Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 27.7.2000
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ,
Λίγες ώρες μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, όλοι έψαχναν τον πραγματικό νικητή των εκλογών στο θoλό τoπίο των exit polls: Στο πρόσωπο του επικοινωνιολόγου Γιώργου Σεφερτζή, η Κρατική Τηλεόραση βρήκε την αξιόπιστη πρόβλεψη.
Λίγες μέρες αργότερα, ένα χαρτί, «κατηγορητήριο» στη νομική γλώσσα, έφτανε στο γραφείο του 53χρονου αναλυτή. «Κατηγορείστε για απάτη σε βαθμό κακουργήματος», ανέφερε επιγραμματικά.
Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει για το διάσημο πλέον επικοινωνιολόγο (είχε διατελέσει και γενικός γραμματέας N. Γενιάς, παλαιότερα) ο οποίος άκουσε εμβρόντητος πριν από μερικά εικοσιτετράωρα τον ανακριτή και τον εισαγγελέα που άνοιξαν το φάκελο «Βιομετάλ Εskimo ΑΒΕ» να του δείχνουν το δρόμο προς τις φυλακές.
Ο «νικητής» των εκλογών κατοικεί λοιπόν, προσωρινά, στις φυλακές Κορυδαλλού με τις δικαστικές αρχές να εξετάζουν ήδη, μετά από αίτημά του, την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους. Η αρχή της ιστορίας πάντως βρίσκεται αρκετά πίσω, στο 1995, όταν ο σημερινός αναλυτής, ήταν κύριος μέτοχος (κατά ποσοστό μετοχών 42%) της εταιρείας Eskimo.
«Aπάτη»
«Με την απατηλή συμπεριφορά σας», αναφέρεται στο 11σέλιδο κατηγορητήριο, «πετύχατε αφ' ενός μεν να εκμηδενίσετε τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της "Βιομετάλ Eskimo-ΑΒΕ", προκειμένου να δυνηθείτε να προμηθευτείτε εναπομείνασες μετοχές της σε πολύ χαμηλή αξία από την ελεύθερη χρηματιστηριακή αγορά, κι αφ' ετέρου να ζημιώσετε οικονομικά, προς ίδιον όφελος, την περιουσία της ως άνω εταιρείας τουλάχιστον κατά 77.814.941 δρχ., είσθε δε άτομα που μετέρχεστε την απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με αποκλειστικό σκοπό τον βιοπορισμό...».
Μαζί με τον Γ. Σεφερτζή απολογήθηκαν στον 23ο τακτικό ανακριτή, Ευάγγελο Καλούση, και οι «φίλοι και συγκατηγορούμενοί του, μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, Παύλος Καζάζης και Γ. Ζέρης. Οι δύο αυτοί κατηγορούμενοι ακολούθησαν αντίστροφη πορεία από τον επικοινωνιολόγο, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, αφού «διαπιστώθηκαν παιχνίδια με τη μετοχή της εταιρείας, η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλη, στις 31.8.95, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την ίδια την εταιρεία αλλά και τους μετόχους της».
Το κατηγορητήριο
Σύφωνα με τις αναφορές του κατηγορητηρίου:
*Παρουσίασε σε έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 28.7.1995, «εικονική πώληση του πακέτου των μετοχών του (2.200.000 μετοχές αντί 300 δρχ., της κάθε μίας) σε λιβεριανή εταιρεία, γεγονός ψευδές και παραπλανητικό, ως ελέχθη, αφού τέτοια αγοραπωλησία και μεταβίβαση μετοχών δεν έλαβε χώρα ποτέ».
Σκοπός του επικοινωνιολόγου και των δύο συνεργατών του ήταν, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, να «ρίξει» χαμηλά την τιμή της μετοχής της Eskimo, προκειμένου να αγοράσει ο ίδιος και το υπόλοιπο πακέτο μετοχών που δεν κατείχε και να περάσει η εταιρεία στην απόλυτη κυριότητά του.
*«Πέτυχε να διορίσει δικούς του ανθρώπους στο νέο Δ.Σ. της εταιρείας (Καζάζης, Ζέρης κ.λπ.) με μηνιαίους μισθούς 2 εκατομμυρίων δρχ.».
*«Δεν έδωσε πληροφορίες για τις δραστηριότητες της λιβεριανής εταιρείας στο ΧΑΑ με αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας».
*«Μέσω των συνεργατών του κατάφερε να εξασφαλίσει μεταχρονολογημένα αξιόγραφα ποσού 25 εκατομμυρίων σε διαφημιστική εταιρεία δικών του συμφερόντων, για αγορά τηλεοπτικού χρόνου ώστε να διαφημιστεί η Eskimo».
Οπως περιγράφει το κατηγορητήριο, οι δύο συνεργάτες του παρέδιδαν μεταχρονολογημένες επιταγές στη διαφημιστική εταιρεία του Σεφερτζή, καθώς επίσης και 32 επιταγές πελατών της ΕSKIMΟ.
Aίτηση αποφυλάκισης
Λίγες ημέρες μετά την προφυλάκισή του για τα αδικήματα της «απάτης σε βαθμό κακουργήματος» και «ηθικής αυτουργίας σε απιστία», ο Γ. Σεφερτζης υπέβαλε αίτηση προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για μετατροπή της προσωρινής του κράτησης σε αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.
Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Καραΐσκου (είχε συναινέσει στην προφυλάκισή του), ο οποίος αναμένεται να υποβάλει προς τους δικαστές την πρότασή του για την αποδοχή ή όχι του αιτήματος.
Από την εφημερίδα Ριζοσπάστης, 27.7.2000
"Προφυλακίστηκε ο πρώην γ. γ. Νέας Γενιάς, Γ. Σεφερτζής.
Κατηγορείται ότι πούλησε σε επενδυτές ανύπαρκτες μετοχές.
Ο 47χρονος επικοινωνιολόγος και πρώην γενικός γραμματέας της Νέας Γενιάς, Γιώργος Σεφερτζής, προφυλακίστηκε για κομπίνα που ξεπέρασε τα 77.000.000 δραχμές, πουλώντας ανύπαρκτες μετοχές σε επενδυτές.
Η υπόθεση με το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (στις πρόσφατες εκλογές της 9ης του Απρίλη ήταν υπεύθυνος των «Exit Poll» στην ΕΤ-1), καθώς και οι καταγγελίες για τις αμαρτωλές δραστηριότητες της «ΔΕΚΑ ΑΕ» στο Χρηματιστήριο, έχουν θορυβήσει τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Γ. Σεφερτζής οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Ι. Καραΐσκου και του 23ου τακτικού ανακριτή E. Καλούση για το αδίκημα της απάτης κατ' επάγγελμα και συνήθεια, της ηθικής αυτουργίας (σε βαθμό κακουργήματος) και για σωρεία πλημμελημάτων.
Αντίθετα, οι δύο συγκατηγορούμενοί του Π. Καζάζης και Γ. Ζέρης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούλη του 1995, όταν ο Γ. Σεφερτζής ως κύριος μέτοχος της εταιρίας ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ ΑΒΕΕ, στην οποία κατείχε το 42% των μετοχών που ερμηνευόταν με 2.200.000 τίτλους στην κατοχή του, με τη βοήθεια των συγκατηγορούμενών του Π. Καζάζη και Γ. Ζέρη εμπορευόταν τις ανύπαρκτες μετοχές.
Η εταιρία ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ είναι πολυμμετοχική και είχε έδρα τη Μεταμόρφωση Αττικής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γ. Σεφερτζής έδρασε ως εξής:
Με την ιδιότητα του προέδρου της ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ, η οποία είχε εισαχθεί στο ΧΑΑ από το 1969, συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του διοικητικού συμβουλίου στις 28 Ιούλη του 1995.
Παράλληλα, ανακοίνωσε στη συνέλευση ότι μια λιβεριανή ναυτιλιακή εταιρία με την επωνυμία «My flower Maritime SA» είχε αγοράσει από τον ίδιο το πακέτο των 2.200.000 μετοχών προς 300 δραχμές την κάθε μία.
Ωστόσο, τις μετοχές αυτές ο Γ. Σεφερτζής τις είχε πουλήσει σε επενδυτές από το Μάρτη μέχρι τον Ιούνη του 1995, βλάπτοντας τα συμφέροντα της εταιρίας προς ίδιον όφελος.
Στη συνέλευση εκείνη ο 47χρονος επικοινωνιολόγος εμφάνισε τους συγκατηγορούμενούς του Π. Καζάζη και Γ. Ζέρη ως εκπροσώπους της λιβεριανής εταιρίας και δήθεν κατόχους του 42% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, η λιβεριανή εταιρία «My flower Maritime SA», ήταν φάντασμα, αφού δεν υπήρξε ποτέ.
Στην ίδια συνέλευση πέτυχε την παραίτηση του ΔΣ της ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ και ορίστηκαν στο νέο διοικητικό συμβούλιο οι Π. Καζάζης και Γ. Ζέρης και άλλα δύο άτομα του περιβάλλοντός του, με στόχο να πετύχει τα σχέδιά του.
Τέλος, οι Π. Καζάζης και Γ. Ζέρης με διάφορους τρόπους πέτυχαν να εκταμιεύσουν παράνομα διάφορα ποσά από την εταιρία ΒΙΟΜΕΤΑΛ ΕΣΚΙΜΟ."
Σχετικά: