Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Φως άνευ φωτός





Χωρίς κάτι το πολύ ιδιαίτερο εορτάστηκε και η σημερινή επέτειος των Θεοφανείων στον Πειραιά.

Για την εκδήλωση κατέφθασε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση γύρω στις 11:00 π.μ., και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ακριβώς λίγο πριν το τελετουργικό βάπτισης του συμβόλου του σταυρού στα νερά του λιμανιού.






Τον πρόεδρο υποδέχτηκαν ο νομάρχης Γιάννης Μίχας και ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φασούλας.





Αν φέτος δεν ήταν χρονιά τοπικών εκλογών θα λέγαμε ραντεβού του χρόνου για τον Παναγιώτη αφού μάλλον έχει στρέψει την προσοχή του σε άλλες δραστηριότητες εκτός Ελλάδος που του απαγορεύουν ουσιαστικά να ασχολείται με τα κοινά.





Στο κομμάτι όμως των υποχρεώσεων και όχι των δικαιωμάτων που πηγάζουν από τη θέση του δημάρχου. Εκεί είναι τυπικότατος.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι θα ασχοληθεί με επιχειρήσεις σε συνεργασία με άλλο παλιό γνωστό αθλητή της καλαθοσφαίρισης.

Θα δείξει...

Ο νομάρχης Γιάνης Μίχας από την άλλη μεριά προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του και με τη νέα κυβέρνηση.

Με εκείνη της ΝΔ συνεργαζόταν απόλυτα σε όλες τις υποθέσεις έργων, προμηθειών, κλπ, συμπεριλαμβανομένων και των ρουσφετιών άσχετα αν ο ρόλος του επαναστάτη του λιμανιού τον έκανε να λέει μια κουβέντα παραπάνω.




Τα δύσκολα όμως είναι πλέον με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο νομάρχης πρέπει να αποδείξει ότι και γνωρίζει και ελέγχει ό,τι κινείται στο λιμάνι και για το λόγο αυτό μαζεύει πληροφορίες από παντού ώστε να επιβεβαιώσει την πολιτική θέση του.

Η επερχόμενη αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας δεν φαίνεται να τον επηρεάζει άμεσα καθώς οι νομαρχίες θα συνεχίσουν να υφίστανται ως διοικητικές οντότητες της κεντρικής όμως εξουσίας, με διορισμένο δηλαδή νομάρχη. Ο Γιάννης Μίχας με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα μπορεί αν το επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του εισπράττοντας και την αργομισθία από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει σε πρώτο βαθμό θα είναι ο αριθμός των δήμων και επίσης, σε δεύτερο, η θέσπιση της Περιφέρειας ως βαθμός αυτοδιοίκησης με αιρετό Περιφερειάρχη.






Την κυβέρνηση ωστόσο εκπροσώπησε επίσημα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη ενώ της Εκκλησίας ηγείτο ο προκαθήμενός της Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που τέλεσε τη δοξολογία σε αντίθεση με αυτά που ακούγονται για την υγεία του.





Στα διάφορα αξιοπρόσεκτα της ημέρας θα πρέπει να σημειώσουμε το πηγαδάκι μεταξύ των Σπύρου Σπυρίδωνα και Πέτρου Μαντούβαλου αλλά και τον ενδυματολογικό συνδυασμό πουκάμισου και γραβάτας του Βασίλη Μιχαλολιάκου.





Αυτός όμως που ξεχώρισε με τις χρωματικές και άλλες ιδιαιτερότητές του είναι ο Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επέλεξε για την περίπτωση να φορέσει κόκκινη, ναι κόκκινη λαμέ κάλτσα. Ή ο ξένος επίσημος και υπάλληλος της SIS (της Αγγλικής αντίστοιχης ΕΥΠ, γνωστής περισσότερο ως ΜΙ6) δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στη χώρα ή κάποιο μήνυμα θέλει να περάσει.





Η φωτογραφία που παραθέτουμε αποκαλύπτει όμως πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρουμε για εκείνους που ξέρουν να παρατηρούν.

Γενικά πάντως, αυτές οι εκδηλώσεις, όπως άλλωστε και κάθε άλλη συγκέντρωση, είναι σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο. Για εκείνον που ξέρει ανάγνωση είναι ευκαιρία να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα.

Αισθητές όμως σήμερα ήταν και κάποιες απουσίες που και αυτές έχουν τη σημασία τους.

Για το τέλος, ειδικά για όσους πιστεύουν ότι τα αξιώματα είναι μόνιμα και παντοτινά, η επόμενη φωτογραφία.





Αφιερωμένη εξαιρετικά.


ΥΓ: Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι γλάστρες με τα κυκλάμινα που στόλιζαν τα διαζώματα έγιναν ανάρπαστες από μερικούς θεατές. Ένας έκανε την αρχή και ακολούθησαν οι επόμενοι!

Ο Πειραιάς δεν παύει ποτέ να έχει το δικό του χρώμα.

Επικοινωνία: