Απασχολεί ακόμη τα ΜΜΕ αλλά και μέρος της κοινής γνώμης το ερώτημα αν η ομολογούμενη μεθόδευση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον επόμενο χρόνο, είναι συνταγματική επιλογή ή όχι.
Η απάντηση είναι πολύ απλή.
Προφανώς και είναι συνταγματική οποιαδήποτε ελεύθερη προσφυγή στις κάλπες δηλαδή στη ανανέωση της γνήσιας λαϊκής εντολής οποτεδήποτε και αν αυτή γίνεται, αν δεν απαγορεύεται ρητά από το ίδιο το Σύνταγμα.
Το Σύνταγμα έχει δύο χαρακτήρες:
1. Είναι ο καταστατικός χάρτης της Δημοκρατίας μας (η προφανής ανάγνωση).
2. Είναι το σύνολο των αρχών που δίνουν το ακριβές στίγμα των ανθρώπινων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων (η ακριβής ανάγνωση).
Στο Σύνταγμα δεν επιτρέπονται λογικές νομικές παραδοχές και εξαιρέσεις (δισδιάστατη προσέγγιση). Στο Σύνταγμα υπάρχει ένα και μόνο ένα βεβαιωτικό σημείο αξιών (πολυδιάστατη προσέγγιση).
Για παράδειγμα, η πρόταση: «Κανένας, δεν μπορεί να στερηθεί την περιουσία του παρά μόνο για λόγους δημόσιου συμφέροντος και αφού αποζημιωθεί δίκαια» δεν αποτελεί σύνθεση προϋποθέσεων στο κείμενο κάποιου Συντάγματος.
Αν το Σύνταγμα ήταν κάποιος (απλός) νόμος θα αναλύαμε κάπως έτσι:
1. Δεν στερείται την περιουσία του (κανόνας).
2. Παρά για το δημόσιο συμφέρον (θετική εξαίρεση).
3. Με δίκαιη αποζημίωση (προϋπόθεση ή αρνητική εξαίρεση).
Το Σύνταγμα όμως αν και νομικό κείμενο δε ρυθμίζει στην ουσία έννομα δικαιώματα. Προσδιορίζει και βεβαιώνει την ατομική, κοινωνική και πολιτική μας ταυτότητα.
Κατά συνέπεια δεν χωρούν στο Σύνταγμα πολλές ερμηνείες και οποιαδήποτε ενδεχόμενη λεκτική ασάφεια θεωρείται ότι είναι «σκόπιμη» αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο δράσης στην άσκηση ατομικών ή/και συλλογικών δικαιωμάτων.
Άρα η μη απαγόρευση από το Σύνταγμα στην αντιπολίτευση να προκαλεί εκλογές, έστω και με τη μεθόδευση που προτείνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, είναι όχι μόνον επιτρεπτή θεσμικά επιλογή αλλά κατ' εξοχήν συνταγματική.
Το ΠΑΣΟΚ δεν προσβάλλει ούτε καν διαταράσσει τους θεσμούς και τις συνταγματικές αρχές ιδιαίτερα δε καθώς έχει εξηγήσει πλήρως τη σκοπιμότητα της επιλογής του.
Επιπρόσθετα, η πλήρης έκθεση αυτή ενώπιων της κοινής γνώμης αποτελεί πλήρως συνταγματική πράξη και τιμά την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς θα μπορούσε να προχωρήσει αφανώς στη μεθόδευση πρόκλησης εκλογών.
Τα παραπάνω ήδη αναφερόμενα είναι όμως περιττά, καθώς στο άρθρο 1 του Συντάγματος αναφέρεται:
1. Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Επίσης στο άρθρο 30 ορίζεται ότι:
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33.
Δυστυχώς το πρόβλημα στη χώρα μας είναι το «γενικό ασύντακτο» της Πολιτείας μας ώστε κάθε ένας καθηγητής ή μη καθηγητής, πολιτικός ή μη πολιτικός, blogger ή μη blogger να εκφράζει μια γνώμη που βρίσκει έδαφος στη διάχυτη κρατική ανυποληψία και βάσιμη έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες ώστε να πάρει διαστάσεις αμφισβήτησης του κύρους των διαδικασιών της Δημοκρατίας μας.
Έτσι είναι…
Οι Μακρυχέρηδες και οι Ψευτοθόδωροι ή αλλιώς τα «κοπρόσκυλα» όπως θα έλεγε ο Παναγούλης υπονομεύουν την Πατρίδα μας από μέσα εδώ και πολλά χρόνια και εμείς σήμερα θερίζουμε τους καρπούς της παρακμής.