Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Βρήκαν παράθυρο στη Δραπετσώνα




Θυμάστε τις αποφάσεις και γενικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση;

Επανειλημμένως υπήρχαν διαβεβαιώσεις προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουν δοθεί εντολές και έχουν υπάρξει σαφείς οδηγίες για την αναστολή σχεδόν κάθε διορισμού στο δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ως δήθεν την αναξιοπιστία της έτσι ώστε να μπορεί να δικαιούται να ζητά θυσίες από τον Ελληνικό Λαό αλλά και να τολμά να εκλιπαρεί για εξωτερικό δανεισμό.

Υπάρχουν ακόμη Ευρωπαίοι πολίτες που πιστεύουν την Ελληνική κυβέρνηση και θεωρούν ότι οι αποφάσεις της ελέγχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για την εφαρμογή τους;

Το αθάνατο Ελληνικό παρακρατικό δαιμόνιο βρήκε λύση να παρακάμψει τις σαφείς, σαφέστατες, επικοινωνιακές όμως εντολές της πολιτικής ηγεσίας αλλά και να δοκιμάσει τις ανοχές και αντοχές του.

Έχει την εντύπωση ότι τέτοιες αποφάσεις θα περνούν απαρατήρητες χωρίς να παίρνει μυρωδιά κανένας; Όπως τουλάχιστον γινόταν παλαιότερα;

Για παράδειγμα πέριξ του Πειραιά (πραγματικά για παράδειγμα καθώς το ίδιο χάλι έγινε σε όλη τη χώρα), στις 14 Ιανουαρίου 2010, μετά από εισήγηση του δημάρχου Δραπετσώνας Αλέξανδρου Χρυσού, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του την πρόσληψη 20 υπαλλήλων με τη δικαιολογία ότι είναι απολύτως απαραίτητοι σε έργα αυτεπιστασίας του δήμου (ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: 418/15-01-2010).

Το πόσο απαραίτητοι είναι οι υπάλληλοι αυτοί αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού εργατών (οικοδόμοι, εργάτες, χειριστές μηχανημάτων έργων, οδηγοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι) μέχρι 10 για κάθε αναφερόμενο έργο αυτεπιστασίας του Δήμου Δραπετσώνας.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιές τελικά είναι οι πραγματικές ανάγκες καθώς αποφασίζεται να προσληφθούν εργάτες "ανάλογα με τις ανάγκες" ωστόσο έχει γίνει ήδη πρόβλεψη για το σύνολο των θέσεων στον προϋπολογισμό του δήμου:

"Για τις θέσεις αυτές έχουν προβλεφθεί πιστώσεις σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2010."

Μήπως άρα η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου Δραπετσώνας είναι παράνομη και πρέπει να ακυρωθεί;

Μεταξύ άλλων, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε υπόψη του "έγγραφο που εκτύπωσε η Υπηρεσία από το site του ΥΠΕΣ και αφορά τις παραπάνω περιπτώσεις".

Ποιά είναι τα σχετικά έργα;


1. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 250.000,00 ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α.».

και

2. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 250.000,00 ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α.».

Μα, θα πει κάποιος, αυτά τα έργα είναι τα ίδια!

Σωπάτε καλέ! Για το δήμο Δραπετσώνας, το δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσό και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είναι διαφορετικά.

Και ο δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει λάθος. Διότι ξέρει τα αυτοδιοικητικά πάρα πολύ καλά.

Όπως είπε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ σχετικά με τον "Καλικράτη":

"Αν δεν υπάρξει ενδελεχής προσέγγιση των κριτηρίων ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί τέτοια κοινωνική αναταραχή ώστε να απαξιωθεί το όλο εγχείρημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης".

Κατέθεσε επιπρόσθετα τον προβληματισμό του για τις συνενώσεις των δήμων "που είναι αυτάρκεις και χάρη στη χρηστή διοίκησή τους έχουν καταφέρει πολλά".

Δικαίως λοιπόν οι ξένοι όχι μόνο δεν θα μας δανείζουν εύκολα το 2010 αλλά θα μας ζητήσουν πίσω και τα κλεμμένα.

Θα το δείτε. Κάτι ξέρουμε που το λέμε.

Στη Χωράφα ο ΣΚΑΪ




Πολλά φυτά θα δούμε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου κοντά στο Σχιστό, στη δασική περιοχή Χωράφα του Δήμου Περάματος, που έλεγχε μέχρι πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό.

Η περιοχή αποδεσμεύτηκε και αναδασώνεται με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Γλύκα και του ΣΚΑΪ που έχει επιδοθεί σε παρόμοιες ενέργειες αναδάσωσης σε όλη την Αττική.

Η κίνηση αυτή όμως έχει και την άρρητη σημασία της.

Ο σταθμός είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι είχε μια προτίμηση να προωθεί την αναδάσωση και τον εθελοντισμό στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και μάλιστα εκεί που δεν είχαν άμεση ανάγκη το πράσινο.

Ο δήμαρχος από την άλλη μεριά ξαφνιάζει δυσάρεστα τους θεσμικούς κομματικούς της ευρύτερης περιοχής αφού δεν τους ειδοποίησε ώστε να εκμεταλλευθούν όλοι επικοινωνιακά το γεγονός. Αν και τους είχε υποχρέωση.

Φυτά θα υπάρχουν για όλους εκείνη την Κυριακή και θα καταγραφούν από το ΣΚΑΪ ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τα τεκμήρια.

13.000 δενδρύλια είναι η πρώτη εκτίμηση ενώ ακούγεται ότι ο αριθμός θα φτάσει τις 25.000.

Ελπίζουμε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα όπως των Θεοφανείων όπου οι επισκέπτες έφευγαν με γλάστρες κυκλάμινων ως δώρο στον εαυτό τους από τη διακόσμηση του δήμου Πειραιά στα κεντρικά παρτέρια.





Ελπίζουμε επίσης να προστατευθεί η όλη προσπάθεια από τα γιδοπρόβατα της περιοχής.

Αυτά είχαν κατηγορήσει κάποιοι στο παρελθόν ότι ευθύνονταν για τα πεταμένα εκατομμύρια χωρίς ορατό αποτέλεσμα στην αναδάσωση του όρους Αιγάλεω.

[Προυπολογισμός έργου: 564 εκατομμύρια δραχμές ή 1,655 εκατομμύρια ευρώ. Συμμετείχε στη χρηματοδότηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Κάθε δένδρο δηλαδή που υπάρχει σήμερα στο λόφο στοίχισε πάνω από 3.000 ευρώ το 2001 χωρίς να πάει κανένας φυλακή.

Σήμερα, 9 χρόνια αργότερα, το έργο γίνεται σχεδόν δωρεάν. Τσάμπα!]

Απάντησε η Άννα




Με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων απαντά η πολιτική ηγεσία σε δημοσιεύματα (βλ. Προσοχή στο Πανεπιστημιακό Άσυλο) που ερμήνευσαν λανθασμένα, σύμφωνα με την υπουργό, την επιστολή που έστειλε στους πρυτάνεις και προέδρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σχετικά με το Πανεπιστημιακό Άσυλο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου δια δημοσιεύσεως του Γραφείου Τύπου του υπουργείου λέει εξηγώντας ότι σημασία έχει να μην ακολουθούμε τα γεγονότα.

Τονίζει ότι στόχος όλων είναι "το Πανεπιστήμιο να υπηρετεί τον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή την εκπαιδευτική διαδικασία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών."

"Η επιστολή μου αφορά αυτά ακριβώς που ειπώθηκαν στη σύνοδο των Πρυτάνεων" διευκρινίζει η υπουργός και συνεχίζει αναφέροντας ότι θεωρεί "δεδομένη τη συνεργασία όλων ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να έχει το φωτεινό μέλλον που όλοι θέλουμε".

Μια πίτα για το λιμάνι του Πειραιά




Πολλούς θα στενοχωρήσει με τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Ο ρόλος του συντονιστή που έχει αναλάβει στο σχέδιο Ανάπτυξης του Πειραιά, με την κάλυψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη ότι τελικά οι αρμόδιοι φορείς τόσα χρόνια δεν είχαν κάνει έργο ουσίας ούτε ακόμη και στα χαρτιά.

Αφού, καλούνται τώρα να καταθέσουν αντίγραφα όλων των φακέλων με τα "μεγάλα έργα" αλλά και τα μικρότερα, εκείνα της καθημερινότητας του πολίτη, που οι τοπικοί άρχοντες χρειάζονται όμως άλλη μια θητεία για να ολοκληρώσουν.

Και μετά από αυτή άλλη μια, και μετά άλλη μια, μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά ή τα ανίψια τους και να πάρουν τη σκυτάλη στο δούλεμα των Οθωμανών πολιτών.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης λοιπόν θα πρέπει να εισπράξει τρικλοποδιές και να αποτύχει πάσει θυσία. Και θα αποτύχει. Καθώς η σφήκα προτιμά να κεντρίσει παρά να παραχωρήσει το ζωτικό της χώρο. Είναι στη φύση της.

Διότι μια τεράστια επιτυχία του προέδρου του ΟΛΠ θα ήταν ακόμη και να συμφωνήσουν και άρα να δεσμευτούν όλοι οι φορείς σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την πόλη που ασφαλώς θα διευκόλυνε πολύ και την εκτέλεση του αναπτυξιακού προγράμματος του Οργανισμού για το οποίο έχει αναλάβει βάρη σε Έλληνες και ξένους επενδυτές και τραπεζίτες.

Επίσης, στο θέμα της λύσης της πρόσφατης απεργίας των λιμενεργατών και στη λειτουργία της COSCO στο λιμάνι δεν επιτεύχθηκε η άριστη λύση. Ένα το κρατούμενο, που θα μπορούσε να αναβιώσει με διάφορες μορφές και να αποδομήσει κάθε πρωτοβουλία του Γιώργου Ανωμερίτη αλλά και να βλάψει ανεπανόρθωτα το κύρος του.

Γεγονός είναι πάντως ότι η παρούσα βαλτώδης κατάσταση που ωφελεί τις γνωστές - άγνωστες ομάδες εξουσίας δεν θα διατηρηθεί. Η πορεία λοιπόν του ΟΛΠ είναι μονόδρομος.

Επιπλέον, φαίνεται ότι και στην κυβέρνηση αρχίζουν να καταλαβαίνουν αυτό που γνωρίζουν όλες οι χώρες του κόσμου πλην ίσως της Βενεζουέλας και των άλλων πολύ "δυνατών" οικονομιών που μας κάνουν παρέα στην εξέλιξη της πτωχευτικής επιστήμης.

Ότι δηλαδή ένα και μόνο λιμάνι (ή αερολιμένας) που λειτουργεί παραγωγικά και αποτελεσματικά δημιουργεί εισόδημα για μια ολόκληρη χώρα.

Στον Πειραιά ειδικότερα όμως έχουμε και διαφορετικά προβλήματα.

Έχουμε μπλέξει με βέρους στεριανούς που στέκονται στον προβλήτα και με πλάτη στη θάλασσα οραματίζονται την ανάπτυξη των λόφων που βλέπουν στον ορίζοντα.

Γύρνα καλέ μου άνθρωπε τα μάτια σου.

Ας είναι.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, κόντρα στα στοιχήματα που τον δείχνουν να χάνει, επιμένει.

Μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2010-2020 που πραγματοποιήθηκε στις 28.1.2010 απέστειλε την κατωτέρω επιστολή στους εμπλεκόμενους φορείς.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010 – 2020

Μετά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2010-2020 του Πειραιά, το οποίο θα τεθεί υπόψη του ΚΥΣΥΜ στις 17.02.2010 και την Απόφασή μας για δημιουργία θεματικών Επιτροπών Εργασίας θα ήθελα να σας θέσω υπόψη τα ακόλουθα:

1. Μέχρι την Τρίτη 02.02.2010 θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Επιτροπής μας Προτάσεις Ένταξης Αναπτυξιακών Σχεδίων. Οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τεκμηριωμένη εισήγηση του φορέα υποβολής.

2. Μέχρι την Τρίτη 02.02.2010 θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Επιτροπής μας κάθε είδους μελέτες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί για τον Πειραιά και στηρίζουν προτάσεις Ανάπτυξης.

3. Μέχρι την Τρίτη 02.02.2010 θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Επιτροπής μας Προτάσεις σύντομες απολογιστικές και προϋπολογιστικές εκθέσεις εκτελούμενων έργων Ανάπτυξης του Πειραιά.

4. Την Τετάρτη 03.02.2010, ώρα 14:00 θα συνέλθει η πρώτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Υπηρεσιών (Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Δικαιοσύνη, Τουρισμός).

5. Την Τετάρτη 03.02.2010, ώρα 17:00 θα συνέλθει η δεύτερη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Ναυτιλίας (Ακτοπλοΐα, Κρουαζιέρα, Εμπορευματοκιβώτια, Λιμενική Πολιτική).

6. Την Πέμπτη 04.02.2010, ώρα 14:00 θα συνέλθει η τρίτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Δικτύων. (Μεταφορές, Συγκοινωνίες, Επικοινωνίες, Διαδίκτυα).

7. Την Πέμπτη 04.02.2010, ώρα 17:00 θα συνέλθει η τέταρτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Αστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας.

8. Την Πέμπτη 04.02.2010, ώρα 19:30 θα συνέλθει η πέμπτη Ομάδα Εργασίας, η οποία αφορά τα θέματα Χρηματοοικονομικών Πόρων του αναπτυξιακού σχεδίου και θέματα ευρύτερων αναπλάσεων.

Οι ομάδες εργασίας συγκροτούνται από τους εκτελεστικούς εκπροσώπους, οι οποίοι έχουν ορισθεί από εσάς ως ακολούθως:

1. Ομάδα Εργασίας 1 : Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΘΕΜΙΣ Α.Ε., Γ.Γ. Αθλητισμού, Γ.Γ. Τουρισμού.

2. Ομάδα Εργασίας 2 : Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ΝΕΕ, ΣΕΕΝ, ΕΕΑ, ΠΝΟ, ΟΛΠ Α.Ε., ΔΝΕ, ΕΠΕΣΤ, ΕΕΕ.

3. Ομάδα Εργασίας 3 : Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ΟΣΕ Α.Ε., ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., ΤΡΑΜ Α.Ε., ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ Α.Ε, ΗΣΑΠ Α.Ε., ΗΛΠΑΠ Α.Ε., ΟΛΠ Α.Ε..

4. Ομάδα Εργασίας 4 : Νομαρχία, Δήμοι, ΟΡΣΑ, Υπ. Υποδομών, ΕΤΕ, (θέματα Ανάπλασης περιοχών).

5. Ομάδα Εργασίας 5 : Υπουργείο Οικονομίας (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, Εκπρόσωποι Πιστωτικού Συστήματος).

Σε όλες τις Ομάδες Εργασίες θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Νομαρχίας και του Δήμου Πειραιά. Τα Υπουργεία στις Ομάδες Εργασίας συμμετέχουν με εκπρόσωπο του Υπουργείου ή του Υπουργού και στην Επιτροπή Προετοιμασίας με Γενικό Γραμματέα.

Ομάδα Επιτελική 1 : Δευτέρα 08.02.2010 ώρα 16:00. Συνάντηση βουλευτών ή εκπροσώπων τους, Νομαρχία, Δήμος Πειραιά, ΟΛΠ Α.Ε..

Ομάδα Επιτελική 2: Δευτέρα 08.02.2010 ώρα 18:00. Συνάντηση Επαγγελματικών Φορέων (Νομαρχία, Δήμος Πειραιά), ΟΛΠ Α.Ε..

Στη συνέχεια θα συνέλθει την Τετάρτη 10.02.2010 εκ νέου η Επιτροπή Προετοιμασίας, προκειμένου να εντάξει το σύνολο των προτεινόμενων δράσεων και έργων κατά προτεραιότητα και σπουδαιότητα στην οριστική εισήγησή της προς το ΚΥΣΥΜ.

Το ΚΥΣΥΜ θα συνέλθει στην αίθουσα συσκέψεων του ΟΛΠ την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ώρα 11:00 υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και αμέσως μετά θα συναντηθεί με το σύνολο των εμπλεκομένων θεσμικά φορέων στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ για την ανακοίνωση των δεσμευτικών αποφάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Πειραιά 2010-2020.

Ακόμη και αν γίνει η συνεδρίαση του ΚΥΣΥΜ στις 17.2.2010 στον Πειραιά εμείς θα στείλουμε πίτα στον γνωστό άγιο.

Επικοινωνία: