Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ρωτάμε και πάλι: Ποιός θα βάλει φρένο στον παράνομο νομάρχη;





Πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει τις αυθαιρεσίες και, κατά συνέπεια, τις παρανομίες του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και της συντροφίας του από τις πιο υπεύθυνες θέσεις στην Αυτοδιοίκηση.

Αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει όμως ότι κάνω ό,τι θέλω, όπως το θέλω, με την υπογραφή μου, ιδιαίτερα όταν με τις αποφάσεις μου επηρεάζω το παρόν και το μέλλον πολλών πολιτών ή έστω ενός.

Διότι έστω και ένας έχει δικαίωμα να απαιτεί το σεβασμό του Συντάγματος και την ευλαβική τήρηση των νόμων.

Μόνο έτσι εξυπηρετείται το Δημόσιο Συμφέρον.

Μαζί με εμάς όμως όλο και περισσότερες φωνές αρχίζουν να καταγγέλλουν δημόσια και επώνυμα το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και ελπίζουμε αυτές οι φωνές να ακουστούν κάποτε και από την Εισαγγελία Πειραιά για τα σχετικά.

Διότι ο νομάρχης δεν προστατεύεται με νόμους ασυλίας όπως οι βουλευτές και οι υπουργοί.

Ιδού η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο από την "Πρωτοβουλία Πόρος - Θάλασσα" του άρθρου του Μπάμπη Κανατσίδη, στην εφημερίδα τα "ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ":

(βλ. http://www.porosthalassa.gr/index.php/archives/757 )


ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ;;; - 1.04.2009

Τα όσα ακολουθούν δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο!

Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί από τα “ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ” και κάντε μόνοι σας τους

-ευκολότατους - συνειρμούς.



“ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΡΟΥ”

του Μπάμπη Κανατσίδη

Στο προηγούμενο φύλλο είχαμε αναφερθεί με στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο η Νομαρχία Πειραιά αποφάσισε να εκμισθώσει κτίριο ιδιοκτησίας του ιχθυοτρόφου και δημοτικού συμβούλου κ. Δ. Γρίβα, για την στέγαση του Πολεοδομικού Γραφείου Πόρου, παραβιάζοντας όλους τους βασικούς όρους του σχετικού διαγωνισμού, αλλά και την κοινή λογική.

Σήμερα δημοσιεύουμε νέα στοιχεία, αλλά και υπενθυμίζουμε τα κύρια σημεία του ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου, επειδή γνωστή φιγούρα του Πόρου εθεάθη να αδειάζει τα σταντ της εφημερίδας μας, και πολλοί αναγνώστες πιθανόν δεν βρήκαν το προηγούμενο φύλλο (το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στα σταντ του Πειραιά, γεγονός βεβαίως που αποδίδουμε σε σύμπτωση).

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι το κτίριο το οποίο επέλεξε η Νομαρχία, δεν είναι αποπερατωμένο, παρότι για να γίνει δεκτός ο φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 13.10.2008 έπρεπε να περιλαμβάνει θεωρημένο από την Πολεοδομία αντίγραφο της οικοδομικής άδειας μετά την αποπεράτωση της κατασκευής του.

Επίσης η οικονομική προσφορά μπορούσε να προκριθεί, μόνον εφόσον το ακίνητο είχε ήδη κριθεί κατάλληλο με βάση τις εκθέσεις καταλληλότητας και αυτοψιών των αρμόδιων επιτροπών.

Παρόλα αυτά, στις 13.10.2008, αντί για κτίριο υπήρχε μόνο ένα ερείπιο, το οποίο έκτοτε επισκευάζεται με άδεια επισκευής οικίας (αρ.αδ. 18/2002, αναθ. 25.5.2007), χωρίς αλλαγή χρήσης για στέγαση δημόσιας υπηρεσίας!

Δηλαδή, η άδεια δεν επιτρέπει την διεκπεραίωση των εργασιών που απαιτούνται για να καλυφθούν, έστω και εκπρόθεσμα, οι αυστηρότατες προδιαγραφές που απαιτούν οι όροι του διαγωνισμού.

Τέλος, επίσης κατά παράφορη παράβαση των όρων του διαγωνισμού, η τοποθεσία του κτιρίου είναι απαγορευτική για την πρόσβαση ηλικιωμένων και Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, και δυσπρόσιτη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, αλλά και ο ίδιος ο Αντινομάρχης κ. Τριανταφύλλου, πραγματοποίησαν αυτοψίες στις 15.11.2008, 5.12.2008, 30.01.2009 και 10.2.2009, και στο προηγούμενο φύλλο αναρωτιόμασταν τι ακριβώς κατέγραψαν, ώστε να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται με την δημοσίευση της Απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής Διαχείρισης (34/20.02.2009,αρ.πρωτ.294), με την οποία κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός στον κ. Γρίβα.

Επιβεβαιώνοντας απόλυτα το ρεπορτάζ μας, η εν λόγω Απόφαση, επικαλούμενη την Έκθεση Ελέγχου Καταλληλότητας από τις παραπάνω αυτοψίες, αναφέρει επισήμως ότι τα δύο διαγωνιζόμενα ακίνητα είναι «ημιτελή και χρίζουν κάποιων εργασιών, μετά την ολοκλήρωση των οποίων όμως κρίνονται κατάλληλα».

Δηλαδή, η Νομαρχία παραδέχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι όντως το κτίριο του κ. Γρίβα δεν είναι αποπερατωμένο.

Εύλογο ερώτημα που έπεται είναι, πώς έγινε δεκτή η ωμή παράβαση του ρητού σχετικού όρου περί ολικής αποπεράτωσης για την αρχική αποδοχή του φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ρητή απάντηση για αυτή την «λεπτομέρεια» δεν υπάρχει στο σκεπτικό της Επιτροπής, η οποία απλώς «αποφάσισε την αναβολή της κατακύρωσης», παραβαίνοντας τους όρους του διαγωνισμού.

Έως εδώ, αν πράγματι και τα δύο ακίνητα ήταν μη-αποπερατωμένα, η «παράβαση» αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδιάφορη ή τυπική, καθώς η Νομαρχία θα είχε κάνει τα στραβά μάτια και για τα δύο.

Όμως υπάρχει κάτι ακόμη πιο απίστευτο που μετατρέπει την παράβαση σε σκανδαλώδη: το δεύτερο κτίριο είναι αποπερατωμένο, ηλεκτροδοτημένο, υδροδοτημένο και ενοικιασμένο (σε προηγούμενο μισθωτή) από το 1999 ! ! !

Προκειμένου όμως οι υπεύθυνοι της Νομαρχίας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, το «είδαν» και το χαρακτήρισαν επισήμως και αυτό ως ημιτελές!

Επειδή είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί τα πράγματα να είναι όντως τόσο κραυγαλέα, δημοσιεύουμε φωτογραφία του κτιρίου που έχασε τον διαγωνισμό μαζί με το, θεωρημένο από την Πολεοδομία Πειραιά, αντίγραφο της οικοδομικής άδειάς του, που πιστοποιεί την αποπεράτωση της κατασκευής του την 1.07.1999 ! ! !

(δημοσιεύονται ευκρινώς στη εφημερίδα, διατίθεται δωρεάν, βρείτε την και δείτε τα με τα μάτια σας!)

Από το σημείο αυτό το ζήτημα που τίθεται, δεν αφορά απλά στην έλλειψη διαφάνειας και τυπικότητας στις διαδικασίες που ακολουθούνται στη Νομαρχία Πειραιά, αλλά

τίθεται σοβαρότατο θέμα μεροληψίας και εύνοιας συγκεκριμένων συμφερόντων εκ μέρους της.

Βεβαίως είναι προφανές τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από όλα αυτά τα «λάθη»:

Του Δημοτικού Συμβούλου και ιχθυοτρόφου κ. Γρίβα (του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου μιας από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας με τις οποίες δηλώνει έξαλλος ο Νομάρχης κ. Μίχας, επειδή «…παραβιάζουν συστηματικά τους Περιβαλλοντικούς Όρους λειτουργίας τους με τεράστιες, δυσμενείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, στον τουρισμό, αλλά και στη δημόσια υγεία…» - 6.11.2008).

Αυτό που δεν είναι καθόλου προφανές είναι για ποιο λόγο τόσοι αξιωματούχοι της Νομαρχίας, τόσα κλιμάκια, όργανα και επιτροπές της, ασκούν τις αρμοδιότητές τους, διαπράττοντας, όλοι, ακριβώς εκείνα τα «λάθη» και τις «παραλήψεις» που απαιτούνται για να ευνοηθεί ο συγκεκριμένος ιδιώτης.

Δεν είναι καθόλου προφανής τέλος ο ρόλος του ίδιου του κ. Νομάρχη.

Γνωρίζει άραγε ο κ. Μίχας την κατάσταση αυτή (και άλλες παρόμοιες καταστάσεις);

Τώρα που την πληροφορήθηκε από τα δημοσιεύματά μας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί;

Αν όλα αυτά συμβαίνουν εν αγνοία του , οφείλει να ακυρώσει άμεσα την κατοχύρωση του διαγωνισμού.

Ακόμη περισσότερο, οφείλει να εντοπίσει και να απομακρύνει από το περιβάλλον του τους ενορχηστρωτές αυτών των «συμπτώσεων».

Εκείνους που δεν διστάζουν να εκμεταλλευθούν τους μηχανισμούς της Νομαρχίας και την επίκληση του ονόματός του, για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα (σε αυτή την περίπτωση και σε άλλες) και όλους αυτούς που ασκούν «με χαλαρότητα» το καθήκον τους, εκθέτοντας τη Νομαρχία και –κυρίως- τον ίδιο προσωπικά.

Το ζήτημα φαίνεται να είναι εξαιρετικά σοβαρό και κάθε προσπάθεια «δικαιολόγησης» του αποκαλύπτει ακόμα περισσότερα κενά.

Ακόμα και αν ο κ. Μίχας δεν ενεργήσει, φαίνεται ότι τον λόγο θα έχει η ελληνική δικαιοσύνη, καθώς ο κάτοχος του ακινήτου που έχασε τον διαγωνισμό προτίθεται να προσφύγει σε αυτήν για να ζητήσει ακύρωση της Απόφασης της Νομαρχίας.

Έχει επίσης ήδη (από τις 23.03.2009) ζητήσει από τον Δήμο Πόρου, να λάβει και ο ίδιος θέση ως προς την καταλληλότητα της χωροθέτησης του επιλεχθέντος κτιρίου, χωρίς ωστόσο να του έχει ακόμα κοινοποιηθεί οποιαδήποτε απάντηση.

Σε σχέση με το τελευταίο, στα όσα καταπληκτικά συμβαίνουν στον Πόρο, προσθέστε και άλλο ένα.

Ούτε ο Δήμος συνηθίζει να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του –αντιπολιτευόμενου μην ξεχνάμε - δημοτικού συμβούλου, κ. Γρίβα, συχνά μάλιστα παραβαίνοντας ακόμα και τις συνταγματικές επιταγές για την διασφάλιση της αμεροληψίας των συλλογικών οργάνων (πρόκειται για άλλο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, στο οποίο θα επανέλθουμε με αδιάσειστα στοιχεία σε επόμενο τεύχος).

>>>>


Σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε και το αρχικό αποκαλυπτικό άρθρο του Μπάμπη Κανατσίδη από την εφημερίδα τα "ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ".



Καθαρή Νομαρχία, Καθαρός Πειραιάς, Καθαρή Ελλάδα.



Επικοινωνία: