Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
Εντολή Διακυβέρνησης
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
Με 10 ποσοστιαίες μονάδες εκλογικής διαφοράς από το δεύτερο κόμμα της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου έλαβε σαφή εντολή διακυβέρνησης της χώρας.
Το κόμμα των αναποφάσιστων ψήφισε ΠΑΣΟΚ στη συντριπτική του πλειοψηφία και το εκλογικό σώμα αποφάσισε ότι η κυβερνητική συμπεριφορά της αξιωματικής, από σήμερα, αντιπολίτευσης δεν ταιριάζει στον τόπο ούτε μπορεί να λύσει τα πιεστικά προβλήματα που εκκρεμούν ασφυκτικά σε κάθε επίπεδο.
Γι' αυτό τιμώρησε επιδεικτικά τον Κώστα Καραμανλή και τα υψηλά κομματικά στελέχη που ασκούσαν εξουσία και τον περιέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια.
Ωστόσο, η ΝΔ διατηρεί μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που αποτελεί απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι το μοντέλο του δικομματισμού είναι παρωχημένο.
Κοιτώντας και από αυτή την πλευρά, με δεδομένο το διακύβευμα αυτών των εκλογών και τις σχετικές προτάσεις των κομμάτων εξουσίας που οδηγούσαν σε μια σίγουρη νίκη του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί επιτυχία το πως κατάφερε να συσπειρώσει η ΝΔ έστω ακόμη και αυτή την εκλογική δύναμη κάτω από το βάρος των θεμάτων της επικαιρότητας και των άσχημων προσδοκιών για τους ψηφοφόρους της.
Οι φάκελοι με τα θέματα που ζητούν άμεση διαχείριση και λύση όμως παραμένουν ακόμη ερμητικά κλειστοί.
Δεν είναι μόνο τα οικονομικά θέματα. Τα εθνικά ζητούν επιπλέον μια σοβαρή αντιμετώπιση. Τα κοινωνικά επίσης έχουν μπει σε διαδικασία εκρηκτικής συσσώρευσης.
Η καθαρή εντολή προς το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αναστραφεί και να δημιουργήσει ένα κλίμα μεγαλύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας και πολιτικής απαξίωσης αν οι πολίτες δεν δουν άμεσα αποτελέσματα.
Σαφές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει ούτε θα μπορούσε να υπάρξει καθώς ακόμη δεν έχουμε καταγράψει και συνειδητοποιήσει ποιά είναι τα πραγματικά μας προβλήματα και άρα είναι αδύνατον να βρούμε διέξοδο ακόμη και αν είχαμε τα μέσα.
Θα καταλήξουμε λοιπόν σε μια διαδικασία αγοράς χρόνου με δάνεια και υποσχέσεις ελπίζοντας ότι η κρίση όπως ήρθε τάχα από το εξωτερικό θα εξαφανιστεί με ξένες συνταγές.
Θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του αιώνα πάντως αν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη δημιουργία και συσσώρευση των προβλημάτων όλα αυτά τα χρόνια και χαρακτηρίζουν με τη συμπεριφορά και την υπογραφή τους τη σημερινή κατάσταση στη χώρα θα είναι επίσης τα ίδια που θα δώσουν και τη λύση.
Ενδιαφέρον τέλος θα έχει να δούμε αν ο Κώστας Καραμανλής πράγματι αποφάσισε να καθίσει σεμνά και ταπεινά στα έδρανα της Βουλής ως απλός βουλευτής ή ετοιμάζεται για μια νέα ντρίπλα που θα προτείνουν και θα συμφωνήσουν οι άμεσοι συνεργάτες του.
ΛΙΓΕΣ ΨΗΦΟΙ ΑΥΞΗΣΑΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
Χαρακτηριστικό για τον Πειραιά, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι πάντως το γεγονός ότι ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, συγκριτικά δεν πήρε πολύ περισσότερες ψήφους.
Δηλαδή, ως απόλυτος αριθμός συγκριτικά λίγοι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ακόμη και στη Β' Περιφέρεια Πειραιά (μέχρι αυτήν την ώρα).
Καθώς όμως όπως φαίνεται υπήρχε μεγάλο ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων της ΝΔ, κάτι που ισχύει γενικά στη χώρα και δεν έχει σημειωθεί ακόμη από τους δημοσκόπους αναλυτές και δημοσιογράφους, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να ανεβάζει αναλογικά πολύ υψηλά τα ποσοστά του, παραμένοντας πάντως, όπως και να έχει η κατάσταση, από κάθε άποψη ο αδιαμφισβήτητος νικητής.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, στην Α' Περιφέρεια Πειραιά ελάχιστα το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ. πήρε περισσότερες ψήφους και στη Β' Περιφέρεια, μέχρι στιγμής, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ και οι Οικολόγοι - Πράσινοι πήραν περισσότερες ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007.
Ας μην βιαστούν άρα όσοι πανηγυρίζουν να μιλήσουν για σαρωτική νίκη ή ήττα προγραμμάτων αν δεν αποκωδικοποιήσουν όλα τα μηνύματα των εκλογών.
Ο Πειραιάς ως πλήρως αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνικής και οικονομικής σύνθεσης ολόκληρης της χώρας προηγείται και δείχνει καθαρό το στίγμα της διάθεσης των πολιτών.
Οι Πειραιώτες είναι αηδιασμένοι και πολλοί είναι απογοητευμένοι από τα ψέματα και την κοροϊδία όσων μας κυβερνούν. Γι' αυτό αναζητούν διαφορετικού τύπου απαντήσεις διαμαρτυρόμενοι.
Ας μην βγάλουμε λοιπόν βιαστικά συμπεράσματα διότι είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)