Στις 27.7.2000, μάθαμε τότε από τις εφημερίδες ότι ο σημερινός σύμβουλος επικοινωνίας του Γιώργου Παπανδρέου και δημόσιος υπάλληλος της Νομαρχίας Πειραιά μετά την υπογραφή και ευλογία του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, προφυλακίστηκε για μεγαλοκομπίνα στην εισηγμένη εταιρεία ΕΣΚΙΜΟ.
Ο Γ. Σεφερτζής οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Ι. Καραΐσκου και του 23ου τακτικού ανακριτή E. Καλούση για το αδίκημα της απάτης κατ' επάγγελμα και συνήθεια, της ηθικής αυτουργίας (σε βαθμό κακουργήματος) και για σωρεία πλημμελημάτων.
Η πρώτη άσκηση δίωξης εναντίον συγκεκριμένων επιχειρηματιών ήρθε το Δεκέμβριο του 2000 και βασίστηκε στις αποκαλύψεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Οκτώβριος 2000) σχετικά με κερδοσκοπικές κινήσεις στις οποίες φέρονταν αναμεμιγμένοι οι επιχειρηματίες Γ. Μπατατούδης (Intersat, Εργάς), Γιώργος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή) και Παναγιώτης Πανούσης (Αττι-Κατ) σε συνεργασία με το χρηματιστή Παναγιώτη Κονταλέξη της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είχαν κατηγορηθεί ότι επιδίδονταν σε αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις πακέτων μετοχών των εταιρειών τους προς διάφορους επενδυτές, σε τιμές όμως που ήταν σημαντικά χαμηλότερες εκείνων που δήλωναν επισήμως στα πινακίδια. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 360 εκατ. δραχμών.
Η πρώτη ποινική δίωξη προσωποποιήθηκε στους επιχειρηματίες Μπατατούδη και Κονταλέξη, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για το κακούργημα της απάτης και τους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η δικογραφία στάλθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για έκδοση βουλεύματος, ενώ μετά την απολογία τους τον Ιανουάριο του 2001, οι Γ. Μπατατούδης και Π. Κονταλέξης αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις (130 εκατ. και 70 εκατ. δρχ. αντίστοιχα) και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Αξίζει να επισημανθεί ότι συνήγορος του χρηματιστή Παναγιώτη Κονταλέξη ήταν ο εκ Θεσσαλονίκης κουμπάρος του, δικηγόρος Στ. Κουμεντάκης, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.
Ένα άλλο κεντρικό πρόσωπο τόσο της συγκεκριμένης υπόθεσης όσο και άλλων εξίσου σοβαρών, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Laidlow Δ. Ράνιος, αφέθηκε επίσης ελεύθερος με εγγύηση μαμούθ 250 εκατ. δρχ. και αμέσως εξαφανίστηκε στο εξωτερικό όπου και παραμένει. Ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε και στους επιχειρηματίες Στέγγο και Πανούση, ωστόσο και εκείνοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2001, καταβάλλοντας εγγύηση 50 και 60 εκατ. δραχμών αντίστοιχα.Την ίδια περίοδο, με απόφαση του εισαγγελέα που διερευνούσε παλαιότερη υπόθεση της Εσκιμό (1995), προφυλακίζεται ο πολιτικός αναλυτής Γ. Σεφερτζής, κατηγορούμενος ότι ζημίωσε με 77,8 εκατ. δρχ. την εταιρεία. Αποφυλακίζεται μερικές μέρες μετά.
Η οριστικοποίηση των κατηγοριών από τον εισαγγελέα έφερε στο προσκήνιο ένα νέο πρόσωπο που έμελλε να συνδέσει το όνομά του όχι μόνο με το ζενίθ και το ναδίρ της έρευνας για τις μετοχές-φούσκες αλλά και με την ίδια την αξιοπιστία της.
Η δυναμική παρουσία της και η εντύπωση που έδινε ότι εξέταζε με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε κρυφή πτυχή των υποθέσεων που ερευνούσε, εκθειάστηκε από τον Τύπο και πολύ γρήγορα η ανακρίτρια περιεβλήθη από το μύθο της αδιάφθορης διώκτριας και τιμωρού κάθε παρανόμου της Σοφοκλέους. Οσο περνούσε μάλιστα ο καιρός και πλήθαιναν οι κλήσεις προς απολογία ισχυρών επιχειρηματιών και εκπροσώπων των χρηματιστηριακών αρχών τόσο γιγαντώνονταν και οι προσδοκίες ότι η κ. Μπουρμπούλια θα τραβούσε το σχοινί μέχρι το τέλος.
Εχοντας προφυλακίσει και αποφυλακίσει πέντε επιχειρηματίες και αφού εξέτασε εκατοντάδες μάρτυρες και κατηγορούμενους, η ανακρίτρια παραιτήθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά στις αρχές του 2002, επικαλούμενη λόγους υγείας.
Η πραγματικότητα ωστόσο μοιάζει να ήταν διαφορετική καθώς αποκαλύφθηκε ότι η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με το δικηγόρο Σταύρο Κουμεντάκη που είχε αναλάβει συνήγορος υπεράσπισης σε υπόθεση για τις φούσκες (Κονταλέξης), ενώ διατυπώθηκαν ακόμη και σοβαρότερες κατηγορίες εναντίον της με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μέσα σε ένα χρόνο από το γραφείο της ανακρίτριας πέρασαν εκατοντάδες πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα του 1999-2000. Η δικογραφία άλλωστε στις αρχές του 2001 συμπεριλάμβανε πια ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 30 επιχειρήσεις και είχε εμπλουτιστεί με στοιχεία από τις παράλληλες έρευνες που διενεργούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. [ (Η σημείωση βασίστηκε στο ρεπορτάζ του Γιάννη Ρωμέου (Το όνομα έχει αλλαχθεί σκόπιμα για την προστασία του ρεπόρτερ) ]
Σχετικά:
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_13.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2127.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_9074.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_12.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2164.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_11.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/18-1999.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2440.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_8216.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2676.html
- http://edo-peiraias.blogspot.com/2009/01/blog-post_2078.html