Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Έγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για το ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ


Eκδικάστηκε χθες η υπόθεση Γ. Μίχα

Της Λινας Γιανναρου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση «νομάρχη εναντίον μπλόγκερ», η οποία εκδικάστηκε τελικά χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από δύο αναβολές.

Πρόκειται για την αγωγή που έχει καταθέσει ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας εναντίον του πρώην υπαλλήλου της νομαρχίας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου για τον χαρακτηρισμό «παράνομος» που ο τελευταίος απέδωσε στον προϊστάμενό του σε μπλογκ που διατηρεί.

Ο κ. Μίχας ζητά χρηματική ικανοποίηση της τάξης των 150.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι με την απόφαση αυτή θα κριθεί, επί της ουσίας, εάν ισχύει και για τα ιστολόγια ο νόμος περί Τύπου -με άλλα λόγια, εάν τα μπλογκ καλύπτονται από τη συνταγματική προστασία της ελευθεροτυπίας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, χθες, εξετάστηκε ως μάρτυρας αντινομάρχης της παράταξης του ενάγοντος καθώς και ο ίδιος ο κ. Αγγελόπουλος.

Οπως αναφέρει στην ένορκη κατάθεσή του υπέρ του μπλόγκερ ο κ. Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του Σωματείου «Ενωση Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ», το συγκεκριμένο μπλογκ (έχει τον τίτλο «Εδώ Πειραιάς») είχε «ονοματεπώνυμο», σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις των λεγόμενων ενημερωτικών μπλογκ που βασίζονται στην ανωνυμία.

«Ιστολόγιο σημαίνει ελεύθερος διάλογος και ο κ. Αγγελόπουλος πριν δημοσιοποιήσει το επίμαχο κείμενο ειδοποίησε το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο ότι θα προχωρήσει σε αυτές τις αναρτήσεις, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να παραθέσει κι αυτός ελεύθερα τις απόψεις του», λέει ο κ. Βασιλάκος.

«Είναι σημαντικό οι πολιτικοί μας να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες που δίνει ένα διαδραστικό μέσο όπως το ίντερνετ στο να προσεγγίσουν τους πολίτες και να αναπτύξουν δημιουργικά έναν γόνιμο διάλογο, όσο έντονος κι αν είναι αυτός μερικές φορές».

Από την πλευρά του, στη δική του κατάθεση, ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, τόνισε ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να σχολιάζει τη νομιμότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

«Είναι εντελώς ανεξήγητο για ποιο λόγο ο κ. Μίχας αντί να εκδώσει απλώς ένα δελτίο Τύπου ή και να απαντήσει στο ίδιο το μπλογκ του κ. Αγγελόπουλου, επέλεξε το εξαντλητικό ψυχολογικά και οικονομικά μέσο της αγωγής αποζημίωσης», καταλήγει.

(βλ. http://news.kathimerini.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: