Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009

Κώστας Λαλιώτης: "Πάντα ήμουν και είμαι παρών"
Με τη φανερή ή άδηλη, άμεση όμως πάντα παρουσία ενός ανθρώπου που ταλαιπωρεί τη πολιτική ζωή της χώρας "εδώ και τριάντα χρόνια", όπως ο ίδιος δηλώνει, θα διεξαχθούν και αυτές οι βουλευτικές εκλογές.

Είναι οι αποτελεσματικές επιχειρησιακές στρατηγικές του Κώστα Λαλιώτη που φέρνουν, λίγο ως πολύ το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά και εκείνες που το διατηρούν μέχρι σήμερα πολιτικά αειθαλές.

Όταν όμως ο ανήθικος καιροσκοπισμός έρθει στην εξουσία η επιχειρησιακή στρατηγική μετατρέπεται σε στρατηγική επιχείρηση νομής και διανομής του πλούτου της χώρας.

Το 2007, λίγο πριν τις εκλογές, ο Κώστας Λαλιώτης, ρισκάρει και εμφανίζεται μπροστά στις κάμερες, σίγουρος για τη νίκη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών τον διέψευσαν και οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ κοντά στο διχασμό.

Εκείνος όμως επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Ούτε Αμερικανική παρέμβαση να ήταν!

(Την οποία αυτός συχνά καταγγέλλει).


Τι διαφορετικό όμως έλεγε ο Κώστας Λαλιώτης το 2007;"Κάθε ψήφος πολύτιμη για να φύγει η δεξιά"


(Δηλώσεις Κ. Λαλιώτη.)


ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ

14.09.2007Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ:

Έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία των κρίσιμων εκλογών.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου, βλέπουμε μπροστά μας μόνο το νήμα.

Στόχος μας ήταν και είναι η νίκη και μόνον η νίκη για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Μια νίκη, με μια αφυπνισμένη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, για μια ισχυρή, ικανή και δημιουργική κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, έχει αρχίσει πια η αντίστροφη μέτρηση. Απομένουν περίπου δυόμισι μέρες μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Απομένουν 55 ώρες. Αυτό σημαίνει 3300 λεπτά. Κάθε ώρα και κάθε λεπτό, κλιμακώνουμε και κορυφώνουμε τον αγώνα μας, τις πρωτοβουλίες μας, τις δράσεις μας, παντού.

Προχωρούμε, με πίστη στη Νίκη, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, με αισιοδοξία για τη Νίκη. Ο αγώνας μας, για μια κρίσιμη και μεγάλη Νίκη, συνδέεται άρρηκτα με την Ελπίδα και την Προοπτική για μία Νέα Αλλαγή.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, όλα τα στελέχη, όλοι οι φίλοι, όλοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, οφείλουμε να είμαστε παντού, πανταχού παρόντες.

Για να φθάσει δυναμικά το μήνυμα της Νίκης και της Ελπίδας, σε κάθε Νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε συνοικία, σε κάθε χωριό, σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κοινωνικό θεσμό.

Έχουμε χρέος, σε αυτά που πιστεύουμε και σε αυτά που ελπίζουμε, για μία ιστορική Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη, που έρχεται από πολύ μακριά και φιλοδοξεί να πάει μακριά, να είμαστε παντού και πάντα ενεργοί, μαχόμενοι και δημιουργικοί.

Η δύναμή μας συναρτάται με την πειθώ των επιχειρημάτων και των προτάσεών μας.
Η δύναμή μας συναρτάται με την αξιοπιστία ενός διαχρονικού δημιουργικού έργου μας. Η δύναμή μας συναρτάται με την αλήθεια των νέων προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε, παντού και πάντα, έτοιμοι για έναν ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο με τους συμπολίτες μας, με τους διπλανούς μας, με τους συγγενείς μας, με τους φίλους μας.

Σε αυτόν τον ανοιχτό και διαρκή ζωντανό διάλογο, κάθε λεπτό, με ένα λόγο, με ένα βλέμμα, με ένα επιχείρημα, με μία δέσμευση, με μία πρόταση, μπορούμε να πείσουμε τους φίλους μας και τους ψηφοφόρους μας, ότι αξίζει να γίνουν, με δικές τους πρωτοβουλίες, πιο ενεργοί, πιο συμμετοχικοί, πιο δραστήριοι, πιο παρεμβατικοί, γιατί με τη δική τους παρέμβαση, με τη δική τους δράση, μπορεί να καθοριστεί, μέχρι και την τελευταία στιγμή, το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα της Νίκης.

Μπορούμε να πείσουμε τους δύσπιστους και τους επιφυλακτικούς συναγωνιστές, παλιούς φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, τους συναγωνιστές και τους φίλους της ευρύτερης Αριστεράς, ότι αξίζει, για μία ακόμα φορά, να είναι μαζί μας ενεργά.

Να πείσουμε, ακόμα και τους καλόπιστους αντιπάλους μας, στον συντηρητικό κεντροδεξιό χώρο, ότι αξίζει να αλλάξουν στάση και να συμπορευτούν μαζί μας, για να αλλάξει σελίδα ο τόπος, με μια μεγάλη πλειοψηφία, με μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μια Κυβέρνηση Ισχυρή, Ικανή, Δημιουργική.

Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση τα εθνικά, τα πολιτικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά και τα θεσμικά διλήμματα είναι υπαρκτά, δεν είναι πλαστά.

Τα διλήμματα είναι ουσιαστικά και συμβολικά, για κάθε πατριώτη και για κάθε πολίτη, για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό, για κάθε αριστερό, αφυπνισμένο και μαχόμενο, για κάθε άνθρωπο, με αξίες και ευαισθησίες.

· Η κυβέρνηση Καραμανλή, ό,τι καλό είχε να δώσει, το έδωσε στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής της, δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο.

· Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι πια μια κουρασμένη, μια εξαντλημένη, μια ανίκανη και ηττημένη κυβέρνηση, χωρίς καμιά πνοή, δίχως δύναμη και προοπτική.

Κάθε μέρα, η παραμονή της στη διακυβέρνηση της χώρας θα σωρεύει αδιέξοδα, κάθε μέρα, η παραμονή της κυβέρνησης Καραμανλή στην εξουσία, θα πυροδοτεί διαδοχικές κρίσεις, θα διαχειρίζεται φόβους, φοβίες και ανασφάλειες, θα παράγει πάντα η κυβέρνηση Καραμανλή πολιτικούς φανατισμούς, κοινωνικούς διαχωρισμούς και, βεβαίως, το χάος. Άρα, στο δίλημμα που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία, και ο κ. Καραμανλής προσωπικά, «αυτοδυναμία ή χάος», απαντούμε ότι, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής σηματοδοτεί το χάος.

Είναι ζωτική ανάγκη πια για τον τόπο μας, για τη Δημοκρατία, για την πρόοδο, να αλλάξουμε σελίδα, να αλλάξουμε πορεία.

Το μήνυμα «Φτάνει πια», που έρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έχει πια μια σαφέστατη αντιστοιχία, μια σαφέστατη ταύτιση με το μήνυμα «Νίκη» και «Νέα Αλλαγή» και με την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ.

Με το δεδομένο ότι η Άλλη Αριστερά, και με την έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την έκφραση του ΚΚΕ, έχει τη δυναμική να μπει στη Βουλή, ο κάθε δημοκράτης και προοδευτικός πολίτης, ο κάθε Αγωνιστής της ευρύτερης Αριστεράς, παλιός και νέος, ξέρει ότι η ψήφος του, όπως πάντα, ήταν και είναι, και κρίσιμη, και χρήσιμη.

Ξέρει ότι, κάθε ψήφος, είναι πολύτιμη και σηματοδοτική δύναμη, για να φύγει η Δεξιά. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων, σε μια πιο θετική και πιο προοδευτική κατεύθυνση. Για να υπάρξουν ανοιχτοί ορίζοντες.

Για ν’ αλλάξουμε σελίδα, χρειάζεται μία μεγάλη, πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, που θα χαράζει, αλλά και θα ανοίγει άλλους δρόμους και άλλες λύσεις. Που θα εμπνέει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και πολίτες, σε μια προοπτική συνεργασίας, μιας συνεργασίας που έχει ανοιχτούς ορίζοντες.

Η θετική ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, η ψήφος κριτικής συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, αφήνει ανοιχτή την προοπτική, για έναν γόνιμο διάλογο.


Αφήνει ανοιχτή την προοπτική, για ένα κοινό δημοκρατικό, προοδευτικό πλαίσιο αναφοράς, συνεργασίας και σύγκλισης, μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, σε κάθε δημοκρατικό θεσμό και σε κάθε κοινωνικό χώρο, με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που συγκροτούν μία ευρύτατη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Εμείς, απλώνουμε το χέρι μας, και όχι τη γροθιά μας, για να συμπορευθούμε, να συνεργαστούμε, και αυτή η συμπόρευση και η συνεργασία, να έχει και παρόν και μέλλον, με προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό είναι μια απάντηση στον φίλο μου, τον Αλέκο Αλαβάνο, που είπε ότι «εμείς δείχνουμε τη γροθιά μας».

Εμείς, απλώνουμε το χέρι μας.

Εμείς, απευθυνόμαστε σε αυτούς τους φίλους και τους συναγωνιστές, δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της ευρύτερης Αριστεράς, να σκεφθούν πώς, με την κρίσιμη, χρήσιμη και πολύτιμη ψήφο τους στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, με την κριτική ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, θέτουν τέρμα στη δεξιά παρένθεση, με ό,τι αυτή συμβολίζει και εκπροσωπεί στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ταυτόχρονα, με τη νίκη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ανοίγουν νέοι δρόμοι, για να συναντηθούν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που διεκδικούν και απαιτούν μία Νέα Αλλαγή.

Ένα μικρό σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις και τα σενάρια:

Στόχος μας ήταν και είναι η νίκη για την Ελλάδα, για τους Έλληνες και για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Προχωράμε μέρα-μέρα, ώρα-ώρα, λεπτό-λεπτό, με πίστη, με ελπίδα, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, με σιγουριά για την Νίκη και την Νέα Αλλαγή.

Σε αυτή την κρίσιμη μάχη, την αδιαμφισβήτητη απάντηση, θα την δώσει, την Κυριακή, ο κυρίαρχος λαός και οι πολίτες, με την ετυμηγορία τους, με την ψήφο τους.

Δυστυχώς, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της εκλογικής αναμέτρησης, όπως και άλλες φορές, είμαστε πάλι, για μια ακόμη φορά, θεατές και ακροατές του ίδιου έργου, που είχαν παίξει διάφοροι, συνειδητά ή ασυνείδητα, τις τελευταίες ημέρες , και το 1996, πριν από τις εκλογές, αλλά και το 2000, πάλι πριν από τις εκλογές, τις τελευταίες ημέρες.

Έχουν φουντώσει, δυστυχώς γι’ αυτούς που παράγουν και αναπαράγουν και πάλι τα σενάρια, έχουν οργιάσει οι φημολογίες για τη δήθεν επικείμενη νίκη, μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και για δήθεν επικείμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ, με αναφορές σε δήθεν «εμπιστευτικές» δημοσκοπήσεις, σε δημοσκόπους, σε ΜΜΕ, σε Πρεσβείες, σε αναλυτές, σε παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Φαίνεται ότι, όλοι αυτοί, το 2007, δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από το «στραπάτσο» τους, του 2000. Αρκετοί, επιμένουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη και τα ίδια σημαδεμένα παιχνίδια τους. Επιμένουν να προκαθορίζουν, να συνεχίζουν και να χειραγωγούν την ετυμηγορία των πολιτών, να προσπαθούν να συμμαζέψουν, με όρους ψυχολογικού πολέμου, την ψήφο του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, το 2007, έχουμε και πάλι, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ως πρωταγωνιστές και κομπάρσους, περίπου τους ίδιους «Σεναριογράφους», τους ίδιους «Παπαγάλους» και τα ίδια «Παπαγαλάκια», όπως λένε και οι εφημερίδες.

Σήμερα, όπως και το 2000, εμείς, όλους αυτούς, και τους δείχνουμε, και τους καταγγέλλουμε. Για λόγους αρχής, γιατί δεν σέβονται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Υπάρχει και πάλι το ίδιο «χαλκείο», που έχει όνομα και διεύθυνση, που έχει ως έδρα την έδρα της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης, που έχει ως έδρα την έδρα της απερχόμενης κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου και στα Υπουργεία, με τους απερχόμενους υπουργούς.

Σας παραθέτουμε τις εφημερίδες του 2000, για να γίνει κατανοητό από όλους, ότι είμαστε ξανά «στο ίδιο έργο θεατές». Είμαστε, όμως, με την εμπειρία του 2000, και κριτές, και υποψιασμένοι, και ελεύθεροι, και όχι χειραγωγούμενοι πολίτες. Γι’ αυτό, αρνούμαστε, γι’ αυτό, λέμε «όχι» σε αυτά τα σημαδεμένα χαρτιά, σε αυτά τα σημαδεμένα παιχνίδια.

Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, και μια μεγάλη, υπαρκτή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, έχουμε πίστη, αισιοδοξία, ελπίδα και σιγουριά για τη ΝΙΚΗ και τη ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ. Εμείς, σεβόμαστε και δεν χειραγωγούμε τους πολίτες.

Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, στην κρίση του και την ετυμηγορία του. Την Κυριακή, ο κυρίαρχος λαός θα στείλει το μήνυμά του, προς τους πάντες, για τα πάντα.

Μέχρι τότε, τα χαλκεία, ας σταματήσουν τα ευτελή σενάρια και τα ευτελή παιχνίδια τους. Όλοι πια, το ξέρουν, ότι τους έχουμε καταλάβει, όλοι μας, τους ξέρουμε από το 2000, θα έλεγα κι από το 1996. Ας σταματήσουν αυτά τα ευτελή παιχνίδια, που ευτελίζουν την Δημοκρατία, που χειραγωγούν τους πολίτες.Νομίζω ότι είμαι αρκετά αποκαλυπτικός, με τις εφημερίδες και τις αναφορές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Προεκτείνοντας πριν από λίγο τον λόγο του Προέδρου του Συνασπισμού, του κ. Αλαβάνου, είπατε «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας και όχι τη γροθιά». Αυτό σημαίνει ότι δεσμεύεστε μετά τις εκλογές για μια κυβέρνηση συνεργασίας με το Συνασπισμό, έστω και αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμα;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Εμείς, για λόγους αρχής, είμαστε ανοιχτοί σε γόνιμο διάλογο, σε συνεργασίες μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, σε κάθε δημοκρατικό θεσμό, σε κάθε κοινωνικό θεσμό, σε κάθε κοινωνικό χώρο και το έχουμε αποδείξει διαχρονικά.

Πιστεύουμε ότι, για να υπάρξει κοινό πλαίσιο αναφοράς, συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων, δεν πρέπει να υπάρχουν αρνήσεις. Εμείς, έχουμε θέσεις, δεν έχουμε αρνήσεις. Οφείλουν να απαντήσουν, αυτοί που έχουν αρνήσεις.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΛΟΥΛΟΣ: Εκτός από το θέμα των δημοσκοπήσεων έχετε άλλα θα λέγαμε χτυπήματα κάτω από τη μέση όπως τα θεωρείτε εσείς από την αντίπαλη παράταξη, από την κυβέρνηση; Δηλαδή εχθές καταγγείλατε το θέμα των ετεροδημοτών.

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι, νομίζω ότι σας έχουν δώσει τα στοιχεία ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Σπυρόπουλος.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλες τέτοιες ενέργειες έχετε καταγγελίες ότι γίνονται;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχουν. Νομίζω ότι ο σχεδιασμός και η πρακτική είναι από τους ίδιους ανθρώπους και σε όλους τους τομείς, σε όλες τις πτυχές μιας κρίσιμης αναμέτρησης.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή εχθές και βλέπουμε στις εφημερίδες σήμερα ότι κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι “στα στέκια νεολαίας μοιράζει ελεύθερο internet”.

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια πρωτοβουλία νέων του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το χαρακτηρίσει αρνητικά κανείς.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Λαλιώτη, να καταλάβω κάτι γιατί μάλλον εγώ δεν το κατάλαβα.

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Αν δεν το κατάλαβες εσύ, αρχίζω και προβληματίζομαι.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μα πρέπει. Να το καταλάβει και ο κόσμος, μπορεί εγώ να μην μπορώ να το καταλάβω. Λοιπόν λέτε στους ψηφοφόρους της Αριστεράς να ψηφίσουν θετικά το ΠΑΣΟΚ κι όχι αρνητικά, έστω κριτικά, να μην ψηφίσουν δηλαδή τα κόμματα της Αριστεράς ώστε να έχουν στο μέλλον μια προοπτική συγκλίσεων. Αυτό δεν είπατε αν κατάλαβα καλά, μια προοπτική συνεργασιών και συγκλίσεων;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Έκανα μια αναφορά, με δεδομένο ότι η Άλλη Αριστερά, και στην έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, και στην έκφραση του ΚΚΕ, έχει μια δυναμική που θα μπει στη Βουλή.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, σεβόμενοι και την αυτονομία αυτών των δύο κομμάτων και, γενικότερα αυτού του χώρου, θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα, έχουμε χρέος, να απευθυνθούμε σε πολίτες, που αναφέρονται ευρύτερα στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, σε πολίτες που έχουν δώσει το παρόν σε κοινωνικούς αγώνες, σε πολίτες που αναφέρονται στην ευρύτερη Αριστερά και, τους καλούμε, με μια ψήφο κριτική, με μια ψήφο, που ανοίγει το δρόμο για μεγάλες συμπορεύσεις και για κοινό πλαίσιο αναφοράς, συνεργασίας και σύγκλισης, να ψηφίσουν την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ταυτόχρονα τέρμα στην δεξιά παρένθεση.

Με ό,τι συμβολίζει, όπως είπα, και ό,τι εκπροσωπεί αυτή η δεξιά παρένθεση, στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Άλλωστε, και οι ηγεσίες των κομμάτων, κάνουν κι αυτές τις εκκλήσεις τους προς τους φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Είναι θεμιτό, στην πολιτική, να το κάνουν αυτοί και είναι απολύτως θεμιτό να το κάνουμε κι εμείς.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τι θα πείσει τον ψηφοφόρο της ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης όπως λέτε, σε αυτό το οποίο λέτε; Γιατί είναι δεδομένο ότι τα κόμματα της Αριστεράς κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για “αλαζονεία, για πολιτική εισοδισμού όλα αυτά τα χρόνια”, τι θα κάνει τον ψηφοφόρο τον μέσο να πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά έχει στο νου του μια πορεία συνεργασιών.

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Την απάντηση, θα την δώσουν οι πολίτες. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απάντησή τους, την πρωτοβουλία τους, την ψήφο τους. Εμείς, θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να απευθυνθούμε, και στην λογική τους, και στην καρδιά τους, και στο συναίσθημά τους, γιατί πρωταρχική και ζωτική σημασία έχει να κλείσει αυτή η παρένθεση της Δεξιάς και να ανοίξουν νέοι δρόμοι.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Λαλιώτη, η κα Γιαννάκου σας κατονόμασε ως το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την υπόθεση της ανακίνησης ενός θέματος με το βιβλίο ιστορίας της τρίτης λυκείου. Πρώτα θα ήθελα το σχόλιό σας επ' αυτού αν βρίσκεστε εσείς, δηλαδή αν εσείς κινήσατε την όλη διαδικασία και δεύτερον αν το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα που αναφέρονται στο βιβλίο αυτό και ποιες είναι.

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ως προς τις θέσεις, έχει απαντήσει ο κ. Ραγκούσης. Ως προς τα σχόλια της κυρίας Γιαννάκου, ουδέν σχόλιον, αντιπροσωπεύουν αυτά που η ίδια πιστεύει την συγκεκριμένη στιγμή και, προφανώς, βρίσκεται σε ταραχή και πανικό.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή αναφερθήκατε κ. Λαλιώτη σε μια προοπτική έτσι όπως κατάλαβα συγκλίσεων, συνεργασιών, διαλόγου, θέλω να ρωτήσω αυτή η διαδικασία είτε του διαλόγου είτε των συγκλίσεων γίνεται σε ποια βάση, στη βάση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ή έχετε κάποιο πιο συνθετικό πρόγραμμα, κάποιες πιο συνθετικές θέσεις, πάνω στις οποίες μπορεί να γίνει αυτός ο διάλογος και αυτές οι συγκλίσεις;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Προφανώς, το κάθε κόμμα έχει το πρόγραμμά του, έχει τις προτεραιότητές του, έχει τις δεσμεύσεις του, έχει τις ιδέες του, έχει τις προτάσεις του. Ο διάλογος γίνεται μέσα από έναν κοινό προσδιορισμό, μπορεί να γίνει μέσα από έναν κοινό προσδιορισμό. Και ξέρετε καλά ότι, προσωπικά, έχω αγωνιστεί γι’ αυτό τον διάλογο, έχω αγωνιστεί με πίστη σε αυτή την προοπτική των ευρύτερων συνεργασιών, εδώ και τριάντα χρόνια.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω πώς θεωρείτε ότι μιλάτε στην ψυχή και στην καρδιά αυτών των ανθρώπων που είπατε; Λέγοντάς τους ότι ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ μπαίνουν στη Βουλή, οπότε ψηφίστε εμάς;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Τσακίρη, οι πολίτες αυτοί έχουν μια διαδρομή σεβαστή και μπορούν να αξιολογήσουν και να κρίνουν τα προτάγματα, τα διακυβεύματα και τα διλήμματα στην παρούσα στιγμή, δεν χρειάζονται διδαχές και διδασκάλους.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μια τελευταία ερώτηση, είπατε για τα στελέχη που έχουν χρέος να είναι παντού ενεργοί, μαχόμενοι, δημιουργικοί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Σημίτης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες χτες αρνήθηκε να αναλάβει οιαδήποτε ιδιότητα είτε θεσμική είτε κυβερνητική θέση στην επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Σημίτης ήταν παρών χθες, στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση και, βεβαίως, έχει δώσει το παρόν όλες αυτές τις μέρες, με συνεντεύξεις, με αρθρογραφία, με ομιλίες παντού. Έχει τη δική του συμβολή σε αυτόν τον αγώνα.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Αν κατάλαβα καλά στις καταγγελίες για το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων περιλαμβάνετε και εταιρείες.

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν είπα εγώ τίποτα, συ είπας.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Τις καταγγελίες πού τις στηρίζετε, σε εκτιμήσεις σε στοιχεία που έχετε σε δικές σας δημοσκοπήσεις που δείχνουν διαφορετικές τάσεις;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ αναφέρομαι σε δημοσιεύματα εφημερίδων, σε δηλώσεις διαφόρων δημοσιογράφων, πολιτικών, σε υπονοούμενα κι όλα αυτά. Άμα διαβάσετε εδώ, θα δείτε “αύριο ενδεχομένως ο κ. Έβερτ να δώσει το αποτέλεσμα”, άμα τα δείτε, είναι τα ίδια πράγματα, τόσο ίδια. Πάρτε τα, να τα δείτε. Γι’ αυτό είπα ότι είναι το ίδιο έργο, από τους ίδιους ανθρώπους, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, είτε αυτοί έχουν ρόλο πρωταγωνιστή, είτε έχουν ρόλο κομπάρσου. Πάρτε τις εφημερίδες, να τις διαβάσετε.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Με συγχωρείτε, επιμένω στην ερώτηση, η ερώτηση ήταν περιλαμβάνετε και εταιρείες;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Σας είπα όχι, απλώς, περιγράφω μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που δημιουργούν εντός, εκτός και επί τα αυτά οι ίδιοι άνθρωποι, και το 1996, και το 2000. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια μέσα, πάρτε το, διαβάστε το.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω επειδή σήμερα ή το αργότερο την Κυριακή λήγει η θητεία σας ως υπεύθυνου πολιτικής και επικοινωνιακής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ..

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Νομίζω, την Κυριακή, τελειώνουν οι εκλογές. Αυτή είναι η απάντησή μου.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Μετεκλογικά θα είστε παρών στις εσωκομματικές εξελίξεις, ανεξαρτήτου νίκης ή ήττας;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Πάντα ήμουν και είμαι παρών.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Παρών;

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Διαχρονικά, να το πούμε έτσι. Λοιπόν, θα πάμε στην Πάτρα, έτσι; Σας ευχαριστώ.


* Η φωτογραφία από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη το 2007, www.papandreou.gr)

(βλ. επίσης: Κώστας Λαλιώτης: Παρών)

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετά το Γιάννη ΜίχαΔιαφορετική σημασία μπορεί να δώσει ο κάθε αναγνώστης, κοιτώντας την πιο πάνω φωτογραφία, προσπαθώντας να "διαβάσει" τα πρόσωπα του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιάννη Μίχα.

Είναι γνωστό ότι τα πράγματα δεν πάνε όσο καλά θα έπρεπε για το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά.

Μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα σήμαινε αυτό αν λόγω αυτής ακριβώς της κατάστασης το ΠΑΣΟΚ έχανε την αυτοδυναμία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ο Γιάννης Μίχας έχει σηκώσει δικό του μπαϊράκι στη νομαρχία Πειραιά εκθέτοντας το κόμμα που τον φιλοξενεί. Και αυτό επαναλαμβάνεται μονότονα ξανά και ξανά, πάμπολλες φορές, όπως έχουμε αναδείξει από αυτές τις σελίδες.

Τελευταία ο Γιάννης Μίχας έδειξε τη συμπαράστασή του σε δοκιμαζόμενους Ουκρανούς ναυτικούς δοκιμάζοντας επίσης τις αντοχές ανοχής των ψηφοφόρων.

(βλ. Κι όλη μέρα ...)

Στη διαχείριση των δημοσίων θεμάτων;

Ο Γιάννης Μίχας κινείται και εκεί στον ίδιο ρυθμό "ιδιωτικού δικαίου".

(βλ. Νομαρχία Πειραιά: Εις το όνομα των προμηθειών)

Στις επιλογές των άμεσων συνεργατών; Τα ίδια.

(βλ. Νομαρχιακές Αυτ-απάτες)

Ίσως γι' αυτό έχει το θάρρος να πετά με ιδιωτικό ελικόπτερο (έστω για θέμα υγείας) όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δείξει άλλο πρόσωπο πετώντας δεύτερη θέση.

(βλ. Περί υγείας, ουδέν σχόλιον)


- "Γειά σου Γιώργο..."


- "Γειά σου Γιάννη... και αντίο."Μια δήλωση όμως επιδοκιμασίας από το Γιώργο Παπανδρέου για το Συντονιστή Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα θα ξεκαθάριζε τα πράγματα, ιδίως για τους ψηφοφόρους.

Για να μην φαντάζεται ο καθένας από εμάς ό,τι θέλει.

* Θεσσαλονίκη - ΔΕΘ, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009,
* Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ (ANA).

Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο ΠειραιάΣε συνέχεια των αναρτήσεών μας,

Διαμαρτύρονται για τις προθεσμίες στις προμήθειες και

Νομαρχία Πειραιά: Εις το όνομα των προμηθειών,


οπου σας αποκαλύψαμε πώς η νομαρχία Πειραιά προχώρησε, με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο, σε προκήρυξη για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Πειραιά, συμπληρώνουμε ότι το σχολείο αυτό που έχει την έδρα του στην οδό Κ. Μαυρομιχάλη 27, (Αγία Σοφία, ΤΚ 18545 Πειραιάς, τηλ. 210-4204426, Φαξ: 210-4204432) διαθέτει και διαδικτυακό χώρο.

Από τις ιστοσελίδες του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gym-mous-peiraia.att.sch.gr/ μαθαίνουμε ότι:

Το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ είναι ένα από τα τέσσερα Δημόσια Μουσικά Σχολεία που λειτουργούν στην Αττική και ένα από τα τριανταπέντε όλης της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το έτος 1995 και λειτουργεί σε δικό του κατάλληλο κτίριο.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν:

Δικαίωμα φοίτησης έχουν όσοι μαθητές κατοικούν στους Δήμους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά.

Η εισαγωγή των μαθητών στην α΄ Τάξη τού Γυμνασίου γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώπιον Επιτροπής τού Υπουργείου Παιδείας.

Είναι σημαντικό να τονισθεί, ότι οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να έχουν μουσικές γνώσεις.

Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται κατά τον μήνα Ιούνιο στο χώρο του Σχολείου και σκοπό έχουν να διαπιστωθεί η ικανότητα των υποψηφίων μαθητών να δεχθούν τη μουσική εκπαίδευση.

[Με ποιό τρόπο γίνεται αυτό;]

Τα μαθήματα:

Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι τα ίδια, όπως σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο γενικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, διδάσκονται και ένα ευρύ φάσμα Μουσικών Μαθημάτων, με σκοπό τη μουσική κατάρτιση των μαθητών σε υψηλό επίπεδο.

Εκτός των άλλων μουσικών μαθημάτων οι μαθητές μαθαίνουν πιάνο και ταμπουρά, καθώς και ένα ακόμη όργανο της επιλογής τους.

Μετά την φοίτηση στο Μουσικό Γυμνάσιο, οι μαθητές συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Ενιαίο Μουσικό Λύκειο, έχοντας την δυνατότητα να ακολουθήσουν οποιαδήποτε Σχολή επιθυμούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Δεκάδες απόφοιτοι του Σχολείου έχουν εισαχθεί σε διάφορες Ανώτατες Σχολές, όπως Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνείο και βέβαια στα ΑΕΙ Μουσικών Σπουδών.

Ανατρέχοντας όμως στον πρόσφατο πίνακα των επιτυχόντων του σχολείου, εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρατηρούμε τα εξής:


ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ (ΣΗΤΕΙΑ)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΑΜΑΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦIΛ/ΦIAΣ- ΠAIΔ/KHΣ & ΨYXΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΘΩΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
ΚΑΜΒΟΓΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠAIΔ/KO ΠΡΟΣΧ.ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ)
ΚΑΡΑΟΥΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΑΘΗΝΑΣ
ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ (ΠΥΡΓΟΣ)
ΚΗΡΟΛΙΒΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΑΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ TEI ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑΣ)
ΚΙΟΣΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ
ΚΛΗΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ APXITEKTONΩN MHXANIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΚΟΥΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓ/ΡΙΩΝ TEI ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΩΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ
ΛΟΥΛΟΥΜΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΘEATPIKΩN ΣΠOYΔΩN ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΝΑΥΠΛΙΟ)
ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΑ ΜΑΡΙΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΑΘΗΝΑΣ
ΜΟΡΦΩΝΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TEI ΠΑΤΡΑΣ (ΑΙΓΙΟ)
ΜΟΥΜΤΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓEΩΛOΓIAΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΜΠΑΙΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΓΑ ΦIΛOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ
ΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΧΙΟΣ)
ΠΟΥΠΑΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ
ΡΑΚΚΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΣΤ.ΠΡΟΣΧ. ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ)
ΣΤΟΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ
ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΨYXOΛOΓIAΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
ΧΑΤΣΑΤΡΙΑΝ ΒΡΕΖ MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ


Από τους τουλάχιστον 35 τελειόφοιτους μαθητές του Μουσικού Σχολείου (Λυκείου) 28 κατάφεραν να εισαχθούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΤΕΙ και ΑΕΙ).

Μόνο όμως 7 (αναλογία 2 στους 10 των τελοιόφοιτων μαθητών) κατάφεραν να διασφαλίσουν θέση σε τμήμα Μουσικών Σπουδών!

Με δεδομένο ότι οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Πειραιά μετακινούνται προς και από το σχολείο δωρεάν με σχολικά λεωφορεία και τους παρέχεται επίσης καθημερινά δωρεάν σίτιση και όλα αυτά από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού, έχουμε την εντύπωση ότι κάπως διαφορετικά θα έπρεπε να τα έχουν καταφέρει.

Θα έπρεπε να φοιτούν σε μουσικά σχολεία, με τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται, όσοι επιθυμούν και μπορούν πραγματικά να ακολουθήσουν αποκλειστικά μουσικές σπουδές.

Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον μέρος των χρημάτων που εισέπρατταν τόσα χρόνια οι οικογένειές τους σε είδος.

Τι συμβαίνει;

Μήπως η αρμόδια επιτροπή που διαπιστώνει την "ικανότητα των υποψηφίων μαθητών να δεχθούν τη μουσική εκπαίδευση" δεν κάνει σωστά τη δουλειά της;

Ή το πρόβλημα βρίσκεται σε επόμενα στάδια της μουσικής εκπαίδευσης και της αγωγής που δέχονται οι μαθητές;

Η άποψή μας είναι ότι κάποιοι μας δουλεύουν... μετά μουσικής.Μια φορά κι έναν καιρό...
...

Ήταν ένας βασιλιάς που ήταν πολύ λυπημένος γιατί δεν είχε παιδιά.

Σαν απελπίστηκε, πήγε σ΄ ένα μακρινό δάσος για ν΄ανταμώσει τρεις νεράιδες, που έμεναν εκεί και να τους πει τον πόνο του.

Οι νεράιδες τον λυπήθηκαν και του΄ταξαν πως σ΄ένα χρόνο και μια μέρα, θα είχε τον διάδοχο.

Και σ΄ένα χρόνο και μια μέρα, ούτε πάνω ούτε κάτω, η βασίλισσα γέννησε παιδί.

Την άλλη νύχτα απ΄ την γέννησή του, οι τρεις νεράιδες φάνηκαν μπροστά στην κούνια του, για να του κάνουν τα πεσκέσια τους.

Η πρώτη νεράιδα είπε:

- Θα ΄σαι το πιο όμορφο βασιλόπουλο του κόσμου.

Η δεύτερη είπε:

- Θα ΄σαι τίμιος και σοφός.

Η τρίτη νεράιδα, σαν άκουσε να του τάζουν τόσα όμορφα χαρίσματα, συλλογίστηκε λίγο και είπε:

- Μα θα ΄χεις και γαϊδουρινά αυτιά, για να μην γίνεις ποτέ περήφανος.

Οι τρεις νεράιδες έκαναν τα πεσκέσια τους και χάθηκαν.

Κι ό,τι του ΄ταξαν έγινε στην ακρίβεια. Το βασιλόπουλο μεγάλωνε σα δέντρο κι ομόρφαινε και γινόταν τίμιο και μυαλωμένο, αλλά τον ίδιο καιρό μεγάλωναν και τ΄αυτιά του.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα είχαν φρίξει. Ποιός είχε ακούσει ποτέ για βασιλόπουλο με γαϊδουρινά αυτιά; Πώς μπορούσε να περιμένει σεβασμό και αγάπη από τους υπηκόους του, αν το έπαιρναν χαμπάρι;

Κι έτσι έκρυβαν τ΄ αυτιά του βασιλόπουλου, που φορούσε πάντα ένα ειδικό κασκέτο.

Κατάφεραν λοιπόν, να κρατήσουν το μυστικό για το φοβερό ελάττωμα του βασιλόπουλου και κανένας ποτέ δεν έμαθε τίποτα.

Όλοι πίστευαν πως ήταν το πιο όμορφο και πιο μυαλωμένο βασιλόπουλο του κόσμου και περίμεναν πώς και πώς, πότε να ΄ρθει η μέρα για να γίνει βασιλιάς.

Το καλό βασιλόπουλο μεγάλωνε κι έγινε ένα ψηλό και όμορφο παλικάρι. Όσο ήταν μικρός, είχε τα μαλλιά του μακριά σαν κορίτσι, μα τώρα δεν ήταν πια δυνατό και ήθελε μπαρμπέρη.

Σαν ο βασιλιάς το πήρε είδηση, στεναχωρήθηκε πολύ κι έμεινε ξάγρυπνος ολόκληρη νύχτα και συλλογιόταν πως να βρει μπαρμπέρη για το βασιλόπουλο, δίχως να φανερωθεί το μυστικό, που του΄φερνε ντροπή.

Κι επιτέλους, του ΄ρθε μια ιδέα. Φώναξε τον αρχηγό του συναφιού των μπαρμπέρηδων, τον κάλεσε μονάχο στο τραπέζι του και του είπε με βαριά φωνή:

- Μαστρο - μπαρπέρη, σε περιμένει μια μεγάλη τιμή.

Αποφάσισα να σε κάνω μπαρμπέρη του παλατιού, για το βασιλόπουλο.

Η δουλειά σου θα ΄ναι να ξυρίζεις το βασιλόπουλο κάθε μέρα και να του κόβεις τα μαλλιά, μια φορά τη βδομάδα. Δεν είναι δύσκολη δουλειά κι αν φερθείς φρόνημα θα σε κάνω πλούσιο.

Μα, αν πεις και μια κουβέντα γι΄ αυτό που θα δεις στη δουλειά σου, είσαι άνθρωπος πεθαμένος.

Ο καλός μας μπαρμπέρης δεν ήξερε αν ήταν ξύπνιος ή έβλεπε όνειρο και υποσχέθηκε πως θα ΄κλεινε το στόμα του σαν τάφος.

Την ίδια κιόλας μέρα, τον έκαναν επίσημα μπαρμπέρη του βασιλόπουλου. Έμενε στο παλάτι, έτρωγε απ΄ την κουζίνα, έπαιρνε μέρος στα συμβούλια, είχε ό,τι μπορούσε να πεθυμήσει και ήταν πιο χαρούμενος και ευτυχισμένος από πολλούς άλλους.

Μα η χαρά του δεν κράτησε πολύ.

Δεν είχε περάσει μήνας κι ο μπαρμπέρης του βασιλόπουλου άρχισε να γίνεται κίτρινος, ν΄αδυνατίζει και να λειώνει σαν να ΄ταν άρρωστος.

Μα δεν ήταν άρρωστος.

Τον βάραινε πολύ το μυστικό με τ΄ αυτιά του βασιλόπουλου, που δεν μπορούσε να το πει σε κανέναν στον κόσμο.

Ο κακότυχος μπαρμπέρης, πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Μια μέρα, που με το ζόρι μπόρεσε να κρατήσει το ψαλίδι και το ξυράφι στο χέρι απ΄την ανημποριά του, πήγε στο δάσος να ζητήσει ορμήνια από έναν ερημίτη.

Ο ερημίτης τον άκουσε και του είπε:

- Αν είναι τούτο το μυστικό που σε βασανίζει, βρες μια ερημιά, σκάψε μια τρύπα στο χώμα και πες στην τρύπα το μυστικό σου.

Θα θάψεις εκεί το βάσανό σου και η γη δεν θα σε προδώσει.

Ο καλός μπαρμπέρης ευχαρίστησε το γέρο και στη στιγμή έκανε ό,τι τον είχε ορμηνέψει.

Η ορμήνια του ερημίτη ήταν πολύ καλή: Σαν ο μπαρμπέρης είπε το φοβερό του μυστικό στην τρύπα που ΄σκαψε σε μακρινό τόπο, ένοιωσε στη στιγμή καλύτερα. Γέμισε πάλι καλά καλά την τρύπα με χώμα και γύρισε σπίτι του τραγουδώντας.

Σε λίγο καιρό, φύτρωσαν όμορφα καλάμια στον τόπο όπου ο μπαρμπέρης είχε σκάψει την τρύπα για να ξεφορτωθεί το μυστικό του.

Μια μέρα, μερικοί τσοπάνοι πέρασαν από ΄κει με τα πρόβατά τους κι έκοψαν κάνα - δυο καλάμια για να κάνουν σουραύλια. Μα αλίμονο, τι έγινε τότε; Αν άρχισαν να παίζουν τα σουραύλια, μια παράξενη φωνή βγήκε απ΄ τα καλάμια:

Το βασιλόπουλό μας έχει γαϊδουρινά αυτιά, το βασιλόπουλό μας έχει γαϊδουρινά αυτιά.

Η ιστορία με τα μαγικά σουραύλια και το παράξενο τραγούδι τους, σκόρπισε σ΄όλη τη χώρα σαν αστραπή. Δεν χρειάστηκε πολύ για να φτάσει και στο παλάτι και στ΄αυτιά του βασιλιά.

Σαν ο βασιλιάς άκουσε το φοβερό μαντάτο, φώναξε τους τσοπάνους και τους πρόσταξε να παίξουν. Μα, οι φουκαράδες, όσο κι αν πάρχιζαν, απ΄τα σουραύλια τους δεν έβγαινε παρά τούτο το παράξενο τραγούδι:

Το βασιλόπουλό μας έχει γαϊδουρινά αυτιά, το βασιλόπουλό μας έχει γαϊδουρινά αυτιά.

Ο βασιλιάς δοκίμασε να παίξει κι ο ίδιος ένα σουραύλι, μα τίποτα δεν άλλαξε. Ο βασιλιάς ήταν πολύ θυμωμένος. Ποιός άλλος μπορούσε να τον έχει προδώσει, εκτός απ΄τον μπαρμπέρη του παλατιού; Είπε να τον φέρουν μπροστά του και χωρίς κουβέντα, πρόσταξε να του πάρουν το κεφάλι.

Τότε όμως, σηκώθηκε το βασιλόπουλο, έβγαλε το κασκέτο του μπροστά σε όλους και είπε:

- Όχι, βασιλιά μου και πατέρα μου, δεν πρέπει να καταδικάσεις τον μπαρμπέρη μόνο και μόνο επειδή είπε την αλήθεια.

Άσε να δει όλος ο κόσμος ό,τι κρύβαμε τόσον καιρό.

Αν το θελήσει ο Θεός, θα γίνω καλός βασιλιάς είτε έχω είτε δεν έχω αυτιά γαϊδάρου.

Έτσι γλίτωσε ο μπαρμπέρης χάρη στο βασιλόπουλο. Μα μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά όλων, και πιο πολύ του βασιλιά και της βασίλισσας, όταν ξαφνικά είδαν πως το βασιλόπουλο δεν είχε πια εκείνα τα σταχτιά, γαϊδουρινά αυτιά !!! Τι είχε γίνει;

Η τρίτη νεράιδα, σαν ένιωσε πως η καρδιά του βασιλόπουλου δεν είχε περηφάνια, έλυσε τα μάγια.

Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε, πως όλοι ήταν ευχαριστημένοι με τούτο το χαρούμενο τέλος.

Ο λαός ήταν ευχαριστημένος, το παλάτι ήταν ευχαριστημένο, ο βασιλιάς ήταν ευχαριστημένος, το βασιλόπουλο ήταν ευχαριστημένο και βέβαια ήταν ευχαριστημένος και ο μπαρμπέρης.

Στο κάτω - κάτω, κόντεψε να χάσει τη ζωή του γι΄αυτή την ιστορία.

Από τότε, τα σουραύλια που τον είχαν προδώσει, δεν είπαν πια το τραγούδι για τ΄αυτιά του βασιλόπουλου, μ΄ όλο που τα πιτσιρίκια, κάθε τόσο και πολύ μυστικά, πασχίζουν να τα κάνουν να το ξαναπούν."

Από το blog του θηλυκού Μίδα:
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


ΕΠ:

Τα παραμύθια με τις νεράιδες και τα βασιλόπουλα δε μας αρέσουν καθόλου. Αναπαράγουν σκόπιμα αντιλήψεις που έχουν ριζώσει μέσα μας και θεωρούνται σχεδόν ως φυσικοί νόμοι.

Και η ιστορία πιο πάνω δε διαφέρει πολύ.

Κρατάμε πάντως το σημείο που αναφέρει ότι και το βασιλόπουλο μπορεί να γεννηθεί ή να προκύψει ολίγο γάιδαρος και ότι τελικά, ούτε και αυτό δεν καταφέρνει να αποφύγει την αποκάλυψη της αλήθειας.

Αφιερωμένο λοιπόν σε όλους τους... γαϊδάρους.Επικοινωνία: