Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009
Περί δημοσιεύσεων δικαστικές αποφάσεις
Μια συλλογή δικαστικών αποφάσεων που αφορούν υποθέσεις σχετικές με δημοσιεύσεις ειδήσεων ή ισχυρισμών στα μαζικά μέσα επικοινωνίας, που ενδιαφέρουν ως ένα βαθμό και τα blogs, παρουσιάζει σήμερα (21.9.2009) ο δικηγόρος και μπλόγκερ Βασίλης Σωτηρόπουλος, μέσα από το διαδικτυακό του χώρο www.elawyer.blogspot.com.
Οι αποφάσεις αυτές, αν και είναι ενδεικτικές, ωστόσο δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη ενδεχομένως πολλές φορές να δικάζει στενά, εφαρμόζοντας μάλιστα νόμους που γνωρίζει ότι θεσπίστηκαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες χρονικές σκοπιμότητες και δεν μπορούν να σταθούν στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
Ο δικαστής θα πρέπει πάντα να θυμάται ότι πάνω απ' όλα κρίνει αν πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν δημοσιεύματα, έχουν θετικό ή αρνητικό τελικό αποτέλεσμα στο κοινωνικό σύνολο και να ρυθμίζει την κατάσταση έτσι ώστε διαχρονικά να αυξάνεται η κοινωνική ευημερία (οικονομική προσέγγιση του Δικαίου).
Σήμερα μάλιστα που τα μαζικά μέσα επικοινωνίας είναι διαθέσιμα σε όλους και στηρίζονται σε εύκολη και φθηνή τεχνολογία, χρηστική, αμφίδρομη και διαδραστική, η δυνατότητα των θιγομένων από δημοσιεύματα να απαντήσουν και να καταγγείλουν δημόσια όποιον υβρίζει, ψεύδεται ή παρανομεί αποκαλύπτοντας τη γύμνια του είναι η καλύτερη λύση.
Υφίσταται μάλιστα και ένα παράδοξο που ωφελεί τελικά το φερόμενο ως θιγόμενο.
Ακόμη και η λοιδορία μεταβάλλεται σε ευκαιρία προβολής της αλήθειας και ανάδειξης των καλύτερων και αξιότερων μεταξύ των πολλών περιθωριοποιώντας παράλληλα τους ψευδολόγους.
Ο διάλογος και η αντίκρουση ισχυρισμών δηλαδή, αν και αποστασιοποιημένος, δεν γίνεται μέσω αντιπροσώπων που ελέγχουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, με τις γνωστές δυσκολίες και αδυναμίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.
Άρα, η άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ακόμη και αν ο συντάκτης ενός διαδικτυακού άρθρου υπερβάλλει ή δεν τηρεί τη δεοντολογία, πρέπει να εξετάζεται με μεγάλη αυστηρότητα ως προς τη βασιμότητά της και τη σκοπιμότητά της.
Άλλο βέβαια συμβαίνει όταν απειλείται ο πυρήνας της προσωπικότητας του ανθρώπου, η ίδια η ζωή του και η υπόστασή του ή αν το άτομο δεν είναι αντικειμενικά ή υποκειμενικά ικανό να αντιδράσει.
Η προστασία λοιπόν της προσωπικότητας του ανθρώπου είναι απόλυτο δικαίωμα όταν ο ίδιος δε μένει απαθής θεατής στις επιθέσεις που δέχεται, αλλά χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα νόμιμα και ανάλογα μέσα ώστε να προβάλει αν χρειαστεί αυτή την ίδια την προσωπικότητά του στο κοινωνικό σύνολο με έμφαση στην έκφανσή της που διαταράσσεται ή προσβάλλεται και να την αποκαταστήσει στην πραγματική της υπόσταση.
Η άνευ όρων και περιορισμών προσφυγή στη Δικαιοσύνη προσβάλλει καταρχήν τον ίδιο το Θεσμό που καλείται να καταναλώσει δημόσιους κοινωνικούς πόρους για να δικάσει πολλές φορές "σχετική" αποζημίωση εκτιμώντας τελικά αυθαίρετα.
Διότι αν δύο σώματα ομότιμων δικαστηρίων συνεδρίαζαν θα έπρεπε δίκαια να καταψηφίσουν την ίδια ακριβώς χρηματική αποζημίωση πράγμα όμως που δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η πάγια θέση της Ελλάδας σε υποθέσεις που είναι διάδικος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συγκεκριμένα ότι η αναγνώριση της προσβολής της προσωπικότητας του θιγόμενου από το Δικαστήριο αποτελεί μόνη της επαρκή επανόρθωση.
Θανάσης Νάκος ή Βασίλης Μιχαλολιάκος
Ποιος μετακίνησε τον Χαράλαμπο Τουμπέκη του Διονυσίου, υπάλληλο της νομαρχίας Πειραιά;
Ο Χαράλαμπος Τουμπέκης ακόμη εμφανίζεται ως πρόεδρος της ΔΑΚΕ εργαζομένων νομαρχίας Πειραιά, αν και παραιτήθηκε από Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, θέση την οποία είχε καταλάβει μετά τις πρόσφατες εκλογές στη νομαρχία στις 11 Μαρτίου 2009.
(βλ. ΔΑΚΕ Νομαρχίας Πειραιά)
Ο συνδυασμός του, υποσχόμενος όπως όλοι άλλωστε την Αλλαγή, είχε εκδώσει και αφίσα εκείνη την εποχή.
"Για να μην είσαι απλά θεατής, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά. Στήριξέ μας γιατί μπορούμε να σε κοιτάμε στα μάτια. Υπάρχει ελπίδα όταν αρνηθούμε να σιωπούμε και να κωφεύουμε. Οραματιζόμαστε - Διεκδικούμε - Δημιουργούμε, γιατί μόνο σε σένα συνάδελφε λογοδοτούμε!"
Υπηρετούσε στη Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει το βαθμό Β', κλάδου και ειδικότητας ΠΕ Περιβάλλοντος, με ειδίκευση στη Φυσική.
Άγνωστο καταρχήν αν οι κομματικές επιλογές του υπαλλήλου είχαν οδηγήσει το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα να τοποθετήσει τον Χαράλαμπο Τουμπέκη στην όχι και τόσο περιζήτητη Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ίσως αν είχε άλλα προσόντα να είχε στελεχώσει την πολλά υποσχόμενη Δ/νση Μεταφορών της νομαρχίας Πειραιά.
(βλ. Nομαρχιακά βίτσια)
Όπως φαίνεται όμως ο υπάλληλος, αξιοποιώντας τις κομματικές γνωριμίες του, κατάφερε να μεταταχθεί με τη με αριθμ. Πρωτ. 21413/6.4.2009 απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, στη Γενική Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης με Γενική Διευθύντρια την Άννα Μαρκάκη.
Η Γενική Δ/νση αποτελείται από:
Τη Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής (διευθυντής ο Γιώργος Βαλαδώρος)
Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής
Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού και Ελέγχου
Α΄ Τμήμα Χορήγησης Αδειών Διαμονής
Β΄ Τμήμα Χορήγησης Αδειών Διαμονής Στελεχών Εταιρειών
Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης και Παροχής Πληροφοριών.
και τη Δ/νση Κοινωνικής Ένταξης (διευθύντρια η Κατερίνα Κοντούλη)
Τμήμα Σχεδιασμού
Τμήμα Εφαρμογής
Τμήμα Ένταξης Ομογενών και λοιπών Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων
Σε ποια Διεύθυνση άραγε τοποθετήθηκε ο υπάλληλος;
Μπράβο το βρήκατε!
Δεν έχει πολύ σημασία καθώς το ζήτημα είναι άλλο.
Γιατί ο υπάλληλος αφού γνωρίζει ότι έχει ενεργήσει για τη μετάταξή του στο Υπουργείο Εσωτερικών να δηλώσει υποψηφιότητα σε συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο της νομαρχίας για να αγωνιστεί δήθεν για τα δικαιώματα των εργαζομένων;
Δεν είναι αυτονόητο ότι αν οι άλλοι υπάλληλοι γνώριζαν την κατάσταση θα ψήφιζαν κάπως διαφορετικά;
Γνωρίζουν άραγε ακόμη και σήμερα γιατί ο παραλίγο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων παραιτήθηκε της θέσεώς του ως Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου;
Από τη σχετική απόφαση πιο κάτω μάλιστα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν ακολουθήθηκε η τυπική νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται σε περιπτώσεις μετατάξεων. Αυτή απαιτεί τη δημόσια ανακοίνωση της θέσης και την κάλυψή της μετά από επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων μέσω του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εδώ αρκούσε η αίτηση του κου Τουμπέκη, που να δηλώνει τη θέλησή του να μεταταγεί στην εν λόγω υπηρεσία, η σύμφωνη γνώμη του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και η απόφαση των αρμοδίων υπουργών.
Ας σημειωθεί ότι σε άλλη περίπτωση, που υπάλληλος της νομαρχίας ζητούσε να μεταταγεί στην επαρχία ώστε να ξεκινήσει την οικογένειά του στο νησί όπου ζούσε η σύντροφός του, ο νομάρχης Γιάννης Μίχας αρνείτο με τη δικαιολογία ότι δεν περισσεύουν οι υπάλληλοι.
Πρόκειται λοιπόν για μια απόδειξη γαλαζοπράσινης κομματικής συναλλαγής, χωρίς ντροπή από την άλλη πλευρά, για την ακραία άρνηση στον υπάλληλο που είχε δικαίωμα να δημιουργήσει οικογένεια.
Θεσμικά, είναι μια ακόμη περίπτωση παρεκκλίνουσας νομοθετικής επανίδρυσης του Κράτους, που πέρασε από τη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
Επιπρόσθετα, μπορεί να καταλάβει λοιπόν ο κάθε πολίτης γιατί η χώρα δεν έχει Μεταναστευτική Πολιτική, για να τονίσουμε και αυτή την παράμετρο.
CHARALAMPOS TOUMPEKIS
Ακόμη δεν γνωρίζουμε, αν για το κομματικό ρουσφέτι μεσολάβησε ο Θανάσης Νάκος, Υφυπουργός Εσωτερικών που υπογράφει την απόφαση, ή/και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, φίλος του κου Τουμπέκη, όπως δηλώνει ο ίδιος στην πρώτη φωτογραφία.
Και καλά ο Θανάσης Νάκος, εκλέγεται στη Μαγνησία.
Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος όμως (ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, όπως μας υπενθυμίζει συχνά) εκλέγεται στον Πειραιά και ζητάει τη ψήφο μας...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)