Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Οψόμεθα




Το GreekArchitects.gr e-περιοδικό για την αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προώθηση του αρχιτεκτονικού διαλόγου στη χώρα μας, διεξάγει, με συνδιοργανωτή την DuPont Hellas S.A., εταιρεία πρωτοπόρο στο χώρο των κατασκευαστικών λύσεων, ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με τίτλο:

«ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010 - Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ»

Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών μας είναι ο εντοπισμός αστικών προβλημάτων σε καίρια σημεία των Ελληνικών πόλεων και η προσπάθεια επίλυσής τους διαμέσου της Αρχιτεκτονικής, παρουσιάζοντας στους πολίτες και στην Πολιτεία την αληθινή διάσταση της Αρχιτεκτονικής στον πραγματικό χώρο", λέει ο διευθυντής του GreekArchitects.gr, αρχιτέκτονας Βασίλης Μιστριώτης.

"Στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκε ένα Ψηλό Κτήριο στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο είναι εδώ και 30 περίπου χρόνια αναξιοποίητο. Το κτήριο διαθέτει 22 ορόφους, έχει ύψος 84 μ. και είναι γνωστό ως «Πύργος του Πειραιά». Σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, με δυναμική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται εν υπνώσει ο μοναδικός Πύργος της περιοχής.

Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ολοκλήρωση ενός ακόμη μεγάλου κτιρίου η κατασκευή του οποίου παραμένει σε αναμονή εδώ και χρόνια, αλλά εκτείνεται πολύ πέρα από αυτό. Το ζήτημα ξεφεύγει από τα στενά όρια της διαλεκτικής περί της ανέγερσης ή μη ψηλών κτιρίων και ουρανοξυστών στις Ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Ο διαγωνισμός πραγματεύεται μόνο την ανακατασκευή των εξωτερικών όψεων του κτηρίου, ώστε να αναδειχθεί μία συνεκτική και ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται η μορφή του Πύργου με το αστικό τοπίο του Πειραιά καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η νέα αυτή «όψη» συμμετέχει και διαμορφώνει εν μέρει τη σχέση του Λιμανιού, ως σημαντικής εισόδου και εξόδου από την πρωτεύουσα, με το αστικό συγκρότημα της Αθήνας.

Η κάθε πρόταση έχει πλήρη ελευθερία στην επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιήσει. Μοναδική προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον ένα υλικό της εταιρείας DuPont.

Η πρόκληση είναι ο Πύργος να καταστεί το τοπόσημο του λιμανιού του Πειραιά αλλά και να αναδειχθεί, μετά τον εκσυγχρονισμό του, ως ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο τόσο για την άμεση περιοχή όσο και για ολόκληρη την Αθήνα."


Ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει από τις 6 Ιανουαρίου. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων είναι η 14η Απριλίου (λήξη εγγραφών: 31 Μαρτίου).

Θα απονεμηθούν τρία βραβεία (συνοδευόμενα από 5.000, 2.000 και 1.200 ευρώ αντίστοιχα) και τρεις έπαινοι (από 600 ευρώ). Ολες οι προτάσεις θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του greekarchitects.gr ενώ θα παρουσιαστούν και σε έκθεση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Αν-Λιν Σιτέρν, μηχανικό εκπρόσωπο της εταιρείας DuPont, που είναι και η συνδιοργανώτρια του διαγωνισμού, Πάνο Δραγώνα, αρχιτέκτονα, α. καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Τίμοθι Τζόνσον (ΑΙΑ, LEED ΑΡ), Νίκο Καλογήρου, αρχιτέκτονα, καθηγητή Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., Κώστα Κονδύλη (ΑΙΑ), Ζήση Κοτιώνη, αρχιτέκτονα, κοσμήτορα και πρόεδρο του τ. Αρχιτεκτόνων Π. Θεσσαλίας, Τάση Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονα, καθηγητή τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Αλέξανδρο Τομπάζη, αρχιτέκτονα, Αλέξανδρο Τριποδάκη, αρχιτέκτονα, καθηγητή τμήματος Αρχιτεκτόνων Π. Κρήτης, Αντόνι Γουντ, αρχιτέκτονα, διευθυντή της CTBUH, και έναν εκπρόσωπο του e-περιοδικού GreekArchitects.gr.


Κόλαφος για τους Πειραιώτες;

Η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, που θα ενημερώνει για την πορεία του διαγωνισμού και θα προβάλει το γεγονός, θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Πέμπτη 25.2.2010 και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο FRESH στην οδό Σοφοκλέους, στην ... Αθήνα.

Βλέπετε γιατί φωνάζουμε;

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επι τελους να κι ενα θεμα με διαχρονικό Πειραικο ενδιαφερον.
Αλλα κι αυτο χωρις σχολια.
ισως γιατι δεν εχει εμπλοκη ο κακος Μιχας, αλλα ο καλος Φασουλας.
Εστω κι ετσι πάντως ειναι ενα ζητημα τεράστιο.
Εργο του καταστροφεα της πολης Σκυλιτση χασκει 35 χρονια περιπου στην πιο περιωπτη θεση της πολης,χωρις να προσφερει παρα την ασχημεια του.
Προταση

ΝΑ Κ Α Τ Ε Δ Α Φ Ι Σ Θ ΕΙ.

Michael Angelopoulos είπε...

Ο Σκυλίτσης έχτιζε και εμείς να γρεμίσουμε;

Να ξηλώσουμε και το Σκυλίτσειο (Βεάκειο) Θέατρο τότε.

Οι δύο ουρανοξύστες των Αθηνών που τελείωσαν και λειτουργούν τόσα χρόνια έδεσαν τέλεια με το περιβάλλον χωρίς να τολμάει κανείς να πει τίποτα σήμερα.

Φαίνεται τελικά ότι μόνο ένα παλιό ρολόι και μια κουδούνα μας αξίζει.

Μόνο μπε δεν κάνουμε πια με όσα μας έχουν ποτίσει τον εγκέφαλο τόσα χρόνια οι νεοχουντικοί.


Ανώνυμος είπε...

Ωστε ο Σκυλιτσης εχτιζε?
Το θερινο θεατρο στην παραλια του Φαληρου, εργο του Τσιλλερ,μηπως σουχουνε πει ποιος το γκρέμισε?
Το Ρολοι την ιστορια της Πόλης μηπως ξερεις ποιος το κατεδαφισε?
Κριμα.
Και δεν σε ειχα για θαυμαστη της Χουντας...

Michael Angelopoulos είπε...

Έγιναν μπάζα πολλά παλιά κτήρια εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα καθώς δεν αξιολογήθηκαν σωστά.

Και σήμερα γίνεται.

Δείτε που κτίστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δε φταίει ο Σκυλίτσης λοιπόν που κάτι σοβαρό προσπάθησε να αφήσει στη πόλη εκτός από χρέη χωρίς μάλιστα να υπάρξει καμία διαμαρτυρία τότε γι' αυτά τα έργα (ή δεν μπορούσε να υπάρχει;).

Και ο Σκυλίτσης είναι μέρος της Ιστορίας μας και δεν μπορούμε να επιλέγουμε κάθε φορά τι θα θυμόμαστε.


Ανώνυμος είπε...

Ωστε ετσι απλα εγινα μπαζα εκεινη την ωραια εποχη πολλα κτιρια!!!
οπως το ρολοι του Πειραια, και το θεατρακι του Τσιλλερ στο Νεο Φαληρο,κρυφοχουντακι???
Ωστε δεν υπηρξε καμια διαμαρτυρια τοτε?
απο ποιους?
Ολοι σχεδον οι επωνυμοι Πειραιωτες
βρισκονταν στη Γυαρο η στη Λερο η στιν Κορυδαλλο, η στον Ωρωπο,και σε αλλα ευαγη ανα την Ελλαδα ιδρυματα,των Νταβαγζηδων του Σκυλιτση.Με π-οιό τροπο, κρυφοφασιστάκι να διαμαρτυρηθουν???
Σιγουρα καποιος δικο σου απογονος των δοσιλογων της Κατοχης ,και Ταγματασφαλιτης, ρωτα τον και θα σου πει αν μπορουσαν.Ντροπη σου...

Michael Angelopoulos είπε...

Δεν ήξερα ότι εκατομμύρια δημοκράτες Έλληνες της δεκαετίας του 80 ήταν στη Γυάρο τη δεκαετία του 70.

Αυτοί που όταν χρειάστηκε κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο από ποιό νησί ήρθαν;

Πούλησε καλά ο διχασμός μισό αιώνα τώρα για να ανέβουν τα λαμόγια στου Έλληνα την πλάτη. Τώρα δεν πουλάει.

Όπως σε διαβάζω, λαμόγιο μου φαίνεσαι και εσύ. Ή δεν είσαι;


Ανώνυμος είπε...

Μπα, ωστε δεκαετια του 70, εγινε τωρα η Χουντα, προπετές φασιστακι???
Ευτυχως που αποκαλυφθηκες,και θα μπορουμε να κρινουμε τις αναρτησεις
σου, υπο την εως τωρα επιμελλως κρυμενη φασιστομουτσουνα σου.
η Ιστορια του Πειραια , ρεμπεσκε, δεν ξεκινα απ, την ημερομηνια γεννησης σου, και των ομοιων σου.
Υπηρξαν πριν απο σενα ,καραγκιοζακο, ανθρωποι που ματωσαν γι αυτην την Πολη.
Ρωτα, τους Ταγματασφαλιτες συγγενεις σου και θα σου πουν.

Michael Angelopoulos είπε...

Μπορείς σε παρακαλώ, επειδή είμαι λίγο μικρός, να μου αναφέρεις μερικά ονόματα αυτών που μάτωσαν ειδικά γι' αυτήν την πόλη;

Ρώτησα τη γιαγιά μου αν είχαμε κανέναν ταγματασφαλίτη συγγενή στην οικογένεια και άναψε το λιβάνι.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί.


Ανώνυμος είπε...

εχετε μεγαλη πλακα ...!
Γιατι δεν θελετε να το πιστεψετε οτι οσοι εχουν βγει Δημαρχοι στον Πειραια εχουν φαει με χρυσα κουταλια, απο τους πριν τον Σκυλιτση (που μονο καθαρη πολη ειχε ...τιποτα αλλο) μεχρι και τον σημερινο Δημαρχο..(το απολυτο ΤΙΠΟΤΑ) ΟΛΟΙ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

τσ τσ τσ... τόση οργή βρε ανώνυμε...

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανωνυμε υπαρχη αποδειξη για το αντιθετο.......?? Δεν ειναι οργη φιλε, ειναι παραπονο γιατι γερασα και δεν εχω δει κατι καλο μεχρι τωρα.

Επικοινωνία: