Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Βεάκειο: Αφιέρωμα στο στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη




Τη Δευτέρα 21.9.2009 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Βεάκειο προς τιμήν του στιχουργού Μιχάλη Μπουρμπούλη.

(Κάντε κλικ στη φωτογραφία για λεπτομέρειες).

Στοιχεία για το στιχουργό από τη Νομαρχία Πειραιά:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ


Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει (φιλικά) η νομαρχιακή σύμβουλος και τραγουδίστρια Αναστασία Μουτσάτσου η οποία εξελέγη με τον συνδυασμό της Υπερνομαρχίας Πολιτών το 2006.

(Φώφη Γεννηματά, Υπερνομάρχης - Γιάννης Σγουρός, νομάρχης Αθηνών - Γιάννης Μίχας, νομάρχης Πειραιά, υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ).

Η Αναστασία Μουτσάτσου είναι αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Οργανισμού της Νομαρχίας ο οποίος τυγχάνει να διοργανώνει και την εκδήλωση.

Θα προσπαθήσουμε να πάμε στο Βεάκειο τη Δευτέρα 21.9.2009 με σκοπό να συναντήσουμε την κα Μουτσάτσου και να της θέσουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με θέματα αρμοδιότητάς της στη νομαρχία Πειραιά.


Δεν θα αντισταθούμε όμως στον πειρασμό να την ρωτήσουμε επίσης για τα παιδικά της χρόνια και την ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Βελανίδια Λακωνίας.

Ιδιαίτερα δε, καθώς, κατά τύχη, κατάγεται από τα Βελανίδια Λακωνίας και ο Γενικός Γραμματέας της νομαρχίας Πειραιά, Μανώλης Αντωνάκος, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα το 2005, ένα χρόνο πριν πολιτευθεί η κα Μουτσάτσου.

(βλ. Νομαρχιακές Αυτ-απάτες)

Ξέραμε ότι ο Πειραιάς είναι μικρός...

;;;;;;;;;;;; Μα, τόσο μικρός πιά; ;;;;;;;;;;;;;

Μάχονται για τα προνόμια






Πιο πάνω στις φωτογραφίες εμφανίζεται ο αριθμός τως εργαζομένων στον ΟΛΠ το 2008 και οι αμοιβές μισθοδοσίας αυτών των υπαλλήλων.

Από ένα πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι στοίχισαν στον ΟΛΠ και τελικά στον Έλληνα Πολίτη συνολικά περίπου 70.000.000 ευρώ το 2008 μόνο για μισθούς και ημερομίσθια (το 2007 είχαν στοιχίσει πολύ περισσότερο).

Δηλαδή, κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος στοίχισε πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο για τη μισθοδοσία του, που σημαίνει περίπου 3.000 ευρώ το μήνα!

Είναι "απολύτως λογικό" λοιπόν, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση της συνδικαλίστριας του ΟΛΠ, Αναστασίας Φραντζεσκάκη,

(βλ. Πλασματική Αριστερά)

κάποιοι να μάχονται για να μην χάσουν τα προνόμιά τους εξυπηρετώντας παράλληλα και άλλα συμφέροντα.

(βλ. Παιχνίδια αλλοδαπών συμφερόντων και Το προεκλογικό δελτίο τύπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣΕΜΠΟ)

Καλά αυτοί.

Ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας όμως ποιού συγκεκριμένα τα συμφέροντα εξυπηρετεί με τις παρεμβάσεις του;

Πλασματική Αριστερά




"Απολύτως λογικό" χαρακτηρίζει το αίτημα των συνδικαλιστών του λιμανιού του Πειραιά "να παγώσει η είσοδος της Cosco στον ΟΛΠ", η Αναστασία Φραντζεσκάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κωνσταντίνο Ζαγάρα και δημοσιεύει σήμερα 16.9.2009 η εφημερίδα Αυγή.

"Έχουμε ζητήσει το πάγωμα της εισόδου της Cosco στο λιμάνι" λέει και συνεχίζει:

"Το αίτημα είναι απολύτως λογικό, διότι, όσον αφορά τη σύμβαση, υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το σύνολο των κομμάτων της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχει διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.

Παράλληλα, είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην Cosco.

Ζητάμε λοιπόν με ανοιχτή επιστολή μας σε όλα τα πολιτικά κόμματα να επαναδιατυπώσουν τη θέση τους για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ και να ζητήσουν το πάγωμα της εισόδου της Cosco.

Σε περίπτωση που το αίτημά μας δεν γίνει δεκτό, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.


- Θεωρείτε πως ένας Δημόσιος ΟΛΠ μπορεί να είναι "ανταγωνιστικός" σε παγκόσμιο επίπεδο; (ρωτά ο δημοσιογράφος)

Το λιμάνι του Πειραιά έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, αν τις εκμεταλλευτεί σωστά μπορεί να έχει μια πολύ καλή σειρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο.

Όσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, της Ν.Δ. δεν πειραματίζονταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, παρ' όλα τα προβλήματα που είχε, και ήταν τα ίδια με του υπόλοιπου Δημόσιου τομέα, αδιαφάνεια, πελατειακές σχέσεις, εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, τα κατάφερνε ικανοποιητικά.

Ο όρος "ανταγωνιστικός" από μόνος του δεν μου λέει τίποτα και μπορεί να μην λέει τίποτα θετικό και στην εθνική οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο.

Η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο σε συνδυασμό με την κερδοφορία είναι ένας πολύ ενδιαφέρων στόχος, για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε."


ΕΠ:

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την "Κατάργηση των πλασματικών υπερωριών".

Χρήματα δηλαδή που εισπράττουν παράνομα, για δήθεν υπερωριακή εργασία που τάχα προσέφεραν, όλοι οι κομματικοί των δημόσιων φορέων και με ιδιαίτερη προκλητικότητα καταναλώνουν και οι προνομιακοί υπάλληλοι του Πειραιά.

Ας απαντήσει λοιπόν η κα Φραντζεσκάκη που κόπτεται για το συμφέρον του Ελληνικού Λαού και ειδικότερα του ΟΛΠ αν εισπράττει ακόμη και σήμερα πλασματικές υπερωρίες, αν είναι αλήθεια πόσα χρόνια γίνεται αυτό, και για ποιό λόγο δεν κατήγγειλε το φαινόμενο αυτό της κομματικής υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου, όπως άλλωστε είχε και υποχρέωση.

Ας επιστρέψουν όλοι αυτοί που έχουν στεγνώσει τα δημόσια ταμεία τα χρήματα που εισπράττουν ακόμη και σήμερα παράνομα και προκλητικά σε βάρος των συμπολιτών μας, που κάποιοι από αυτούς πεινούν, δυναμιτίζοντας παράλληλα τα θεμέλια του ΟΛΠ, της οικονομίας του Πειραιά, αλλά και της χώρας μας.

Αν τα κομματικά παιδιά της δημοκρατικής κατά τα άλλα Ελλάδας έκαναν έστω τη δουλειά τους ή τουλάχιστον υπεράσπιζαν τις αρχές που διακηρύττουν, τότε δεν θα χρειαζόταν να στραφούμε σε ξένους ώστε να διαχειριστούν δίκαια και αποτελεσματικά το λιμάνι του Πειραιά.

Ας δημοσιεύσουν όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται τις μισθοδοτικές τους καταστάσεις και μετά μπορούν να μιλούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Η κα Φραντζεσκάκη ήταν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη Ελλήνων βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το video πιο πάνω ήταν μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας.


Το προεκλογικό δελτίο τύπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣΕΜΠΟ



Μαζί με την αποστολή από τους συνδικαλιστές μιας επιστολής προς τις εμπλεκόμενες αρχές στο ζήτημα ΟΛΠ-COSCO αναφορικά με την παραχώρηση δικαιωμάτων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά,

(βλ. Παιχνίδια αλλοδαπών συμφερόντων)

εκδόθηκε και σχετικό δελτίο τύπου:


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ
(ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ Ο.Λ.Π.)
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ.: 4630.446-4614.763 FAX 4614.655

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο. Λ. Π.
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
TEL. : 2104614825 - 2104615721
FAX. : 2104611273
E-mail: dockers@otenet.gr

Πειραιάς 10.9.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


« Αναστολή – Πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ»

Τα Δ.Σ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ με επιστολή στην Κυβέρνηση τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και τη Διοίκηση του ΟΛΠ απαιτούν την αναστολή – πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ για τους εξής λόγους:

1. Yπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες όπως η προσφυγή στο ΣτΕ η οποία εκδικάζεται την 9.10.2009 και η απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία μας για φορολογικά προνόμια της COSCO και τις εγγυήσεις κεφαλαίων.

2. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.

3. Είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην COSCO εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θεωρούν ότι:

Είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο δηλαδή να παγώσει η διαδικασία εκχώρησης την 1/10/2009, μέχρι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009 αλλά και τη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις την εγκατάσταση της COSCO η οποία δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ


Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα με δήλωση της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδας Τσουρή, τοποθετήθηκε ως εξής:

(Ημ. Δημοσίευσης : 11/09/2009 17:16)

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, σχετικά με την ανακοίνωση-προειδοποίηση της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένος Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει τη μονοπωλιακού χαρακτήρα εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, των πιο προσοδοφόρων δραστηριοτήτων του ΟΛΠ, ακολουθώντας, μάλιστα, προβληματικές και αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες, χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, χωρίς να προστατεύεται το εμπόριο, ο καταναλωτής, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον.

Είναι γνωστό ότι η σύμβαση του ΟΛΠ, που επικύρωσε στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία, βρίθει από λεόντειες, υπέρ του αναδόχου, διατάξεις, με παντελή απουσία του ελεγκτικού και εποπτικού ρόλου του Δημοσίου. Η εκ των υστέρων, μάλιστα, επιβολή, με νομοθετική ρύθμιση, επιπλέον φορολογικών ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, για μία ξένων συμφερόντων εταιρεία, εκχωρώντας δικαιώματα που, μέχρι σήμερα, κατείχε μόνο το ελληνικό Δημόσιο, ανέγειρε πρόσθετα σοβαρά θέματα διαφάνειας και νομιμότητας των διαδικασιών του διαγωνισμού.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις μας, και επιβεβαίωσαν την ανευθυνότητα και την προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.

Τώρα, εισπράττει τα επίχειρα της πολιτικής της.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει όλες τις νομικές, θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση.


Λίγες ώρες αργότερα, από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ήρθε η απάντηση προς όλους:



"Δεν χωράει επαναδιαπραγμάτευση η εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά εγκληματική συμφωνία παράδοσης του ΣΕΜΠΟ-ΟΛΠ σε εταιρεία κινέζικων συμφερόντων, υποστηρίζει ο Παν. Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Η εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά εγκληματική συμφωνία παράδοσης του ΣΕΜΠΟ-ΟΛΠ σε εταιρεία κινέζικων συμφερόντων δεν χωράει επαναδιαπραγμάτευση.

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά στάση υπεκφυγής και εύσχημης διαφυγής.

Νεοαποικιακές συμφωνίες εκχώρησης δημοσίων κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών δεν επιδιορθώνονται αλλά παγώνουν προεκλογικά, με στόχο την άμεση ακύρωσή τους. Για ένα λιμάνι στον Πειραιά ανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια."


Η ιστορία όμως ταξίδεψε ήδη, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και των συνεργατών του, στα δημοσιογραφικά-επιχειρηματικά γραφεία της Ασίας:

Η εφημερίδα «21st Century Business Herald» έχει ήδη δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ από Ελλάδα καθώς η είδηση και μόνο ότι μπορεί να είναι παράνομη μια τέτοια συμφωνία αποτελεί σκάνδαλο και κατεβάζει την Ελλάδα αρκετά στις κλίμακες εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας που σχετίζονται με ανάληψη κινδύνων και αβεβαιότητα, διαφθορά, κατάσταση δημόσιας διοίκησης, κλπ.

Η ιστορία ωστόσο δεν τελειώνει εδώ:

Ήδη έχει παρέμβει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με επιστολή του, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα θέματα που έθεσαν οι συνδικαλιστές και δηλώνοντας συμπαράσταση στις συγκεκριμένες συντεχνίες.

Κατά τρόπο όμως που δεν συνηθίζεται, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένως Πειραιώς (ΟΛΠ), εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), απαντά σχεδόν άμεσα με επιστολή του στο... νομάρχη Γιάννη Μίχα.

Τόσο την επιστολή του νομάρχη Γιάννη Μίχα, όσο και την απάντηση σε αυτόν από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Νίκο Αναστασόπουλο, θα τις δημοσιεύσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Πρόκειται πραγματικά για φαινόμενο κατάντιας που, επιμένουμε ότι, θα καυτηριαστεί με την πλήρη αποκάλυψη της υπόθεσης και των συντελεστών της.


* Στη φωτογραφία πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «21st Century Business Herald» τον Ιούνιο του 2009.

Παιχνίδια αλλοδαπών συμφερόντων




Στις 10.9.2009 εστάλη επιστολή από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και την Ένωση Λιμενεργατών προς την πολιτική ηγεσία του τόπου σχετικά με το θέμα παραχώρησης δικαιωμάτων του ΣΕΜΠΟ Πειραιά από τον ΟΛΠ στην κινεζική COSCO.

Η επιστολή έχει άρωμα εκλογικής σκοπιμότητας και είναι μια "πάσα" ώστε να στείλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.


Επειδή στη χώρα μας έχουμε τη συνήθεια να αφήνουμε τα θέματα πάντα ανοικτά με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε μπροστά μας είναι καιρός να αποκαλυφθεί πλήρως το ζήτημα της COSCO, το σχετικό παρασκήνιο, αλλά και οι άνθρωποι που εμφανίζονται να συμμετέχουν ενεργά και με πάθος υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης.

Ας έρθουν λοιπόν όλοι μπροστά στα φώτα της σκηνής για να λυθούν όλες οι απορίες και οι παρεξηγήσεις μια για πάντα.



Η επιστολή είχε ως εξής:



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ

Πειραιάς 10.09.2009


ΠΡΟΣ

Πρωθυπουργό και Πρόεδρο Ν.Δ.
Κωνσταντίνο Καραμανλή

Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και
Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ
κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου

Γεν. Γραμματέα Κ.Κ.Ε.
κ. Αλέκα Παπαρήγα

Πρόεδρο ΣΥΝ.
κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ
κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη

Υπουργό Ε.Ν.Α.& Ν.Π.
κ. Α.. Παπαληγούρα

Πρόεδρο Ο.Λ.Π Α.Ε
κ. Δ. Μπεχράκη

Διευθύνοντα Σύμβουλο Ο.Λ.Π Α.Ε
κ. Ν.Αναστασόπουλο

ΚΟΙΝ:

Nομάρχη Πειραιά
κ.Ιωάννη.Μίχα

Δήμαρχο Πειραιά
κ. Παν. Φασούλα


ΘΕΜΑ: “ Ενημερωτική παρουσίαση του ιστορικού εκχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ/OΛΠ στην COSCO και αίτημα για ΑΝΑΣΤΟΛΗ – ΠΑΓΩΜΑ της εγκατάστασης της COSCO την 1/10/2009 στον ΟΛΠ.

Ιστορικά το Λιμάνι του Πειραιά ήταν ένας βιώσιμος και κερδοφόρος Οργανισμός, από τη δεκαετία του ’90 είχε ραγδαία ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ), όπου και κατασκευάστηκε ο προβλήτας ΙΙ (σήμερα παραχωρείται στη COSCO).

Έτσι, ο ΟΛΠ μετατράπηκε από τοπικής σημασίας λιμάνι σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο διακίνησης Containers με ρεκόρ διακίνησης 1,6 εκ. TEU’s το 2003.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα οικονομικά του ΟΛΠ και να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία του, ο οποίος ιστορικά ήταν πάντα κερδοφόρος.

Έτσι, λοιπόν, ένα λιμάνι, το οποίο έχει ικανοποιητική κερδοφορία, δυνατότητες επενδύσεων και αυτοδύναμη ανάπτυξη δοκιμάστηκε από το 2004 στη δίνη της ανερμάτιστης πολιτικής της Κυβέρνησης , η οποία οδήγησε σε περιπέτειες το Λιμάνι του Πειραιά.

Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί από τον Νοέμβριο του 2006 να εκποιήσει τους πλέον παραγωγικούς και κερδοφόρους τομείς των ΟΛΠ και ΟΛΘ, τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ).

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια όλο αυτό το διάστημα οργάνωσαν ένα μεγάλο ενωτικό αγώνα, ο οποίος βασίστηκε, εκτός των μεγάλων κινητοποιήσεων, στους εξής άξονες:

1. Την τεκμηρίωση για το ρόλο των Εθνικών Λιμανιών στην οικονομική ζωή της χώρας (εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο), καθώς και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

2. Τη συμβολή των Λιμανιών στην ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών και την αναγκαιότητα αρμονικής σύνδεσης των Λιμανιών με την περιβαλλοντική και χωροταξική ανάπτυξη των πόλεων.

3. Την αποδόμηση όλων των Κυβερνητικών επιχειρημάτων που προπαγάνδιζαν την αναγκαιότητα των εκποιήσεων.

Συνοπτικά επισημαίνουμε :

· Μιλούσαν για δήθεν επενδύσεις, ενώ επρόκειτο για παραχώρηση έτοιμου Λιμανιού.

· Δημοσιοποιούσαν τη διάλυση του εξειδικευμένου προσωπικού του ΟΛΠ και επικαλούντο, χωρίς κανένα στοιχείο, νέες θέσεις εργασίας καταργώντας εργασιακές σχέσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

· Προπαγάνδιζαν πακτωλό χρημάτων και στη πραγματικότητα παραχωρούν έσοδα, με βάση τα στοιχεία του 2007, 110 εκ. ευρώ, έναντι ετήσιου ενοικίου 18,5 εκ. ευρώ. Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) ενοικίου για 35 χρόνια, 490 εκ. ευρώ.

Αναδείξαμε τα μεγάλα νομικά σφάλματα του όλου εγχειρήματος και έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ, το οποίο, μετά από πολλές αναβολές πρόκειται να συζητήσει το θέμα στις 9 Οκτωβρίου 2009.

Συγκεκριμένα :

· Προχώρησαν στη Προκήρυξη της Παραχώρησης χωρίς να υπάρχει εξουσιοδότηση νόμου. Το άρθρο 35 του Ν.2932/2001, το οποίο επικαλέστηκαν, δεν έδινε εξουσιοδότηση για παραχώρηση σε τρίτους. Προέβλεπε αυστηρά την παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΟΛΠ ΑΕ και επέτρεπε ΜΟΝΟ την παραχώρηση δραστηριοτήτων συμπληρωματικών προς τη λειτουργία του Λιμανιού. Γι’ αυτό και αναγκάστηκαν, μετά την προσφυγή μας στο ΣτΕ, να ψηφίσουν εκ των υστέρων τον Ν. 3654/2008 για να καλύψουν νομικά την κατά παράβαση του Ν. 2932/2001 παραχώρηση.

· Υπήρξαν επιπλέον παροχές, μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ/ΟΛΠ προς τη COSCO (25/11/2008) και χορηγήθηκαν με το Ν. 3755/2009, έξω από τα οριζόμενα στην αρχική Διακήρυξη, προκλητικές και αποκλειστικές φορολογικές ελαφρύνσεις και εγγυήσεις δανειακών κεφαλαίων με βάση το ν.δ. 2687/53.

Το εγχείρημα για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ναυάγησε, αφού αποχώρησε τελικά η ανάδοχος εταιρία Hutchison, επειδή δεν έγιναν δεκτές οι πρόσθετες απαιτήσεις της, σε αντίθεση δηλ. με αυτό που έγινε στον ΟΛΠ

Ο νόμος της παραχώρησης (Ν 3755/09) καταψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αρμόδια επιτροπή της Ε. Ε. μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας Υπαλλ. Λιμανιών Ελλάδας και της ΄Ενωσης Λιμενεργατών εξετάζει τη Σύμβαση παραχώρησης και ιδιαίτερα κατά πόσο οι φορολογικές ελαφρύνσεις της COSCO και οι εγγυήσεις κεφαλαίων της COSCO με τον Ν.2687/53 είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σήμερα επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες να ξεπεραστούν μια σειρά από ουσιαστικά προβλήματα όπως τελωνειακές διαδικασίες θέματα ασφάλειας λιμένος ώστε να «ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ» τον Σ.ΕΜΠΟ στην COSCO.

Με βάσει τον Ν. 3755/09 την 1/10/2009 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο υλοποίησης της παραχώρησης. Στο στάδιο αυτό προβλέπεται συγκατοίκηση ΟΛΠ και COSCO για χρονικό διάστημα 8 μηνών (6+2) με κύριο χαρακτηριστικό την λειτουργική στήριξη της COSCO με προσωπικό που θα διαθέτει ο ΟΛΠ.

Το Δ.Σ/ΟΜ.Υ.Λ.Ε και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ εκτιμώντας όλα αυτά θεωρεί ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να ανασταλεί – να παγώσει η έναρξη συγκατοίκησηςς ΟΛΠ και COSCO για τους πιο κάτω λόγους:

1. Yπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες όπως η προσφυγή στο ΣτΕ η οποία εκδικάζεται την 9.10.2009 και η απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία μας για φορολογικά προνόμια της COSCO και τις εγγυήσεις κεφαλαίων.

2. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.

3. Είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην COSCO εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θεωρούν ότι:

Είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο δηλαδή να παγώσει η διαδικασία εκχώρησης την 1/10/2009, μέχρι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009 αλλά και τη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις την εγκατάσταση της COSCO η οποία δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.


Για το Δ.Σ./ΟΜ.Υ.Λ.Ε.

Ο Πρόεδρος, Ο Αντιπρόεδρος , Ο Γεν.Γραμματέας.


Γ.Γεωργακόπουλος, Στρ.Μπαλαμπανίδης, Γ.Σπανόπουλος.


Για το Δ.Σ. Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ

Ο Πρόεδρος, Ο Αντιπρόεδρος, Ο Γεν.Γραμματέας.


Γ. Νουχουτίδης, Σ. Κουλούρας, Ν. Γεωργίου.

Η Κοινωνία αναρωτιέται: Ποιός είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων;


Ποιός είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων;

Τελικά ποιός είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων στην Πατρίδα μας;

Πώς αυτοί που ενώ δεν εκλέγονται, επηρεάζουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη;

Ποιός είναι αυτός που τους δίνει τέτοια εξουσία και με ποια αρμοδιότητα;

Με ποιά κριτήρια αποφασίζουν το ποιούς θα καλέσουν και ποιούς θα προβάλλουν στις εκπομπές τους;

Μην βιαστεί να απαντήσει κανείς πως ο εκλογικός νόμος και οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ή προσδιορίζουν τον χρόνο προβολής γιατί αυτό είναι ανακριβές.

Στις Ευρωεκλογές ποιός εκλογικός νόμος ή ποιά διακομματική επιτροπή επέβαλλε την προβολή των Οικολόγων Πρασίνων;

Οι δημοσιογράφοι, σε ρόλο εισαγγελέα, προβάλλουν και κρίνουν όλους τους πολιτικούς λέγοντας πως δεν έχουν λύσεις, δεν προτείνουν τρόπους διαφυγής από το αδιέξοδο και μέχρι εδώ σωστά.

Γιατί όμως ρωτούν και ξαναρωτούν τους ίδιους πολιτικούς;

Γιατί δεν προβάλλουν λύσεις ή πολιτικές θέσεις που είναι βιώσιμες και ανατρέπουν το σάπιο πολιτικό σκηνικό της Πατρίδος μας;

Είναι κατανοητός ο προβληματισμός και η επιφυλακτικότητά τους όσον αφορά στα λεγόμενα “μικρά κόμματα”.

Εκεί που δεν είναι κατανοητή η στάση τους είναι όταν γνωρίσουν την πραγματικότητα.

Παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της Παρατάξεώς μας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84”, όπου οι δημοσιογράφοι της εκπομπής ομολόγησαν στον Πρόεδρό μας πως προτείνει λύσεις και πολιτικό πρόγραμμα που μπορεί να φέρει αλλαγή στο σημερινό πολιτικό σκηνικό και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

Γιατί λοιπόν κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τον καλέσει σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική αντιπαράθεση με εκπροσώπους των λεγομένων “κομμάτων εξουσίας”;

--
ΚΟΙΝΩΝΙΑ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
http://www.koinwnia.com
e-mail: koinwnia@koinwnia.com

Γραφεία Αθηνών
Διεύθυνση: Ιπποκράτους 121-123
Τ.Κ. 114 72 - Αθήνα
Τηλ: 210 36 37 442
Φαξ: 210 36 37 012

Γραφεία Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Αριστοτέλους 24
Τ.Κ. 546 23 - Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310272903

Γραφεία Άμφισσας
Διεύθυνση: Θόαντος & Ι.Σ.Γάτου
Τ.Κ.: 331 00 - Άμφισσα
Τηλ: 2265029900

[Απόσπασμα από σημερινό Δελτίο Τύπου]

ΕΠ: Διαμαρτύρεστε λοιπόν κατά των μέσων κυρίως και όχι κατά των δημοσιογράφων. Σήμερα υπάρχει και το διαδίκτυο που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Μέχρι και σήμερα οι χορηγίες για την εκδήλωση της σχολής ΑΜΑΛΓΑΜΑ

“ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ –ΚΟΙΝΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ”

Η Σχολή χορού ΑΜΑΛΓΑΜΑ και η Ερευνητική ομάδα της, διοργανώνει Μεγάλο Αφιέρωμα στους πολλούς ξεχασμένους χορούς της Κρήτης αλλά και στα κοινά χορευτικά στοιχεία που υπάρχουν με την αρχαία Αίγυπτο.

Πρόκειται για μια μελέτη λαογραφική, μουσική και κινητική η οποία θα λάβει χώρα 14 Νοεμβρίου 2009 στον Πειραιά στο Μέγαρο του ΟΛΠ.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα συμμετέχουν ενεργά Καθηγητές- Ιστορικοί διακεκριμένοι και αξιόλογοι μουσικοί της Κρήτης, λαογράφοι και χορευτές.

Έχετε τη δυνατότητα να είστε ένας από τους Χορηγούς του μεγάλου αυτού αφιερώματος.

Η διοργάνωση θα έχει το λογότυπό σας στις αφίσες του Αφιερώματος, στο μεγάλο πανό που θα υπάρχει στην είσοδο του θεάτρου, όπως μπορείτε να έχετε stand με φυλλάδια σας για να μοιραστούν στους θεατές.

Και βέβαια θα γίνει ανακοίνωσή σας ως Χορηγός από μικροφώνου.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ΚΡΉΤΗ FM , STUDIO 19 FM, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ, ΣΤΙΓΜΕΣ , DANCE NEWS.


Πληροφορίες:

Πέτρος Βιολάκης
Δημόσιες & Διεθνείς σχέσεις

ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΑΜΑΛΓΑΜΑ
Ναυαρίνου 4 και Καποδιστρίου, Πειραιάς τ.κ.18535
210-4222582 ,210-4222532, ma8anasiadou@yahoo.gr


Επικοινωνία: