Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Τα Καλύβια έχουν χωριστεί στα δύο!
Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησής μας σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι στο χωριό του, λίγο ως πολύ, όλοι είναι φοροφυγάδες,

(βλ. Δούλεψε να φας και κλέψε να 'χεις)

παραθέτουμε μια "σχετική" ανάρτηση του ιστολογίου της εφημερίδας "Βόρεια Εύβοια".

Όρεξη και χρόνο χρειάζονται οι σεναριογράφοι στη χώρα μας ώστε να δημιουργήσουν τα κείμενα των σύγχρονων ελληνικών ταινιών οι οποίες θα προβάλλονται στο μέλλον ξανά και ξανά, δεκαετίες ολόκληρες, χαρίζοντας γέλιο στα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά μας.

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει ακόμη και τη φαντασία του πιο ταλαντούχου συγγραφέα.

Διαβάστε λοιπόν (παραθέτουμε και σχόλια των αναγνωστών):


«Ράμπο» του ΣΔΟΕ Λαμίας στον Πολιτιστικό και Οικολογικό Σύλλογο Καλυβίων!


Τα μέτρα για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής επιτέλους πιάνουν τόπο!

Έπειτα από πολύμηνες έρευνες και σε συνεργασία με ντόπιους "πράκτορες" και "κουκουλοφόρους" στήθηκε επιχείρηση από τους «Ράμπο» του ΣΔΟΕ Λαμίας και κατόρθωσαν να εντοπίσουν μεγάλη φοροδιαφυγή που λάμβανε χώρα στην περιοχή Μαντουδίου της Βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα στο χωριό Καλύβια.

Το περιστατικό συνέβη στο κτίριο του σχολείου, που έμενε αχρησιμοποίητο επί χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, και έχει παραχωρηθεί από την Νομαρχία Εύβοιας στον Πολιτιστικό και Οικολογικό Σύλλογο Καλυβίων. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο και κυλικείο με ευθύνη του Συλλόγου για τρεις ώρες κάθε απόγευμα.

Τον Οκτώβρη 2008, ημέρα Σάββατο, 7:30 το βράδυ και κατόπιν εφόδου του ΣΔΟΕ, οι υπάλληλοι του βρέθηκαν μπροστά στο μεγάλο φορολογικό έγκλημα:

Τέσσερα μέλη του Συλλόγου, οι μοναδικοί θαμώνες εκείνη τη στιγμή στο χώρο, έπιναν αναψυκτικό χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη ταμειακής μηχανής. Η αξία των τεσσάρων αναψυκτικών αγγίζει το τερατώδες ποσό των 3,20€, δηλ. 0,80€ το αναψυκτικό .

(αισχροκέρδεια !!!)

Έτσι λοιπόν, η φοροδιαφυγή αποκαλύφθηκε… και επειδή τίποτα παράνομο δε μένει ατιμώρητο σ’ αυτή τη χώρα (βλ. Βατοπέδι, υποκλοπές, Ζαχόπουλος, κουμπάροι, Siemens κλπ.), οι ένοχοι έπρεπε να πληρώσουν.

Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων και αφού εκτίμησαν τον πρότερο έντιμο φορολογικό βίο του συλλόγου και δείχνοντας την μέγιστη επιείκεια, επέβαλαν πρόστιμο το ευτελές ποσό των 1.172,00 €.

(586 € επειδή τα φορολογικά βιβλία του συλλόγου δεν ήταν στο χώρο του πνευματικού κέντρου και τα οποία σημειωτέον προσκομίστηκαν στο ΣΔΟΕ Λαμίας και βρέθηκαν σωστά και ενημερωμένα και 586 € για την μη κοπή απόδειξης των 3,20€)

Κατόπιν τούτου μπορούμε πια να κοιμόμαστε ήσυχοι αφού η κυβέρνηση και οι Υπηρεσίες του Κράτους, μας απέδειξαν εμπράκτως ότι έχουν τη θέληση και μπορούν και θα τιμωρήσουν και όλους τους υπόλοιπους μεγάλους φοροφυγάδες ξεκινώντας από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών…

Το παραπάνω συμβάν επειδή είναι αληθινό είναι και τραγικό.

Εντούτοις αν σε κάποιους προκαλέσει γέλιο τότε χαλάλι τους. Το έχουμε άλλωστε ανάγκη σε αυτούς τους δύσκολους, γκρίζους και χαλεπούς καιρούς της "παγκόσμιας οικονομικής κρίσης".

Αν πάλι σε κάποιους προκαλέσει θυμό τότε ας δουν μέσα τους τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν τέτοιες καταστάσεις.

Ολοκληρώνοντας, να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας σε όσους συνέβαλαν στα παραπάνω γιατί με τέτοιες ενέργειες πραγματικά προάγουν και ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και τις δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων.

Υ.Γ. Τα Καλύβια Μαντουδίου [ στη φωτογραφία από το Google Maps ] είναι χωριό 85 μόνιμων κατοίκων και μέσου όρου ηλικίας άνω των 60 χρόνων . Όποιος βρει χάρτη που να το έχει κερδίζει 5 τσίπουρα και ένα γλυκό κουταλιού στο πρώην σχολείο του χωριού.

Γ- ελλάς το μεγαλείο σου !!!Μάρτιος 2009

Απόστολος Στεργίου,
μέλος του Πολιτιστικού – Οικολογικού Συλλόγου ‘ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ’
(email:apstergiou40@gmail.com)


--
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com
http://energoipolitesevias.blogspot.com

δημοσίευση από την BOPEIA EYBOIA -η εφημερίδα ώρα 8:38 μμ [29 Μαρτίου 2009]5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απόδειξη θα κόψετε για τα τσίπουρα;

Έτσι θα σωθεί η Ελλάς!
29/3/2009 10:45 μμ


Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! ΕΛΕΟΣ!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΓΙΑΣ
30/3/2009 12:51 μμ

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια; Είναι δυνατόν να συμβαίνει; Οπότε έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως αν "κλέψεις" λίγα είσαι υπόλογος...ενώ για κάποια εκατομμύρια ευρώ..ποιος νοιάζεται;!
30/3/2009 7:45 μμ

ΖΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ είπε...

Καλή σας ημέρα. Διαβάζοντας το άρθρο σας όσο αφορά το φορολογικό έγκλημα στο χωρίο Καλύβια Ευβοίας που συντελείται θα ήθελα να εκφράσω μια διαφορετική άποψη που έχω και μια διαφορετική εικόνα από μαρτυρίες από κατοίκων της περιοχή σας.

Όντως η παραχώρηση του παλαιού Σχολικού κτιρίου έγινε από την Νομαρχία Ευβοίας στον Πολιτιστικό σας σύλλογο αλλά για την λειτουργία του σαν Πολιτιστικό και Πνευματικό κέντρο του Χωρίου σας.

Το Συμβούλιο του Συλλόγου σας κατέθεσε στην κατά τόπο ΔΟΥ αίτημα για την χορήγηση ταμειακής μηχανής και για την έναρξη λειτουργίας Κυλικείου πράγμα πού έγινε.

Κατόπιν τούτου κατέθεσαν το αίτημα και στον Δήμο Νηλέως για την άδεια λειτουργίας του και από την Δημοτική Αρχή που δεν ενέκρινε.

Προχωρώντας και λειτουργώντας αυθαίρετα τα μέλη του ξεκίνησαν, στον χώρο να πουλούν πέρα από αναψυκτικά, οινοπνευματώδη και γαλακτοκομικά (παγωτά, γιαούρτια) και στην πώληση ειδών διατροφής (σουβλάκια, σοκολάτες) και όσο αφορά την ταμειακή μηχανή την είχαν σαν διακοσμητικό στοιχείο στον χώρο και αμφιβάλω ένα χτυπούσαν έστω και ένα αναψυκτικό.

Τώρα θα μου πείτε ότι το τσίπουρο και το ουίσκι που σερβιρόταν στους όποιους θαμώνες του ήταν από τα σπίτια τους και το έφερναν οι ίδιοι οι θαμώνες.

Πέρα από αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω ότι μετά από καταγγελία στον Εισαγγελέα Χαλκίδος το 2007 η υπόθεση έφτασε σε ακροαματική διαδικασία το 2008, ο Σύλλογος είχε σαν μάρτυρα υπεράσπισης τον Δήμαρχο που διαβεβαίωσε ότι δεν λειτουργεί κάποιο κυλικείο στον χώρο αυτό και ο Σύλλογος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

Και έρχομαι να ρωτήσω σαν ενεργός πολίτης της Ευβοίας και της Ελλάδας.

Πως εσείς λέτε για κυλικείο στο άρθρο σας και στην ακροαματική διαδικασία ο Δήμαρχος Πρόδρομος Ενωτιάδης λέει το αντίθετο και υποστήριξε την Μη ύπαρξή του σαν μάρτυρας υπεράσπισης;

Μήπως κάποιος μας εμπαίζει;
Μήπως κάποιοι κερδοσκοπούσαν σε βάρος μας;
Μήπως ο Δήμαρχος έχει πολιτική σκοπιμότητα και σας υπερασπίστηκε;

Και ΝΑΙ είμαι υπέρ στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Σύλλογο για την Μη έκδοση απόδειξης, σε ότι και εάν αφορούσε αυτή, δεν με ενδιαφέρει.

Είμαι Έλληνας φορολογούμενος και μάλιστα καταβάλλω αρκετά στο κράτος και έχω την απαίτηση να κάνει σωστά την δουλειά του και να παρεμβαίνει και να επιβάλει τον Νόμο εκεί που πρέπει χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Πέραν από αυτό τα μέλη του Συλλόγου δεν βγήκαν και είπαν ότι το πρόστιμο ήταν 4000€ πως τώρα ξαφνικά έγιναν 1172€;

Τελικά το Γ- Ελλάς απευθύνετε σε κάποιους άλλους;

Ας είμαστε αντικειμενικοί και μετά να ζητούμε και τα ρέστα!
6/4/2009 8:53 μμ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε ΖΗΣΗ ΠΑΝΤΑΖΗ

Διάβασα πολύ προσεκτικά το άρθρο σας και ειλικρινά έχετε όλο το δικαίωμα να εκφράζετε την άποψη σας ελεύθερα .

Πρώτα απ’ όλα οι κάτοικοι που σας ενημερώσανε δεν έχουν όνομα;

Το χωριό μας χωρίστηκε στα δύο, το έχει καταλάβει κάνεις;

Αυτό που έχει σημασία κύριε Ζήση είναι να κάνουμε κάτι να ενώσουμε το χωριό μας και όχι να μας παρασύρουν οι πολιτικές σκοπιμότητες των οποιοδήποτε τέως η νυν δημάρχων.

Αντί κύριε Ζήση να καταναλώνετε την ώρα σας γράφοντας άρθρα που θα διχάσει περισσότερο τους κατοίκους του χωρίου μας μήπως θα ήταν φρόνιμο να δώσετε προτεραιότητα στην ένωση των κατοίκων.

Ας είναι ως εδώ.

Ας μην το τραβήξουμε άλλο το σχοινί γιατί αν θα σπάσει αλίμονο μας.

Όλοι πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας.

Αυτά τα λίγα είχα να πω.

Όποτε θελήσετε είμαι στην διάθεση σας.

Ονομάζομαι Λουκόπουλος Σταμάτης.

Είμαι μέλος του πολιτιστικού συλλόγου και αγαπώ πάρα πολύ το χωρίο μας.

Θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά……
28/4/2009 1:45 πμ


[Κα-τα-πλη-κτι-κό!]

Δούλεψε να φας και κλέψε να 'χεις
Απίστευτη δήλωση - παραδοχή "μαργαριτάρι" εκστομίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία (Σάββατο 29.8.2009) και το δημοσιογράφο Χρήστο Μέγα.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης και ενημέρωσής του από συνδικαλιστικούς φορείς είπε τα εξής:

"Στο χωριό μου, όλοι, ακόμη και οι φίλοι μου, είναι φοροφυγάδες".

Πως να εκλάβει τελικά ο μέσος πολίτης αυτή τη δήλωση - παραδοχή του πρωθυπουργού;

Είναι δήλωση παραδοχής αποτυχίας του ιδίου και της Κυβέρνησής του ότι δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσει τους Έλληνες ώστε να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη συνδρομής στο κοινό Ταμείο με την πληρωμή των φόρων;

Μήπως οι φόροι είναι άδικοι (σε γνώση του πρωθυπουργού) και τελικά καλώς δεν πληρώνονται;

Ή μήπως η μη πληρωμή φόρων είναι η μόνη λύση για την επιβίωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;

Μήπως οι συγχωριανοί και οι φίλοι του πρωθυπουργού ξέρουν κάτι περισσότερο και έχουν αποφασίσει να μην πληρώνουν φόρους;

Αυτοί οι κάποιοι, οι οποίοι δεν κατοικοεδρεύουν στο χωριό του πρωθυπουργού, μήπως είναι καιρός να σταματήσουν να είναι νομοταγείς και να γίνουν φοροφυγάδες;

Ή μήπως καλύτερα να μετακομίσουν στα διοικητικά όρια του χωριού του πρωθυπουργού ώστε να τύχουν και της πρωθυπουργικής ασυλίας εάν μάλιστα καταφέρουν να γίνουν και φίλοι του Κώστα Καραμανλή;

Με μια φράση ο πρωθυπουργός έδωσε νόημα στην τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ:

"Η πραγματική εμπειρία του να ζεις στην Ελλάδα".

Τίναξε όμως στον αέρα την επικοινωνιακή προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα κορόιδα που θα δώσουν τα λεφτά τους και τον κόπο μιας ζωής στις επιλογές διαχείρισης τέτοιων πολιτικών.

Άσε που "μερικοί" κλέφτες τους ανεβάζουν και κλέφτες τους κατεβάζουν, όσους έχουν πάρε-δώσε με τα δημόσια (και Ευρωπαϊκά) κονδύλια.

Ο καιρός που οι μισοί Έλληνες δούλευαν για να ταΐσουν τους άλλους μισούς, μερικοί από τους οποίους (οι τεμπέληδες και οι απατεώνες) θέλουν, ορισμένοι, μάλιστα να μας κυβερνούν έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μακάρι κάποτε να έρθει και ο καιρός που κάποιοι από αυτούς θα πληρώσουν.


ΝΑΤΟ πάλι


Στις 26-27 Αυγούστου 2009 ο Anders Fogh Rasmussen, νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε την Ελλάδα και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις που πέρασαν γρήγορα από τα ΜΜΕ χωρίς να δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε:

"Με μεγάλη χαρά, καλωσορίζω τον κο Anders Fogh Rasmussen στην Αθήνα, υπό τη νέα του ιδιότητα ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Με τον κο Rasmussen γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πολλές φορές στο παρελθόν, υπό την ιδιότητά του ως Πρωθυπουργού της Δανίας.

Είμαι βέβαιος ότι η εποικοδομητική αυτή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, εν όψει μάλιστα και των πολλών και σημαντικών αποφάσεων, τις οποίες θα κληθεί να λάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα η Συμμαχία.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τη διαδικασία εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος και για το περιεχόμενό του.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία αυτή.

Επιπλέον, μας απασχόλησαν οι άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Συζητήσαμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται μετά και τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου.

Και βεβαίως συζητήσαμε για τη σημαντική δραστηριοποίηση της, υπό νατοϊκή διοίκηση, δύναμης της ISAF.

Η συνεργασία μεταξύ του συνόλου των παραγόντων και Οργανισμών που δραστηριοποιούνται εκεί, υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, είναι αναγκαία.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προώθησης των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, συμφωνούμε πλήρως με την ανάδειξή του ως μιας από τις βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε και κατά την υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Κέρκυρα, η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της πλήρους αξιοποίησης των μηχανισμών της σχέσης αυτής, μέσα από μια διαδικασία εποικοδομητικής συνεργασίας και διαλόγου, ακόμη και σε ζητήματα στα οποία οι απόψεις των δύο πλευρών δεν ταυτίζονται απαραιτήτως.

Συμφωνούμε, επίσης, με τη σημασία που αποδίδει ο νέος Γενικός Γραμματέας στη συνεργασία με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται, πάντοτε όμως με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεών τους.

Η Ελλάδα στηρίζει, επίσης, σθεναρά την προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης, που είναι μια από τις προτεραιότητες του νέου Γενικού Γραμματέα.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

Η θεματολογία η οποία προσδιορίσθηκε στην Κέρκυρα θα εξετασθεί αναλυτικότερα εντός του ΟΑΣΕ, υπό την Ελληνική Προεδρία και ευελπιστούμε στην περαιτέρω προώθησή της, κατά την προσεχή Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, το Δεκέμβριο αυτού του χρόνου.

Συζητήσαμε, βεβαίως και άλλα θέματα και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος.

Θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Anders Rasmussen κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του και να τον διαβεβαιώσω για τη συμπαράσταση και τη συνδρομή της Ελλάδας στις προσπάθειές του.

(Απαντήσεις σε ερωτήσεις:)

- Θέλω να ρωτήσω αν απασχόλησε τις συνομιλίες που είχατε το γεγονός ότι η ομαλή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, η οποία έχει επιτευχθεί, πρέπει να σημειώσω μετά από χρόνιες διαπραγματεύσεις, έχει εμποδιστεί, συχνά εμποδίζεται, κυρίως από πολιτικούς λόγους. Αυτή η παρακώλυση συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας;

- Ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήσαμε. Αναφερθήκαμε και οι δύο σ’ αυτό.

Να πω το εξής:

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οξυμένες από την αστάθεια που δημιουργεί η οικονομική κρίση, απαιτούν καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία, ορθολογικότερη χρήση των δυνάμεών μας και ουσιαστικά αλληλοκάλυψη στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των δύο Οργανισμών, όμως, χρειάζεται πριν απ’ όλα κοινή λογική.

Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της.

Κατά τα άλλα, πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει ήδη από το 2003 με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και πρέπει να τηρείται. Αλλά και στο πεδίο, ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες, οι διοικητές των αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βρίσκουν τρόπους συνεργασίας.

Κοινή λογική λοιπόν, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία και είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Βεβαίως, αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση.

- Η ασφάλεια και η ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν έχουν αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή για το ΝΑΤΟ. Κύριε Πρωθυπουργέ, δεσμευθήκατε να στείλετε κι άλλες δυνάμεις, για να συμβάλετε στον σκοπό αυτό;

- Η Ελλάδα και στο Αφγανιστάν, όπως και άλλες διεθνείς αποστολές, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος, συμμετέχει.

Και συμμετέχει ενεργά.

Σ’ αυτές τις αποστολές – όπως ειδικότερα αφορά και το Αφγανιστάν - η συμμετοχή της Ελλάδας, εκτός από τον στρατιωτικό τομέα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανασυγκρότησης, της κατασκευής απαραίτητων υποδομών, της αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης, της εμπέδωσης δημοκρατικών θεσμών και της εκπαίδευσης και άσκησης των γηγενών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν όσο γίνεται περισσότερο.

Εκπληρώνουμε έτσι με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς τη Συμμαχία, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα εν γένει.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι το Αφγανιστάν είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία."

Στη συνέχεια, ο κος Anders Fogh Rasmussen ταξίδεψε στην Τουρκία όπου έγινε δεκτός με επισημότητα και το βράδυ της 27ης Αυγούστου σε γεύμα που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα προς τιμήν του, με παρουσία πολλών προσκεκλημένων από διάφορες χώρες, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"...

Η Τουρκία πάντοτε ήταν, καθ' όλη την ιστορία της, στο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Η παρουσία μου σε αυτό το γεύμα ως Δανός και η συμμετοχή αυτό το βράδυ αντιπροσώπων από πολλές χώρες και κοινότητες, δείχνει ότι αυτή η μακρά παράδοση δημιουργίας δεσμών μεταξύ κουλτούρων και πολιτισμών παραμένει ζωντανή και δυνατή.

Πράγματι, ο σημερινός ρόλος της Τουρκίας ως γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης, του Αραβικού κόσμου και της κεντρικής Ασίας είναι τόσο σημαντικός σήμερα όσο ήταν πάντα. Ανακοίνωσα, την πρώτη μέρα ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ότι θα κάνω μια από τις βασικές μου προτεραιότητες την εντατικοποίηση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ με εταίρους πέρα από αυτό και ιδιαίτερα τις 11 χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία της Κωνσταντινούπολης, που περιλαμβάνει 4 χώρες του Κόλπου. Η Τουρκία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ώστε να βοηθήσει αυτή η δέσμευση να καρποφορήσει επ' ωφελεία του ΝΑΤΟ αλλά και των εταίρων μας.

...

Τέλος, θα ηγηθώ της διαδικασίας διαμόρφωσης του μέλλοντος του ΝΑΤΟ, μέσω μιας μελέτης που θα οδηγήσει, τον επόμενο χρόνο, στο νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας. Ο πρέσβης Παμίρ, σεβαστός πολύ στις Βρυξέλλες, θα είναι η φωνή της Τουρκίας στην ομάδα των 12 υπό την ηγεσία της Μαντλίν Όλμπραϊτ [Madeleine Albright] που θα ξεκινήσει τη διαδικασία την επόμενη εβδομάδα.

..."

Η τιμή τιμή κι αν έχει

Κάποτε παραπονέθηκε στον βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Ζ' μια νεαρή υπήκοός του ότι ένας νέος της είχε κλέψει την τιμή.

Ο βασιλιάς διέταξε να φέρουν τον νέο κοντά του και τον καταδίκασε να πληρώσει 100 χρυσά νομίσματα στο θύμα του για αποζημίωση.

Ύστερα πριν φύγουν οι δυό τους είπε μυστικά στον νέο να επιτεθεί στο θύμα του και να του αποσπάσει εκείνο το ποσόν.

Η νεαρή όμως αμύνθηκε γερά και καταξέσκισε με τα νύχια της το πρόσωπο του νέου.

Όταν οι στρατιώτες τους ξαναέφεραν και τους δυο μπροστά του, ο βασιλιάς είπε στη νέα:

"Αν υπερασπιζόσουν την τιμή σου, όπως υπερασπίστηκες αυτά τα χρήματα δεν θα την έχανες.

Τώρα δώσε τα πίσω στον άνθρωπο αυτό και χάσου από μπροστά μου".


[Από το ιστολόγιο του δασκάλου Βαγγέλη Κακατσάκη, http://petaxta.blogspot.com/]


Στάσου δίπλα μου

Στις 24 Ιουνίου ο γνωστός Ιρανικής καταγωγής τραγουδιστής Andy Madadian ηχογράφησε στην πόλη των Αγγέλων (Los Angeles) μαζί με τον Jon Bon Jovi και τον Richie Sambora και παραγωγούς τους Don Was και John Shanks ένα μουσικό μήνυμα αλληλεγγύης στον Ιρανικό Λαό.

Το τραγούδι αυτό δε δημιουργήθηκε για να συναγωνιστεί εμπορικά με άλλα στις λίστες πωλήσεων της αμερικανικής και παγκόσμιας αγοράς. Σκοπό έχει να διακινηθεί μέσω του Internet και να φτάσει στους Ιρανούς.

Στο video θα δείτε μήνυμα στην αραβική εκδοχή farsi που μεταφράζεται κάπως έτσι:

"Είμαστε ένα".

Στο σημερινό κόσμο της καχυποψίας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κάποιος αν τα μηνύματα αυτά προς το Ιράν έχουν σκοπό τη συμπαράσταση ή την ανατροπή.

Το Ιράν είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση.

Η ιστορία του έχει διαμορφώσει μια ιδιαίτερη ποιότητα πολιτικού και πολιτιστικού αποθέματος, ένα ιδιόμορφο DNA, που παρουσιάζει, αν και αυτό μπορεί να φανεί παράξενο, πολλά κοινά με τους Έλληνες.

Θα αντέξουν οι Ιρανοί τις ειλημμένες αποφάσεις που αφορούν την περιοχή τους;

Αν και ο χρόνος κυλά υπέρ τους ωστόσο είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντιμετωπίσουν την "Καταιγίδα" μόνοι τους.
Στα μανταλάκια το "Μανιφέστο""Θα μας κρεμάσουν στα μανταλάκια!

7 Αυγούστου 2009.

Φίλες και φίλοι,

μετά από σχεδόν πέντε χρόνια παρουσίας μας στον περιοδικό τύπο αποφασίσαμε:

1. Να μειώσουμε την τιμή πώλησης του περιοδικού
2. Να αλλάξουμε την περιοδικότητά μας και
3. Να αυξήσουμε το τιράζ μας, ώστε το περιοδικό, πέρα από την διανομή του στα βιβλιοπωλεία, να διανέμεται και μέσω πρακτορείου τύπου σε χιλιάδες ακόμη σημεία.

Όλα τα προηγούμενα τεύχη μας θα διατεθούν από το πρακτορείο τύπου σε δυάδες και προνομιακή τιμή σε όλη την Ελλάδα, θέλοντας να μας γνωρίσουν νέοι αναγνώστες, που αναζητούν κάτι περισσότερο από την ευτέλεια της κατεστημένης δημοσιογραφίας.

Τέλος Σεπτεμβρίου επίσης θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος μας, το οποίο θα διατίθεται για έναν περίπου μήνα από τα περίπτερα της Αττικής και τον επόμενο θα διατίθεται στην υπόλοιπη Ελλάδα."


Επικοινωνία: