Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Πορεία ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι




Ολοκληρώθηκε πριν μια ώρα περίπου η πορεία συμπαράστασης στους εργάτες του λιμανιού, χωρίς όμως τους ίδιους τους λιμενεργάτες.




Την πορεία οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όπου με αφετηρία το σταθμό του ΗΣΑΠ στο λιμάνι οι περίπου 200 διαδηλωτές προχώρησαν συμβολικά προς το κτήριο του παλιού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κοραή.




Εκεί μίλησαν εκπρόσωποι του κόμματος, οι βουλευτές Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ δήλωσαν την συμπαράστασή τους άλλες πολιτικές δυνάμεις.




Κατά τη διάρκεια της πορείας διανεμήθηκαν φυλλάδια μερικά εκ των οποίων σας παραθέτουμε πιο κάτω.









Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε κάποιες καίριες ερωτήσεις σε πολύ γνωστό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς όμως ο διάλογος ήταν ανεπίσημος θα περιοριστούμε να σας καταθέσουμε σε επόμενη ανάρτηση κάποια πολύ γενικά πολιτικά συμπεράσματα.


Ομιλία Παπανδρέου στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων





ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ 20.10.2009


Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συνάδελφοι, με ιδιαίτερη χαρά, μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, βρίσκομαι σήμερα εδώ.

Βρίσκομαι εδώ, συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που απευθύνθηκε σ’ εσάς από αυτό το βήμα, του Κοινοβουλίου σας. Απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του Κυπριακού Ελληνισμού, σε ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, κατά την πανηγυρική σας συνεδρία της 28ης Φεβρουαρίου του 1982.

Ευχαριστώ θερμά για την εξαιρετική αυτή τιμή, καθώς και για την εγκάρδια υποδοχή σας.

Μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αποτροπή της νομιμοποίησης και εν τέλει η ανατροπή των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Εμείς δεν το ξεχνάμε ότι είναι εισβολή και κατοχή και το υπενθυμίζουμε σε όλους με κάθε ευκαιρία.

Στόχος είναι ο τερματισμός αυτής της στρατιωτικής κατοχής, της απειλής που αυτή συνιστά για τον Κυπριακό Ελληνισμό, καθώς και να τεθεί τέλος στο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων.

Σταθερός είναι και ο στόχος μας για τη νέα εποχή συνεργασίας, που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας, όπως σταθερή είναι και η προσήλωσή μας για τη διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων:

Στην ελεύθερη διακίνησή τους, στην αποκατάσταση και απόκτηση περιουσιών και στην εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της πατρίδας τους.

Οι σταθερές αυτές επιδιώξεις μας μπορούν και πρέπει να επιτευχθούν ειρηνικά, στο πλαίσιο μιας συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Λύσης που θα επανενώσει το νησί, οδηγώντας στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια λειτουργική και βιώσιμη διζωνική και δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα των δύο Κοινοτήτων, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυρίαρχη κυπριακή κυριαρχία και μία κυπριακή ιθαγένεια.

Θεωρούμε σταθερά ότι συνεχίζει ν’ αποτελεί καταλύτη και εγγύηση για τα παραπάνω, η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, με τη διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίλυση του Κυπριακού είναι βεβαίως υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Για την ευόδωσή της, ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει ήδη προβεί σε θυσίες κι έχει βιώσει πολλές απογοητεύσεις στο παρελθόν. Δεν εγκαταλείψατε όμως ποτέ την υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου.

Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι η μέθοδος επίλυσης που η Κύπρος επέλεξε, και η Ελλάδα συμφώνησε, αποκλείοντας άλλες, όπως αυτές που αγνοούν τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

Γι’ αυτό, η κυβέρνησή μου στηρίζει απόλυτα τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ταλάτ, αυτή που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Δεν θα είμαστε απλοί θεατές σε αυτή την προσπάθεια.

Για την απρόσκοπτη συνέχισή της μέχρι και την τελική ευόδωσή της, θ’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες, πάντα στο πλαίσιο της πολύ στενής μας συνεργασίας και του συνεχούς συντονισμού που θα έχουμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνησή του.

Θα είμαστε ενεργά παρόντες στο πλευρό της Κύπρου και είναι δεδομένη η ετοιμότητά μας να παράσχουμε την όποια βοήθεια μας ζητήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύουμε το δικό της ζωτικό συμφέρον για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε να μην επανέλθει το Κυπριακό πρόβλημα υπό νέα μορφή, που είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργικότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα κινηθούμε και προς την Τουρκία.

Όχι βέβαια για να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία το διεθνές πρόβλημα της Κύπρου, αλλά επειδή ειλικρινά πιστεύω, ότι η Άγκυρα έχει κάθε συμφέρον και δυνατότητα να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τον κ. Ταλάτ, να διαπραγματευθεί μια αμοιβαία, επωφελή λύση.

Μια λύση, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη αποσχιστική οντότητα, που αναγνωρίζουν μόνο ένα κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία, και στο πλαίσιο αυτό, προκρίνουν την πολιτική ισότητα μεταξύ δύο Κοινοτήτων, η οποία θα δημιουργήσει σε μια Δημοκρατία όρους συλλειτουργίας, και όχι συγκυριαρχία δύο λαών και ιδρυτικών κρατών, που θα δημιουργήσει όρους δυσλειτουργίας.

Η Τουρκία οφείλει να αφήσει ελεύθερο τον Κυπριακό λαό. Οφείλει να δεχτεί δηλαδή ότι, θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού, είναι η αποδοχή και αναγνώριση της Κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει στην πράξη τη ζωτικότητά της, την αντοχή της σε εποχές πολύ πιο δύσκολες από την παρούσα. Και βέβαια, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η ενταξιακή πορεία της ίδιας της Τουρκίας, δύο γεγονότα για τα οποία κι εγώ προσωπικά πάλεψα, ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν.

Στην Ελλάδα έχουμε πιστεύω κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι για τη συμβολή μας στο επίτευγμα αυτό των Κυπρίων αδελφών μας, το οποίο δυστυχώς δεν πρόφτασε να ζήσει ο οραματιστής Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος άφησε δυσαναπλήρωτο κενό για τον απανταχού Ελληνισμό, όταν έφυγε από κοντά μας πριν από 10 χρόνια.

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέες δυνατότητες, για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της. Προσφέρει την ευκαιρία στους Τουρκοκυπρίους και στους Ελληνοκυπρίους να απαλλαγούν, όχι βεβαίως από την εθνική ιστορική κληρονομιά και συνείδησή τους, αλλά από αναχρονιστικά, διχαστικά και αδιέξοδα σύνδρομα εξαρτήσεων ή και από την αναγκαστική πολλές φορές εξάρτηση από τις μητέρες – πατρίδες.

Θα δώσει στους Τουρκοκύπριους τη δυνατότητα, μετά από συμπεφωνημένη επανένωση της νήσου, να απολαύσουν πλήρως τα αγαθά που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπήρξα, όπως γνωρίζετε, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της ελληνικής στρατηγικής, που επιμένει να κρατά την πόρτα ανοιχτή στην προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να την υποκαταστήσει με τη νεφελώδη προοπτική μιας ειδικής σχέσης.

Δεν πιστεύω σε αυτή την ειδική σχέση, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα.

Η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Κύπρο, θα ήταν η ισχυρότερη απόδειξη ότι η Τουρκία πραγματικά αλλάζει, στο πλαίσιο της διαδικασίας της υποψηφιότητάς της.

Θα οδηγούσε στην απελευθέρωση τουλάχιστον 8 διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που έχουν παγώσει λόγω της άρνησης της Άγκυρας να πράξει τα αυτονόητα, και θα επηρέαζε θετικά την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι αυτονόητο και εθνικά επιβεβλημένο ότι, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμείνουμε, να εκπληρώσει στο ακέραιο η Τουρκία τις υποχρεώσεις της αυτές, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο αυτές τις υποχρεώσεις μέχρι την αξιολόγησή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αξιολόγηση, που είναι απαραίτητη να γίνει και να γίνει το Δεκέμβριο.

Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην προσπάθεια συνολικής και συμπεφωνημένης επίλυσης του Κυπριακού. Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Η ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι κυρίως δική της ευθύνη. Αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης θα πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά, να βοηθήσουν στην πορεία αυτή, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματα, αλλά παράλληλα στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα. Μόνο αν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στην Τουρκία, θα δούμε πρόοδο.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς έναντι της Τουρκίας, τόσο για την τελική έκβαση των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όσο και για τις προϋποθέσεις επίτευξης αυτού του στόχου.

Τη θέση μας αυτή συζήτησα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή πολιτική ηγεσία, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει ότι, ζητούμενο της διαπραγμάτευσης αυτής, δεν είναι η κατάλυση, αλλά η μετεξέλιξη του Κυπριακού Κράτους, μέλους του ΟΗΕ, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο που να διασφαλίζονται η συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, η λειτουργικότητα και οι ουσιαστικές εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Παράλληλα, να διασφαλίζεται η εξισορρόπηση της ανάγκης των Τουρκοκυπρίων για αποτελεσματική συμμετοχή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για διοίκηση της δικής τους ομόσπονδης περιοχής, με το αναπόδραστο γεγονός ότι οι δύο Κοινότητες δεν είναι καθόλου ίσες αριθμητικά.

Η Τουρκία, επιπλέον, έχει κάθε δυνατότητα και συμφέρον να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας. Πρέπει σήμερα όλοι να αντιληφθούμε, πρωτίστως η Τουρκία, ότι στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται, δεν μπορούν να καθορίζονται από τη στρατιωτική μας ισχύ ή και απειλή, αλλά από το σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αμοιβαίων υποχρεώσεων.

Και ότι ζητήματα όπως της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγγυάται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και καμία στρατιωτική δύναμη.

Η Τουρκία μπορεί επίσης να συμβάλει στην επίλυση άλλων πτυχών του προβλήματος, όπως είναι η διευθέτηση του περιουσιακού, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και με κύριο γνώμονα τα δικαιώματα αυτών που στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες.

Η επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης τελικά.

Πολιτικής βούλησης και ηγεσίας, και όχι επιβολής νέων τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, που δοκιμάστηκαν με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Και θέλω να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση του νησιού.

Η Ελλάδα, όπως και ο Κυπριακός Ελληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση.

Κυρίες και κύριοι,

Πιστεύω βαθιά ότι η υπόθεση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επανένωση της κοινής σας πατρίδας, μπορεί και πρέπει να δικαιωθεί για το καλό της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, αλλά βεβαίως και της ευρύτερης περιοχής μας, καθώς και της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνησή μου, και είμαι βέβαιος το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου, θα παραμείνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες. Συμπαραστάτες καθημερινά του Κυπριακού Ελληνισμού και σταθεροί σύμμαχοι της Κύπρου στη διεθνή αρένα.

Σήμερα, στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα κάθε πρόκληση του κοινού μας μέλλοντος, ώστε αυτός ο ναός της Δημοκρατίας να εγκολπώνει και να εκφράζει όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σε μια δημοκρατική, επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο.

Σας ευχαριστώ.

* Η φωτογραφία (www.papandreou.gr) από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο.

Φειδωλές δηλώσεις στην Κύπρο




Σε καλό κλίμα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι, όσον αφορά το Κυπριακό, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν να επαναλάβουν τις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένα ζητήματα αναλυτικά, ούτε να προσδιορίσουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του προβλήματος.

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε η επόμενη ανακοίνωση:


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2009

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Στο πλαίσιο τη επίσκεψης, το πρωί είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζω το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, το φίλο Γιώργο Παπανδρέου στην Κύπρο. Εκφράζω εκ μέρους του κυπριακού λαού, αλλά και εμού προσωπικά, συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων του και από καρδιάς τού εύχομαι καλή επιτυχία στο τιμόνι της Κυβέρνησης της Ελλάδας.

Θέλω, επίσης, να του εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου, γιατί η Κύπρος και το Κυπριακό αποτελούν προσωπική προτεραιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού και της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστώ με τον κ. Παπανδρέου. Μαζί έχουμε συνεργαστεί ξανά σε στιγμές δύσκολες, κατέχοντες άλλα αξιώματα. Δημιουργήθηκε μεταξύ μας φιλία, η οποία αποτελεί το στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η στενή συνεργασία μας, αυτή τη φορά από άλλα αξιώματα, αυτό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμά μας στον αγώνα που διεξάγουμε για να πετύχουμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου, που είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η ύπαρξη αγαστής συνεργασίας και η συνεχής επαφή είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση είναι αναγκαία.

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τα θέματα που αφορούν στις ευρωτουρκικές θέσεις. Σε αυτά τα θέματα διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων.

Στις συνομιλίες δεν περιοριστήκαμε μόνο στη συζήτηση των εν λόγω θεμάτων. Συζητήσαμε διάφορα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μάστιγα της πείνας, ο κίνδυνος από τις κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Και σε αυτά τα θέματα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και θα εργαστούμε από κοινού.

Αυτή η σύμπτωση στηρίζεται στο γεγονός ότι κοινό αφετηριακό σημείο αποτελεί το αξίωμα ότι στο κέντρο της πολιτικής, της οικονομίας, όπως και κάθε ενασχόλησης με τα κοινά, πρέπει να βρίσκονται ο άνθρωπος και οι εύλογες ανάγκες του.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε το Κυπριακό. Έχουμε σημειώσει ότι ο διεθνής παράγοντας μάς πιστώνει με θέληση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού σύντομα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των ενεργειών που έχουμε αναλάβει, οι οποίες έμπρακτα αποδεικνύουν ότι όχι απλά θέλουμε λύση, αλλά ότι επειγόμαστε για λύση, αφού η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Επαναβεβαιώσαμε ότι η ομοσπονδία θα προνοεί την πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ότι το κράτος της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Αυτή η λύση στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και, ασφαλώς, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Η λύση πρέπει να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και να διασφαλίζει την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αν οι δύο πλευρές παρουσιάζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα, αν καθοδηγούνται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, τότε μπορούμε να φτάσουμε σύντομα σε λύση.

Εμείς, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με τον ίδιο ρεαλισμό που στηρίζεται σε αρχές, να εργαζόμαστε για να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού. Το ίδιο αναμένουμε και προσδοκούμε να κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ασφαλώς, για την επίλυση του Κυπριακού χρειάζεται να υπάρχει η καλή θέληση και η συνεργασία της Τουρκίας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της χώρας ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, στην ουσία τίποτα δεν έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Και όχι μόνο αυτό. Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί άτεγκτη στάση τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα της ενταξιακής της πορείας.

Η Τουρκία, όπως διαπιστώνεται και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει προβεί σε βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν κάνει τίποτα για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για εξομάλυνση των σχέσεων, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις. Όπως για κάθε υποψήφιο κράτος, έτσι και για την Τουρκία η ένταξη συνεπάγεται υποχρεώσεις που πρέπει να εφαρμόσει.

Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση του οροσήμου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. και των κρατών μελών της, που αφορούν και στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο Κυπριακό, στις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί αλλιώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την ενταξιακή της πορεία.

Μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τις ενέργειές μας μέχρι το Δεκέμβριο και συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές.

Για ακόμα μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω το φίλο κ. Πρωθυπουργό για την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας και να του ευχηθώ κάθε καλό.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο, Δημήτρη Χριστόφια, γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή. Όπως τόνισε, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Έχουμε συνεργαστεί με άλλες ιδιότητες, στο παρελθόν. Έχουμε μια βαθιά και προσωπική φιλία. Σήμερα, βρίσκομαι εδώ ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, για να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία ενεργά. Ενεργά, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Χθες το βράδυ, πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή. Και αμέσως, σήμερα το πρωί, βρέθηκα στην πρώτη μου επίσημη επίσκεψή, εδώ στην Κύπρο. Αυτό συμβολίζει ακριβώς την προτεραιότητα που εμείς δίνουμε στις άοκνες προσπάθειες και του Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Μια λύση, η οποία πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και βεβαίως να εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέλω να πω ότι είμαι επίσης περήφανος για τη συμβολή μας στην επίτευξη της μεγάλης επιτυχίας της ίδιας της Κύπρου, του Κυπριακού λαού, της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως και τότε δουλέψαμε στενά με την ηγεσία της Κύπρου, έτσι και σήμερα, θα δουλέψουμε και για την επίλυση του Κυπριακού και για πολλά άλλα θέματα.

Αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, στα οποία και διμερώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας.

Είναι κοινή πεποίθηση και της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς όφελός μας. Και μάλιστα, έχω τονίσει επανειλημμένως ότι δεν είμαι υπέρ της ειδικής σχέσης, αλλά της δυνατότητας, του δικαιώματος της Τουρκίας, να ελπίζει ότι μπορεί να είναι και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, πέρα απ’ αυτό το δικαίωμα, πρέπει να πληροί υποχρεώσεις, πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που αφορούν σε όλους τους υποψήφιους που θέλουν να είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Υποχρεώσεις όμως που απορρέουν και από αποφάσεις που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση επανειλημμένως, σε ό,τι αφορά την καλή γειτονία, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με όλα τα κράτη – μέλη, σε ό,τι αφορά και το ίδιο το Κυπριακό.

Χρειάζεται επίσης να μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όπως τονίσαμε και όπως τόνισα και εγώ στις προγραμματικές δηλώσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι σημαντικό, διότι θα αξιολογήσει ακριβώς αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Θα αξιολογήσει τα πεπραγμένα της Τουρκίας και κατά πόσον έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αυτές που έχει αναλάβει η ίδια ως υποψήφια χώρα για την ευρωπαϊκή οικογένεια, όχι μόνο απέναντι σε ολόκληρη την Ένωση, αλλά και σε κάθε κράτος - μέλος. Και βεβαίως, θα αξιολογηθεί και αντικειμενικά και αυστηρά.

Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο και εγώ απηύθυνα προς τον Τουρκικό λαό. Είπα ότι εμείς σας θέλουμε, σας θέλουμε ως μια χώρα φίλη, ως ένα λαό που έχει δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα είμαι πάντα ειλικρινής. Θα είμαι πάντα ειλικρινής, μιλώντας για τα προβλήματα που μας χωρίζουν, για τα προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε. Και μέσα σε αυτά τα προβλήματα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ακόμα κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι ένα θέμα το οποίο, ή θα το λύσουμε για να μας ενώσει, ή θα μας κρατά διαιρεμένους.

Με αυτή τη γλώσσα ειλικρίνειας θα συνεχίσουμε, έχοντας πάντα ως στόχο την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών της περιοχής, έχοντας πάντα ως στόχο τη λύση αυτών των μεγάλων ζητημάτων, αλλά λύση η οποία πράγματι θα είναι και δίκαιη και βιώσιμη.
Θέλω να τονίσω ότι στην πρώτη αυτή επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε στενά τη συνεργασία μας, όχι μόνο μέχρι το Δεκέμβριο - οπωσδήποτε εντατικά ειδικά μέχρι το Δεκέμβριο, με επαφές σε επίπεδο Υπουργών και Υπηρεσιών, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις αποφάσεις του Δεκεμβρίου - αλλά και να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία και μετά, στο μεγάλο θέμα του Κυπριακού.

Και πάλι, είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ, με το φίλο Δημήτρη Χριστόφια.
Π. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ («ΡΙΚ»): Έχετε αναφερθεί στην αναγκαιότητα κατάρτισης ενός νέου οδικού χάρτη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Πώς η ιδέα αυτή συνδέεται με το ραντεβού του Δεκεμβρίου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν χρειάζεται πολλή φιλολογία γύρω απ’ τους όρους. Νομίζω ότι οι στόχοι είναι πολύ καθαροί. Υπάρχει ένα τέλμα σε αυτή την πορεία, ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα τέλμα στα ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε θέσει ως Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Τουρκία και, άρα, χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική, που θα συμβάλλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα περισσότερο στην επίλυση των μεγάλων θεμάτων, όπως είναι το Κυπριακό.

Αυτή είναι η βάση της συζήτησης που κάναμε και σήμερα, για να δούμε τους χειρισμούς μας, τις κινήσεις μας, που θα ενταχθούν ακριβώς σε ένα πλαίσιο οδικού χάρτη, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, αξιοποιώντας και πάλι αυτό το πλαίσιο της Ευρώπης. Διότι είναι ένα εργαλείο το οποίο υπάρχει, αλλά υπάρχει για να το αξιοποιήσουμε.

Λ. ΜΠΕΘΑΝΗ («ΕΡΤ»): Στο παρελθόν με τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου πέτυχε ο στόχος της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Τώρα, θα πετύχει με επαφές και συνεργασία να μπει επανενωμένη η Κύπρος στην Ε.Ε.;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βασικός μας στόχος και στρατηγική πολλών ετών ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς το πρόβλημα του Κυπριακού να κρατά την Κύπρο σε ομηρία, όπως ήταν η άποψη αρκετών κρατών - μελών τότε, που έλεγαν ότι δεν μπορεί η Κύπρος να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα.

Ακριβώς αυτό πετύχαμε να το αντιστρέψουμε και να δώσουμε όλα τα εργαλεία που θεωρούμε σημαντικά για μια ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό, κεκτημένα, που διασφαλίζουν αρχές όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δημοκρατικές λειτουργίες, αλλά βεβαίως και η καλή γειτονία. Και οπωσδήποτε, δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία εμείς θα αξιοποιήσουμε, δημιουργώντας ελπίζω μια νέα δυναμική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και αυτή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, για να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος, που δεν είναι Κυπριακό μόνον, είναι βεβαίως διεθνές, αλλά τώρα ιδιαίτερα είναι και ευρωπαϊκό.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Θα ήθελα να κάνω μια μικρή συμπλήρωση, όχι σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά μια διευκρίνιση που αφορά αυτή την ερώτηση που θέσατε. Η Κύπρος είναι ήδη μέλος της Ε.Ε. με όλη της την επικράτεια. Αυτό που χρειάζεται να γίνει με την επίλυση του Κυπριακού είναι τα όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός: Να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ανεμπόδιστα το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα καταστεί η ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία.

Θ. ΚΕΤΣΕΝΗΣ (ΚΥΠΕ) : Έχει συζητηθεί από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός εναλλακτικού σχεδίου αν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού οδηγηθούν σε αδιέξοδο;

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Να μου επιτρέψετε να πω ξανά ότι εναλλακτικά σχέδια, επικίνδυνα για την Κύπρο, κάνει η Τουρκία και απειλεί για αυτά αν δεν γίνει κατορθωτή η επίλυση του Κυπριακού, μάλιστα μέχρι τον Απρίλιο, όπως λέει. Για εμάς, είναι σταθερή η κοινή μας ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των αρχών και των αξιών της Ε.Ε..

Εάν, με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, δεν έχουμε λύση στο Κυπριακό, ασφαλώς θα εξαπολύσουμε μια διεθνή εκστρατεία ούτως ώστε η διεθνής κοινότητα και να δακτυλοδείξει τον ένοχο, αλλά και να πάρει τα μέτρα της. Περιλαμβανομένης βεβαίως και της Ε.Ε.. Στόχος μας όμως είναι η λύση στο Κυπριακό. Και αυτή την ώρα επικεντρώνουμε – και οι δύο κυβερνήσεις – την προσοχή μας και τις ενέργειές μας προς την κατεύθυνση των ‘27’, ούτως ώστε να ασκήσουν πιέσεις και επιρροή στην Τουρκία να λογικευθεί. Να κατανοήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον, προς το συμφέρον του τουρκικού λαού, η εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατά προέκταση απέναντι στην Ε.Ε..

Εύχομαι και ελπίζω το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος τάσσονται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. να φτάσει μέχρι την Τουρκία, να πάει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά με τη συμπλήρωση ότι δεν είμαστε και μαζοχιστές στο κάτω – κάτω. Δεν μπορούμε να δεχτούμε η Τουρκία να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε πλήρη ένταξη στην Ένωση, χωρίς πρώτα επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάνω στη σωστή, όπως λέμε, βάση.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ούτε είδα, ούτε συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις. Κατά τα άλλα, όλα όσα είπε ο Πρόεδρος με εκφράζουν απολύτως.

Γ. ΜΗΛΙΩΝΗΣ (ΑΠΕ): Το μεγάλο αγκάθι στο Κυπριακό είναι η κατοχή και το θέμα των εποίκων. Τι πρωτοβουλίες μπορείτε να ανακοινώσετε, αν μπορείτε κι αν έχετε λάβει, για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία να αποσύρει το στρατό κατοχής από την Κύπρο;

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Όταν θέτουμε το Κυπριακό στους όποιους επίσημους κρατικούς παράγοντες, παράγοντες του διεθνούς χώρου (ΟΗΕ, οργανώσεων, Συμβούλιο της Ευρώπης) όπου χρειάζεται και όπου μας δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε το Κυπριακό, το πρώτο πράγμα που τονίζουμε δεν είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αυτές υπάρχουν και πρέπει να γεφυρωθούν. Το πρώτο πράγμα που τονίζουμε είναι ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η κατοχή, είναι η παραβίαση του Διεθνούς δικαίου, είναι η παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κάθε έννοιας δικαίου.

Είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά μαζικό τρόπο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν και οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, απότοκο των ξένων επεμβάσεων διαχρονικά, που καταλήξαμε με το πραξικόπημα της Χούντας και την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας είναι και η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, χωρίς να λέω – το επαναλαμβάνω – ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι, είτε Τουρκοκύπριοι. Υπάρχουν, υπήρξαν δυνάμεις μεταξύ μας οι οποίες καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σωβινιστικά κίνητρα συνέβαλαν και συνέδραμαν σε αυτές τις προσπάθειες των ξένων. Λοιπόν, τονίζουμε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ασφαλώς η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, επειδή αναφερθήκατε και στους έποικους. Στη διάρκεια των συνομιλιών, όπως είναι γνωστό, έχω θέσει και θέμα απογραφής πριν από την εφαρμογή της λύσης στο κυπριακό πρόβλημα για να φανεί ποιοι είναι οι Kύπριοι και ποιοι είναι οι ξένοι. Αν θέλετε ένθεν και ένθεν, αν υπάρχουν ξένοι και εδώ – και σας λέω δεν υπάρχουν – έχουν δοθεί από το 1960 έως σήμερα μόνο 24000 υπηκοότητες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι περισσότερες είναι δεν είναι σε Ελλαδίτες. Οι περισσότερες είναι σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Κατά συνέπεια εμείς παίζουμε με ανοικτά χαρτιά.

Ιδού η Ρόδος.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω απλώς να προσθέσω κι εγώ ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, μάλιστα, όπως είπε ο Πρόεδρος, ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν και επίτευγμά μας, αφαιρεί από την Άγκυρα κάθε ίχνος αιτιολογίας -και χρησιμοποιώ τη λέξη «αιτιολογία» και όχι «δικαιολογία», γιατί δικαιολογία δεν υπάρχει- να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Διότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ακριβώς φιλειρηνική συμβίωση των κρατών-μελών, προάσπιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ευνομούμενο κράτος, που πρέπει να είναι βεβαίως επανενωμένο και να λειτουργεί αποτελεσματικά, με ενιαίο τρόπο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα λοιπόν, το γνωρίζουν και οι Τουρκοκύπριοι, ότι η προοπτική την οποία ξεκινήσαμε προ πολλών ετών, αλλά και η πραγματοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τελικά και η μεγάλη ευκαιρία, αλλά και η βάση πάνω στην οποία μπορεί να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Γι’ αυτό και χρειάζεται να δώσουμε νέο δυναμισμό σε αυτή την προοπτική και αυτό θα κάνουμε, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τον φίλο, Δημήτρη Χριστόφια.


* Η φωτογραφία (www.papandreou.gr) από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Επικοινωνία: