Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Το έλλειμμα και το χρέος




Μετά από παρατήρηση του E-Lawyer στο blog του ότι στις 100 ημέρες της νέας διακυβέρνησης στις οποίες ψηφίστηκαν αισίως 3 νόμοι (οι 3807, 3808 και 3811) υπάρχει κάποιο κενό πληροφόρησης, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα στοιχεία για τους νόμους 3809 και 3810, ψάξαμε λίγο το θέμα.

Ο Ν. 3809 (ΦΕΚ 228/11.12.2009, Τεύχος Α) αφορά τον απολογισμό του κράτους έτους 2007 και ο Ν. 3810 (ΦΕΚ 229/11.12.2009, Τεύχος Α) αφορά τον ισολογισμό του κράτους έτους 2007.





Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι πήρε αρίθμηση από το Εθνικό Τυπογραφείο πρώτα ο απολογισμός και μετά ο ισολογισμός.





Η δεύτερη παρατήρηση σχετίζεται με την έκπληξη του κάθε πολίτη ότι στο κείμενο του νόμου που κυρώνεται δεν έχουν επισυναφθεί οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις.

Κυρώσαμε δηλαδή τον αέρα αφού μάλλον φούσκα είναι τα δημόσια οικονομικά.

Την απαράδεκτη κατάσταση στο ρετιρέ του Εθνικού Τυπογραφείου την έχουμε στηλιτεύσει και στο παρελθόν καθώς εκεί ο κάθε παρακρατικός (π.χ. δήμαρχος, νομάρχης, περιφερειάρχης, πρόεδρος ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, κλπ) μπορεί να δημοσιεύει περίπου ό,τι επιθυμεί, όποτε το επιθυμεί, δίνοντας νομική ισχύ στις αυθαιρεσίες του, σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

Ουσιαστικός έλεγχος δεν φαίνεται να υπάρχει.

Για να πληροφορηθεί μάλιστα ο απλός πολίτης αυτά που τον αφορούν, ακόμη και τους νόμους του κράτους, θα πρέπει να έχει μπάρμπα στην Κορώνη ή γερό βαλάντιο για να πληρώσει τη συνδρομή που απαιτεί αντισυνταγματικά η δικτατορία των Αθηνών.

Και όλα αυτά την ψηφιακή εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογίας RSS (Really Simple Syndication, ενός ψηφιακού πρωτοκόλλου ανταλλαγής περιεχομένου βασισμένο σε γλώσσα XML) που χρησιμοποιούμε δωρεάν όλοι οι μπλόγκερς.





Η καθυστέρηση της κύρωσης των στοιχείων του ισολογισμού του 2007 όπως άλλωστε και εκείνων του 2008 και 2009 (που μόνο ως σχέδια νόμου υφίστανται) οφείλεται δίχως άλλο στην επιστροφή ως απαράδεκτων των αναφορών για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος που προωθούσε το παρακράτος στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφορτισμένες με την παρακολούθηση του Συμφώνου Σταθερότητας.





Ιδιαίτερα η EUROSTAT η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δέχεται τους πίνακες με τα μεγέθη που στέλνουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζονται στα αντίστοιχα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης των κρατών μελών ή σύγκλισης εάν αυτά βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ήδη από το 2007 υπήρχαν σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας και οδήγησαν εσπευσμένα στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου (με τις φωτιές) χωρίς όμως να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στη συνέχεια από τον κουρασμένο, κατά δήλωσή του, και αμετακίνητο όμως πολιτικά πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Σοβαρές ευθύνες έχει ασφαλώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος αν και γνώριζε δεν ενημέρωσε τον Ελληνικό Λαό αλλά ούτε και παραιτήθηκε από τη θέση του αλλά συνέβαλλε μάλλον περισσότερο στην κατρακύλα με αποτέλεσμα το 2009 να οδηγηθούμε σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση υπό την απειλή πλήρους κατάρρευσης αφού διακόπτονταν επ΄αόριστο οι εισροές ζεστού χρήματος στα ταμεία του κράτους από το διατραπεζικό σύστημα.

Ο Γιώργος Προβόπουλος με μια θαυμαστή κίνηση τακτικής όμως κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του αφού προσέγγισε επιλεκτικά το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές πληροφορώντας το Γιώργο Παπανδρέου και το περιβάλλον του ότι το δημόσιο έλλειμμα θα είναι δυσανάλογα υψηλό παραλείποντας όμως να διευκρινίσει τις δικές του ευθύνες αλλά και ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στη μη δυνατότητα πλέον να μαγειρεύουμε τα οικονομικά στοιχεία αφού μας έχουν καταλάβει οι Ευρωπαίοι.

Όταν το 2009 γράφαμε για την όλη κατάσταση στο Ελλαδιστάν με αφετηρία προσωπική εμπειρία θίγοντας και οικονομικά θέματα αυτά ακούγονταν ακόμη κάπως ακραία.

Πριν λίγες εβδομάδες όμως και ιδιαίτερα μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για πολιτική απάτη, για παρακμή, για κατάντια, αναφέρουν ακόμη τις λέξεις "εθνική μειοδοσία".

Δεν τολμάει όμως ακόμη κανείς να υιοθετήσει το όρο "Πολιτική Δικτατορία".

Σήμερα ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου του Γιώργου Παπανδρέου δημοσιογράφος ιταλικού ΜΜΕ ρώτησε τον πρωθυπουργό αν είναι διατεθειμένος να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για την κατάσταση στη χώρα όπως έγινε και στο παρελθόν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους πολιτικούς όταν δικάστηκαν οι στρατιωτικοί (της Στρατιωτικής Δικτατορίας).

Όσοι ελάχιστοι κατάλαβαν τη σημασία της ερώτησης πραγματικά πάγωσαν αν και ο πρωθυπουργός ξεπέρασε με σχετική συνεχή ροή και ευκολία την απάντηση.

Αυτή η ερώτηση αποδεικνύει όμως ότι (ορθά) αρχίζουν να βλέπουν οι ξένοι όχι μόνο οικονομικά την Ελλάδα αλλά και πολιτικά, ως προς το έλλειμμά της ως δημοκρατίας αλλά και ως προς το χρέος της ως κράτους μέλους της Ευρώπης.


Επικοινωνία: