Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η προκήρυξη για τον ΣΕΜΠΟ Πειραιά




Τον Ιανουάριο του 2008 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη που οδήγησε τελικά στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής της COSCO ως αντισυμβαλλόμενου στη Σύμβαση Παραχώρησης για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (ανατολικό τμήμα) του ΣΕΜΠΟ Πειραιά.

Το σχετικό έγγραφο τιτλοφορείται "Διακήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.".

Εκεί παρατηρούμε καταρχήν ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ διακήρυξης και σύμβασης που τελικά υπεγράφη, επουσιώδεις μάλλον για τη συμφωνία αλλά ουσιώδεις για τους εργαζομένους του ΟΛΠ.




Μια βασική διαφορά είναι ότι στη διακήρυξη καθορίζεται η λειτουργία του ΣΕΜΠΟ από την COSCO με απασχόληση των εργαζομένων του ΟΛΠ για περίοδο 12+6=18 μηνών και όχι 6+2=8 μηνών όπως τελικά προβλέπεται στη σύμβαση που υπογράφηκε.




Ο ΟΛΠ από την πλευρά του εγγυάται, σύμφωνα με τη διακήρυξη, για το διάστημα αυτό (12+6 μήνες) στατιστικές αποδόσεις εργασίας εκπεφρασμένες σε κινήσεις ανά γερανογέφυρα ίσες με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας για τον προβλήτα ΙΙ.

Και αυτή η δέσμευση όμως άλλαξε και ορίστηκαν τελικά προαιρετικά κίνητρα απόδοσης.

Επίσης, προβλέπεται ήδη από τη διακήρυξη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της COSCO και εποπτεία από τον ΟΛΠ και κατά συνέπεια δεν αποτελεί αυτό το σημείο προϊόν επαναδιαπραγμάτευσης όπως προσπαθούν να υποστηρίξουν μέλη της κυβέρνησης σήμερα.

Επιπλέον, οι φορολογικές απαλλαγές που αναφέρονται ρητά στο κυρωτικό της συμφωνίας νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή δεν είναι τίποτε άλλο από ειδική μνεία του θεσμικού φορολογικού πλαισίου που σημειώνεται συγκεκριμένα στη διακήρυξη ανάδειξης αναδόχου.

Εκεί ονομάζονται όλοι οι σχετικοί νόμοι συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953 για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει αν και αποτελεί ένα από τα κύρια κίνητρα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ακολουθεί η σχετική διακήρυξη:

20090100052_1


Στο άμεσο μέλλον θα δημοσιεύσουμε και άλλα έγγραφα που αφορούν τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης όπως τελικά υπογράφηκε έχει ήδη δημοσιευτεί και στις δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και μπορείτε να τη μεταφορτώσετε και αυτή στον υπολογιστή σας.

(βλ. COSCO: Αυτή είναι η συμφωνία)

Πρόστιμο στον κυρ Γιάννη




Αφού η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για να οργανώσει χωροταξικά τις παραγωγικές δραστηριότητες και περιμένει από το αόρατο χέρι να το κάνει και επειδή οι επαγγελματίες έχουν δύο χέρια και αυτά ορατά, αναπόφευκτα φτάνουν στο σημείο να παρανομούν.

Στον Πειραιά δε χρειάζεται να ψάξεις πολύ.

Αρκεί να επισκεφτείς συγκεκριμένους δρόμους που δουλεύουν συνεργεία και εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες και κατασκευαστές για να πάρεις τη δόση σου από παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων.

Έκοψε μερικά πρόστιμα ο νομάρχης Πειραιά πρόσφατα.

Οι επαγγελματίες για να τα πατσίσουν θα αναγκαστούν τώρα να ξεχάσουν τις αποδείξεις και τα τιμολόγια για κάμποσο καιρό.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε...

Εντύπωση πάντως κάνει το γεγονός ότι ο νομάρχης δε βλέπει τις εργασίες που γίνονται σχεδόν έξω από το παράθυρό του απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά του ΗΣΑΠ.

Από πού πήραν άδεια οι τεχνίτες εκεί να δουλεύουν μέσα στο επιβατικό λιμάνι και να σκορπούν καρκινογόνο σκόνη από τις μπογιές που τρίβουν δεν ξέρουμε.

Και από θόρυβο καλά πηγαίνουν.

Εκεί όμως πρόκειται για Superfast Ferries, δηλαδή Attica Group, δηλαδή Marfin Group, δηλαδή Ανδρέας Ε. Βγενόπουλος και Σια.

Άσε καλύτερα. Εκλογές έρχονται.

Τα πρόστιμα ας πληρώσουν ο κυρ Γιάννης και ο κυρ Κώστας.


* Η φωτογραφία σημερινή απέναντι από την πεζογέφυρα του ΟΛΠ στο λιμάνι.


Ζητούμενο η αξιοπιστία και το φιλότιμο




Όταν την 1η Νοεμβρίου καταγγείλαμε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι κυκλοφορούσε σκόπιμα στα μπλόγκς ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού που υποτίθεται έδειχνε ότι οι λιμενεργάτες δεν αμείβονται πια με υπέρογκες αμοιβές, πήραμε απάντηση από τον ίδιο το λιμενεργάτη που αφορούσε το εκκαθαριστικό, ο οποίος είχε μάλιστα 21 χρόνια υπηρεσία και τρία παιδιά όπως έλεγε και διαμαρτυρόταν:


"Ο/Η vagelis άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Συνάντηση ενημέρωσης για το λιμάνι":

Μητρώο 4867. Έβαλες το εκκαθαριστικό μου και αμφιβάλλεις για τα 21 χρόνια μου.

Από ότι βλέπω άκρες έχεις, τώρα μπορείς να βρεις όλα τα στοιχεία μου. Αν θες μπορώ να σου δώσω και το τηλέφωνό μου να μιλήσουμε.

Πρέπει να σκεφτείς τι προβλήματα μας δημιουργείτε στην οικογένεια μας και στον κύκλο μας με αυτά που γράφετε.

Αν θες κάτι στείλε μου email αλλά δεν νομίζω να το κάνεις."


Είναι αλήθεια ότι κάποιες οικογένειες λιμενεργατών βρίσκονται σε κρίση όχι τόσο γιατί μειώθηκαν οι μισθοί ή οι υπερωρίες, τα νυκτερινά ή το χαρτζιλίκι από τις εταιρείες, αλλά διότι με το σαματά που δημιουργήθηκε οι γυναίκες των εργατών διερωτώνται που τρώνε τόσα λεφτά οι άντρες τους!

Φαίνεται ότι μερικές από αυτές κοιμόντουσαν με τα τσαρούχια όταν ο σύζυγός τους, ενώ υποτίθεται ότι δούλευε υπερωρίες και νυκτερινά εκείνος έκανε διπλή ζωή.

Για να απαντήσουμε όμως και στο φίλο το Βαγγέλη που είναι και μπλόγκερ (διατηρεί το μπλόγκ Λιμενεργάτες http://dockworkers.blogspot.com/- Διόρθωση 18.11.2009: Δεν είναι ο μπλόγκερ, απλά σχολιάζει στο συγκεκριμένο μπλόγκ) ψάξαμε, αφού μας προκάλεσε και βρήκαμε τη μισθοδοσία του για τα έτη 2005, 2006 και 2007.





Το έτος 2005 στοίχισε στον ΟΛΠ 61.601,19 ευρώ μόνο από τη μισθοδοσία του ως συμβασιούχος αορίστου χρόνου (μόνιμος) εργάτης.

Το έτος 2006, στοιχίσε 51.450,01 ευρώ και το έτος 2007 στοίχισε 66.598,05 ευρώ.

Μέσα σε τρία χρόνια δηλαδή εισέπραξε από μισθούς και εργοδοτικές εισφορές το ποσό των 179.649,25 ευρώ.




Αυτά βλέπουν ορισμένοι γιατροί και δικηγόροι και το φακελάκι πάει σύννεφο, αυτά βιώνουν κάποιοι δικαστές και δικάζουν επί χρήμασι, αυτά συναντούν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπογράφουν με το αζημίωτο ό,τι τους ζητηθεί και άλλοι πολλοί.

Επειδή έχουν καταλάβει όμως τι συμβαίνει και αυτοί που βρίσκονται στον πυρήνα της παραγωγής, όταν μπορούν να κλέψουν κλέβουν διότι η μη κλεψιά σε αυτό το κράτος είναι βαριά αδικία.

Και αδικούνται ασφαλώς αυτοί που δεν μπορούν να κλέψουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Γι' αυτό λίγο δικαιοσύνη...

Αφήστε να κλέψουν και αυτοί, όχι για τους ίδιους αλλά για τα φουκαριάρικα τα παιδάκια τους.


Επικοινωνία: