Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Από τη Ρόδο στον Πειραιά, με αγάπη



Μετανάστες αλλά και... αθίγγανοι συλλαμβάνονται στη Ρόδο και στέλνονται στον Πειραιά.

Την Παρασκευή 26.6.2009 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ρόδου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων για την "από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών" (αλλά και των αθιγγάνων).

Παρόντες στη σύσκεψη, προεδρεύοντος του δημάρχου Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου, ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μεσοδιακάκης, ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Αργυρίου, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αυγερινού, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο αντινομάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ως εκπρόσωπος του Νομάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη, ο κ. Δημήτρης Λερογιάννης ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και ο Νομικός Σύμβουλος του δήμου Ροδίων κ. Θόδωρος Παπαγεωργίου.

Αποφασίστηκε να συσταθεί ένα μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από μέλη της ΕΛΑΣ, της δημοτικής αστυνομίας, του λιμεναρχείου, των διευθύνσεων Εμπορίου και Υγείας της νομαρχίας που θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους και θα συλλαμβάνει τους παρανομούντες ενώ θα διατεθεί ένας χώρος στο πρώην ορφανοτροφείο Θηλέων, όπου θα μεταφέρονται τα μικρά παιδιά των αθιγγάνων που θα συλλαμβάνονται!

Οι λαθρομετανάστες, σύμφωνα με την απόφαση, όταν συλλαμβάνονται θα στέλνονται στον Πειραιά.

Από τη Δευτέρα κιόλας το πρωί (29.6.2009) σε επιχείρηση της δημοτικής αστυνομίας, συνελήφθησαν 16 λαθρομετανάστες και αθίγγανοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου μέσα σε λεωφορείο της ΡΟΔΑ.

Τους διατέθηκαν σάντουιτς, νερό και πορτοκαλάδες, μέχρι να αναχωρήσουν με το Μπλου Σταρ για τον Πειραιά.

Στη συνέχεια το μεσημέρι συνελήφθη κι ένας Κινέζος ο οποίος αποβιβάστηκε με βαν από το πλοίο της γραμμής μεταφέροντας διάφορα υλικά και μηχανήματα για να κάνει μασάζ στις παραλίες.

Τώρα εάν εστάλη και αυτός ακτοπλοϊκώς να ασκήσει την τεχνική του στα Βοτσαλάκια, δε γνωρίζουμε.

Οι Ροδίτες έχουν βάλει σκοπό να κρατήσουν το νησί τους καθαρό και να διαφυλάξουν την τοπική οικονομία. Καταρχήν καλά κάνουν. Οι εκκαθαριστικές μέθοδοι όμως που χρησιμοποιούν δε λύνουν το πρόβλημα ενώ κινούνται στα όρια του δικαίου.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γιώργος Οικονόμου γνωρίζει το θέμα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι, αυτές τις μέρες, κατά την επιβίβαση και αποβίβαση στα και από τα πλοία της γραμμής προς και από τη Ρόδο, λαθρομετανάστες, κινέζοι μασέρ και αθίγγανοι πιθανόν να παραλάβουν από τα χέρια του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα φυλλάδιο που θα τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους ως...ταξιδιώτες, τουρίστες.

Ο νομάρχης έχει κατέβει στο λιμάνι και δε θα φύγει, απ' ό,τι φαίνεται, αν δε δώσει σε όλους από ένα φυλλάδιο και αν δεν έρθουν τα κανάλια να πάρουν πλάνα.

Ουκ ήλπιζον ουδ’ επίστευον ποτέ εν τούτοις ιδείν σε.



Έρευνες για πετρέλαιο από την Τουρκία



Η Τουρκική Επιχείρηση Πετρελαίου TPAO, μετά τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως θα προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες έξω από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Η TPAO ασχολείται σήμερα μόνο με την εξόρυξη πετρελαίου, μετά από μια ολοκληρωμένη παρουσία στο χώρο των καυσίμων στο παρελθόν (ιδρύθηκε το 1954).

Οι τουρκικές κινήσεις είναι ιδιαίτερα νευρικές τον τελευταίο καιρό καθώς η τουρκική κυβέρνηση πιέζεται από την αναστροφή των οικονομικών δεικτών που δεν προμηνύουν καλά αποτελέσματα στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Έκαψαν τον Παπαγγελόπουλο. Υπάρχει σχέση Εισαγγελίας με ΕΥΠ;

(απο ΤΟ ΒΗΜΑ, 12.2.2006)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιές υποθέσεις χειρίστηκε με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις. Τι του προσάπτει η αντιπολίτευση, τι λέει η κυβέρνηση και ποια είναι τα τρωτά σημεία που του καταλογίζουν στην έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ | Αθήνα - Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2006

Ο εισαγγελέας με το «χόμπι» των προκαταρκτικών εξετάσεων

H υπόθεση των υποκλοπών έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης των δύο κομμάτων τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. H αξιωματική αντιπολίτευση διά του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου τον έδειξε ως τον εισαγγελέα που ενεργεί με βάση τους ρυθμούς που επιβάλλει η «γαλάζια» διακυβέρνηση. Με ταχύτητα όταν επιχειρείται να πληγεί το ΠαΣοΚ και με βραδύτητα όταν η Νέα Δημοκρατία θέλει να κερδίσει χρόνο. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον χαρακτήρισε «άλλοθι και πρόσχημα» της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών που εξυφάνθηκε από το κυβερνών κόμμα. H κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας κ. Θοδωρή Ρουσόπουλου αντέτεινε ότι η Δικαιοσύνη ασκεί τον ρόλο της χωρίς παρεμβάσεις, αλλά δεν διευκρίνισε ποιον ρόλο έπαιξε ο κ. Παπαγγελόπουλος όταν με άκρα μυστικότητα επιμήκυνε επί τόσους μήνες τον χρόνο της έρευνας χωρίς στο τέλος να φθάσει σε κάποιο συμπέρασμα για τους δράστες των υποκλοπών.

Ο 53χρονος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εισήλθε στο σώμα το 1983. Είναι γιος αστυνομικού και υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό.

Ως εισαγγελέας ανέβηκε στις έδρες των δικαστηρίων της Κορίνθου και της Αθήνας, ενώ εκτελούσε χρέη εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών για αρκετά χρόνια. Γνωστός όμως έγινε όταν το όνομά του συνδέθηκε με μεγάλες υποθέσεις τις οποίες κλήθηκε να ερευνήσει. Χειρίστηκε σημαντικές δικογραφίες, με σημαντικότερη αυτή που σχετιζόταν με εκβιασμούς εις βάρος επιχειρηματιών με κατηγορούμενο τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Επίσης ασχολήθηκε και με τη διαμάχη μεταξύ του πρώην υπουργού κ. Κώστα Λαλιώτη και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τις καταγγελίες του πρώτου σχετικά με τη λιβεριανή εταιρεία Mayo, υπόθεση για την οποία είχε προτείνει να αρχειοθετηθεί.

Οσοι συνδέονται φιλικά μαζί του λένε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι ευχάριστος στην παρέα και παρά τον φόρτο εργασίας πάντα χαμογελαστός.

* Αδυναμία στον Τύπο

Ανάμεσα στα «πάθη» του είναι το καλό φαγητό, αλλά και το τσιγάρο που ανάβει το ένα μετά το άλλο. Παρ' όλα αυτά όμως είναι και αθλητικός τύπος. Από τις αγαπημένες του δραστηριότητες είναι το κολύμπι, ακόμη και μες στον χειμώνα, και το τζόκινγκ στις παρυφές της πόλης, όπου του αρέσει να «δραπετεύει» συντροφιά με τον σκύλο του. Είναι έγγαμος, έχει έναν γιο φοιτητή στη Νομική και μια κόρη που έχει τελειώσει το Λύκειο. Μένει στην Ηλιούπολη.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με ποσοστό που υπερέβαινε το 65%. Ως προϊστάμενος έχει ξεχωρίσει για τη συχνότητα με την οποία διατάσσει τη διενέργεια ποινικών ερευνών. «Κάθε δημοσίευμα και μια προκαταρκτική εξέταση» θα μπορούσε να είναι το σύνθημά του. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημερώνεται κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένο έντυπο και με γνώμονα τα δημοσιεύματά του αποφασίζει για τις παρεμβάσεις του. «Υπερβολές» απαντά το περιβάλλον του εισαγγελικού λειτουργού και υποστηρίζει ότι ο εισαγγελέας παρακολουθεί το σύνολο του Τύπου και ενεργεί έχοντας ως κριτήριο το δημόσιο συμφέρον σε υποθέσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μερικές από τις πιο γνωστές υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Παπαγγελόπουλος παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας είναι αυτή των Κώστα Κεντέρη, Κατερίνας Θάνου και Χρήστου Τζέκου για το «τροχαίο ατύχημα» τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και η περίπτωση του Απόστολου Βαβύλη.

* Ερευνες για το τίποτα

Πάντως, αυτό που κυρίως καταλογίζουν στον κ. Παπαγγελόπουλο σε σχέση με τις προκαταρκτικές εξετάσεις είναι ότι στην ουσία διατάσσει έρευνες για το τίποτα. Και αυτό γιατί οι περισσότερες εξ αυτών μετά την περαίωσή τους είτε τίθενται στο αρχείο είτε οι διώξεις που τυχόν ασκούνται καταπίπτουν στην πορεία. Γιατί λοιπόν διατάσσει τόσες προκαταρκτικές; Διότι, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, επιδιώκει δημόσιες σχέσεις και είναι υπέρμετρα φιλόδοξος, ενώ οι απανωτές έρευνες που διατάσσει αφενός μεν διασφαλίζουν τη διατήρηση του ονόματός του στην επικαιρότητα, αφετέρου δε καλλιεργούν την εικόνα του ενεργητικού εισαγγελέα που νοιάζεται και επεμβαίνει άμεσα. Γι' αυτό και συχνά συγκαλεί συσκέψεις τις παραμονές των μεγάλων ντέρμπι με αθλητικούς παράγοντες και αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., ή για το πρόβλημα με τις χωματερές. Με τον τρόπο αυτόν λένε ότι επιχειρεί να καλύψει τα κενά που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία άλλων φορέων και εξουσιών.

Επιπλέον χαρακτηρίζεται και ως «επικοινωνιακός» εισαγγελέας που επιθυμεί την επαφή με δημοσιογράφους. Ωστόσο αυτή είναι μόνον η επιφάνεια. Στην πραγματικότητα ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι και τόσο ανοιχτός στην ενημέρωση. Λέει μόνο αυτά που θέλει να πει. Γι' αυτό άλλωστε το γραφείο Τύπου που προβλέπει ο οργανισμός των δικαστηρίων δεν λειτούργησε ούτε επί των ημερών του.

* Επιλεκτική αντιμετώπιση

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη θητεία του κ. Παπαγγελόπουλου ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αποτελούν οι εντολές του για τη διενέργεια έρευνας για τη νομιμότητα των συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ. Οι παραγγελίες του εισαγγελικού λειτουργού για τα θέματα αυτά βασίζονται, κατά κύριο λόγο, στο περιεχόμενο των φακέλων που διαβίβαζε στην Εισαγγελία σε τακτά χρονικά διαστήματα ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Ζορμπάς.

H ευαισθησία που έδειξε ο κ. Παπαγγελόπουλος, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, για την υπόθεση της νομιμότητας των συμβάσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ δεν φάνηκε και στην περίπτωση των συνεχών δημοσιευμάτων του αντιπολιτευτικού Τύπου που κατήγγειλαν ζημιογόνες συμβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν από τον σημερινό υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2005 το ΠαΣοΚ απέδωσε στον κ. Παπαγγελόπουλο ευθέως τη μομφή ότι δεν αγγίζει υποθέσεις που υποκρύπτουν ευθύνες νυν κυβερνητικών στελεχών. Είχε προηγηθεί, τον Αύγουστο του 2005, η κατάθεση, στις 22.8.2005, στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης της τροπολογίας που αφορούσε αλλαγές στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και με αυτή, μεταξύ άλλων, παρατεινόταν για ένα έτος ( δηλαδή ως τον Σεπτέμβριο του 2006) η θητεία των προϊσταμένων στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας. H τροπολογία που είχε εισαχθεί σε άσχετο νομοσχέδιο και είχε ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου: «Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. υπουργός ότι με τη σπουδή αυτή εκθέτει συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς;».

Οι χειρισμοί με τους «ψηφιακούς κοριούς»

Σήμερα που είναι γνωστή η άκαρπη, μέχρι στιγμής, έρευνα που διενήργησε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, όλο και περισσότεροι συνδέουν την παράταση της θητείας του κ. Παπαγγελόπουλου με την υπόθεση των «ψηφιακών κοριών». Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτή η υπόθεση και ο απόηχός της θα «σφραγίσουν» την πορεία του στη διεύθυνση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς έχει ήδη δεχθεί σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση.

Οι επικριτές του προσάπτουν στον κ. Παπαγγελόπουλο ότι επί μήνες διενεργούσε έρευνα για τετελεσμένο αδίκημα, ενώ εξαρχής θα έπρεπε να έχει ασκήσει τη σχετική ποινική δίωξη. Τρωτά σημεία της «λευκής» έρευνας, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς καθώς δεν κατέληξε στον εντοπισμό των υπευθύνων, ήταν η μεγάλη διάρκεια, η εξέταση μικρού αριθμού μαρτύρων, η μη διενέργεια επιστημονικής πραγματογνωμοσύνης και, κυρίως, η αποφυγή συσχέτισης της υπόθεσης με την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

H ουσία είναι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν κατάφερε να μείνει έξω από το «αλαλούμ» που δημιουργήθηκε μπροστά στην αδυναμία της κυβέρνησης αλλά και των διωκτικών αρχών να ενημερώσουν με σαφήνεια και καθαρότητα τον ελληνικό λαό, δίχως να πέφτουν σε διαρκείς αντιφάσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=171219&dt=12/02/2006

Επικοινωνία: