Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Έγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για το ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ


Eκδικάστηκε χθες η υπόθεση Γ. Μίχα

Της Λινας Γιανναρου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση «νομάρχη εναντίον μπλόγκερ», η οποία εκδικάστηκε τελικά χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από δύο αναβολές.

Πρόκειται για την αγωγή που έχει καταθέσει ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας εναντίον του πρώην υπαλλήλου της νομαρχίας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου για τον χαρακτηρισμό «παράνομος» που ο τελευταίος απέδωσε στον προϊστάμενό του σε μπλογκ που διατηρεί.

Ο κ. Μίχας ζητά χρηματική ικανοποίηση της τάξης των 150.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι με την απόφαση αυτή θα κριθεί, επί της ουσίας, εάν ισχύει και για τα ιστολόγια ο νόμος περί Τύπου -με άλλα λόγια, εάν τα μπλογκ καλύπτονται από τη συνταγματική προστασία της ελευθεροτυπίας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, χθες, εξετάστηκε ως μάρτυρας αντινομάρχης της παράταξης του ενάγοντος καθώς και ο ίδιος ο κ. Αγγελόπουλος.

Οπως αναφέρει στην ένορκη κατάθεσή του υπέρ του μπλόγκερ ο κ. Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του Σωματείου «Ενωση Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ», το συγκεκριμένο μπλογκ (έχει τον τίτλο «Εδώ Πειραιάς») είχε «ονοματεπώνυμο», σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις των λεγόμενων ενημερωτικών μπλογκ που βασίζονται στην ανωνυμία.

«Ιστολόγιο σημαίνει ελεύθερος διάλογος και ο κ. Αγγελόπουλος πριν δημοσιοποιήσει το επίμαχο κείμενο ειδοποίησε το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο ότι θα προχωρήσει σε αυτές τις αναρτήσεις, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να παραθέσει κι αυτός ελεύθερα τις απόψεις του», λέει ο κ. Βασιλάκος.

«Είναι σημαντικό οι πολιτικοί μας να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες που δίνει ένα διαδραστικό μέσο όπως το ίντερνετ στο να προσεγγίσουν τους πολίτες και να αναπτύξουν δημιουργικά έναν γόνιμο διάλογο, όσο έντονος κι αν είναι αυτός μερικές φορές».

Από την πλευρά του, στη δική του κατάθεση, ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, τόνισε ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να σχολιάζει τη νομιμότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

«Είναι εντελώς ανεξήγητο για ποιο λόγο ο κ. Μίχας αντί να εκδώσει απλώς ένα δελτίο Τύπου ή και να απαντήσει στο ίδιο το μπλογκ του κ. Αγγελόπουλου, επέλεξε το εξαντλητικό ψυχολογικά και οικονομικά μέσο της αγωγής αποζημίωσης», καταλήγει.

(βλ. http://news.kathimerini.gr/)

Δικαιοσύνη: 10 προτάσεις των Δημοκρατικών στον δημόσιο διάλογο

Στις 12 Μαΐου το νέο κόμμα των Δημοκρατικών (http://www.dimokratikoi.gr/) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με προτάσεις που θέτει σε δημόσιο διάλογο για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ανοίξει εκ νέου για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με την ευκαιρία της αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης κάποιων δικαστικών από τον Άρειο Πάγο και ιδιαίτερα με αφορμή την ομόφωνη πρόταση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για εκλογή των κορυφαίων δικαστών από ευρύ εκλεκτορικό σώμα, ο συντονιστής επί νομικών θεμάτων των Δημοκρατικών (http://www.dimokratikoi.gr/) Δρ Χρήστος Λυντέρης παρουσίασε σε εκδήλωση του κόμματος το πλαίσιο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες θεωρεί απαραίτητες το κόμμα των Δημοκρατικών για την διαμόρφωση ενός ηχηρού πολιτικού μηνύματος για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την διασφάλιση του διαχωρισμού των εξουσιών που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο σε μια αξιόπιστη δημοκρατία.

Το πλαίσιο των θεσμικών προτάσεων των Δημοκρατικών για την θωράκιση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης περιλαμβάνει:

1. Την άμεση εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης (προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και εισαγγελέα του ΑΠ) από τις ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων.

2. Την καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος προαγωγών των δικαστών, βασισμένο στην μοριοδότηση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια , όπως η συμμετοχή σε μη αναιρεθείσες αποφάσεις (ειδικά για έλλειψη αιτιολογίας), η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, η μη συμμετοχή σε αναιτιολόγητες αναβολές ή η πειθαρχικά άμεμπτη συμπεριφορά. Οι σχετικές κρίσεις περί προαγωγών πρέπει να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, ενώ στο σχετικό συμβούλιο περί προαγωγών θα πρέπει να συμμετέχει ως εγγυητής της διαδικασίας ο πρόεδρος του οικείου Δικηγορικού συλλόγου.

3. Τη θέσπιση του αμετάθετου των δικαστών (ώστε να μην ασκούνται πιέσεις για δυσμενή μετάθεση σε βάρος τους), εκτός εάν η μετάθεση αποφασίζεται με την συναίνεσή τους ή εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος.

4. Την καθιέρωση πλήρους ασυμβιβάστου των δικαστών με οποιαδήποτε άλλη δημόσια θέση, ώστε να απαγορεύεται πλήρως η κάθε είδους συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές μη δικαστικού χαρακτήρα και να αποφεύγεται η διαπλοκή τους με την δικαστική εξουσία.

5. Την κατάργηση της δυνατότητας του υπουργού δικαιοσύνης να ασκεί την πειθαρχική δίωξη των δικαστών και μεγαλύτερη εξειδίκευση των πειθαρχικών αδικημάτων τους.
6. Τη συμμετοχή του προέδρου του οικείου δικηγορικού συλλόγου Αθηνών ως παρατηρητή στις σχετικές συνεδριάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.

7. Την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων που καταργήθηκε το 2008, παρά τις αντιδράσεις του συνόλου του νομικού κόσμου.

8. Την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλόγου με τα υψηλού επιπέδου συνταγματικά δικαστήρια της Γερμανίας ή της Ιταλίας, τα μέλη του οποίου θα είναι νομικοί (όχι αποκλειστικά δικαστές), οι οποίοι θα επιλέγονται με αυξημένες πλειοψηφίες, ούτως ώστε να τους εξασφαλιστεί αυξημένο κύρος.

9. Την ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων με αδιάβλητο σύστημα επιλογής και θέσπιση αποζημίωσής τους ώστε να έχουν κίνητρο να απονέμουν δικαιοσύνη. Επιπλέον, σε εγκλήματα που απαιτούνται ειδικές νομικές γνώσεις προτείνετε να κληρώνονται ως ένορκοι και δικηγόροι.

10. Την θεσμοθέτηση εξειδικευμένης δικαστικής αστυνομίας, μη υπαγόμενης στην κυβέρνηση αλλά απευθείας στην δικαστική εξουσία.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ: ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ



Σύμφωνα με πληροφορίες της εν δυνάμει έγκυρης αλλά ανύπαρκτης εφημερίδας μας ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ δρομολογείται επίλυση του Κυπριακού με σύγκλιση και συμφωνία των δύο πλευρών της Μεγαλονήσου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Μέχρι εδώ μπορούμε να αναφέρουμε ώστε να μην εκτεθούμε ανεπανόρθωτα.

Αυτή η είδηση της ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ληφθεί υπόψη στις σχετικές προβλέψεις για την ημερομηνία πραγματοποίησης βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Με δεδομένο την αλήθεια της είδησης δεν υπάρχει κανένας λόγος για την άμεση προκήρυξη εκλογών και η συντηρούμενη εκλογολογία και σχετικές διαρροές περί αυτού από την πλευρά της Κυβέρνησης, ιδιαιτέρως από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι σκόπιμα παραπλανητικές.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα τεθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος στη Νότια και Βόρια πλευρά της Κύπρου σε καθολικό δημοψήφισμα.


Επικοινωνία: