Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ας θυμηθούμε πάλι




Είναι 22.12.1978 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός της χώρας εξαγγέλλει διάγγελμα προς τον Ελληνικό Λαό:


"Ελληνίδες, Έλληνες,..."

Άσχετα από το γεγονός ότι στο σκληρό δίσκο ορισμένων ο Κ. Καραμανλής έχει καταγραφεί ως ο "άνθρωπος που κατέστρεψε την Ελλάδα" όπως άλλωστε για άλλους ο Α. Παπανδρέου, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ένταξη της Ελλάδας ως "οργανικού" και ισότιμου μέλους στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" όπως αναφέρει ο Καραμανλής προσέφερε σημαντικές ευκαιρίες που δεν αξιοποιήσαμε.

Η Ελλάδα δε διέθετε τη δημοκρατία του πολιτισμού και οι δράσεις και αντιδράσεις της στα ευρωπαϊκά δεδομένα ήταν αυτές του λίγο πονηρού, του λίγο μάγκα, του λίγο νταή, του λίγο καταφερτζή, κλπ. Πάντως ήταν πάντα λίγο.

Σκοπός ήταν η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με κάθε τρόπο, σημαία και των σημερινών επαρχιωτών πολιτικάντηδων του Κολωνακίου.

Σήμερα όμως, μια γενιά αργότερα λειτουργούν και οι ιστορικές μνήμες και οι εμπειρίες και η γνώση και η συνειδητοποίηση.

Οι λόγοι είναι και εθνικοί όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο Κ. Καραμανλής. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια έχουν ήδη δρομολογηθεί και συνεχίζονται. Απλά δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Πρέπει λοιπόν να προσεγγίσουμε τη δημοκρατία του πολιτισμού ελπίζοντας κάποτε να προσεγγίσουμε και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας.

Μόνο η πιστή και η ευλαβική τήρηση των Ευρωπαϊκών Δημοκρατικών Αρχών θα μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε μια Ελλάδα δίκαιη αλλά και αποτελεσματική.

Την Ελλάδα όλων μας.


Σημείωση:

Στο blog ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ δημοσιεύουμε κάθε άποψη που μας βοηθά να διευρύνουμε τον ορίζοντα της σκέψης μας και να καταλήγουμε σε ορθά συμπεράσματα.

Ωστόσο κάποιες απόψεις ενδεχόμενα να είναι μονομερείς και κατά συνέπεια παραπλανητικές.

Στον κριτικό αναγνώστη και στο σκεπτόμενο πολίτη ανήκει η ευθύνη του ολοκληρωμένου συλλογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: