Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Βασίλης Κορκίδης: "Φεύγω με παράπονο"




Επιβεβαιώθηκε και πάλι η ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής εξουσίας στην πόλη του Πειραιά αλλά και το κενό που υπάρχει στον τομέα της ουσιαστικής παραγωγής έργου πέρα βέβαια από τις κάθε λογής διακηρύξεις και τον καταγγελτικό λόγο που περισσεύουν.

Στη συνάντηση που οργάνωσε ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Μανώλης Μπεντενιώτης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) στις 20.1.2010, χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι φορείς της πόλης εκτός από τη νομαρχία Πειραιά και το δήμο συμφώνησαν όχι μόνο για τη στασιμότητα και την παρακμή που διαρκεί δεκάδες χρόνια αλλά και για την περαιτέρω υποβάθμιση λόγω της αεργίας ως και ανικανότητας των υπευθύνων. Κάποιοι άφησαν να εννοηθεί δόλος.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας ήταν λίγο εκτός... πραγματικότητας καθώς εντόπισε μάλλον το πρόβλημα στο ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των φορέων. Έδωσε έμφαση στην υιοθέτηση κάποιας μορφής συναλλαγής, όπως το καταλάβαμε, δηλαδή «κάντε τα στραβά μάτια εσείς σε μερικά θέματα, για να κάνουμε τα στραβά μάτια και εμείς ώστε να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες». Μάθαμε επίσης ότι λόγω της διαχείρισης της τελευταίας δημοτικής αρχής ο δήμος έχει πλεόνασμα (συγνώμη, δεν σας είπαμε να καθήσετε!). Περίπου αυτά τα σημαντικά είπε ο Παναγιώτης και ζήτησε συγνώμη για να αποχωρήσει. Πετούσε και πάλι στα σύννεφα. Αυτή τη φόρα για Θεσσαλονίκη.

Ο εκπρόσωπος της νομαρχίας Πειραιά και αντινομάρχης Παύλος Τριανταφύλλου κατέθεσε τις προτάσεις του νομάρχη Γιάννη Μίχα. Στο γνωστό μοτίβο: Να ιδρύσουμε, να δημιουργήσουμε, να συγκροτήσουμε. Ένα Κέντρο Καινοτομίας ήταν η «ιδέα 2010» (2009+1) του νομάρχη. Θα προσελκύσουμε επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, θα μπλα, θα μπλα. Το ότι λειτουργεί στο πλαίσιο της νομαρχίας η Πειραϊκή Ανάπτυξη, άλλο ένα τοπικό ίδρυμα πάχυνσης δημόσιου τομέα, στα χαρτιά όμως , χωρίς να υπάρχει απολογισμός που πάνε τα λεφτά του Ελληνικού Λαού ή το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών χωρίς κανένα θετικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα το ξέχασε ο Γιάννης Μίχας. Να πάρει! Δεν ανέβηκαν και οι αγρότες από την Κρήτη ώστε να σηκωθούν από τον δερμάτινο καναπέ στη νομαρχία.

Ονόμασαν και το νέο πρόγραμμα μετάλλαξης των παλαιο-κομματαρχών Καλλικράτη αντί Παρακράτη στην κυβέρνηση για να μην καρφωθούν.

Πληρώνουμε κατά τα άλλα κανονικά ΦΠΑ, για τα πανηγύρια γενικώς του κάθε νομάρχη.

Εντύπωση πάντως μας έκαναν κάποιες τοποθετήσεις. Δεν μας πείθουν όμως πλήρως για την αγνότητά τους καθώς οι υπεύθυνοι των φορέων, υπεύθυνοι και αυτοί, αποτελούσαν τόσα χρόνια αντηρίδα στήριξης των γνωστών πολιτικών προσώπων της πόλης.

Είναι αξιοπρόσεκτες ωστόσο αφού βγάζουν νοήματα και ειδήσεις.

«Εγώ φεύγω από πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά με αυτό το παράπονο, ότι επί έξι χρόνια συζητάμε τα ίδια ακριβώς θέματα και δεν έχουμε καταλήξει πουθενά» είπε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Πριν λίγο είχε ρίξει τα βέλη του προς το δημοτικό συμβούλιο και τις αποφάσεις του περί συνέχισης της λειτουργίας του παζαριού προκλητικά μάλιστα με είσοδο που ξεκινά στο δρόμο δίπλα από το παραδοσιακό κτήριο του ΕΒΕΠ.

Αυτά όμως που είπε συνεχίζοντας έχουν περισσότερο ενδιαφέρον
:

«Θα σας πω κάτι, ότι 16 Φεβρουαρίου που έχετε κανονίσει την επόμενη συνάντηση, θα ληφθούν απ’ το ECOFIN,

(Μ. Μπεντενιώτης : Όχι εγώ …)

… Οποιοιδήποτε. Θέλω να σας πώ… Είναι χαρακτηριστική ημερομηνία. Θα ληφθούν απ’ το ECOFIN οι τελικές αποφάσεις επιτήρησης της χώρας μας και του χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης.

Αυτό σημαίνει ότι για τρία χρόνια στη χώρα μας δεν υπάρχουν αναπτυξιακές προοπτικές. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε και να το ξεκαθαρίσουμε.

Επίσης θέλω να σας πω επειδή αναφερθήκατε επανειλημμένως στα ΣΔΙΤ.

[Σημ. blog: ΣΔΙΤ: Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα].

Αν διαβάσετε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, προχθές, … καταργούνται τα ΣΔΙΤ. Υποβαθμίζονται τα ΣΔΙΤ, οπότε όπως καταλαβαίνετε …

Επίσης θα πρέπει να ξέρει ο κος Ανωμερίτης ότι μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης προβλέπεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ , της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και η πώληση περιουσιακών ακινήτων της χώρας μας για να συγκεντρωθούν κεφάλαια 6 δις.

Γι’ αυτό, για το θέμα του ΟΣΕ, θα πρέπει να σας πω ότι είναι «όραμα» πραγματικά και μάταιο να περιμένουμε να έρθει το τρένο στο λιμάνι του Πειραιά. Άλλωστε εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια… ένας υποσταθμός αν θέλετε, που εμποδίζει τη διέλευση του τρένου να περάσει μέσα απ’ το λιμάνι. Πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθεί ένας υποσταθμός , είναι άλλη ιστορία.

Επίσης θα πρέπει να σας πω ότι ΔΕΗ και ΟΛΠ…

Σύμφωνα με το τελευταίο κτηματολόγιο, 40 ακίνητα στην πόλη μας , αδέσποτα. Τα είχε στην ιδιοκτησία του αλλά δεν τα ήξερε. Ο ΟΛΠ πήρε από την πόλη αυτή όλο αυτόν τον χώρο που λειτουργεί σήμερα. Αυτά τα 40 ακίνητα ας τα δώσει στο δήμο Πειραιά, ας τα δώσει στην πόλη. Από την πόλη που πήρε και λειτουργεί. Αυτά θα πρέπει να τα ξέρουν οι υπεύθυνοι. Εγώ έξι μήνες έμεινα στον ΟΛΠ και τά ‘ μαθα.

Επίσης. Για το τράμ. Η υπογειοποίηση των γραμμών και η είσοδος του τράμ είναι δυο ανεξάρτητα πράγματα. Και αυτή τη στιγμή η υπογειοποίηση των γραμμών δεν είναι στο πρόγραμμα να γίνει κύριοι. Έφυγε ο ένας ο…, ο μάνατζερ όπως μας εμφανιζόταν του ΗΣΑΠ και το άφησε το έργο στην τύχη του. Δεν προβλέπεται λοιπόν. Καλό θα κάνετε να τρέξουμε να κοιτάξουμε να το περισώσουμε.

Για το θέμα του μετρό, το 2017, χωρίς να προβλέπει πάρκιν, κάτω απ’ το σταθμό, κάτω από την πλατεία Κοραή, που σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στο Περιστέρι στο Αιγάλεω και στο Χαϊδάρι έχει κάνει υπόγειο πάρκιν. Εμάς δεν μας προβλέπει… Δεν προβλέπεται να γίνει αυτό ή δεν το έχουμε ζητήσει.

Και το τελευταίο για να τελειώνω, για να μην σας κουράσω άλλο, θα πρέπει επιτέλους να ξέρουμε για να μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη της πόλης μετά από τρία χρόνια, όποτε συμβεί αυτό, πώς διαμορφώνεται αρχιτεκτονικά, πώς μάλλον διαμορφώνεται το πρόγραμμα Καλλικράτης στο δήμο Πειραιά.

Ξέρετε κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι να μας πείτε; Σε 24 ώρες που θα αποφασιστεί το θέμα τότε θα μάθετε; Ότι αντί η Δραπετσώνα να έρθει στον Πειραιά θα πάει στο Κερατσίνι και ο Ρέντης θα πάει στην Νίκαια; Τότε θα μας το πείτε; Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει από τώρα να φροντίσουμε η πόλη μας κι ο δήμος μας να γίνει μητροπολιτικός.

Επίσης, ποιος ενδιαφέρθηκε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο κάτι καλύτερο για το δήμο Πειραιά; Και από πού; Από ποιόν; Τι θα γίνει τελικά με τη Δραπετσώνα, το Ρέντη, το Μοσχάτο; Αυτά θα πρέπει κάποτε να μας πουν και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και επίσης, ποιά είναι τα σχέδια και οι επιδιώξεις μας. Ελάτε όλοι μαζί να βάλουμε τις προτάσεις μας και με την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Μανώλης ο Μπεντενιώτης να τα κάνουμε πράξη.

Εμείς θέλουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Θέλουμε συναίνεση άλλα και σύνεση μαζί. Αυτά πρέπει να επιδιώξουμε να κάνουμε στην πόλη μας. Εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε θετικό, για κάθε ουσιαστικό, για κάθε που φέρνει την πόλη μπροστά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ακολούθησαν έντονα χειροκροτήματα.

Επικοινωνία: