Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

"Βιταμίνες" Κατσέλη για την Οικονομία




Με βιταμίνες και υγιεινή διατροφή προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το μεγάλο πρόβλημα της Οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, το 2010 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα διατεθούν 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) θα διατεθούν 6,95 δισ. ευρώ.

Τέσσερις θα είναι οι πυλώνες που θα στηρίξουν την προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας:

1- Η προώθηση των επενδύσεων,

2- Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά,

3- Η στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και

4- Η προώθηση θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.


Από τους τέσσερις όμως πυλώνες, ουσιαστικό λόγο έχει η κυβέρνηση μόνο στον τελευταίο (4-) που μπορεί να αποδόσει ωστόσο μόνο μεσομακροχρόνια και πάντως όχι σε αυτή την τετραετία.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις (1-) αυτές κατά κύριο λόγο είναι συνάρτηση του επιτοκίου δανεισμού που καθορίζεται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και απο εδώ και πέρα μόνο αυξητικές πιέσεις μπορεί να δέχεται. Για τις Δημόσιες Επενδύσεις, ούτε λόγος να γίνεται αφού το Έλλειμμα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά (2-) και η στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού (3-), αύξηση δηλαδή της Κατανάλωσης, Ιδιωτικής ή Δημόσιας, πέρα από το ότι δημιουργεί τάσεις ανόδου του επιπέδου των τιμών, δηλαδή Πληθωρισμό, δεν λειτουργεί στην Ελλάδα καθώς το ισοζύγιο εισαγομένων και εγχώριων προϊόντων όπως εμφανίζεται στο καλάθι της νοικοκυράς γέρνει υπέρ των ξένων αγαθών.

Σε οικονομίες με αρνητικό Εμπορικό Ισοζύγιο δεν μπορείς να εφαρμόσεις πολιτικές αναθέρμανσης βασισμένες στην Κεϋνσιανή θεωρία διότι αυτό που πετυχαίνεις είναι να αναθερμάνεις την οικονομία των ξένων κρατών απ' όπου εισάγεις.

Σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα εισοδήματος, αυτό που τελικά καταφέρνεις είναι να εξολοθρεύσεις την ντόπια παραγωγή, ιδίως βιομηχανίας και μεταποίησης και να καταλήξεις, στην καλύτερη περίπτωση, σε Οικονομία Υπηρέτη (υπηρεσιών).

Αυτό ήταν και το σημείο της λαθεμένης Οικονομικής Πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου και των επομένων κυβερνήσεων που λιγότερο ή περισσότερο πληρώνουμε μέχρι σήμερα.


Αντίθετα στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν πρόκειται για αναθέρμανση, συνετό είναι να ακολουθείς την Κλασσική θεωρία που στηρίζεται κατά βάση στη συνάρτηση παραγωγής με έμφαση στα κόστη.

Πρέπει δηλαδή με κάθε τρόπο να ανοίξουν οι εγχώριες αγορές και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ώστε η Οικονομία να τείνει προς το σημείο πλήρους απασχόλησης των παραγωγικών πόρων.

Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητο να μπουν στην παραγωγική διαδικασία νέοι πόροι κεφαλαίου και εργασίας οργανώνοντας η κρατική μηχανή αναπτυξιακά προγράμματα προοπτικής δεκαετιών.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από το κράτος σε συνεργασία με το ξένο και εγχώριο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση μεγάλων και πολύ μεγάλων έργων που έχει να κάνει με αναπτυξιακό σχεδιασμό ολόκληρων περιοχών, έργα ανεύρεσης και εκμετάλλευσης πρώτων υλών, κατασκευής δικτύων με έμφαση πάντα στο οικονομικό αποτέλεσμα και όχι σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Αλλά και γνωστές και απλές πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν άμεσα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν αστικές περιοχές σήμερα που δεν διαθέτουν νερό ή αποχέτευση και οι κάτοικοι παρακαλούν να πληρώσουν για να έρθουν τα δίκτυα. Άλλες περιμένουν από τα συμφέροντα να ενταχθούν σε κάποιο πολεοδομικό σχεδιασμό. Παραγωγοί επιθυμούν μετεγκατάσταση σε ΒΙΠΕ, κλπ

Τα αιτήματα των παραγωγικών κλάδων, όταν επιθυμούν πράγματι να παράγουν και όχι να επιδοτηθούν, θα πρέπει να ικανοποιούνται άμεσα.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να στρατευτούν στελέχη με αποκλειστική αρμοδιότητα να "τρέξουν" τα θέματα αυτά, όχι από το γραφείο αλλά στο πεζοδρόμιο με συνεχείς συναντήσεις και επίτευξη συμφωνιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να συσπειρωθούν οι απαραίτητες παραγωγικές δυνάμεις.

Στο μπλόγκ ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, έχουμε υπολογίσει ότι θα απαιτηθούν άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα πρέπει να εμφανιστούν στην Ελληνική αγορά σε διάφορες μορφές ώστε να βαδίσουμε προς την αποπληρωμή του χρέους μέσα από την παραγωγή και όχι απλά την εξυπηρέτησή του με δανεισμό.

Δεν μιλάμε δηλαδή για βιταμίνες και δίαιτα διατροφής αλλά για χαστούκια ανάνηψης. Αν και πρόωρα αυθαίρετο αυτό το νούμερο δεν είναι και πολύ ανακριβές.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο Εθνικός Στόχος, οι νέοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πρέπει να κερδίσουμε, καθώς κάτι τέτοιο μόνο οδηγεί στην οικονομική και στην ατομική, αλλά και στην κοινωνική ευημερία.

Επικοινωνία: