Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Και Πούτιν και Πούσκιν




Και μια περίεργη είδηση από την Ισραηλινή Haaretz:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε εντελώς τυχαία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος δειπνούσε στο εστιατόριο Πούσκιν.

Μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οι δύο ηγέτες συνέφαγαν στο τραπέζι του κου Νετανιάχου όπου ο τελευταίος ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή σε περίπτωση που η Τεχεράνη αφεθεί να συνεχίσει το πρόγραμμά της.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα την Αίγυπτο, την Τουρκία αλλά και τη Σαουδική Αραβία ως χώρες που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν πυρηνικά και για το λόγο αυτό υποστήριξε ότι τίποτα λιγότερο από αυστηρές κυρώσεις προς το Ιράν δεν θα σταματήσει αυτήν την πορεία.

Η είδηση είναι πραγματικά αστεία διότι πρώτα απ' όλα δεν μπορώ να φανταστώ να επισκέπτεται ο πρωθυπουργός το τριόροφο Πούσκιν και εντελώς τυχαία να πέφτει επάνω στο Νετανιάχου που ως γνωστό έχει μια συνοδεία από αστυνομικούς γύρω του που δεν αφήνουν πραγματικά κανένα να πλησιάσει ακόμη και αν είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αν δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση από πριν.

Επιπλέον, η όλη συζήτηση που διέρρευσε δήθεν στην εφημερίδα από Ισραηλινό αξιωματούχο, είναι ακόμη πιο αστεία αφού είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που έχει τιμηθεί και από τις δύο πλευρές πάρα πολλές φορές με σημαντικές επιτυχίες.

Επίσης, τόσο η Αίγυπτος όσο και η Σαουδική Αραβία μάλλον βοηθούν τα Ισραηλινά συμφέροντα παρά τα πολεμούν αν και ανοικτά δεν υπάρχει τέτοια θέση.

Ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε τι ειπώθηκε στη Μόσχα όχι στο εστιατόριο Πούσκιν αλλά στο παρασκήνιο των συναντήσεων των δύο πρωθυπουργών με τους Ρώσους.

Καλό επίσης θα ήταν να "διαρρεύσει" και κάτι από τις πραγματικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το Ρώσο Πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, ο οποίος το καλοκαίρι θα βρίσκεται στην Ελλάδα (παρακαλώ σημειώστε το αυτό) και να μας ενημερώσει κάποιος επίσημα για τις δεσμεύσεις της χώρας μας και προς αυτήν την πλευρά.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω την υποψία πως η ανάλυση σου αναφορικά με την Αίγυπτο και τη Σ. Αραβία και τις σχέσεις τους με το Ισραήλ είναι λίγο μακριά από την πραγματικότητα.
Αναγκαστικά οι ισραηλινοί βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τους πάντες στην περιοχή, παίζοντας και λίγο το παιχνίδι των αμερικανών που δεν είναι και πολύ huppy όταν βλέπουν την Τουρκία να το παίζει περιφερειακή υπερδύναμη χωρίς να μπορούν να την ελέγχουν.
Ίσως να πρέπει να ξανατσεκάρεις την πληροφορόρηση σου για τα πραγματικά και για μη-πραγματικά προβλήματα των ισραηλινών.
Σχετικά με τη συνάντηση δε ξέρω κατά πόσο ήταν ή όχι τυχαία, αλλά ο Γιώργος (πρώην Γιωργάκης) ήταν ούτως ή άλλως δημοφιλής και γνωστός εκτός Ελλάδος πολύ πριν γίνει Πρωθυπουργός σε τούτη τη ρημαδο-χώρα.
Εν κατακλείδι θα πρότεινα ή να περιοριστείς στο αγαπημένο σου θέμα, τη Νομαρχία και τον Μίχα που το ξέρεις καλά ή να ψάχνεις λίγο πιο πολύ τα γεωστρατηγικά.
Με εκτίμηση ένας φίλος.

Michael Angelopoulos είπε...

Πάντα υπάρχουν αντίθετες απόψεις και ανατρέπουν τη βάση της παρουσίασης μας αν σκάβουν πράγματι με στοιχεία πιο βαθιά από το σημείο του σχολιασμού μας.

Κάτι όμως που δεν έγινε με τη δική σας παρατήρηση.

Αντίθετα, σήμερα κιόλας αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κάποιοι που συμφωνούν περισσότερο με τη δική μας άποψη παρά με τις παγιωμένες επικοινωνιακές αντιλήψεις που συντηρούνται εδώ και χρόνια.

Ο πρωθυπουργός όλων μας, λέγεται Γιώργος Παπανδρέου και μέχρι τώρα το έχει κερδίσει περισσότερο από όσο το έχει κληρονομήσει αυτό το όνομα. Μένει να μην αποδειχθεί μικρότερος των περιστάσεων.

Να μας επιτρέψετε να ασχολούμαστε με ό,τι μας αρέσει, εκτός και αν ενοχλούμε, που πάλι το ίδιο μας κάνει.


Ανώνυμος είπε...

Ο από πάνω άγνωστος.
Να ασχολήσε με ότι θες. Προσωπικά δε με ενοχλεί τίποτε. Απλά είπα πως αφού ασχολήσε που ασχολήσε κάντο πιο ψαγμένα. Στην εξωτερική πολιτική η επικοινωνία και οι συμβολισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ακόμη και αν η συνάντηση δεν ήταν τυχαία έχει καμιά σημασία ;
Ακόμη και αν έχεις δίκιο για την ατζέντα των ισραηλινών είναι λάθος η επιλογή του διαλόγου ;
Εν κατακλείδι, σιγά την αποκάλυψη. Άλλο πράγμα είναι η εξωτερική πολιτική και άλλο το κυνήγι μαγισσών.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζα ότι εκ του ονόματος του blog κάτι έχει να μας πει για τον Πειραιά, αλλά άνθρακες(...Μίχας) ο θησαυρός !
Τώρα το blog ανακατεύεται με άσχετα θέματα, που όπως και στην περίπτωση του Πειραιά, ο κ. Αγγελόπουλος προφανώς δεν είναι σε θέση να κατανοήσει επαρκώς ώστε να τα σχολιάζει.
Καλόν θα ήταν πάντως-αν είναι δυνατόν- να ξεμπλοκάρει την ονομασία του blog "ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ" για κάποιους άλλους blogers που τυχόν έχουν να μας πούνε πιο εμπεριστατωμένα κάτι για τον ΠΕΙΡΑΙΑ.

Επικοινωνία: