Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι κερδοσκόποι της επικοινωνίας




Χαμένοι θα βγούν όσοι έτρεξαν σήμερα να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα στη διατραπεζική αγορά αλλά και τραπεζικές μετοχές στην αγορά τίτλων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Όταν οι αξίες μειώνονται στις ανοικτές αγορές και οι πολιτικοί θέλουν να πουλήσουν αυτά που συνήθως προωθούν χωρίς να τα καταφέρνουν, τότε επιστρατεύονται όλα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για κερδοσκοπία, επιθέσεις στο νόμισμα ή στο πολιτικό σύστημα.

Από κοντά και όλοι οι εκλεκτοί δημοσιογράφοι αλλά ακόμη και αυτοί οι επιστήμονες που πολλές φορές μάλιστα δηλώνουν και οικονομολόγοι.

Δεν θα ήταν δυνατό να εξηγήσουν διαφορετικά ότι οι τιμές αργά ή γρήγορα θα τείνουν να προσαρμοστούν με τις πραγματικές δυνατότητες παραγωγής πλούτου είτε αυτός είναι καθαρά οικονομικός, είτε είναι πολιτιστικός, πολιτικός, ή άλλος.

Τότε όλοι θα φτάναμε στο πολύ απλό συμπέρασμα ότι αφού οι αγορές θα αποτυπώσουν τελικά τις παραγωγικές δυνατότητες τότε αν οι αξίες είναι καθοδικές τότε μάλλον και η παραγωγή μας δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετο πλούτο.

Σήμερα όμως που οι τιμές, βασισμένες απόλυτα σε φημολογία, τράβηξαν την ανηφόρα αξιολογώντας θετικά τον... αέρα κανένας δεν βγήκε να καταγγείλει τους κερδοσκόπους και το σπέκουλο.

Δεν πρόσεξαν όμως ότι ακριβώς σήμερα είναι τα στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν μια πρόταση για πώληση και όχι για αγορά Ελληνικών χαρτιών.


Διότι όπως και να το κάνουμε το βασικό Ευρωομόλογο που ήδη υπάρχει και δεν είναι άλλο από το ίδιο το ευρωνόμισμα είναι μια καλύτερη και πιο ασφαλής επένδυση από τις υποσχέσεις για υπεραποδόσεις ενός πνιγμένου στα χρέη δημοσίου που αναζητά σωσίβιο σωτηρίας.

Πολύ γρήγορα λοιπόν αυτοί που θεώρησαν ότι θα κερδίσουν αύριο αγοράζοντας σήμερα απλά θα βγούν χαμένοι και θα πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές καταγράφοντας ζημίες.

Δυστυχώς όμως, στις ανατιμητικές κερδοσκοπίες στη χώρα μας τον πρώτο λόγο έχουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες που τζιράρουν τα χρήματα του δημόσιου ταμείου αλλά και της Εκκλησίας.

Όσον αφορά την Εκκλησία, το κατάστημα είναι γωνιακό, όπως είχε δηλώσει κάποτε ένας σεβάσμιος πατέρας.

Υπάρχουν περιθώρια όμως σήμερα για να τζιράρονται όπως - όπως τα λίγα κέρματα που έχουν απομείνει στα δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά και άλλα;

Σχετικά με το στρεβλωμένο αποτέλεσμα των σημερινών τιμών, για του λόγου το αληθές, αναφέρουμε ότι η ψαλίδα μεταξύ των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων και εκείνων της Γερμανίας (spread) ήταν σήμερα το πρωί στις 280 μονάδες όταν το κόστος εξασφάλισης κατά κινδύνου πτώχευσης του Ελληνικού δημοσίου (CDS) ήταν μεγαλύτερο, στις 284 μονάδες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα Ελληνικά ομόλογα στις σημερινές τιμές είναι σαφώς υπερτιμημένα και ο πραγματικός κίνδυνος πτώχευσης του Ελληνικού δημοσίου έχει υποτιμηθεί.

Σε μια κανονική κατάσταση, με δεδομένο το επίπεδο στάθμισης κινδύνου, τα spreads έπρεπε να ήταν στις 320 μονάδες και όχι στις 280.

Θα δούμε λοιπόν τι θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες και αν οι Ελληνικές τράπεζες έχουν πράγματι τη δύναμη να ενισχύσουν και πάλι μέσα από το δίκτυό τους τόσο τα Ελληνικά ομόλογα αλλά και, κατ' επέκταση, τις δικές τους εσωτερικές αξίες.

Επικοινωνία: