Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Η συνταγή μιας βαθειάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα



Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα δοκιμάσει τις αντοχές της σε κάθε επίπεδο.

Η οικονομική κρίση που έρχεται είναι για πολλούς αναπόφευκτη. Δεν μας λένε όμως και πάλι την αλήθεια ώστε τουλάχιστον να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε.

Όταν βέβαια υπάρχουν οικονομικές κρίσεις ακολουθούν και οι κοινωνικές (και για τα βαλκάνια) και οι εθνικές.

Τα πως και γιατί θα γραφτούν στο μέλλον ξανά και ξανά. Εσείς όμως βρίσκεστε σε αυτό το blog για να μαθαίνετε κυρίως τι θα γίνει αύριο παρά τι έγινε χθές.

Μετά Χριστόν προφήτες δεν χρειάζεται να είμαστε διότι υπάρχουν αρκετοί.

Δείτε λοιπόν σε ένα τυχαίο διάγραμμα ενός Ελληνικού Ομολόγου πώς διαμορφώνεται η αξία του. Δείτε την πορεία του τα τελευταία 3 χρόνια ζωής του.

Αν θεωρήσουμε ότι η πορεία του συμβαδίζει με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας θα διαπιστώσετε ότι παρουσιάζει καθοδική τάση σε όλη τη τριετή ζωή της.

Το 2007, με την προοπτική των βουλευτικών εκλογών έγιναν προσπάθειες σταθεροποίησης από τις αρχές του έτους.

Δείτε πότε είχε παρθεί η απόφαση για τις εκλογές του 2007. Στην αρχή του δεύτερου τριμήνου. Γύρω στο Μάρτιο δηλαδή. Οι βουλευτικές εκλογές τελικά πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο (16.9.2007).

Οι συνεχείς όμως και άστοχες οικονομικές παρεμβάσεις των "γκουρού" των οικονομικών που έχουμε στον τόπο έχουν ξετινάξει πλήρως τα ταμεία και έχουν δυναμιτίσει τα θεμέλια της οικονομίας μας.

Η κρίση που έρχεται στην Ελλάδα δεν είναι κρίση της πραγματικής οικονομίας. Δεν είναι κρίση δηλαδή που να οφείλεται στις οικονομικές συμπεριφορές των δρώντων στις καθημερινές συναλλαγές. Δεν είναι κρίση που να οφείλεται στη δική σας συμπεριφορά.

Είναι μια κρίση που οφείλεται στη διακυβέρνηση της χώρας και συγκεκριμένα στην Οικονομική Διαχείριση αρκετών χρόνων από τους πολιτικούς αλλά και γραφειοκράτες των ξένων πανεπιστημίων.

Είναι σαν ο αρχηγός μιας οικογένειας να πήρε όλες τις οικονομίες που υπήρχαν στην τράπεζα και να τις σκόρπισε εδώ και εκεί. Ποιός ήταν ο σκοπός του; Αυτό λίγο αφορά τα μέλη της οικογένειας που ίδρωσαν να μαζέψουν τις οικονομίες αυτές.

Μοιάζει λίγο με το λεγόμενο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Είναι ακριβώς το ίδιο, με τη διαφορά ότι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου αφορούσε κυρίως την αγορά τίτλων ενώ στην περίπτωση αυτή αφορά κυρίως την αγορά κεφαλαίου.

Και λέμε κυρίως διότι οι αγορές δεν είναι στεγανές αλλά αλληλεξαρτημένες

Αυτές οι ΄"παρεμβάσεις" δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να οδηγηθεί στην επερχόμενη κρίση.

Οι δικαιολογίες θα είναι πολλές. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, το νόμισμα, τα βάρη του παρελθόντος, η αύξηση των επιτοκίων και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Ελλάδα δεν θα κινδύνευε από πουθενά εάν οι διοικούντες ασκούσαν συνετή πολιτική και σέβονταν λίγο περισσότερο το δημόσιο χρήμα. Ρίχνουν ζαριές για λογαριασμό μας και αυτές μας στοιχίζουν πολύ, πάρα πολύ.

Οι διεθνείς αγορές δεν είναι για παιδάκια. Εκεί κυκλοφορούν τα μεγάλα ψάρια. Εάν δεν γνωρίζεις τι κάνεις καλύτερα να μένεις στα ρηχά.

Για να κλείσουμε και πάλι με το διάγραμμα.

Κοιτάξτε τι γίνεται το 2008. Από τα μέσα του έτους η ζωή τραβάει την κατηφόρα και οδηγείται εκεί που θα πήγαινε το πράγμα εάν δεν είχαν γίνει ενέσεις αναζωογόνησης. Πέφτει με ελεύθερη πτώση. Έχετε καταλάβει νομίζω που πάει η κατάσταση.

Πείτε μας τουλάχιστον την αλήθεια. Αυτό είναι το ελάχιστο που δικαιούμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: