Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Δημοτικές αποφάσεις που ψάχνουν μιμητές




Την παραχώρηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης, στην οδό Πλάτωνος στο Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε συνεδρίαση του, όπως μαθαίνουμε από το blog http://i-diadromi.blogspot.com.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Πεύκης θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που δεν φρόντισαν να επιλύσουν οι αρμόδιοι.

Mετά δε από αίτημα και πολλών μελών του δημοτικού συμβουλίου, συμφωνήθηκε η απόφαση να συμπεριλαμβάνει και το χρονικό διάστημα της παραχώρησης, το οποίο θα είναι δύο συν ένα χρόνια.

Ο περιορισμός αυτός δείχνει χρηστή διοίκηση αφού δεν θα πρέπει να είναι ανεκτές όχι μόνο οι διακρίσεις αποκλεισμού αλλά και αυτές της υπέρμετρης παροχής προνομίων ακόμη και σε αυτούς που αντικειμενικά δοκιμάζονται.

Να γιατί ίσως κάποιοι προτιμούν να επενδύουν, να εργάζονται ή να διαμένουν στο Μαρούσι αντί στον Πειραιά παρ' ότι ο τελευταίος διαθέτει φρέσκο θαλασσινό ιωδιούχο αέρα.

Ανάγκη και όχι υποχρέωση η προσφυγή στο ΔΝΤ




Στις 305 μονάδες ήταν σήμερα το πρωί η διαφορά (spread) μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού των δεκαετών κρατικών ομολόγων της χώρας μας σε σχέση με εκείνο που δανείζεται η Γερμανία.

Η σύγκριση αυτή είναι ένας δείκτης φερεγγυότητας που μετρά κατά μια έννοια τον επιπλέον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αντί των αντίστοιχων Γερμανικών.

Ο σχετικός δείκτης αντιστάθμισης κινδύνου σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας μας και αδυναμίας επιστροφής ακόμη και του κεφαλαίου έφτανε σήμερα το πρωί στο 2,71 % επιπλέον του αντίστοιχου της Γερμανίας.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος επενδύει στα Ελληνικά ομόλογα, χονδρικά παίρνοντας σαν βάση αυτές τις τιμές, προσδοκά να εισπράξει περίπου 0,34 % επί του κεφαλαίου του περισσότερο απ΄ότι αν επένδυε στη Γερμανική οικονομία.

Από κάθε άποψη λοιπόν ακόμη και σε αυτά τα υψηλά σχετικά ιστορικά η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το spread των Ελληνικών ομολόγων θα φτάσει πολύ γρήγορα στις 380 μονάδες όσο και να προσπαθεί η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα χρησιμοποιώντας το κρυφό ταμείο που διαθέτει για τις περιπτώσεις αυτές να επηρεάσει τις τιμές στη διατραπεζική αγορά κυρίως πουλώντας Γερμανικά ομόλογα αλλά και αγοράζοντας Ελληνικά.

Σε αυτήν την τιμή το συγκεκριμένο ταμείο θα είναι στο κόκκινο και θα καταγράφει σημαντικές ζημίες αφού η τιμή παρέμβασης είναι οι 330 μονάδες και το stop loss, η τιμή όριο ζημιών, είναι οι 50 μονάδες.

Θα έχουμε λοιπόν τις πρώτες παραιτήσεις στην ΕΚΤ και συναισθήματα μεγάλου θυμού αφού αυτό που απεχθάνονται περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο οι τραπεζίτες είναι να χάνουν και μάλιστα στην έδρα τους.

Έχω σημειώσει σε εκείνους που με ρώτησαν σε διάφορες γλώσσες ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απολύτως απαραίτητη. Άμεσα.

Αν και υπάρχει κάποιο κενό στο πως αυτό θα γίνει συγκεκριμένα, αφού δεν προβλέπεται με ακρίβεια, ωστόσο είναι νομοθετημένη η λήψη μέτρων για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δεν συμμορφώνονται με τις Συνθήκες (άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισαβώνας, πρώην άρθρο 104 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαίκής Κοινότητας - ΣΕΚ) . Άρα μπορεί να γίνει με παραπομπή από τα όργανα της ΕΕ.

Θα μπορούσε επίσης να προσφύγει η Ελλάδα ακόμη και οικειοθελώς στο ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Όσο πιο γρήγορα πάντως τόσο καλύτερα αφού είναι απόλυτα διαγεγραμμένη η πορεία πτώχευσης.

Η Ελληνική Οικονομία έχει πέσει σε φαύλο κύκλο κατάρρευσης, τα γραφήματα των μακροοικονομικών μεγεθών ακολουθούν πορεία εκθετική καθώς τα οριακά μεγέθη ανατροφοδοτούν τα συνολικά, αναμένεται έξαρση της ανεργίας με διπλασιασμό του ποσοστού σε περίοδο ενός χρόνου και όλα δείχνουν αυτό που θα έρθει.

Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα χωρίς εξωτερική βοήθεια να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για να αναστρέψει την τάση. Ούτε ασφαλώς γνωρίζει πως να το κάνει αυτό, όπως αποδεικνύει άλλωστε στα μάτια των οικονομολόγων το λεγόμενο (επικαιροποιημένο) Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ακόμη και το αυτονόητο, δηλαδή την μετάθεση του δημόσιου χρέους στο μέλλον μέσα από ένα πρόγραμμα συνολικού δανεισμού ολόκληρου του ποσού που εκκρεμεί και πλησιάζει στα επόμενα χρόνια η ωρίμανσή του, η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει.

Αντ' αυτού αναλώνεται σε συζητήσεις για τα ποσοστά φορολόγησης ή ακόμη χειρότερα για το ποιά θα είναι η επίσημη "μίζα" των λιμενεργατών και άλλων στο λιμάνι του Πειραιά από τη συμφωνία με την COSCO.

Επαναλαμβάνω και δημόσια ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λάβει σοβαρότατα μέτρα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας με δράσεις όχι μόνο σταθεροποίησης αλλά και ανάπτυξης το χειρότερο θα έρθει όχι από την Ελλάδα αλλά από τις άλλες πιο μεγάλες οικονομίες του Νότου τόσο από την Ισπανία όσο και από την Ιταλία για την οποία (την Ιταλία) κανείς δεν μιλά σήμερα.

Ο έλεγχος της ισοτιμίας του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ανέκδοτο αν συνεχιστεί η ανεύθυνη αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

[Αυτά τα γενικά καθώς οι οικονομικές αναλύσεις μάλλον δεν σας ενδιαφέρουν].

Επικοινωνία: