Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Μιλάμε για ακαταλληλότητα




ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στην έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με την κατάσχεση κατεψυγμένων αλιευμάτων προέβη η νομαρχία Πειραιά.

Μετά από αίτημα του Τζανείου Νοσοκομείου, η νομαρχία παρέλαβε δείγμα προϊόντος κατεψυγμένου αλιεύματος που στη συνέχεια εστάλη στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους απεφάνθη ότι το δείγμα βρίσκεται εκτός ορίων και είναι ακατάλληλο καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα επίπαγου στο προϊόν από το ποσοστό που ορίζει η νομοθεσία.

Πρόκειται δηλαδή για περίπτωση ενδεχόμενης νοθείας.

Τι έκαναν τότε τα "αστέρια" της νομαρχίας Πειραιά;

Αντί να διαβάσουν το έγγραφο και να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά προχώρησαν σε κατάσχεση της ποσότητας του προϊόντος που βρήκαν στο Τζάνειο.

Δεν τους έφτανε όμως μόνο αυτό. Μετά πήγαν στις αποθήκες του προμηθευτή και κατάσχεσαν ό,τι βρήκαν εκεί από την υπόλοιπη παρτίδα του προϊόντος.

Οι έμποροι κοιτάχτηκαν, έκαναν το σταυρό τους και σύμφωνα με πληροφορίες, άναψαν κεριά και ζήτησαν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους. Για τα τυπικά, κατέθεσαν ένσταση εκφράζοντας τη διαφωνία τους.

Μα μπορεί να είναι τόσο ... , ρωτούσαν ο ένας τον άλλο.

Η γνωστή εταιρεία Καλλιμάνης που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και συσκευασία κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς το θέμα του επίπαγου απασχολεί τους καταναλωτές, έχει δημοσιεύσει ειδικό άρθρο στο διαδικτυακό της χώρο που εξηγεί το ζήτημα και απαντά σε πολλές ερωτήσεις.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης γραμμή εξυπηρέτησης καταναλωτή.


ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Αφού πρόκειται για περίπτωση νοθείας θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες και να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η νομοθεσία και η σχετική σύμβαση με τον προμηθευτή.

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν απαραίτητο να γίνει κατάσχεση (ουσιαστικά δέσμευση) του εμπορεύματος, ενέργεια στην οποία προέβη η νομαρχία, πόσο μάλλον να διασύρονται οι έμποροι, οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά σήματα χωρίς να λογαριάσει κάποιος τη ζημιά που προξενείται στο δοκιμαζόμενο κλάδο.

Επιπλέον, η χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση επιβάλλει στη νομαρχία να πραγματοποιήσει έλεγχο σε όλα τα προϊόντα που προμηθεύεται το Τζάνειο νοσοκομείο και όχι μόνο στο συγκεκριμένο για το οποίο εκλήθη από τους πονηρούς κομματικούς του Τζανείου.

Διότι έτσι θα αποδεικνυόταν αν πράγματι οι υπεύθυνοι στο Τζάνειο ενδιαφέρονται για το καλό μας ή αν αντίθετα χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο παιχνιδιών με τους προμηθευτές και τις δημόσιες προμήθειες.

Απαράδεκτο γεγονός επίσης να εκδίδει δελτίο διασυρμού η νομαρχία για μια υπόθεση η οποία εκκρεμεί και δεν έχει κριθεί οριστικά από κανένα διοικητικό ή δικαστικό όργανο.

Τι να κάνεις όμως;

Αυτή τη νομαρχία έχουμε στον Πειραιά και αυτόν το νομάρχη.

Ο Γιάννης Μίχας έκανε βέβαια και δηλώσεις όπως συνηθίζει που λίγοι μάλλον διαβάζουν πια λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας του.

Στις 16 του μήνα θα εισπράξει τη μισθοδοσία αργομισθίας από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παράλληλα με τα καλά "παραστατικά" από τη θέση του στη νομαρχία.

Έχει παραλείψει όμως μέχρι σήμερα να καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου, εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος προεκλογικά στη δημόσια τηλεόραση κατήγγειλε το γεγονός της αργομισθίας του Γιάννη Μίχα.

Μάλλον συμφωνεί 100% ο νομάρχης με τα καταγγελλόμενα και δεν τίθεται κανένα θέμα. Θέμα ίσως να είχε τεθεί αν σταματούσαν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να καταβάλλουν την αργομισθία και όχι το αντίθετο.

Σε μηνύσεις και αγωγές θα έπρεπε όμως να έχουν προχωρήσει οι υπεύθυνοι των εταιρειών για να προστατεύσουν τους μετόχους τους και τον κλάδο, αλλά και για να κόψουν τον αέρα στους αεράτους δημόσιους λειτουργούς.

Όσον αφορά το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις κατά τόπους Δ/νσεις του, τι να πει κανείς.

Στις Δ/νσεις αυτές υπηρετούν διευθυντές που η θητεία τους έχει λήξει από τον Ιούλιο του 2008 και δεν έχουν αντικατασταθεί (στην Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία Α' Πειραιά, Ακτή Κονδύλη 32, 185 10, τηλ: 210-4613991 fax: 210 - 4613998, εκτελεί χρέη διευθυντή ο Α. Παπαθανασίου).


ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου της νομαρχίας Πειραιά:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 7.10.2009
Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Ακτή Ποσειδώνος 14-16
Ταχ. Κωδ. : 185 31
Τηλέφωνο : 210 4148474
Fax : 210 4120196
Website : www.nomarhiapeiraia.gr
Email : press@nomarhiapeiraia.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάσχεση 835 κιλών ακατάλληλων για κατανάλωση κατεψυγμένων αλιευμάτων λόγω ανώτερου από το επιτρεπόμενο ποσοστού επίπαγου


Στην κατάσχεση 835 κιλών ακατάλληλων για κατανάλωση κατεψυγμένων αλιευμάτων αρχικά από το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά και ακολούθως από αποθήκη ψυγείων στον Πειραιά, στα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη επίπαγου σε ποσοστό ανώτερο από το επιτρεπόμενο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προχώρησαν οι κτηνίατροι της Νομαρχίας Πειραιά.

Ειδικότερα, μετά από αίτημα του τμήματος Διατροφής του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά οι κτηνίατροι της Νομαρχίας Πειραιά προέβησαν σε έλεγχο και έλαβαν δείγματα από κατεψυγμένη πέρκα φιλέτο, προέλευσης Αφρικής, τα οποία έστειλαν για εργαστηριακή ανάλυση από τις υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Πειραιά, το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση καθώς ο μέσος όρος επίπαγου ήταν 29 % αντί του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία 15 %.

Αμέσως οι κτηνίατροι της Νομαρχίας προχώρησαν στην κατάσχεση των 259 κιλών που είχε προμηθευτεί το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, ενώ από τον έλεγχο των παραστατικών διαπιστώθηκε η ύπαρξη σε αποθήκες ψυγείων στον Πειραιά άλλων 576 κιλών της ίδιας παρτίδας τα οποία επίσης κατασχέθηκαν.

Τα κατεψυγμένα αλιεύματα ήταν της εταιρείας Γ. Καλλιμάνης ΑΕ με έδρα την Αχαΐα και προμηθευτής του νοσοκομείου ήταν η εταιρεία Prestige Foods ΑΕ με έδρα το Μοσχάτο.

Ο ενδιαφερόμενος άσκησε το δικαίωμα της ένστασης και για την οριστική τύχη των προϊόντων θα αποφανθεί η τριμελής επιτροπή ενστάσεων.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας υπογράμμισε ότι «Στη Νομαρχία Πειραιά συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας καταναλωτών και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. Με καθημερινούς ελέγχους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αξιοπιστίας, αλλά και με απτά αποτελέσματα αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε μια αγορά που θα σέβεται τον πολίτη καταναλωτή και θα διαπνέεται από αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού».

Από το Γραφείο Τύπου


ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ακολουθεί το ενημερωτικό άρθρο για τον επίπαγο, της εταιρείας Καλλιμάνης:


Ο Επίπαγος και τα Οφέλη του

Τι είναι ο Επίπαγος

Ο επίπαγος είναι ένα λεπτό στρώμα πάγου, το οποίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ενσωματώνεται στο προϊόν μόνιμα και σταθερά.

Επίπαγος: Η ασπίδα κατά της οξείδωσης και αλλοίωσης

Τα αλιεύματα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για αυτό και θεωρούνται άριστα για την υγεία του ανθρώπου. Όμως αυτά τα λιπαρά οξέα οξειδώνονται πολύ εύκολα. Ο επίπαγος, ο οποίος ενσωματώνεται στην επιφάνεια των κατεψυγμένων αλιευμάτων σε συγκεκριμένο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας εμποδίζοντας τη σάρκα του ψαριού να έρθει σε επαφή με τον αέρα (οξυγόνο) που βρίσκεται ακόμα και μέσα στις σακούλες της συσκευασίας. Έτσι, χάρη στον επίπαγο τα κατεψυγμένα αλιεύματα φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά του φρέσκου προϊόντος και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίπαγος: Η ασπίδα κατά της αφυδάτωσης των προϊόντων

Η απουσία του επίπαγου προκαλεί «έγκαυμα κατάψυξης». Πέρα από την οξείδωση, χωρίς την ασπίδα του επίπαγου το προϊόν κινδυνεύει και από αφυδάτωση και μετουσίωση των πρωτεϊνών. Η αφυδάτωση αποτελεί και αυτή μια διαδικασία υποβάθμισης της ποιότητας των κατεψυγμένων αλιευμάτων, όπου απομακρύνεται το νερό της σάρκας του και καταστρέφεται η υφή τους. Η επίστρωση του επίπαγου εμποδίζει την αφυδάτωση και διασφαλίζει τη φρεσκάδα των αλιευμάτων.

Επίπαγος: Το κλειδί για την εξασφάλιση του μεγάλου κύκλου ζωής των προϊόντων

Ο επίπαγος επιτρέπει στο φρέσκοαλιευμένο ψάρι να διατηρήσει αναλλοίωτα όλα του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για πάνω από 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι πέραν από την ποιότητα διασφαλίζει στο προϊόν και μεγάλη διάρκεια ζωής, διατηρώντας έτσι την τιμή πώλησής του σε χαμηλά επίπεδα. Χάρη στον επίπαγο, ο μέσος Έλληνας μπορεί να απολαύσει θαλασσινά και ψάρια υψηλής διατροφικής αξίας σε προσιτές τιμές.

Ποια είναι τα ποσοστά του επίπαγου που ορίζει η ελληνική νομοθεσία;

Η ελληνική νομοθεσία (ΠΔ 786/78, κεφ. Γ. 'Αρθρο 17, παρ. 7) επιτρέπει την παρουσία του επίπαγου στα κατεψυγμένα αλιεύματα έως ενός ορισμένου ορίου ανά κατηγορία προϊόντος.
Επιβάλει ως αναγκαίο ποσοστό επίπαγου το 10% για τα ολόκληρα ψάρια και το 15% για τα υπόλοιπα αλιεύματα (φέτες, φιλέτα, μαλάκια κα). Εάν και εφόσον ο παραγωγός κινείται εντός αυτών των ορίων τότε είναι καθ’ όλα νόμιμος. Εάν όμως για κάποιους τεχνικούς λόγους απαιτείται παραπάνω ποσότητα επίπαγου τότε ο παραγωγός οφείλει να το δηλώνει αναγράφοντας στη συσκευασία το καθαρό βάρος.

Μήπως τελικά ο καταναλωτής πληρώνει το νερό στην τιμή του ψαριού;

Καταρχάς πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι όταν μιλάμε για τον επίπαγο αναφερόμαστε σε έναν σημαντικό κρίκο της διαδικασίας παραγωγής και όχι στο… απλό νεράκι της βρύσης. Η βιομηχανία των κατεψυγμένων αλιευμάτων έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην αγορά των κατάλληλων μηχανημάτων για την επιπάγωση και έχει προσλάβει και εκπαιδεύσει εργατικό προσωπικό για την διεκπεραίωση αυτού του ανεξάρτητου κύκλου παραγωγής. 'Αρα, όταν αναφερόμαστε στον όρο «επίπαγος» θα πρέπει έχουμε κατά νου τη διαδικασία επιπάγωσης και όχι το σκέτο νερό.

Ο καταναλωτής πληρώνει πράγματι και τον επίπαγο ή όχι;

Η τελική τιμή του προϊόντος καθορίζεται από το μεικτό και όχι το καθαρό βάρος. Και για να το διευκρινίσουμε, στο μεικτό βάρος συμπεριλαμβάνεται και ο επίπαγος.
'Αρα, αν οι βιομηχανίες αφαιρούσαν τον επίπαγο, θα έπεφτε τελικά η τιμή του προϊόντος; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Γιατί πολύ απλά, οι βιομηχανίες έχουν ΉΔΗ λάβει υπόψη τους την παρουσία του επίπαγου στη συσκευασία και για αυτό έχουν κάνει οικιοθελώς ΜΕΙΩΣΗ στην τιμή του καθαρού βάρους. Αν λοιπόν για κάποιο λόγο θα έπρεπε να αφαιρέσουν τον επίπαγο, τότε θα επανέφεραν την τιμή του προϊόντος στα αρχικά επίπεδα.

Μήπως οι βιομηχανίες ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του επίπαγου;

Οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να κάνουν χρήση επίπαγου έως 10% για τα ολόκληρα ψάρια και έως 15% για τα τεμαχισμένα. Για να είναι απόλυτα βέβαιες ότι δεν θα ξεπεράσουν ποτέ αυτό το ανώτατο όριο, οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν μικρότερα ποσοστά επίπαγου (της τάξης των 5-7%). Αυτό γίνεται γιατί κάθε τεμάχιο μπορεί να ζυγίζει λίγο παραπάνω από τα 900 γραμ. Γεγονός που σημαίνει ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει εν αγνοία του μια συσκευασία όπου το ψάρι αντί για 900 γραμ. που γράφει η συσκευασία είναι στην πραγματικότητα 950γραμ. είναι τελικά ακόμα πιο κερδισμένος.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Η τοποθέτησή του επίπαγου ξεκίνησε ως έννοια τεχνολογίας και διατήρησης της υγείας των προϊόντων. Αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα ποιότητας, η οποία επιτρέπει στο προϊόν να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του φρέσκου αλιεύματος για διάστημα πάνω των 3 μηνών και να είναι οικονομικά προσιτό και για το μέσο νοικοκυριό.


Επικοινωνία: