Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΕΥΠ και πάσης Ελλάδος




Εικόνα τραγελαφική δείχνει η Ελλάδα προς όλες τις κατευθύνσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και είναι φανερό ότι αποτυπώνει λίγο ως πολύ την πραγματικότητα της ποιότητας της διακυβέρνησης της χώρας.

Είμαστε Βαλκάνιοι, εντάξει. Πρέπει και να το δείχνουμε; Πέρασαν και οι Οθωμανοί από πάνω μας, εντάξει. Δεν το ξεπεράσαμε ακόμη;

Θα ήταν πραγματικά για γέλια η κατάσταση, αν δεν ήταν δυστυχώς για κλάματα...

Μιλάμε για την τελευταία "γκάφα" της κυβέρνησης που πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες:

Μετά από μια ομολογούμενη από όλους επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας που με ενέργειές της οδήγησε στη Δικαιοσύνη σπείρα κακοποιών, θύλακα εγκληματιών με μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά και σημαντικό δίκτυο που φιλοδοξούσε να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη δράση, ήρθε το απρόσμενο, το ακατανόητο.

Με χειρισμούς που θα ζήλευε ο αστυνόμος Σαΐνης, η κυβέρνηση ανέτρεψε το θετικό γι' αυτήν σκηνικό της επικαιρότητας και πήρε τη θέση που της αξίζει.

Εκείνη του απολογούμενου για τις πράξεις του.

Το κερασάκι στην τούρτα;

Η αντικατάσταση του μέχρι πρότινος διοικητή της ΕΥΠ, κου Ιωάννη Κοραντή με τον τ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κου Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Απ' ό,τι μάθαμε για το ιστορικό της υπόθεσης, όλα ξεκίνησαν με παρεμβάσεις κατευθείαν στον πρωθυπουργό τόσο από το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από γνωστό σύμβουλο του Κώστα Καραμανλή.

Αιτία οι ανεξέλεγκτες διαρροές που πρωταρχική πηγή είχαν, αυτή τη φορά, την ΕΥΠ.

Το φαινόμενο των διαρροών έχει επανειλημμένως απασχολήσει τα αρμόδια όργανα και έχει παρθεί απόφαση, με την πίεση των ξένων συμβούλων, να μην παρατηρηθεί ξανά κάτι τέτοιο, χωρίς να έχει προγραμματιστεί προηγουμένως σχετικό σενάριο (script), από τις ίδιες τις Aρχές, στο πλαίσιο τακτικής.

Ο πρωθυπουργός τότε, που μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν κουρασμένος αλλά όψιμα θέλει να δείχνει αποφασιστικός, επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, και λίγο ως πολύ του ζήτησε να πάρει κεφάλια.

Εκείνος με τη σειρά του κάλεσε τον πρώτο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και μετά από πολλά τηλεφωνήματα ένθεν κακείθεν τελικά αποφασίστηκε η μετακίνηση του κου Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ, που έτσι κι αλλιώς ήταν στο πρόγραμμα.

Ο κος Παπαγγελόπουλος πέρα των άλλων προσόντων του, που είχαν αξιολογηθεί θετικά από τη Νέα Δημοκρατία, επιπλέον, κατανοούσε τη σημασία της νέας τεχνολογίας προϋπόθεση απαραίτητη για το νέο ρόλο που θα κληθεί να παίξει η ΕΥΠ.

Μέσα σε αυτή την ταχύτητα των εξελίξεων όμως, που τελικό σκοπό είχε να αποδείξει ότι η κυβέρνηση και θέλει και μπορεί παραβλέφθηκε ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Ο νόμος που ρύθμιζε τη λειτουργία της ΕΥΠ είχε αλλάξει. Σήμερα ισχύει ο Ν. 3649/2008 (αμέσως πιο κάτω) που αντικατέστησε το Ν. 1645/1986 (στη συνέχεια), όπως ίσχυε.

N36492008A39



N16451986A132


Στον προηγούμενο νόμο προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 5, παρ. 1

(... )

Καθήκοντα Διοικητή της Ε.Υ.Π. μπορεί να ανατεθούν και σε ανώτατο εν ενεργεία αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος ή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς, σε δημοσίους υπαλλήλους ή λειτουργούς του δημοσίου τομέα.

Στο σημερινό όμως νόμο περιορίστηκαν αδικαιολόγητα υπέρμετρα όσοι μπορούν να κατέχουν τη θέση Διοικητή της ΕΥΠ:

Άρθρο 9.

2. Ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο.
3. (...) Ως Διοικητής μπορεί να οριστεί και δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος του δημόσιου τομέα


Όχι όμως πλέον δικαστικός λειτουργός καθώς ο νόμος επιφυλάσσει άλλο ρόλο ειδικά για εισαγγελικό λειτουργό (ενισχυτικός παράγοντας μη νομιμότητας της τοποθέτησης καθώς ο κος Παπαγγελόπουλος εκτός των άλλων έχει και κώλυμα αποδοχής της νέας του θέσης).

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5, παρ. 3 του νέου νόμου προβλέπεται ότι (Εποπτεία - Τρόπος άσκησης αρμοδιοτήτων):

«Στην ΕΥΠ αποσπάται ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ένας εισαγγελικός λειτουργός για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί την τριετία, ο οποίος ελέγχει την νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεών της, που αφορούν θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου και ασκεί όσες άλλες αρμοδιότητες του ανατίθενται με διατάξεις του παρόντος νόμου»

Καμία σχέση όμως δεν έχει το άρθρο αυτό με την αυθαίρετη τοποθέτηση του κου Παπαγγελόπουλου στη θέση Διοικητή της ΕΥΠ.

Αυτό, το κατάλαβαν αμέσως στο ΠΑΣΟΚ (και το διάβασαν στα blogs. Εμείς το γράψαμε εχθές, βλ.
Νόμιμη η τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ;) και έσπευσαν σήμερα 16 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή ελέγχοντας τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Βιάστηκαν όμως.

Έπρεπε τουλάχιστον να διαβάσουν το σημερινό μας άρθρο που εξηγούμε τα γεγονότα. Αλλά και τη συνέχεια.

Διότι κατά τη γνώμη μας, παράνομη είναι και η παύση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κου Ιωάννη Κοραντή, όπως έγινε, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του δεν παραιτήθηκε.

Η απόφαση λύσης της σχέσης του με την ΕΥΠ θα έπρεπε να φέρει και την υπογραφή του πρωθυπουργού, με την οποία τοποθετήθηκε στη θέση του, σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, και όχι μόνο εκείνη του κου Παυλόπουλου παρόλο που σήμερα αρκεί για μια τέτοια πράξη η υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών.


Σε ανύποπτο χρόνο, αν και με δισταγμό λόγω της θέσης μας, είχαμε γράψει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας από τους αδύνατους κρίκους της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με σοβαρές συνέπειες γενικά για τη χώρα.

Δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός να άρει αύριο την εμπιστοσύνη του στον πρώτο στην τάξη υπουργό του και να αντικαταστήσει τον κο Παυλόπουλο.

Άλλωστε τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις και ρήξεις γίνονται πιο εύκολα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης



Επικοινωνία: