Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Μυστικές συμφωνίες Τουρκίας - Ισραήλ




Την ύπαρξη μυστικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παραδέχτηκε έμμεσα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά τη διάρκεια απάντησης στην Τουρκική Βουλή σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Αναντόλ, είπε ότι μυστικές συμφωνίες έγιναν κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν στην εξουσία η κυβέρνηση συμμαχίας ANASOL-D εννοώντας ότι είναι αντιφατικό να εγκαλείται σήμερα η κυβέρνηση για κάτι που είναι γνωστό στον κο Αναντόλ.

Η συνεργασία ANASOL-D περιελάμβανε το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα και το Δημοκρατικό Τουρκικό Κόμμα.

Η συγκυβέρνηση εκείνη έχει αποτυπωθεί από πολλούς δημοσιογράφους ως "μεταμοντέρνο" πραξικόπημα στην σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας που στέρησε το 1997 τη διαχείριση της εξουσίας από το ισλαμικό κόμμα.

Η συγκυβέρνηση διατηρήθηκε μέχρι το 1999.

Ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες είναι να διευκρινισθεί το περιεχόμενο των συμφωνιών αυτών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ οι οποίες κατέληξαν μετά από διαβουλεύσεις, που μάλιστα χρονικά συνέπεσε να ακολουθήσουν την κρίση των Ιμίων (Δεκέμβριος 1995 - Ιανουάριος 1996) αλλά και να προηγηθούν της υπόθεσης Οτσαλάν (1999).

Στο ίδιο μοτίβο, την Τετάρτη 18.11.2009 στην Άγκυρα ήταν ο Αιγύπτιος αρχηγός των ΕΔ Χουσεΐν Ταντάουι ο οποίος μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ιλκέρ Μπασμπούκ παραβρέθηκαν σε τελετή για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία επιδιώκει διμερείς σχέσεις με τους γείτονές μας και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κάτι που πρέπει να θεωρείται βέβαιο και για τα βόρεια σύνορά μας.

Επικοινωνία: