιστικό, να προχωρήσει, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008, στη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών φροντίζει αυτή την περίοδο να κλείσει όλες τις ανοικτές εκκρεμότητες με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, ώστε να προχωρήσει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον «Καποδίστρια 2».

Ο κ. Παυλόπουλος είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, οι οποίοι αναδεικνύονται εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Κακλαμάνης κέρδισε το στοίχημα της απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων και η ΚΕΔΚΕ υιοθέτησε την πρόταση για συγχώνευση δήμων σε τετρακόσιους, ενώ η ΕΝΑΕ είναι ακόμα πιο έτοιμη αυτή την περίοδο.

Ο διάλογος μεταξύ των νομαρχών στο εσωτερικό της είναι προχωρημένος και όλα δείχνουν ότι υπάρχει συναίνεση για τη μείωση των νομαρχιών από 54 σε 15-17.

Στη λογική απορία πώς οι νομάρχες δέχονται να μειωθούν οι καρέκλες τους από 54 σε 17 και να χάσουν οι περισσότεροι εξ αυτών την εξουσία, η απάντηση είναι απλή.

[Πάντα εδώ καταλήγουμε]

Όπως μας είπε εις εξ αυτών:

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάνει δύο και τρεις θητείες. Έχουμε κάνει τον κύκλο μας. Είμαστε ώριμοι για την... έξοδο.

Οι νέοι, που πιθανόν να αντιδράσουν, δεν έχουν ειδικό βάρος».

[ Όλα αυτά περί της θέλησης του Ελληνικού Λαού;]

Ετσι οι διεργασίες έχουν προχωρήσει τόσο ώστε να διαμορφώνεται πλέον το περίγραμμα της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας.

Οι νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θα κληρονομήσουν τις αρμοδιότητες των παλαιών νομαρχιών, την αρμοδιότητα του δημοκρατικού προγραμματισμού και αρκετές αρμοδιότητες από την περιφέρεια.

Στη Δημόσια Διοίκηση θα μείνουν μόνο οι κρατικές υποθέσεις.

Οι αιρετοί περιφερειάρχες θα υποστηρίζονται από αιρετό περιφερειακό συμβούλιο. Το παζλ του νέου διοικητικού χάρτη θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Δράμα (6-8 Δεκεμβρίου). Θα προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των νομαρχών που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Τριβές αναμένεται ότι θα προκληθούν όχι για τα νέα όρια αλλά για τις έδρες των νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.


3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς



Παρελθόν είναι πλέον το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε σε βοηθητικό χώρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (10-12.3.2009).

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δε βοήθησε τους στόχους της διοργάνωσης.

Στην ουσία το φεστιβάλ ήταν μια δημοσίου χαρακτήρα υπόθεση αφού από τους 65 περίπου εκθέτες το ένα τρίτο σχεδόν ήταν νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ενώ αν προσθέσει κανείς και τους άλλους κρατικούς και ημικρατικούς φορείς (δήμους, ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, επιμελητήρια, κλπ) τότε οι μισοί και κυριότεροι εκθέτες ήταν παρακλάδια κρατικά.




Αλλά, και οι διοργανωτές:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (;)
Η Νομαρχία Πειραιά (#@#)
Το Υπουργείο Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) (;;;)
Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ)
Το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (2^2) και
Ο Δήμος Αθηναίων – 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα
(;!)

δεν έχουν να κάνουν σχεδόν τίποτα με τους ενεργούς δρώντες της αγοράς με εκείνους δηλαδή τελικά που κάτι παράγουν.

Επίσης, πλην της ΠΕΜΕΤΕ, δεν έχουν μεγάλη σχέση ως νομικά πρόσωπα ειδικά με το ελαιόλαδο και την ελιά.

Καταρχήν φαίνεται ότι υπάρχουν σε κάποιους προϋπολογισμούς διαθέσιμα κονδύλια, χρήμα δηλαδή δημόσιο, που έπρεπε να καταναλωθεί και καταναλώθηκε ήδη.

Η χρήση της λέξης καταναλώθηκε δεν είναι τυχαία.

Πριν λίγο καιρό οι υπεύθυνοι θα έλεγαν ότι επένδυσαν (εννοώντας βέβαια επικοινωνιακά στην εικόνα τους).

Τέτοιες όμως συνεστιάσεις που μικρό αγοραίο συγκριτικό αποτέλεσμα έχουν δεν βοηθούν κατά συνέπεια και πολύ στα έσοδα των ενδιαφερομένων.

Στο μέλλον δε θα βοηθούν ούτε τους διοργανωτές αλλά και τους επώνυμους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για προβολή.

Γιατί οι πολίτες αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των πράξεων της Δημόσιας Διοίκησης.

Θέλουμε αποτελέσματα και μάλιστα μετρήσιμα. Επίσης καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε πόσο μας κόστισε το όλο γεγονός.

Δεν επιθυμούμε όμως να είμαστε άδικοι:

Οι προσπάθειες κάποιων, όπως των Πελοποννήσιων, ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, αλλά κυρίως της Ηλείας ήταν φιλότιμες, αλλά μόνο με φιλότιμο δεν μπορείς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι Κρητικοί για παράδειγμα αν και με πιο δια-Κρητική παρουσία νομίζουμε ότι κερδίζουν στα σημεία, καθώς με την εμπειρία τους και από άλλα προϊόντα που εμπορεύονται, είναι πιο "εταιρικοί".

Δειλή αλλά ικανοποιητική η παρουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας. Έχουν προσλάβει και γυναίκα Ειδική Σύμβουλο με την ελπίδα ότι το "θηλυκό" μυαλό θα γεννήσει περισσότερες ιδέες.

Η παρουσία της νομαρχίας Πειραιά σε αξιοπρεπές επίπεδο αν και το περίπτερο είχε λίγο απ' όλα.

Λίγο Πειραϊκή Ανάπτυξη με πολλά "θα", λίγο Κινητή Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής που κινείται πολύ και δεν μπορούμε να τη βρούμε, λίγο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λειτουργεί ώρες γραφείου, λίγο από Τουρισμό χωρίς αυτή τη φορά κλεμμένες φωτογραφίες και τέλος, η Ορχήστρα Σαξοφώνων.

Και βέβαια προαναγγελίες με δελτία τύπου και δηλώσεις του νομάρχη Γιάννη Μίχα που αν δεν είχες επισκεφτεί την έκθεση θα έλεγες ότι είναι το γεγονός της χρονιάς.

Η αλήθεια είναι ότι σε δεκαπέντε λεπτά είχες βρεθεί από την είσοδο στην έξοδο.

Αν δεν κάνουμε ντόρο και τζερτζελέ εμείς οι Πειραιώτες δε μπορούμε.

Οι ενστάσεις πάντως είναι γενικές.

Τι αρμοδιότητα έχουν οι νομαρχίες στην προβολή ενός προϊόντος; Επίσης, με ποιά κριτήρια γίνεται τελικά αυτή η επιλογή προώθησης;

Δεν είναι αρμοδιότητα των επιμελητηρίων αλλά και άλλων οργανισμών η ενημέρωση των αγορών για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας;

Σε άλλη ανάρτηση θα αναφερθούμε σε κάποια πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το προϊόν της ελιάς και του ελαιολάδου με άμεσες συνέπειες στην Ελληνική οικογένεια της υπαίθρου. Τα κύρια προβλήματα θα μας έρθουν από το εξωτερικό.

(Αφορούν το μέλλον και την προοπτική της ελιάς και του ελαιολάδου ως εξαγώγιμα αγαθά, στοιχεία που πρέπει να μάθουν κυρίως οι αγρότες. Είναι πληροφορίες που θα έπρεπε να είχαν φτάσει ήδη στα αυτιά των αρμοδίων).

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Τέλος, με επισκέψεις τους τίμησαν τη διοργάνωση ο π. Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και άλλοι επίσημοι κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης απ' ότι μπορέσαμε να διακρίνουμε.

Ακολουθούν κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα περίπτερα των εκθετών:

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγαλύτερες)



























Επικοινωνία: