Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ο Αντώνης Καψιώχας στη Νομαρχία Πειραιά




Στη θέση του διευθυντή του Γραφείου Νομάρχη της νομαρχίας Πειραιά βρίσκεται ο Αντώνιος Καψιώχας του Βασιλείου υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με την απόφαση 460/9.7.2003 της τότε υπερνομάρχου Αττικής Φώφης Γεννηματά ο Αντώνης Καψιώχας είχε τοποθετηθεί ως μετακλητός υπάλληλος στο Γραφείο της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών Πειραιώς, στο γραφείο δηλαδή της Φώφης.

Η θέση μετακλητού υπαλλήλου είναι προσωποπαγής και συνδέεται άμεσα με τη θέση του οργάνου στο οποίο τοποθετείται ο υπάλληλος. Αν για παράδειγμα ένας υπουργός χάσει τη θέση του τότε λήγει αυτόματα και η υπηρεσία του μετακλητού υπαλλήλου στην κομματική και βυσματική θέση.

Επίσης, γενικά η μετακίνηση υπαλλήλου σε θέση μετακλητού ισοδυναμεί με απόσπαση. Ο υπάλληλος μισθοδοτείται κανονικά από την υπηρεσία από την οποία προέρχεται.

Καθώς όμως πρόκειται για απόσπαση, ίσχυε επίσης μέχρι το 2003 όπου ο νόμος άλλαξε, ο γενικός χρονικός περιορισμός περί αποσπάσεων ότι δηλαδή ο αποσπασμένος υπάλληλος θα έπρεπε να επιστρέψει στην υπηρεσία του χωρίς καμία άλλη διαδικασία μετά το αργότερο από δύο χρόνια από την ημέρα που αποσπάστηκε.

Με νομοθετική ρύθμιση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη (άρθρο 11, παρ. 2, Ν. 3146/2003, ΦΕΚ Α' 125) θεσπίστηκε το δικαίωμα να παρατείνεται κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διάταξης νόμου, με απόφαση του υπερνομάρχη η θητεία των μετακλητών υπαλλήλων στις θέσεις τους (δηλαδή στο Γραφείο του Υπερνομάρχη). Επίσης καθορίστηκε ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι θα μισθοδοτούνται με ειδικό μισθολόγιο σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Τι έγινε όμως με τον Αντώνη Καψιώχα:

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (που εξετάζουμε) ο "ιδιαίτερος" του Γιάννη Μίχα, Αντώνιος Καψιώχας του Βασιλείου μισθοδοτείτο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως αποσπασμένος υπάλληλός του αλλά, παράνομα, και από το ειδικό μισθολόγιο λόγω της θέσης του ως μετακλητού υπαλλήλου δήθεν μάλιστα δίπλα στη Φώφη Γεννηματά.

Με την απατηλή αυτή και κατά συνέπεια επίσης παράνομη απόφαση της Φώφης Γεννηματά ο Αντώνης Καψιώχας δεν τοποθετήθηκε στην Υπερνομαρχία αλλά στη νομαρχία Πειραιά όπου δεν ασχολήθηκε έστω με θέματα της Φώφης, αλλά του Γιάννη Μίχα.

Στη συνέχεια ο παράνομος νομάρχης Γιάννης Μίχας τοποθέτησε με νέα παράνομη απόφασή του τον Αντώνη Καψιώχα ως διευθυντή του Γραφείου του όπου ο τελευταίος έλυνε και έδενε (νομίζοντας μάλλον ότι βρίσκεται στο στρατό) ενώ όπως φαίνεται εισέπραττε διπλομισθία.

Υπέγραφε κανονικά και δημόσια έγγραφα με την εντολή του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα ο οποίος είχε τοποθετήσει στη θέση του ιδιαιτέρου γραφείου του τον υπάλληλο αυτόν που δεν ανήκει στην υπηρεσία του!

Όταν όμως η Φώφη Γεννηματά παραιτήθηκε για να πολιτευθεί στις 21.8.2007 έληξε αυτοδίκαια και η υπηρεσία του Αντώνη Καψιώχα στην υπερνομαρχία και κατά συνέπεια θα έπρεπε να αποχωρήσει και από τη νομαρχία Πειραιά.

Τότε κανένας δεν είχε αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα και είχαν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Που να φανταστεί κάποιος το τι συνέβαινε.

Με την απόφαση 409/19.9.2007 της νέας υπερνομάρχου Κωνσταντίνας Μπέη όλοι οι μετακλητοί υπάλληλοι που είχε διορίσει η Φώφη Γεννηματά επαπατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους γεγονός που αποδεικνύει ότι ο νόμος δεν χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετηθεί η υπερνομαρχία σύμφωνα με το πνεύμα του, αλλά σαν παράθυρο εξυπηρετήσεων, τοποθετήσεων και παράνομων διορισμών.

Λεπτομέρειες, θα πει κάποιος, ειδικά για τον παράνομο νομάρχη Γιάννη Μίχα και μεγάλο λαμόγιο της Αυτοδιοίκησης όπως τον έχουμε ονομάσει.

Το 2008 ανακαλύψαμε την όλη μεθόδευση που είχε οργανώσει για την πρόσληψη του γνωστού επικοινωνιολόγου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Σεφερτζή σε θέση ειδικού συμβούλου σε θέματα κοινωνικής έρευνας, στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικής επικοινωνίας (Αριθμ. Πρωτ. Απόφασης 5713/3479/14.5.2008).

Ο πολύ γνωστός και από το παραδικαστικό κύκλωμα αλλά και από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Σεφερτζής θυμήθηκε ότι τον λένε και Κυριάκο ειδικά για να θολωθούν τα νερά και να μην γίνει γνωστή αυτή η απόφαση του Γιάννη Μίχα.

Καμία, έστω τυπική διαδικασία, δεν έγινε όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Επί έναν τουλάχιστον χρόνο ο Σεφερτζής εισέπραττε βαρβάτη αργομισθία ως δημόσιος υπάλληλος στη νομαρχία Πειραιά χωρίς να έχει ούτε τα τυπικά αλλά ούτε και τα ουσιαστικά προσόντα κατά τη γνώμη μας για τη θέση αυτή.

[Για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή υπόθεση βλ. Σεφερτζής]

Ορμώμενος όμως όπως φαίνεται από τη δική του αργομισθία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και από την παράνομη διπλοθεσία του και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ και στη θέση του νομάρχη παλαιότερα, που αποκαλύψαμε το 2009, ο παράνομος νομάρχης θεώρησε μάλλον τον εαυτό του ικανό να φτιάξει τα οικονομικά ορισμένων συντρόφων του.

Έχουμε επίσης αναφέρει την άποψη ότι λόγω της θέσης του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), που έχει χαρακτήρα Ανεξάρτητης Αρχής συνταγματικά κατοχυρωμένης, ο Γιάννης Μίχας δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα ούτε για νομάρχης.

Σήμερα, το 2010 τριτώνει το κακό και αποκαλύπτουμε τον παράνομο διορισμό αλλά πιθανόν και μισθοδοσία, του Αντώνη Καψιώχα.

Ψιλά γράμματα θα πει κανείς.

Η αυθαιρεσία όμως δεν είναι ψιλά γράμματα και διώκεται ποινικά.

Την υπόθεση Σεφερτζή την γνωρίζουν πολύ καλά στην Εισαγγελία Πειραιά χωρίς όμως να έχει ακολουθηθεί ακόμη η νόμιμη διαδικασία.

* Ο Γιάννης Μίχας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και σημαίνον στέλεχος του κινήματος.


Επικοινωνία: