Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Έρχεται αύξηση του ΦΠΑ




Απολύτως βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στα ποσοστά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Για την ακρίβεια οι αλλαγές, που θα γίνουν άμεσα, θα περιλαμβάνουν τόσο αυξήσεις όσο και μειώσεις ανάλογα με τα προϊόντα έτσι ώστε να επιβαρύνονται εκείνα που θεωρούνται πολυτελείας και να ελαφρύνονται εκείνα τα οποία απευθύνονται σε λαϊκές μάζες.

Η τακτική αυτή είναι σύμφωνη και με την επικοινωνιακή πολιτική που έχει υιοθετηθεί για να δικαιολογηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Έχει καθοριστεί λοιπόν μια επίσημη γραμμή προς τα στελέχη του κόμματος τα οποία θα πρέπει να εξηγούν σε κάθε ευκαιρία ότι αν και το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να πάρει σκληρά μέτρα ωστόσο είναι σύμφωνο με τις γενικές αρχές των προεκλογικών εξαγγελιών.

Ειδικά για τους φόρους, το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί για μια δίκαιη φορολόγηση που θα πλήττει περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς.

Η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε προϊόντα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή θα δώσει και μια διέξοδο για τη λύση των μπλόκων.

Κάποιο νομικό πρόβλημα υπάρχει και συζητείται για το αν οι αλλαγές θα μπορούν να γίνουν με υπουργική απόφαση ή απαιτείται ψήφιση νόμου.

Όπως και να 'χει το πράγμα, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει πολύ γρήγορα και θα αποδειχθεί αν πρόκειται για αλήθειες ή απλώς φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών.

Το μέτρο αναμένεται να φέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.


* Στη φωτογραφία ένα οικονομικό μοντέλο που δείχνει την άμεση επίπτωση από την έμμεση φορολογία (καθαρή αύξηση) στην αγορά.

Η προσφερόμενη ποσότητα μειώνεται με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής αλλά και την αλλαγή της ελαστικότητας της καμπύλης κόστους.

Οι τιμές των αγαθών αυξάνονται και η συνολική παραγωγή μειώνεται.

Κάθε όμως μεταβολή στους όρους αγοράς προκαλεί δευτερογενείς αντιδράσεις που θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτες.

Επικοινωνία: