Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το ΚΥΣΥΜ έγινε Διυπουργική Επιτροπή




Την Πέμπτη 4 Μαρτίου ώρα 10:00 στην αίθουσα συσκέψεων του ΟΛΠ Α.Ε., παρουσία των φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στις συσκέψεις προετοιμασίας του Αναπτυξιακού Σχεδίου Πειραιά 2010 – 2020, θα βγει τελικά η υποχρέωση και θα γίνει η παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Λιμάνι και τον Πειραιά από κάποια "Διυπουργική Επιτροπή" της κυβέρνησης.

Η διυπουργική θα είναι, όπως φαίνεται, δι-υπουργική επιτροπή, δηλαδή μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από δύο υπουργούς συν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο που ανέλαβε το βάρος της δέσμευσης για υποστήριξη μιας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στον Πειραιά.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο (ΚΥΣΥΜ), που υποτίθεται ότι θα συνεδρίαζε για τον ίδιο σκοπό στον Πειραιά στις 17 Φεβρουαρίου, μπήκε λίγο στο πλύσιμο που κάνουν στα οικονομικά οι Ευρωπαίοι (αν παρατηρήσετε αναφέρονται όλοι τον τελευταίο καιρό στους "Ευρωπαίους", αφού εμείς όπως φαίνεται δεν έχουμε δικαίωμα να ανήκουμε στην Ευρώπη και να αποκαλούμαστε και εμείς Ευρωπαίοι).

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και αντιπρόσωποι των φορέων αλλά και μερικοί από τους αιρετούς της πόλης που αντέχουν τα πλαστικά χαμόγελα μπροστά στις κάμερες ή παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για να καταλάβουν κάποια κρατικοδίαιτη καρέκλα πριν να αναγκαστούν να τρώνε τα επόμενα δεκάδες χρόνια από τα έτοιμα.

Με ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που έλαβε όμως άλλο αριθμό Πρωτοκόλλου επίσης σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ότι κατά την πενταετία 2005-2009 προχώρησε σε πρόσληψη 530 εργαζομένων στον Οργανισμό ενώ προωθούσε τη διαδικασία παραχώρησης δραστηριοτήτων του ΟΛΠ σε ιδιώτες.

Και γιατί κε Ανωμερίτη δεν απολύετε τους κομματικούς υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αφού δεν τους χρειάζεστε όπως γίνεται ανάλογα παντού στην ελεύθερη μη κομματική αγορά με όλους τους άλλους Έλληνες εργαζόμενους;

Και γιατί κε Ανωμερίτη δεν έγινε αντίστοιχη καταγγελία από το δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, αλλά και τον πολυτάλαντο νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα που είχε γνώμη για ό,τι κινείται στον Πειραιά ή τους προέδρους των άλλων φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται 100% στο ΠΑΣΟΚ όταν δρομολογούνταν τότε αυτές οι προσλήψεις;

Τόσα χρόνια τα κόμματα της συγκυβέρνησης της παρακμής, της κατάντιας και της διαφθοράς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μας δουλεύουν και συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο ακόμη και τώρα, αφού "δεν μπορείς να μάθεις καινούργια κόλπα σε παλιό σκυλί" όπως λέει μια αγγλοσαξωνική παροιμία.

Τα ψέμματα όμως τελείωσαν.

Οψόμεθα




Το GreekArchitects.gr e-περιοδικό για την αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προώθηση του αρχιτεκτονικού διαλόγου στη χώρα μας, διεξάγει, με συνδιοργανωτή την DuPont Hellas S.A., εταιρεία πρωτοπόρο στο χώρο των κατασκευαστικών λύσεων, ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με τίτλο:

«ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010 - Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ»

Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών μας είναι ο εντοπισμός αστικών προβλημάτων σε καίρια σημεία των Ελληνικών πόλεων και η προσπάθεια επίλυσής τους διαμέσου της Αρχιτεκτονικής, παρουσιάζοντας στους πολίτες και στην Πολιτεία την αληθινή διάσταση της Αρχιτεκτονικής στον πραγματικό χώρο", λέει ο διευθυντής του GreekArchitects.gr, αρχιτέκτονας Βασίλης Μιστριώτης.

"Στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκε ένα Ψηλό Κτήριο στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο είναι εδώ και 30 περίπου χρόνια αναξιοποίητο. Το κτήριο διαθέτει 22 ορόφους, έχει ύψος 84 μ. και είναι γνωστό ως «Πύργος του Πειραιά». Σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, με δυναμική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται εν υπνώσει ο μοναδικός Πύργος της περιοχής.

Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ολοκλήρωση ενός ακόμη μεγάλου κτιρίου η κατασκευή του οποίου παραμένει σε αναμονή εδώ και χρόνια, αλλά εκτείνεται πολύ πέρα από αυτό. Το ζήτημα ξεφεύγει από τα στενά όρια της διαλεκτικής περί της ανέγερσης ή μη ψηλών κτιρίων και ουρανοξυστών στις Ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Ο διαγωνισμός πραγματεύεται μόνο την ανακατασκευή των εξωτερικών όψεων του κτηρίου, ώστε να αναδειχθεί μία συνεκτική και ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται η μορφή του Πύργου με το αστικό τοπίο του Πειραιά καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η νέα αυτή «όψη» συμμετέχει και διαμορφώνει εν μέρει τη σχέση του Λιμανιού, ως σημαντικής εισόδου και εξόδου από την πρωτεύουσα, με το αστικό συγκρότημα της Αθήνας.

Η κάθε πρόταση έχει πλήρη ελευθερία στην επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιήσει. Μοναδική προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον ένα υλικό της εταιρείας DuPont.

Η πρόκληση είναι ο Πύργος να καταστεί το τοπόσημο του λιμανιού του Πειραιά αλλά και να αναδειχθεί, μετά τον εκσυγχρονισμό του, ως ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο τόσο για την άμεση περιοχή όσο και για ολόκληρη την Αθήνα."


Ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει από τις 6 Ιανουαρίου. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων είναι η 14η Απριλίου (λήξη εγγραφών: 31 Μαρτίου).

Θα απονεμηθούν τρία βραβεία (συνοδευόμενα από 5.000, 2.000 και 1.200 ευρώ αντίστοιχα) και τρεις έπαινοι (από 600 ευρώ). Ολες οι προτάσεις θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του greekarchitects.gr ενώ θα παρουσιαστούν και σε έκθεση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Αν-Λιν Σιτέρν, μηχανικό εκπρόσωπο της εταιρείας DuPont, που είναι και η συνδιοργανώτρια του διαγωνισμού, Πάνο Δραγώνα, αρχιτέκτονα, α. καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Τίμοθι Τζόνσον (ΑΙΑ, LEED ΑΡ), Νίκο Καλογήρου, αρχιτέκτονα, καθηγητή Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., Κώστα Κονδύλη (ΑΙΑ), Ζήση Κοτιώνη, αρχιτέκτονα, κοσμήτορα και πρόεδρο του τ. Αρχιτεκτόνων Π. Θεσσαλίας, Τάση Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονα, καθηγητή τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Αλέξανδρο Τομπάζη, αρχιτέκτονα, Αλέξανδρο Τριποδάκη, αρχιτέκτονα, καθηγητή τμήματος Αρχιτεκτόνων Π. Κρήτης, Αντόνι Γουντ, αρχιτέκτονα, διευθυντή της CTBUH, και έναν εκπρόσωπο του e-περιοδικού GreekArchitects.gr.


Κόλαφος για τους Πειραιώτες;

Η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, που θα ενημερώνει για την πορεία του διαγωνισμού και θα προβάλει το γεγονός, θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Πέμπτη 25.2.2010 και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο FRESH στην οδό Σοφοκλέους, στην ... Αθήνα.

Βλέπετε γιατί φωνάζουμε;

Επικοινωνία: