Δεν τον άγγιξε καθόλου το γεγονός που περιγράψαμε ήδη το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.
( βλ.
http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2565.html )
Θα συνεχίσει λέει να στηρίζει τα Cartoons σε συνεργασία με την Εφημερίδα Έθνος και θα πηγαίνει και σε άλλες γειτονιές της Ελλάδας για να τα βλέπουν.
Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να βλέπει το Cartoon του και ο νομάρχης Πειραιά δίνει δύναμη στα δικαιώματα του Πολίτη και του Cartoon.Συγνώμη δεν θα σας ακολουθήσουμε ούτε θα σας παρακολουθήσουμε.Όλη η δήλωση του νομάρχη με την ευκαιρία του γεγονότος είναι ή εξής:
(
Γάτα όπως είναι ο Μίχας υπογραμμίζει τον
δήθεν κοινωνικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας όπως είχε κάποτε χαρακτηρίσει ο Ε. Γιαννόπουλος τα μπουζουξίδικα λίγο ως πολύ πολιτιστικά κέντρα)
ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΤV KAI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤV EΘΝΟΣΠολυχώρος Απόλλων, 22.1.2009
"Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Σας καλωσορίζουμε στον Πολυχώρο Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά, στο πολιτιστικό μας σπίτι, που με υπερηφάνεια υποδέχεται και φιλοξενεί ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, την έκθεση με τα έργα των συμμετεχόντων στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας που συνδιοργανώσαμε με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και το περιοδικό ΤV EΘΝΟΣ.
Πρόκειται για μια έκθεση διαφορετική, ξεχωριστή, αποκαλυπτική, που συμβάλει στην καταξίωση του Πολυχώρου Απόλλων (όχι πλέον μόνον στον ελλαδικό χώρο αλλά και διεθνώς).
Όταν μας έγινε η τιμητική πρόταση από το TV ΕΘΝΟΣ και τον Διευθυντή κ. Αντώνη Πρέκα για την διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Γελοιογραφίας 2008 με θέμα ''TV και Πολιτισμός'' και την φιλοξενία από την πλευρά μας της έκθεσης με τα έργα των συμμετεχόντων, το δικό μας «ναι» ήρθε αυθόρμητα και αβίαστα.
Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον διευθυντή του ΤV ΕΘΝΟΣ Αντώνη Πρέκα και τους ανθρώπους του περιοδικού για αυτή την συνεργασία, η οποία για εμάς έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Συμβολικό, γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ο Τύπος και η Αυτοδιοίκηση, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη αναβάθμιση της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου απέναντι σε σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα και καταστάσεις, απέναντι σε μεγάλα, επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Να αποτελέσουν δηλαδή, ουσιαστικά, οι δύο αυτοί κορυφαίοι θεσμοί της δημοκρατίας και της κοινωνίας, εφαλτήρια παρέμβασης για ωριμότερη κοινωνική και πολιτική σκέψη. Τους ευχαριστώ λοιπόν γι’ αυτή την πολύ όμορφη συνεργασία.
Περισσότερο όμως θέλω να τους ευχαριστήσω που αναγνώρισαν την δική μας προσπάθεια, τον δικό μας αγώνα να προσφέρουμε σε τούτο τον τόπο κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθως αποκαλούμε «πολιτισμό της κονσέρβας», κάτι σύγχρονο και διαχρονικό που θα πάει τα πράγματα παραπέρα.
Και νομίζω ότι η παρούσα έκθεση ακριβώς αυτό το στόχο υπηρετεί. Ως πολιτικοί, όλοι μας έχουμε δεχθεί από καιρού εις καιρόν την αιχμηρή γραφίδα των γελοιογράφων.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς αυτά τα σκίτσα αναλύουν το φαινόμενο τηλεόραση που από μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχει μετατραπεί σε μέσο προβολής και επιβολής προτύπων, στο πως χλευάζουν τον πιστό μας «συγκάτοικο», «βγάζουν τη γλώσσα» στην άκριτη και αλόγιστη τηλεβουλιμία μας, και εν τέλει οξύνουν την ενάργειά μας σε σχέση με την παθολογία αλλά και τις δημιουργικές δυνατότητες της τηλεόρασης.
Όπως θα παρατηρήσετε κοινή συνιστώσα των καλλιτεχνών είναι η σκωπτική και ευφυής ανάδειξη της αρνητικής πλευράς της τηλεόρασης και η κριτική, τόσο σε εκείνους οι οποίοι ελέγχουν τις τηλεοπτικές παραγωγές και αποφασίζουν για το ύφος και την ουσία των προγραμμάτων, όσο και στους αποδέκτες, η παθητική στάση των οποίων αφήνει περιθώρια και εκτρέφει ελπίδες χειραγώγησης ομαδικών και ατομικών συνειδήσεων σε όλο τον κόσμο.
Έτσι αυτός ο διαγωνισμός γελοιογραφίας και η έκθεση των έργων των συμμετεχόντων ξεπερνά την θεματική του και εκτείνεται σε μια παγκόσμια καταγγελτική φωνή όχι της τηλεόρασης ως μέσου και της τεχνολογίας την οποία ενσωματώνει, αλλά του συστήματος αξιών που την κατευθύνει και συντηρεί την σημερινή της μορφή. Μετουσιώνεται σε κραυγή ελεύθερων ανθρώπων, σε φως που καθαρίζει τα περιγράμματα, και δείχνει την τηλεόραση ως εργαλείο ύπνωσης και χειραγώγησης συνειδήσεων.
Που γκρεμίζει την εικονική πραγματικότητα όπου όλα είναι εύκολα και αποδεκτά, η Πείνα, ο Πόλεμος, ο Θάνατος, η καταστροφή του Πλανήτη, ο ευτελισμός της Ζωής... Αυτή είναι η αγαθοποιός δύναμη της Τέχνης και της οικουμενικής γλώσσας της. Τόσο διαφορετικά και τόσο ίδια στο ύφος και στην έμπνευση, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα κάθε καλλιτέχνη, όλα τα έργα τελικώς υπηρετούν το ίδιο όραμα. Η τηλεόραση, να οδηγηθεί σε αυτό για το οποίο προορίζεται ως τεχνολογική εφεύρεση. Κοινωνικό αγαθό διάδοσης πληροφορίας, φορέας πολιτισμού και κατανόησης μεταξύ των λαών σε όλο τον πλανήτη.
Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ τους πρωτεύσαντες σκιτσογράφους και στο πρόσωπο τους να ευχαριστήσω θερμά τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν με όλη τους τη ψυχή σε αυτό το παγκόσμιο πολιτισμικό κάλεσμα και κατέθεσαν τον προβληματισμό τους με πρωτότυπο, καυστικό και καλλιτεχνικό τρόπο.
Να ευχαριστήσω επίσης τον πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Κώστα Βλάχο και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας.
Προσωπικά, είμαι ενθουσιασμένος που η πρωτοβουλία αυτή, είχε τόση μεγάλη ανταπόκριση. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει και ανάλογη απήχηση στο κοινό, όπως είμαι βέβαιος ότι αυτός ο Διαγωνισμός και η έκθεση που τον συνοδεύει θα καταστούν θεσμός, με ευρύ χρονικό ορίζοντα. Αυτή άλλωστε είναι η βούληση όλων μας.
Ανακοινώνουμε, πως αν το ΤV ΕΘΝΟΣ και όσοι συνεργάστηκαν για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό συμφωνούν, η Νομαρχία Πειραιά προωθεί όλες τις διαδικασίες για την θεσμοθέτηση ετήσιου διεθνή διαγωνισμού στον «Πολυχώρο Απόλλων», στον Πειραιά, στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης η πολιτική βούληση από την πλευρά μας, η έκθεση να ταξιδέψει σε και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τη συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η γελοιογραφία, ως τέχνη εικαστική αλλά και ως τέχνη καθαρά πολιτική έχει πολύ μεγάλη δύναμη, αποδεικνύοντας ότι σε ένα κόσμο που τα λόγια συχνά περισσεύουν, αρκεί μια βουβή εικαστική παρέμβαση για να φτάσουμε στον πυρήνα της αλήθειας των πραγμάτων.
Σας ευχαριστώ "
Εσείς θέλατε να το διαβάσετε. Εμείς δε φταίμε.