Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, μετά την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής




Μαθαίνουμε ότι ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας πραγματοποιεί εντατικές συναντήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει επάξια και πάλι το θρόνο του πρώτου πολίτη της πόλης.

Μαθαίνουμε επίσης ότι προσεγγίζονται πολύ ηχηρά ονόματα.

Δεν έχει αποφασιστεί επίσημα τίποτα ακόμη αλλά είναι θεσμός στο ΠΑΣΟΚ και κεκτημένο δικαίωμα των αιρετών να επιλέγουν πρώτοι αυτοί αν θα διεκδικήσουν ξανά τη θέση που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, όπως κάποια ας πούμε ποινική δίωξη, που θα προκαλούσε την αναστολή της εφαρμογής της εσωτερικής αυτής κομματικής αρχής δικαίου, τότε ο Παναγιώτης Φασούλας θα είναι αυτός που θα ηγηθεί και πάλι του συνδυασμού που θα υποστηρίζεται από το κυβερνών σήμερα κόμμα.

Δεν σημαίνει όμως ότι θα κερδίσει κιόλας αυτές τις εκλογές καθώς είναι μια πάγια τακτική της συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σημαντικοί δήμοι σχεδόν να παραχωρούνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μια παρωδία δημοκρατίας στα μάτια των πολιτών αλλά και των ξένων παρατηρητών.

Το σύστημα λειτουργεί άψογα και συντηρεί το δικομματισμό αφού τα άφθονα κονδύλια που διαχειρίζονται οι αυτοδιοικητικοί ισορροπούν τη διαφθορά και στις δύο αντίπαλες υποτίθεται πολιτικές παρατάξεις χωρίς να υπάρχουν παράπονα σε τοπικό επίπεδο με τα "δικά μας" ή τα "δικά τους" παιδιά.

Οι δύο αυτοί κομματικοί πυρήνες αριθμούν περίπου το 50% του εκλογικού σώματος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μάλλον ισχύει το ρητό που λέει ότι οι μισοί Έλληνες εργάζονται για να ταΐζουν και τους άλλους μισούς.

Ο δήμος Πειραιά αν και χρεωμένος τζιράρει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που σημαίνει ότι και με τα ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι κάποιος μπορεί να γίνει εύκολα πολύ πλούσιος.

Νόμιμα βέβαια.

Εννοείται. (;)


Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο Παναγιώτης Φασούλας την περίοδο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών.

Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, μετά την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής:

29.12.2006.

«Στις 15 Οκτωβρίου ο Πειραϊκός λαός μας έδωσε μια καθαρή και ισχυρή εντολή. Να αλλάξουμε την πόλη μας, να προχωρήσουμε σε τομές, σε ανατροπές και ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος.

Αυτή την εντολή που μας έδωσαν οι Πειραιώτες θα την τιμήσουμε. Θα την τιμούμε καθημερινά στην πράξη. ["Άντε γειά."]

Γνωρίζω ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις.

Γνωρίζω επίσης τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από την αρχή της θητείας μας.

Εμείς δεν χρειαζόμαστε άλλοθι, όπως δεν χρειαζόμαστε ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος.

Ο Δήμος Πειραιά μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Στα τέσσερα επόμενα χρόνια η πόλη μας πρέπει να αλλάξει πρόσωπο. Να αποπνέει δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Να εμπνέει τους πολίτες, να επανασυνδεθεί με το νήμα της ιστορίας.

Ο Δήμος Πειραιά πρέπει να κινηθεί με υψηλές ταχύτητες, να σχεδιάζει και να υλοποιεί. Να διεκδικεί και να κερδίζει. Να είναι κοντά στον πολίτη και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Για να επιτύχουμε ταχύτερα, όλους τους στόχους, χρειάζεται μια νέα αντίληψη, νέες νοοτροπίες και πολιτική γενναιότητα που θα μας βοηθήσουν στην αναζήτηση ενός κοινού τόπου. Στη συνεργασία και στη κοινή δράση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της πόλης.

Προσωπικά δεν θα διστάσω να στηρίξω και να υιοθετήσω κάθε σωστή πρόταση ασχέτως από που προέρχεται. Αυτές τις προτάσεις θα τις υλοποιήσουμε όλοι μαζί.

Όλοι μαζί θα κατοχυρώσουμε θεσμικά αλλά και στην πράξη τη συμμετοχή, τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και τον δημοκρατικό έλεγχο.

Όλοι μαζί θα κάνουμε τον Πειραιά μια πόλη οικονομικά ισχυρή και αυτοδύναμη, μια πόλη του πολιτισμού της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Οι παρατηρήσεις και ο τεκμηριωμένος αντίλογος, μου είναι πολύτιμοι και τους χρειάζομαι. Για μένα η αντίθετη άποψη και το διαφορετικό έχουν αξία και αποτελούν δομικά υλικά μιας προσπάθειας που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία του Πειραιά.

Είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε μια νέα αρχή για την πόλη μας.

Να σηματοδοτήσουμε κοινούς στόχους, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε για τον Πειραιά και τις μελλοντικές γενιές των Πειραιωτών, ένα καλύτερο αύριο.

Από καρδιάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους πολίτες του Πειραιά και τις οικογένειές τους υγεία αλλά και μια ευτυχισμένη και δημιουργική νέα χρονιά».

Την προηγούμενη ημέρα είχε δηλώσει σχετικά με τον μαύρο και ανύπαρκτο προϋπολογισμό του δήμου.

Δήλωση του Παναγιώτη Φασούλα για την αδυναμία ψήφισης του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου Πειραιά από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή:

28.12.2006

«Η αδυναμία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής να ψηφίσει, όπως όφειλε, τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Πειραιά, αποδεικνύει και επιβεβαιώνει ότι αυτή η Δημοτική Αρχή από την επόμενη των εκλογών ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε.

Αυτή η πρακτική και η νοοτροπία συνιστά περιφρόνηση απέναντι στους θεσμούς και λειτουργεί εις βάρος του κοινωνικού συνόλου της πόλης.

Η αυτοκατάργηση, η «λευκή απεργία» και η εγκατάλειψη της πόλης σε απόλυτο βαθμό τους τελευταίους μήνες, είναι στοιχεία που συνιστούν ανευθυνότητα και περιφρόνηση απέναντι στον Πειραιά και τους πολίτες του.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Πειραϊκό λαό ότι έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι, αφήνοντας πίσω μας το νοσηρό παρελθόν, να δουλέψουμε σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης.

Από την αρχή του χρόνου με σχέδιο, πρόγραμμα και εντατικούς ρυθμούς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας κληροδοτεί η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, υλοποιώντας όμως ταυτόχρονα ένα ρεαλιστικό και φιλόδοξο πρόγραμμα που θα βάλει τον Πειραιά σε τροχιά ανάπτυξης».


Σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) είχε κάνει επίσης πολύ δυνατές δηλώσεις.

Ο Δήμος Πειραιά δεν θα είναι παθητικός θεατής των σχεδιασμών του ΟΛΠ:

16.11.2006

«Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τις κινήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ.

Εγκαίρως, από τις 3 Οκτωβρίου, με επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ είχα επισημάνει ότι ο ΟΛΠ δεν μπορεί να κινείται με αυθαίρετο και μονομερή τρόπο, να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα παρακάμπτοντας την τοπική κοινωνία του Πειραιά και τους εκπροσώπους της.

Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει πρόθεση δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων λίγες μόνο ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που συνιστούν περιφρόνηση του Πειραϊκού λαού αλλά και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Η παραχώρηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της εκμετάλλευσης του εμπορικού τμήματος του λιμένα, μιας κερδοφόρου και δυναμικά αναπτυσσόμενης λειτουργίας αποτελούν μια από αυτές τις παραμέτρους.

Μια δεύτερη παράμετρος, ίσως και σημαντικότερη, είναι το ζήτημα της ανάθεσης σε ιδιώτη 70 στρεμμάτων, στην περιοχή Παλατάκι για την κατασκευή εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου αλλά και, όπως διαφαίνεται εμπορικών χρήσεων, με συνοπτικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερα στην επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό από τις 3 Οκτωβρίου « Ο Δήμος Πειραιά και η τοπική κοινωνία πρέπει να έχουν λόγο και άποψη σε ένα εγχείρημα που θα δημιουργήσει δραστηριότητες οι οποίες θα επιβαρύνουν την πόλη».

Ο ΟΛΠ οφείλει να κατανοήσει ότι ο Πειραιάς από την αρχή του έτους θα έχει μια Δημοτική Αρχή, όχι παθητικό δέκτη και θεατή αλλά μια Δημοτική Αρχή που θα διεκδικεί και θα κερδίζει.

Οι προθέσεις του ΟΛΠ θα πρέπει να είναι ενταγμένοι σε ένα γενικότερο σχεδιασμό στον οποίο θα συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά. Αυτό έστω και αργά ας το καταλάβουν μερικοί».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του 2006 αναλάμβανε και πάλι δεσμεύσεις.

Συγχαρητήρια του Δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα στους υποψηφίους του συνδυασμού του:

19.10.2006

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων από το Πρωτοδικείο Πειραιά και την έκδοση των αποτελεσμάτων ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας προέβει στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να συγχαρώ τους 25 υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους που εξελέγησαν όπως και τους Διαμερισματικούς Συμβούλους.

Θέλω όμως να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και σε αυτούς που έδωσαν τη μάχη κοντά μας αλλά δεν εξελέγησαν.

Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενωμένοι για να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.

Οι πολίτες του Πειραιά μας έδωσαν μια καθαρή και ισχυρή εντολή την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να τιμήσουμε.

Μας εμπιστεύθηκαν άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, άνθρωποι από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Αυτό αυξάνει τις ευθύνες μας αφού πρέπει να δικαιώσουμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σε αυτή την προσπάθεια οι ικανοί και δημιουργικοί Πειραιώτες, οι υποψήφιοι του συνδυασμού «ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ» είτε εξελέγησαν, είτε όχι, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».


ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΨΕΜΑ

Τώρα η κρίσιμη ερώτηση, και αυτή δεν θα είναι αν ο Παναγιώτης Φασούλας μας παραμύθιαζε τόσα χρόνια εισπράττοντας τις κάθε είδους αμοιβές του δημάρχου άκοπα και άδικα.

Αν αντί του Παναγιώτη Φασούλα είχαμε στο τιμόνι του δήμου Πειραιά τον περιπτερά της Πλατείας Κοραή τι θα πήγαινε χειρότερα;

Για όσους έχουν αδύνατη μνήμη παραθέτουμε ολόκληρη την προγραμματική διακήρυξη του συνδυασμού του Παναγιώτη Φασούλα "Με Σημαία μας τον Πειραιά" ενώ θα επανέλθουμε και με άλλες καραβίσιες σημαίες:

Παναγιώτης Φασούλας "Με Σημαία μας τον Πειραιά"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΟΛΑ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΆΛΗ ΕΜΠΑΘΕΙΑ,ΚΙ΄ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ.
ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ.ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΝΑ ΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΜΠΑΘΕΙΑ.ΚΑΤΑΝΤΑΣ ΑΠΟΛΙΤΙΚ.ΚΑΙ ΤΟ ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ,ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΚΑΙ ΠΑΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ Η ΛΑΜΟΓΙΟ.

Michael Angelopoulos είπε...

Από που προκύπτει ότι για όλα μου φταίει το ΠΑΣΟΚ;

Σχολιάζω την πολιτική επικαιρότητα και αν επίκαιρο είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό θα σχολιασθεί πρώτο.

Ο κόσμος πεινάει και μεις φιλολογούμε κάνοντας αναλήψεις από το δημόσιο ταμείο.

Άλλωστε για ποιό ΠΑΣΟΚ μιλάμε;

Το πριν τις εκλογές ή το μετά; Τους Βενιζελικούς ή τους Παπανδρεϊκούς; Το ΠΑΣΟΚ του 80, του 90, του 2000 ή το σημερινό του 2010;

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Σημίτη ή του Γιώργου;

Κατά βάθος όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε ...


Επικοινωνία: