Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

COSCO - Τίμημα: Το αδιευκρίνιστο μυστικό της συμφωνίας




Δημοσιεύτηκε η έκθεση με τα αποτελέσματα εξαμήνου σε ενοποιημένη βάση για την COSCO PACIFIC.

Εκεί γίνεται αναφορά και στη συμφωνία με τον ΟΛΠ.

e09ir
Η εταιρεία δηλώνει ότι το πληρωτέο ποσό προς τον ΟΛΠ για μια περίοδο 35 χρόνων σε σημερινές τιμές (in present value terms) αντιστοιχεί σε περίπου 831 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ενώ τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν αναλογούν σε σημερινές τιμές στο ποσό των 236 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια σε σοβαρή δημόσια αμφισβήτηση τίθεται η συμφωνία και ερωτηματικά γεννιούνται ως προς την αξιοπιστία των δηλώσεων από πλευράς ΟΛΠ και προηγούμενης κυβέρνησης όταν αναφέρονται στο πραγματικό τίμημα της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ.

Στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση του ΟΛΠ για το έτος 2008 ο Οργανισμός δηλώνει ότι η συμφωνία αντιστοιχεί σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές (in current prices) ενώ η COSCO, σύμφωνα με το κείμενο, θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 620 εκατομμυρίων ευρώ.

Olp2009EN

Η δημοσίευση παρόμοιων στοιχείων από τον ΟΛΠ και την κυβέρνηση όταν εκκρεμούσε η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου είχαν οδηγήσει σε σοκ τη μετοχή της COSCO PACIFIC στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου διαπραγματεύεται, με αποτέλεσμα η ίδια η εταιρεία να ζητήσει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της στις 4.6.2008 μέχρι να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

e20080604
e20080604a
Όμως τα δημοσιεύματα από τον Πειραιά σχετικά με τα νούμερα που ανακοίνωναν οι αρμόδιοι προκάλεσαν νέα κατάρρευση της τιμής της μετοχής έτσι ώστε η εταιρεία να ζητήσει εκ νέου στις 10.6.2008 την αναστολή διαπραγμάτευσής της μέχρι να δημοσιεύσει αναλυτικά τα εκτιμώμενα ποσά της συμφωνίας.

e20080610
e20080610a

Αυτή η δεύτερη ανακοίνωση της COSCO είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική διότι μας δίνει την πραγματική εικόνα του τιμήματος της συμφωνίας που σύμφωνα με την εταιρεία είναι 498,015 εκατομμύρια ευρώ.





Το νούμερο αυτό προκύπτει, βάσει της σχετικής προκήρυξης του ΟΛΠ, μετά από προεξόφληση κατά 9% το χρόνο του ποσού των εγγυημένων πληρωμών που αποδέχεται η ανάδοχη εταιρεία να καταβάλλει σε μια περίοδο 35 ετών.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η αρχική προκαταβολή των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Φαίνεται λοιπόν ότι το ποσό αυτό έχει ήδη εισπραχθεί από την Ελληνική πλευρά και είναι το κρυφό κομμάτι της συμφωνίας.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η COSCO PACIFIC προέβη το Σεπτέμβριο του 2009 σε δανεισμό από την Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων (China Development Bank) περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της σύμβασης στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ λίγο πριν εγκατασταθεί επίσημα, δηλαδή από την 1.10.2009, ημέρα όπου ξεκίνησε η τότε απεργία των λιμενεργατών.

Τα χρήματα αυτά δεν θα ήταν κανονικά απαραίτητα πριν το 2010.

Έτσι η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει βήμα πίσω από τη σημερινή διαμορφωθείσα σχέση με την COSCO ενώ μετά από την 1.11.2009 η Κινεζική εταιρεία μπορεί να εγείρει απαιτήσεις αποζημίωσης 30 χιλιάδων ευρώ ημερησίως και για ένα μήνα σύμφωνα με σχετική ρήτρα της σύμβασης.

Θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει την σύμβαση στο σύνολό της ως ιδιαιτέρως επαχθή λόγω υπαιτιότητας του ΟΛΠ αλλά και για λόγους παραβίασης των αρχών της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Ο ΟΛΠ πάντως καλύπτεται από τις καθυστερήσεις λόγω απεργιών από ειδικό άρθρο που προβλέπει διαχείριση συνθηκών ανωτέρας βίας.

Σημειωτέον ότι οι ημερομηνίες που ορίζονται ως σταθμοί διαβούλευσης από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίες και συμπίπτουν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προβλέψεις στη συμφωνία παραχώρησης και το σχετικό προγραμματισμό, όπως για παράδειγμα η διορία για κατάθεση αιτήσεων οικειοθελούς αποχώρησης που αφορούσε 300 περίπου υπαλλήλους του ΟΛΠ και έληξε στις 31.10.2009.

Η νομαρχία Πειραιά στον 20ο αιώνα




"Κλειστό θα παραμείνει για δύο ημέρες το αρχείο της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά λόγω μεταφοράς του σε νέο αναβαθμισμένο χώρο" μας πληροφορεί η νομαρχία Πειραιά με σχετικό δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε χθες 5.11.2009.

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και όταν στη νομαρχία Πειραιά έχει ήδη εγκατασταθεί εφαρμογή ηλεκτρονικής Πολεοδομίας μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας (που οι Έλληνες έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά), οι αρμόδιοι στη νομαρχία προχώρησαν σε προμήθεια χειροκίνητων αρχειοθηκών με σκοπό να βάλουν την υπηρεσία στον 20ο αιώνα.

Μα... Μια στιγμή! Έχουμε μπει ήδη στον 21ο αιώνα!

Αυτό κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν στην Ποσειδώνος αφού σημασία για κάθε γνήσιο πολιτικάντη που σέβεται τον εαυτό του είναι να εξασφαλίζει χρηματοδοτικά κονδύλια από το δημόσιο ταμείο και να τα σπαταλά μέχρι τελευταίου ευρώ με τον αεράτο γνωστό τρόπο.

Τώρα αν τα κονδύλια προορίζονται για δρόμους και εσύ τα δαπανάς σε χλοοτάπητα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, δεν έχει καμία σημασία αφού ουσιαστικός έλεγχος δεν υπάρχει από κανέναν.

Μια επίσης γνωστή τακτική που έχουμε καταγγείλει ήδη, είναι ότι εντάσσονται τα ίδια ουσιαστικά δημόσια έργα σε διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Έτσι, η κατασκευή ή η συντήρηση ενός δρόμου εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα της περιφέρειας, ενώ κομμάτια του εντάσσονται αυτοτελώς σε προγράμματα της νομαρχίας, ή του δήμου.

Μια φορά η κατασκευή πολλές φορές η πληρωμή.

Η Περιφέρεια, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο αρμόδιος υπουργός είναι όπως καταλαβαίνουμε στο άμεσο κύκλωμα κομματικών αλληλοεξυπηρετήσεων και ανταλλαγών. Στο Ελλαδιστάν δεν πρέπει να έχεις απαιτήσεις από εκεί.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται ότι υπάρχει για να νομιμοποιεί και τις παρανομίες ενώ η Εισαγγελία πνίγεται, καθώς όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

Ή ίσως ψάχνει την Τζένη την ωραία...

Αν παρόλα αυτά φτάσει κάποια υπόθεση ενώπιον οποιασδήποτε ενδικοφανούς ή ένδικης διαδικασίας τότε με ένα "συγνώμη, δεν υπήρχε σκοπιμότητα" μπαλώνονται τα πράγματα μια χαρά.

Για να δούμε και πάλι όμως αυτή την απλή προμήθεια αρχειοθηκών:

Τη σχετική προκήρυξη υπογράφει, ποιος άλλος, ο Λάζαρος Αλεξανδρίδης, ασφαλιστής, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Διαχείρισης της νομαρχίας Πειραιά.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΩΝ

Ο Λάζαρος Αλεξανδρίδης είναι όμως και το δεξί χέρι του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μίχα ενώ στη γνωστή υπόθεση αγωγής του νομάρχη κατά του μπλόγκ ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ όπου ζητά να φυλακισθεί ο μπλόγκερ και να καταβάλει αποζημίωση 150.000 ευρώ για δήθεν ηθική βλάβη ήταν εκείνος που προσήλθε ως μάρτυρας δηλώνοντας ότι στη νομαρχία Πειραιά όλες οι προμήθειες γίνονται νόμιμα.

Θα ήταν βέβαια απόσπασμα από κείμενο κωμωδίας να έλεγε ότι γίνονται παράνομα, ενώ ο ίδιος υπογράφει τις περισσότερες προκηρύξεις, κάτι όμως που ξέχασε να διευκρινίσει στο δικαστήριο.

Η προκήρυξη προβλέπει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ για 42 αρχειοθήκες αποθήκευσης εγγράφων.

Με 100.000 ευρώ ωστόσο αγοράζεις στον Πειραιά περίπου 50 τμ χώρο σε νέα οικοδομή ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι η προκαταβολή αγοράς όλου του κτιρίου όπου θα στεγάζονταν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας της νομαρχίας Πειραιά και από τα ενοίκια που θα γλίτωναν οι κομματάρχες της νομαρχίας θα μπορούσαν να πληρώνουν το δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να αφήσουν και κάτι για τις επόμενες γενιές.

Όχι όμως...

Θα πρέπει να φαγωθεί μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο ρευστού που διαθέτει ο Πειραιάς και αν είναι δυνατό να βάλουμε και χρέος.

Ο Δήμος Πειραιά έδωσε πρώτος το παράδειγμα και συνεχίζει μετά μουσικής με καμεράτες και άλλα παρατράγουδα.

Προσευχές στο Άη Νικόλα κάνουμε μπας και κάποτε λυτρωθούμε και πάρει ο Πειραιάς το δρόμο που του αξίζει φέρνοντας καυτό χρήμα σε όλη τη χώρα.

Βοήθα Άη Νικόλα μου και γω...

Επικοινωνία: